30 de definitzii pentru incarcare
din care- explicative (12)
- morfologice (4)
- relatzionale (10)
- etimologice (1)
- specializate (1)
- enciclopedice (1)
- argou (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
INCARCÁRE incarcari s. f. Actziunea de a (se) incarca; incarcatura (1). ♦ (Inform.) Indice al gradului de ocupare a subsistemelor unui calculator la un moment dat. ♦ Transferul unui program de pe un suport extern in memoria interna. V. incarca.
incarcare sf [At: LEG. EC. Pl. 288 / Pl: ~cari / E: incarca] 1 Umplere a unui vehicul (sau a unui recipient) cu ceva Si: incarcat) (1) (inv) incarcatura (1). 2 Punere a unei greutatzi intrun vehicul sau pe spinarea unui animal pentru a o transporta Si: incarcat1 (2). 3 Introducere a unui proiectil sau a unui cartush intro arma de foc Si: incarcat1 (3). 4 Acoperire peste tot cu ceva Si: incarcat1 (4). 56 (Preluare sau) incredintzare cuiva a prea multor sarcini Si: incarcat1 (56). 7 Decorare excesiva Si: incarcat1 (7). 8 Exagerare cu scopul de a inshela Si: incarcat1 9 Adaugare frauduloasa a unui plus la un bilantz Si: incarcat1 (9). 10 (Is) ~a stomacului Alimentare prea abundenta. 11 (Is) ~a sufletului Impovarare a conshtiintzei. 12 Acumulare de energie intro baterie electrica intrun condensator etc. 13 (Rar) Tensiune nervoasa. 1415 (Fig; is) ~a bateriilor Refacere (fizica sau) psihica. 16 (Elt; is) ~ de incercare Sarcina cu care se incarca o piesa pentru a fi testata.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
INCARCÁRE incarcari s. f. Actziunea de a (se) incarca: incarcatura (1). V. incarca.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de valeriu
- actziuni
INCARCÁRE incarcari s. f. Actziunea de a incarca. Ziua shi noaptea se lucra la incarcarea vapoarelor. BART E. 19. ◊ Fig. O emotziune o incarcare nervoasa cere sa fie descarcata. GHEREA ST. CR. I 243.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
INCARCÁ incárc vb. I. 1. Tranz. A umple un vehicul un recipient un agregat de prelucrare etc. cu ceva. ♦ A pune un obiect greu sau mare intrun vehicul sau pe spinarea unei persoane ori a unui animal pentru a fi transportat. ♦ A introduce intro arma de foc un cartush sau un proiectil cu material exploziv. 2. Tranz. shi refl. A (se) acoperi a (se) umple (de...). 3. Tranz. Fig. A exagera cu scopul de a inshela. ♦ Spec. A socoti (la o cumparatura la o consumatzie) mai mult decat trebuie (cu scopul de a inshela). 4. Tranz. (In expr.) Ashi incarca stomacul cu... = a manca prea mult. Ashi incarca sufletul cu... = ashi impovara conshtiintza. A fi incarcat de ani = a fi in varsta. 5. Tranz. A acumula energie intro baterie electrica; a acumula sarcina electrica pe armaturile condensatoarelor electrice. ♦ (Inform.) A incarca sistemul = a pune calculatorul in stare functzionala prin indicarea parametrilor de lucru. Lat. *incarricare.
- sursa: DEX '09 (2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
incarca [At: NECULCE ap. LET. II 248/14 / V: (reg) ~car~ / Pzi: ~carc / E: ml *incarricare] 1 vt A umple un vehicul un recipient etc. cu ceva. 2 vt A pune o greutate mare intrun vehicul sau pe spinarea unui animal pentru a o transporta. 3 vt A introduce intro arma de foc un proiectil cu material exploziv sau un cartush. 45 vtr A (se) acoperi (de). 67 vtr (Ashi lua sau) a i se incredintza foarte multe sarcini. 8 vt A decora excesiv. 9 vt (Fig) A exagera cu scopul de a inshela. 10 vt (Spc) A adauga fraudulos un plus la un bilantz. 11 vt (Ie) Ashi ~ stomacul cu... A manca prea mult. 12 vt (Ie) Ashi ~ sufletul cu... Ashi impovara conshtiintza. 13 vt A acumula energie (intro baterie electrica pe armaturile condensatoarelor etc. 1415 vt (Fam; fig; ie) Ashi ~ bateriile A se reface (fizic sau) psihic Cf a se intrema a se odihni. 16 vt (Inv; fig; d. ton glas) A ingrosha. 17 vt (Fig) A copleshi. 18 vt (Fig) A lovi. 19 vr (Nob) A sari in spatele cuiva. 2021 vr (Nob; shfg) A se agatza de cineva.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
INCARCÁ incárc vb. I. 1. Tranz. A umple un vehicul un recipient un agregat de prelucrare etc. cu ceva. ♦ A pune un obiect greu sau mare intrun vehicul sau pe spinarea unei persoane ori a unui animal pentru a fi transportat. ♦ A introduce intro arma de foc un cartush sau un proiectil cu material exploziv. 2. Tranz. shi refl. A (se) acoperi a (se) umple (de...). 3. Tranz. Fig. A exagera cu scopul de a inshela. ♦ Spec. A adauga prin inshelatorie un plus la socoteala. 4. Tranz. (In expr.) Ashi incarca stomacul cu... = a manca prea mult. Ashi incarca sufletul cu... = ashi impovara conshtiintza. A fi incarcat de ani = a fi in varsta. 5. Tranz. A acumula energie intro baterie electrica; a acumula sarcina electrica pe armaturile condensatoarelor electrice. Lat. *incarricare.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de valeriu
- actziuni
INCARCÁ incárc vb. I. Tranz. 1. (Cu privire la un vehicul sau la un recipient) A umple (total sau partzial) cu ceva. Carul lui Traian Lupul mare shi greu incarcat cu cartofi. DUMITRIU N. 202. Cum se gatira corabiile le incarcara cu marfa. ISPIRESCU L. 24. Multe care a incarcat SHi la moara din vale a plecat. ANT. LIT. POP. I 622. ♦ (Complementul indica povara care se transporta) A pune a ingramadi intrun vehicul sau a asheza pe spinarea unei persoane sau a unui animal (pentru a fi transportat). Ma Juro ajutama sa incarc sacii ashtia. DUMITRIU N. 201. Negustorul a venit cu saniai larga cu doi calutzi roibi shi a incarcat marfa. SADOVEANU B. 101. Ma duc in padure sancarc lemnele. ALECSANDRI T. 1588. ◊ (Complementul indica persoana sau animalul care transporta povara) Ia ajutat norocul Sashi incarce dobitocul. PANN P. V. I 90. ♦ (Rar glumetz) A lovi (cu...). Ia carate din ast loc capoi incarc facaletzul in spinarea ta. PANN P. V. I 22. ♦ (Cu privire la o gura de foc) A umple cu proiectil shi cu material explozibil. Cum trecu in casa aprinse gazornitza shi puse pe flacau sa incarce iarashi pushca. SADOVEANU B. 104. Ma duc sami incarc pistoalele. ALECSANDRI T. I 65. ♦ A asheza o sarcina pe un obiect. 2. A acoperi a umple; a impodobi. Un sat rasare... cu livezi incarcate de roada. SADOVEANU O. VI 232. Lacul codrilor albastru Nuferi galbeni il incarca. EMINESCU O. I 74. ◊ Refl. (Urmat de determinari introduse prin prep. «de») Fig. Ochii blajini la linishte la minie se incurcau de fulgere. SADOVEANU O. I 12. 3. Fig. A exagera a umfla a spori a mari (cu scopul de a inshela). Am descoperit k Lina incarca socotelile. CAMIL PETRESCU T. II 73. ♦ (Cu privire la persoane) A inshela la socoteala unei datorii punind mai mult decit trebuie. SHi zici k team incarcat cu zece zile de prashila mai Ioane asha? CARAGIALE O. II 43. 4. Fig. (In unele constructzii fixe) Ashi incarca stomacul = a minca prea mult. Ashi incarca sufletul = ashi impovara conshtiintza (cu un pacat). Oameni sintem de ce sami incarc sufletul? PREDA I. 81. Ishi incarca sufletul peste cele nouazeci de omoruri cu inca noua. GALACTION O. I 252. Ponosul pacatelor cu care domniata itzi incarci de bunavoie sufletul. ODOBESCU S. III 45. A fi incarcat de ani = a fi in virsta batrin. Sta pe tronui Mircea incarcat de ani. BOLINTINEANU O. 36. 5. A acumula energie in acumulatoare electrice (prin legarea lor la o retzea de curent continuu). ♦ A acumula sarcina electrica pe armaturile condensatoarelor electrice.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
incarcá vb. I in expr. ashi incarca bateriile A capata noi fortze a se intrema ◊ „I.L. redactorul shef sa dedulcit la vacantza [...] In timp ce dansul ishi incarca bateriile tranzitzia merge inainte.” Expr. Mag. 32/95 p. 24
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizata de Editura Logos
- adaugata de raduborza
- actziuni
A INCARCÁ incárc tranz. 1) (vehicule recipiente etc.) A umple cu o povara (pentru a fi transportata). ~ carul cu fan. ◊ Ashi ~ sufletul a se face vinovat de ceva; ashi impovara conshtiintza. 2) (fiintze) A pune sa care greutatzi. 3) (poveri de transportat) A ridica pentru a pune intrun vehicul intrun recipient sau pe spinarea unei fiintze. 4) (arme de foc) A umple cu incarcatura. 5) A face sa poarte multe poveri; a impovara. ◊ Incarcat de ani a fi batran. 6) rar (datorii socoteli etc.) A mari insheland. ~ nota de plata. 7) A umple de murdarie. Incarcat de noroi. 8) (acumulatoare electrice) A dota cu energie (prin cuplare la o retzea de curent continuu). ~ o baterie electrica. /<lat. incarricare
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
incarcà v. 1. a pune o sarcina: a incarca un cal; 2. a exagera: a incarca o socoteala; 3. a cita cu profuziune: a incarca o opera cu citate; 4. a pune praf shi plumb intr’o arma de foc: a incarca o pushca. [Lat. CARRICARE lit. a pune in car].
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
incárc a carcá v. tr. (d. lat. in in shi cárrico áre incarc d. carrus shi carrum car; it. [in] carcare shi [in] caricare pv. sp. [en] cargar fr. charger cat. pg. [en] carregar. V. cargobot caricatura descarc sharja). Pun o sarcina pe cineva: a incarca un cal un hamal o carutza. Ĭaŭ k sa transport: corabia incarca marfa. Exagerez unflu: a incarca o socoteala un cont. Pun prea multe ornamente: a incarca o rochie o casa. Pun praf shi proĭectile intr’o arma de foc: a incarca o pushca. V. intr. Incarc la socoteala incarc pe cineva la socoteala pun prea mult in socoteala luĭ.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
incarcáre s. f. g.d. art. incarcắrii; pl. incarcắri
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
incarcáre s. f. g.d. art. incarcarii; pl. incarcari
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
incarcá (a ~) vb. ind. prez. 1 sg. incárc 3 incárca
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
incarcá vb. ind. prez. 1 sg. incárc 3 sg. shi pl. incárca
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
INCARCÁRE s. 1. incarcat umplere. (~ mashinii cu utilaj.) 2. v. impovarare.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
INCARCÁRE s. v. exagerare.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
incarcare s. v. EXAGERARE.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
INCARCARE s. incarcat umplere. (~ mashinii cu utilaj.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Incarcare ≠ descarcare
- sursa: Antonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
INCARCÁ vb. 1. a umple (Transilv.) a tecarui. (~ carul cu fan.) 2. v. impovara. 3. v. umple.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
INCARCÁ vb. v. exagera.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
incarca vb. v. EXAGERA.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
INCARCA vb. 1. a umple (Transilv.) a tecarui. (~ carul cu fin.) 2. a (se) acoperi a (se) umple (prin nordul Mold.) a (se) puiezi. (Gradina sa ~ de flori.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
A incarca ≠ a descarca
- sursa: Antonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
incarcá (incárc incarcát) vb. 1. A umple cu ceva. 2. A impovara a copleshi. 3. A bate a ciomagi. 4. (Inv.) A insarcina. Mr. (i)ncarcu megl. (a)ncarc istr. (an)cargescu. Lat. carrĭcāre cf. carcati in Glosele de la Reichenau (Pushcariu 810; CandreaDens. 257; REW 1719; DAR) cf. alb. ngarkoń (Philippide II 644) it. (in)carricare prov. sp. (en)cargar fr. charger (v. fr. enchargier) cat. port. encarregar. Der. incarcat adj. (umplut; plin cu ceva; f. rar gravida) pentru al carui ultim uz cf. grea sp. cargada; incarcator s. n. (dispozitiv care permite sa se introduca mai multe cartushe in magazia unei arme de foc); incarcator s. m. (persoana care incarca un recipient servitor care incarca o piesa de artilerie); incarcatura s. f. (incarcare; ceea ce transporta un vehicul sau o persoana); incarcatoare s. f. (rampa de incarcare). Cf. descarca.
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare specializate
Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.
INCARCARE ALARA greutatea totala a unei aeronave impartzita pe suprafatza totala a aripilor acesteia. Incarcarea alara primeshte frecvent valori de 400500 Kg/m2 in special la avioane comerciale de pasageri sau de marfuri.
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
INCARCÁRE (< incarca) s. f. 1. Actziunea de a incarca. ◊ Incarcarea acumulatorului electric) = actziune de regenerare a substantzelor active ale unui acumulator electric in scopul readucerii acestuia in starea de energie libera maxima efectuata prin trecerea unui curent electric in sens contrar celui de la descarcare. Incarcarea condensatorului electric = proces prin care intrun condensator electric conectat la o sursa de tensiune se creeaza o acumulare de sarcini electrice pe cele doua armaturi. 2. Sistem de sarcini exterioare (fortze sau cupluri de fortze) care solicita un sistem tehnic. 3. (INFORM.) Indice al gradului de ocupare a subsistemelor unui calculator la un moment dat. ♦ Transferul unui program de pe un suport extern in memoria interna. 4. Gradul de incarcare a timpului de lucru al unui salariat. ◊ Mashina de i. = a) mashina de lucru destinata sa execute operatziile de ridicare shi de incarcare in vagonete transportoare etc. a substantzelor minerale sau a materialelor in lucru; b) mashina pentru incarcarea cuptoarelor Siemens Martin cu fier vechi minereu shi fondantzi.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare de argou
Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.
ashi incarca bateriile expr. 1. a prinde puteri. 2. a consuma bauturi alcoolice.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv feminin (F113) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
incarca, incarcverb
- 1. A umple un vehicul un recipient un agregat de prelucrare etc. cu ceva. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Carul lui Traian Lupul mare shi greu incarcat cu cartofi. DUMITRIU N. 202. DLRLC
- Cum se gatira corabiile le incarcara cu marfa. ISPIRESCU L. 24. DLRLC
- Multe care a incarcat SHi la moara din vale a plecat. ANT. LIT. POP. I 622. DLRLC
- 1.1. A pune un obiect greu sau mare intrun vehicul sau pe spinarea unei persoane ori a unui animal pentru a fi transportat. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Ma Juro ajutama sa incarc sacii ashtia. DUMITRIU N. 201. DLRLC
- Negustorul a venit cu saniai larga cu doi calutzi roibi shi a incarcat marfa. SADOVEANU B. 101. DLRLC
- Ma duc in padure sancarc lemnele. ALECSANDRI T. 1588. DLRLC
- Ia ajutat norocul Sashi incarce dobitocul. PANN P. V. I 90. DLRLC
-
- 1.2. A lovi (cu...). DLRLCsinonime: lovi
- Ia carate din ast loc capoi incarc facaletzul in spinarea ta. PANN P. V. I 22. DLRLC
-
- 1.3. A introduce intro arma de foc un cartush sau un proiectil cu material exploziv. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Cum trecu in casa aprinse gazornitza shi puse pe flacau sa incarce iarashi pushca. SADOVEANU B. 104. DLRLC
- Ma duc sami incarc pistoalele. ALECSANDRI T. I 65. DLRLC
-
-
-
- Un sat rasare... cu livezi incarcate de roada. SADOVEANU O. VI 232. DLRLC
- Lacul codrilor albastru Nuferi galbeni il incarca. EMINESCU O. I 74. DLRLC
- Ochii blajini la linishte – la minie se incurcau de fulgere. SADOVEANU O. I 12. DLRLC
-
-
- Am descoperit k Lina incarca socotelile. CAMIL PETRESCU T. II 73. DLRLC
- SHi zici k team incarcat cu zece zile de prashila mai Ioane asha? CARAGIALE O. II 43. DLRLC
- 3.1. A socoti (la o cumparatura la o consumatzie) mai mult decat trebuie (cu scopul de a inshela). DEX '09
- diferentziere (Cu privire la persoane) A inshela la socoteala unei datorii punand mai mult decat trebuie. DLRLCsinonime: inshela
-
-
- 4. A acumula energie intro baterie electrica; a acumula sarcina electrica pe armaturile condensatoarelor electrice. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: acumula
- 4.1. A incarca sistemul = a pune calculatorul in stare functzionala prin indicarea parametrilor de lucru. DEX '09
-
- Ashi incarca stomacul cu... = a manca prea mult. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: manca
- Ashi incarca sufletul cu... = ashi impovara conshtiintza. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: impovara
- Oameni sintem de ce sami incarc sufletul? PREDA I. 81. DLRLC
- Ishi incarca sufletul peste cele nouazeci de omoruri cu inca noua. GALACTION O. I 252. DLRLC
- Ponosul pacatelor cu care domniata itzi incarci de bunavoie sufletul. ODOBESCU S. III 45. DLRLC
-
- A fi incarcat de ani = a fi in varsta. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Sta pe tronui Mircea incarcat de ani. BOLINTINEANU O. 36. DLRLC
-
etimologie:
- *incarricare DEX '09 DEX '98
incarcare, incarcarisubstantiv feminin
- sinonime: exagerare umplere impovarare incarcat incarcatura antonime: descarcare
- Ziua shi noaptea se lucra la incarcarea vapoarelor. BART E. 19. DLRLC
- O emotziune o incarcare nervoasa cere sa fie descarcata. GHEREA ST. CR. I 243. DLRLC
- 1.1. Indice al gradului de ocupare a subsistemelor unui calculator la un moment dat. DEX '09
- 1.2. Transferul unui program de pe un suport extern in memoria interna. DEX '09
-
etimologie:
- incarca DEX '98 DEX '09