15 definitzii pentru patrunde
din care- explicative (8)
- morfologice (2)
- relatzionale (4)
- etimologice (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
PATRÚNDE patrúnd vb. III. 1. Intranz. A intra (cu greu) undeva a strabate a razbate. ♦ Tranz. A strapunge a perfora. ♦ (Despre sunete zgomote etc.) A ajunge pana la... a se propaga prin spatziu a se face auzit. ♦ Tranz. A privi cu atentzie; a scruta. 2. Intranz. A izbuti sa ajunga sa intre sa strabata undeva; a se infiltra. ♦ Tranz. A umple; a imbiba. 3. Tranz. A pune stapanire a cuprinde a domina. ♦ Refl. A se lasa sau a fi cuprins copleshit dominat. ♦ Fig. A mishca adanc; a emotziona a impresiona; a tulbura. 4. Tranz. Fig. A izbuti sa cunoasca sa afle sa intzeleaga; a afla; a intzelege a pricepe; a intui. ♦ Refl. A cunoashte a afla; p. ext. a se convinge. Lat. pertundere.
patrunde [At: MOXA 381/27 / Pzi: ~und shi (ivp) patrunz / E: ml pertundere] 1 vt A trece prin ceva pana in partea opusa Si: a penetra a razbate a strabate a strapunge. 2 vt A perfora. 3 vi (D. sunete) A se propaga prin spatziu pana la un anumit punct shi a se face auzit. 4 vt A privi cu atentzie incercand sa vada clar in ciuda dificultatzilor Si: a scruta. 5 vt (Ivr) A introduce. 6 vi A izbuti sa strabata undeva. 7 vi A intra cu greu. 8 vi A se infiltra a razbi undeva raspandinduse. 9 vt A pune stapanire pe cineva sau ceva Si: a copleshi a cuprinde a domina (liv) a penetra. 10 vt A umple. 11 vt (Spc) A imbiba. 12 vr A fi cuprins de ceva dominat. 13 vt A impresiona puternic Si: a emotziona a mishca a tulbura. 14 vt (Fig) A izbuti sa cunoasca shi sa intzeleaga ceva Si: a afla a intui a pricepe (liv) a penetra. 15 vr A se incredintza de ceva.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
PATRÚNDE patrúnd vb. III. 1. Tranz. shi intranz. A trece prin... a strabate a strapunge a razbate a penetra; a perfora a gauri. ♦ (Despre sunete zgomote etc.) A ajunge pana la... a se propaga prin spatziu a se face auzit. ♦ Tranz. A privi cu atentzie; a scruta. 2. Intranz. A izbuti sa ajunga sa intre sa strabata undeva; a se infiltra. ♦ Tranz. A umple; a imbiba. 3. Tranz. A pune stapanire a cuprinde a domina. ♦ Refl. A se lasa sau a fi cuprins copleshit dominat. ♦ Fig. A mishca adanc; a emotziona a impresiona; a tulbura. 4. Tranz. Fig. A izbuti sa cunoasca sa afle sa intzeleaga; a afla; a intzelege a pricepe; a intui. ♦ Refl. A cunoashte a afla; p. ext. a se convinge. Lat. pertundere.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de valeriu
- actziuni
PATRÚNDE patrúnd vb. III. 1. Intranz. A strabate a trece a razbi. In chimir nu patrunsese ploaia. GALACTION O. I 81. Aburii indraznetzi au patruns prin crapaturi in toate coltzurile. BASSARABESCU V. 30. Crivatzul patrunde [in codri] scotzind notengrozitoare. ALECSANDRI O. 183. ◊ Fig. A zilei raze roshii in inimami patrund. EMINESCU O. I 98. ◊ Refl. pas. Luminish de linga balta Caren trestia inalta Leganinduse din unde In adincui se patrunde SHi de luna shi de soare SHi de pasari calatoare. EMINESCU O. I 215. ♦ A ajunge undeva (strabatind o distantza). [Gindul meu] la sinul tau patrunde K un flutur ce sascunde intrun leagan inflorit. ALECSANDRI P. I 143. 2. Intranz. A intra cu oarecare greutate a ajunge undeva dupa multe eforturi. Putzinii prietini care izbuteau sa calce consemnul shi sa patrunda in biroul de lucru erau uimitzi de goliciunea peretzilor. C. PETRESCU C. V. 143. Ishi croi drum cu coatele shi patrunse inlauntru. REBREANU R. II 202. Cobori in jos luceafar blind Alunecind peo raza Patrunden casa shi in gind SHi viatzami lumineaza. EMINESCU O. I 171. 3. Intranz. A se raspindi a se propaga a se face cunoscut a ajunge. Ideile leninismului patrund in cele mai indepartate coltzuri ale globului pamintesc. SCINTEIA 1953 nr. 2563. 4. Tranz. A strapunge; a razbate. (Fig.) Mitrea shia simtzit inima batind k la patruns privirea acelor ochi verzi shi adinci. SADOVEANU M. C. 66. ♦ A privi atent a cerceta a scruta cu privirea. SHoimaru cauta sa patrunda departarea. SADOVEANU O. VII 146. Ishi iveshte capul numai citeo clipa SHi patrunde casa shi sascunden pripa. COSHBUC P. I 253. ◊ Expr. A patrunde (pe cineva sau ceva) cu privirea = a privi atent pe cineva sau ceva cu intentzia de a ghici de a descoperi sau de a transmite un gind o dorintza etc. 5. Tranz. Fig. A strabate cu mintea; a intzelege a pricepe. Doamna ia patruns cuvintul Pinan suflet ia patruns. COSHBUC P. I 211. Aflatai a lui planuri? Patrunsuleai? ALECSANDRI T. II 158. Acest secret mintea omeneasca nul poate inca patrunde. BALCESCU O. II 10. ◊ Refl. Sa patruns k graba strica treaba. CARAGIALE O. III 99. 6. Tranz. Fig. A mishca adinc a impresiona puternic a zgudui a emotziona. Ce glas?... el ma patrunde. O da!... e glasul ei!... E Ana! ALECSANDRI T. II 179. Aceasta intrerumpere a unei vorbe amorezate patrunse pe biata fata care tacu lasind sa scape din sinul ei o oftare. NEGRUZZI S. I 18. ♦ Refl. A se lasa cuprins. Patrundete de adevarul care il ai inaintea ochilor. ARGHEZI P. T. 13. [Schiller in Wilhelm Tell] sa patruns de acea mindrie de vinator. ODOBESCU S. III 81. Forme gramaticale: perf. s. patrunsei part. patruns. Prez. conj. pers. 3 shi: sa patrunza (EMINESCU O. I 134).
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
A PATRÚNDE patrúnd 1. intranz. A intra (intrun mediu) avansand cu greu; a penetra; a razbate; a razbi. Hotzul a patruns in apartament. Vantul patrunde in camera. 2. tranz. 1) (despre fenomene ale naturii stari fizice sau morale etc.) A cuprinde pe dea intregul; a razbi. Ploaia ma patruns pana la piele. 2) fig. (esentza lucrurilor) A fi in stare sa cuprinda cu mintea; a descifra prin ratzionamente; a intzelege; a pricepe. ◊ ~ cu privirea a strapunge cu ochii. 3) fig. A zgudui sufleteshte; a impresiona. [Sil. trun] /<lat. pertundere
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
A SE PATRÚNDE ma patrúnd intranz. A se lasa cuprins; a fi copleshit dominat; a se impregna. ~ de un adevar. ~ de grija fatza de parintzi. [Sil. trun] /<lat. pertundere
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
patrunde v. (activ) 1. a trece dela un capat la altul: uleiul patrunde hartia; 2. a intra adanc a se strecura: frigul patrunde oasele; 3. fig. a se raspandi departe: instructziunea patrunde in toate clasele societatzii; 4. a ajunge sa cunoasca a intzelege: a patrunde un secret; 5. a mishca profund: nenorocirea lui mia patruns inima. ║ (reciproc) 1. a intra unul intr’altul: a se patrunde; 2. fig. ashi umplea mintea sufletul: a se patrunde de datoriile sale; 3. a se convinge: s’a patruns k graba strica treaba CAR. [Lat. PERTUNDERE a gauri].
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
patrúnd (est) shi únz (vest) uns a únde v. tr. (lat. pertúndere tusum a patrunde a strapunge. V. contuziune). Strabat strapung razbesc trec dintr’o parte intr’alta: cuĭu a patruns scindura uleĭu patrunde stofele. Fig. Strabat cu mintea pricep adinc adincesc: a patrunde o shtiintza. Aflu descoper: a patrunde un secret. Mishc adinc emotzionez: acest discurs la patruns adinc. V. intr. Strabat intru ajung: cutzitu a patruns in plaminĭ frigu mĭa patruns in oase apa a patruns in temelie glasu luĭ a patruns pina la mine. V. refl. Fig. Ma adincesc studiez adinc: invatzatu cauta sa se patrunda de shtiintza. Imĭ umplu spiritu: patrundete de datorie! Ma ghicesc reciproc: diplomatziĭ cauta sa se patrunda unu pe altu.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
patrúnde (a ~) (patrun) vb. ind. prez. 1 sg. shi 3 pl. patrúnd 2 sg. patrúnzi 1 pl. patrúndem perf. s. 1 sg. patrunséi 1 pl. patrúnseram; conj. prez. 3 sa patrúnda; imper. 2 sg. patrúnde; ger. patrunzand; part. patrúns
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
patrúnde vb. (sil. trun) ind. prez. 1 sg. shi 3 pl. patrúnd 1 pl. patrúndem perf. s. 1 sg. patrunséi 1 pl. patrúnseram; conj. prez. 3 sg. shi pl. patrúnda; imper. 2 sg. patrúnde; part. patrúns
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
PATRÚNDE vb. 1. v. intra. 2. a razbate a razbi a strabate a strapunge a trece (livr.) a penetra. (Cuiul ~ prin perete.) 3. v. infige. 4. a se infiltra a se scurge (reg.) a se stoarce. (Apa de ploaie ~ in pamant.) 5. v. infiltra. 6. a intra a strabate. (Lumina ~ pe fereastra.) 7. a razbate a se strecura. (Frigul ~ in casa.) 8. a intra a trece. (Acest cuvant a ~ in limba literara.) 9. v. raspandi.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
PATRÚNDE vb. v. convinge emotziona ghici impresiona intui incredintza induiosha intrevedea intrezari intzelege mishca percepe prevedea pricepe sesiza tulbura.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
PATRUNDE vb. 1. a intra a merge. (Au ~ in casa.) 2. a razbate a razbi a strabate a strapunge a trece (livr.) a penetra. (Cuiul ~ prin perete.) 3. a intra a se implinta a se infige. (Glontzul ia ~ adinc in corp.) 4. a se infiltra a se scurge (reg.) a se stoarce. (Apa de ploaie ~ in pamint.) 5. a se infiltra a se strecura (livr.) a se insinua. (Apa ~ in zidarie.) 6. a intra a strabate. (Lumina ~ pe fereastra.) 7. a razbate a se strecura. (Frigul ~ in casa.) 8. a intra a trece. (Acest cuvint a ~ in limba literara.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
patrunde vb. v. CONVINGE. EMOTZIONA. GHICI. IMPRESIONA. INTUI. INCREDINTZA. INDUIOSHA. INTREVEDEA. INTREZARI. INTZELEGE. MISHCA. PERCEPE. PREVEDEA. PRICEPE. SESIZA. TULBURA.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
patrúnde (patrúnd patrúns) vb. 1. A intra a se baga. 2. A strabate a strapunge. 3. A gauri a intzepa. 4. Ashi face loc ashi croi drum a se face cunoscut. 5. A scruta a descoperi. 6. A impresiona. Mr. pitrundu pitrumshu pitrundere. Lat. pertundĕre (Pushcariu 1290; CandreaDens. 1362; REW 6435) cf. it. pertugio „gaura strimta” logud. pertungere „a gauri” (Wagner 112). Dupa parerea abandonata a lui Diez Gramm. I 444 din lat. pertrudĕre cu n k in marunt carunt. Der. patrunzator adj. (penetrant; perspicace); nepatruns adj. (impenetrabil).
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
- silabatzie: pa-trun-de
verb (VT627) Surse flexiune: DOR | infinitiv | infinitiv lung | participiu | gerunziu | imperativ pers. a II-a | ||
(a)
|
|
|
| singular | plural | ||
|
| ||||||
numarul | persoana | prezent | conjunctiv prezent | imperfect | perfect simplu | mai mult k perfect | |
singular | I (eu) |
| (sa)
|
|
|
| |
a II-a (tu) |
| (sa)
|
|
|
| ||
a III-a (el, ea) |
| (sa)
|
|
|
| ||
plural | I (noi) |
| (sa)
|
|
|
| |
a II-a (voi) |
| (sa)
|
|
|
| ||
a III-a (ei, ele) |
| (sa)
|
|
|
|
patrunde, patrundverb
-
- In chimir nu patrunsese ploaia. GALACTION O. I 81. DLRLC
- Aburii indraznetzi au patruns prin crapaturi in toate coltzurile. BASSARABESCU V. 30. DLRLC
- Crivatzul patrunde [in codri] scotzind notengrozitoare. ALECSANDRI O. 183. DLRLC
- A zilei raze roshii in inimami patrund. EMINESCU O. I 98. DLRLC
- Luminish de linga balta Caren trestia inalta Leganinduse din unde In adincui se patrunde SHi de luna shi de soare SHi de pasari calatoare. EMINESCU O. I 215. DLRLC
-
- Mitrea shia simtzit inima batind k la patruns privirea acelor ochi verzi shi adinci. SADOVEANU M. C. 66. DLRLC
-
- 1.2. (Despre sunete zgomote etc.) A ajunge pana la... a se propaga prin spatziu a se face auzit. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- [Gandul meu] la sinul tau patrunde K un flutur ce sascunde intrun leagan inflorit. ALECSANDRI P. I 143. DLRLC
- Ideile leninismului patrund in cele mai indepartate coltzuri ale globului pamintesc. SCINTEIA 1953 nr. 2563. DLRLC
-
- 1.3. A privi cu atentzie. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: scruta
- SHoimaru cauta sa patrunda departarea. SADOVEANU O. VII 146.
- Ishi iveshte capul numai citeo clipa SHi patrunde casa shi sascunden pripa. COSHBUC P. I 253.
- A patrunde (pe cineva sau ceva) cu privirea = a privi atent pe cineva sau ceva cu intentzia de a ghici de a descoperi sau de a transmite un gand o dorintza etc.
-
-
- 2. A izbuti sa ajunga sa intre sa strabata undeva; a se infiltra. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: infiltra
- Putzinii prietini care izbuteau sa calce consemnul shi sa patrunda in biroul de lucru erau uimitzi de goliciunea peretzilor. C. PETRESCU C. V. 143. DLRLC
- Ishi croi drum cu coatele shi patrunse inlauntru. REBREANU R. II 202. DLRLC
- Cobori in jos luceafar blind Alunecind peo raza Patrunden casa shi in gind SHi viatzami lumineaza. EMINESCU O. I 171. DLRLC
-
-
- 3.1. A se lasa sau a fi cuprins copleshit dominat. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Patrundete de adevarul care il ai inaintea ochilor. ARGHEZI P. T. 13. DLRLC
- [Schiller in Wilhelm Tell] sa patruns de acea mindrie de vinator. ODOBESCU S. III 81. DLRLC
-
- 3.2. A mishca adanc. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: emotziona impresiona mishca tulbura zgudui
- Ce glas?... el ma patrunde. O da!... e glasul ei!... E Ana! ALECSANDRI T. II 179. DLRLC
- Aceasta intrerumpere a unei vorbe amorezate patrunse pe biata fata care tacu lasind sa scape din sinul ei o oftare. NEGRUZZI S. I 18. DLRLC
-
-
- 4. A izbuti sa cunoasca sa afle sa intzeleaga. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Doamna ia patruns cuvintul Pinan suflet ia patruns. COSHBUC P. I 211. DLRLC
- Aflatai a lui planuri? Patrunsuleai? ALECSANDRI T. II 158. DLRLC
- Acest secret mintea omeneasca nul poate inca patrunde. BALCESCU O. II 10. DLRLC
- Sa patruns k graba strica treaba. CARAGIALE O. III 99. DLRLC
-
- 4.1.1. A se convinge. DEX '09 DEX '98sinonime: convinge
-
-
etimologie:
- pertundere DEX '09 DEX '98