23 de definitzii pentru balantza

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

BALÁNTZA balantze s. f. 1. Instrument pentru masurarea greutatzii corpurilor prin echilibrarea lor cu greutatzi etalonate. ◊ Balantza romana = cantar cu o singura greutate etalonata care se deplaseaza pe bratzul lung al parghiei inegale de al carei punct fix este atarnat un talger pentru obiectele de cantarit. ◊ Expr. A pune in balantza = a compara doua lucruri sau fapte atitudini idei diferite. 2. N. pr. f. art. Numele unei constelatzii din emisfera australa. ♦ Unul dintre semnele zodiacului (reprezentat printro balantza). 3. (Fin.) Comparatzie raport intre mai multzi indicatori care trebuie echilibratzi; (concr.) tabel situatzie care contzine o asemenea operatzie etc. ◊ Balantza de verificare = situatzie contabila intocmita de regula la sfarshitul lunii prin centralizarea datelor inregistrate in conturi in scopul verificarii exactitatzii operatziilor contabile. Balantza comerciala (a unei tzari) = raportul dintre valoarea exportului shi cea a importului. Din fr. balance.

balántza sf [At: OTESCU CR. 27 / V: (pop) pa / Pl: ~tze / E: fr balance] 1 Instrument pentru cantarirea corpurilor prin echilibrarea lor cu greutatzi etalonate 2 (Is) romana Cantar cu o singura greutate etalonata care se mishca pe bratzul lung al parghiei inegale de al carei punct fix este atarnat un talger pentru obiectele de cantarit. 3 (Ie) A pune in A compara doua lucruri doua fapte sau argumente idei diferite pentru a lua o hotarare. 4 (Fig; ie) A tzine tza dreapta A fi nepartinitor. 5 (Fig; ie) A apleca tza (in favoarea cuiva) A fi partinitor. 6 (Ast) Constelatzie din emisfera australa situata intre Oficus shi Fecioara. 7 (Is) cu bascula Balantza in care echilibrarea greutatzii corpurilor se realizeaza cu greutatzietalon de zece ori mai mici. 8 Comparatzie raport intre mai multzi indicatori care trebuie echilibratzi. 9 (Ccr) Tabel care contzine balantza (8). 10 (Is) de verificare Operatzie contabila de totalizare a cifrelor din debit shi a celor din credit. 11 (Ias) Situatzie a conturilor la o anumita data. 12 (Is) ~ comerciala (a unei tzari) Raportul dintre valoarea generala a importului shi cea a exportului.

balántza s.f. 1 (metrol.) Instrument pentru masurarea greutatzii corpurilor prin echilibrarea lor cu greutatzi etalonate. ◇ = Balantza analitica = balantza folosita in analize chimice cantitative (care poate fi cu oscilatzie libera sau cu amortizor cu greutatzi aparte sau cu sisteme automate care permit ashezarea greutatzilor fara a deschide cutia balantzei) pentru cintariri de mare precizie cu aproximari de 0102 mg. Balantza cu bascula = balantza in care echilibrarea corpurilor se realizeaza cu greutatzietalon de zece ori mai mici. Balantza hidrostatica v. hidrostatic. Balantza romana v. romana. Balantza zecimala v. zecimal. ◇ Expr. A pune in balantza = a) a compara doua lucruri sau doua fapte atitudini idei diferite; b) a tzine seama de fapte de argumente inainte de a lua o hotarire. A tzine balantza dreapta = a fi nepartinitor. A apleca (sau a inclina) balantza in partea (sau in favoarea cuiva) = a tzine partea cuiva; a partini pe cineva. Aspectul placut a inclinat balantza in favoarea ei. 2 (econ. fin.) Comparatzie raportare intre indicatorii care trebuie sa fie corelatzi echilibratzi. ◇ Balantza materiala = balantza cu indicatorii exprimatzi in unitatzi naturale. Balantza economiei natzionale = sistem de balantze shi de tabele corelate care reflecta intro forma sintetica procesul reproductziei din cadrul economiei natzionale a unei tzari. Balantza comerciala = balantza care exprima raportul pe o anumita perioada de obicei un an dintre valoarea exportului shi cea a importului unei tzari. Balantza de platzi = balantza care exprima raportul pe o anumita perioada de obicei un an dintre totalitatea incasarilor shi platzilor unei tzari in relatziile sale cu strainatatea. Balantza de conturi (sau de decontare) = balantza care reflecta raportul dintre creantzele shi obligatziile aparute intro anumita perioada de obicei un an in relatziile unui stat cu alte state indiferent de termenul scadentzei lor. Balantza de venituri shi cheltuieli = balantza care exprima raportul dintre veniturile shi cheltuielile unei intreprinderi institutzii etc. Balantza de verificare = balantza care reflecta raportul de regula de egalitate dintre totalul rulajelor ori soldurilor debitoare shi creditoare ale conturilor unei contabilitatzi. ◆ Concr. Tabel situatzie care are k obiect asemenea comparatzie sau raportare. 3 (astron.; art.; nm. pr.) Numele unei constelatzii din emisfera australa situata intre Oficus shi Fecioara. 4 (astrol; shi nm. pr.) Una dintre cele douasprezece zodii ale anului cuprinsa intre 23 septembrie shi 22 octombrie. ◆ Unul dintre cele douasprezece semne ale zodiacului reprezentind o balantza. ◆ Persoana nascuta in aceasta zodie. • pl. e. shi (pop.) palántza s.f. /<fr. balance.

BALÁNTZA balantze s. f. 1. Instrument pentru masurarea greutatzii corpurilor prin echilibrarea lor cu greutatzi etalonate. ◊ Balantza romana = cantar cu o singura greutate etalonata care se deplaseaza pe bratzul lung al parghiei inelate de al carei punct fix este atarnat un talger pentru obiectele de cantarit. ◊ Expr. A pune in balantza = a compara doua lucruri sau doua fapte atitudini idei diferite. ♦ (Sg. art.) Numele unei constelatzii din emisfera australa. 2. (Fin.) Comparatzie raport intre mai multzi indicatori care trebuie echilibratzi; (concr.) tabel situatzie care contzine o asemenea operatzie etc. ◊ Balantza de verificare = operatzie contabila de totalizare a cifrelor din debit shi a celor din credit; situatzia conturilor la o anumita data. Balantza comerciala (a unei tzari) = raportul dintre valoarea generala a importului shi cea a exportului. Din fr. balance.

BALÁNTZA balantze s. f. 1. Aparat pentru masurarea greutatzii corpurilor format dintro pirghie cu bratze egale sau neegale la capetele carora se pun (de obicei pe talere) de o parte obiectul de cintarit shi de cealalta parte greutateatip care echilibreaza acest obiect. V. cintar cumpana.Balantza analitica (sau de precizie) = balantza cu bratze egale cu ajutorul careia se poate cintari cu o precizie de o zecime de miligram. Balantza romana = balantza formata dintro pirghie cu bratze neegale mobila in jurul unui ax orizontal; pe bratzul mai lung shi gradat aluneca o greutate care echilibreaza obiectul de cintarit pus pe talerul sau in cirligul aflat la capatul bratzului mai scurt. Balantza zecimala (sau cu bascula) = bascula. ◊ Expr. A tzine balantza dreapta = a fi drept nepartinitor. A apleca balantza (in favoarea cuiva) = a fi partinitor a partini pe cineva. A pune in balantza = a cumpani faptele sau argumentele cuiva in vederea luarii unei hotariri; a compara avantajele shi dezavantajele unei situatzii. A arunca (ceva) in balantza = a arunca in cumpana. V. cumpana.Fig. (Articulat) Numele unei constelatzii din emisfera australa; cumpana. 2. Fig. (Numai in expresii din domeniul financiar shi comercial) Comparatzie raport intre doua sume conturi etc. ◊ Balantza de verificare sau balantza sumelor = operatzie contabila constind din totalizarea separata a cifrelor din debitul shi din creditul conturilor; situatzia conturilor la o anumita data. V. bilantz. Balantza soldurilor = ashezarea paralela a soldurilor debitoare shi creditoare ale caror totaluri trebuie sa fie egale. Balantza comerciala (a unei tzari) sau balantza comertzului exterior = raportul dintre valoarea generala a importului shi cea a exportului; diferentza dintre cifra importului shi cea a exportului. Balantza comerciala activa = predominarea exportului fatza de import. Balantza comerciala pasiva (sau deficitara) = predominarea importului fatza de export. Balantza de platzi (internatzionale) = raportul dintre sumele care o tzara le plateshte altei (sau altor) tzari shi acelea care le incaseaza de la tzara respectiva (sau de la tzarile respective). Balantza de platzi activa. Balantza de platzi pasiva.

BALÁNTZA balantze s. f. 1. Aparat pentru masurarea greutatzii corpurilor format dintro parghie la capetele careia se ashaza de o parte obiectul de cantarit shi de cealalta parte greutatea care echilibreaza acest obiect. ◊ Expr. A pune in balantza = a cumpani fapte sau argumente in vederea luarii unei hotarari. ♦ (Sg. art.) Numele unei constelatzii din emisfera australa; cumpana. 2. (Fig.) Comparatzie raport intre doua sume conturi etc. ◊ Balantza de verificare = operatzie contabila constand din totalizarea separata a cifrelor din debitul shi din creditul conturilor; situatzia conturilor la o anumita data. Balantza comerciala (a unei tzari) = raportul dintre valoarea generala a importului shi cea a exportului. Fr. balance.

BALÁNTZA s.f. 1. Instrument pentru cantarit bazat pe principiul echivalarii a doua greutatzi cu ajutorul unui sistem de parghii; cantar; cumpana. ◊ A pune in balantza = a judeca bine faptele inainte de a lua o hotarare. 2. (Cont.; fin.) Raport intre doua sume doua conturi etc. ◊ Balantza comerciala = raportul dintre valoarea importului shi exportului unei tzari (pe o perioada de un an); balantza de platzi = raportul dintre sumele incasate din strainatate de catre o tzara shi cele care le plateshte altor state intro anumita perioada de timp de obicei un an. [Pl. tze. / < it. balanza cf. lat. bilanx < bis de doua ori lanx tava].

BALÁNTZA s. f. 1. instrument pentru masurarea greutatzii corpurilor prin echilibrarea lor cu greutatzietalon; cantar. ♦ a pune in ~ = a judeca bine faptele inainte de a lua o hotarare. 2. (fin.) raport intre doua sume doua conturi etc.; tabel situatzie cu un asemenea raport. ♦ ~ comerciala = raportul dintre valoarea importului shi exportului unei tzari pe o perioada de timp data; ~ contabila = situatzie recapitulativa shi periodica ce regrupeaza la un moment dat sumele shi soldurile conturilor debitoare shi creditoare; ~ de platzi = raportul dintre sumele incasate shi platzile efectuate de catre o tzara in relatziile sale cu alte tzari intro perioada de regula un an. 3. al shaptelea semn al zodiacului (23 septembrie 22 octombrie). (< fr. balance)

BALÁNTZA ~e f. 1) Instrument pentru masurarea greutatzii (masei) corpurilor format dintrun mecanism cu parghie shi doua talere care se echilibreaza cu greutatzi etalonate; cantar; cumpana. * ~ de precizie (sau analitica) balantza care asigura un inalt grad de precizie a cantaririi. ~ romana balantza cu bratze inegale avand la un capat al parghiei o greutate etalonata iar la celalalt capat un taler in care se pun obiectele de cantarit. 2) fin. Raport dintre diferitzi indicatori economici care trebuie corelatzi sau echilibratzi. * ~ de verificare operatzie contabila prin care se controleaza exactitatea inregistrarilor in conturi la o anumita data. ~ comerciala raportul dintre valoarea generala a importului shi a exportului unei tzari intro anumita perioada. 3) la sing. Constelatzie din emisfera australa. * Zodia ~ei unul din cele douasprezece sectoare ale zodiacului. [G.D. balantzei] /<fr. balance

*balántza f. pl. e (fr. balance it. bilancia d. lat. bilanx áncis d. bis de doŭa orĭ shi lanx farfurie. V. bilantz). Cumpana instrument de cintarit (Pop. palantza). Balantza romana cintar balantza cu un singur taler orĭ cu cirlig. Com. Bilantz darea socoteliĭ. Echilibru al socotelilor. Astr. Un semn al zodiacului (Septembre). Pop. paiantza (dupa ngr.).

palantza[1] sf vz balantza

  1. Varianta neatestata de definitzia principala — LauraGellner

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

balántza s. f. g.d. art. balántzei; pl. balántze

balántza s. f. g.d. art. balántzei; pl. balántze

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

BALÁNTZA s. 1. v. cantar. 2. (ASTRON.; art.) cantarul (art.) cumpana (art.) (reg.) tereziile (pl. art.). (~ este o constelatzie din emisfera australa.)

BALANTZA s. 1. cintar (pop.) cumpana (reg. mai ales in Munt. shi Olt.) terezie (prin Transilv.) shlag (inv.) stadera. (~ pentru greutatzi.) 2. (ASTRON.; art.) cintarul (art.) cumpana (art.) (reg.) tereziile (pl. art.). (~ este o constelatzie zodiacala din emisfera australa.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

balántza (balántze) s. f. Cintar. Var. palantza. Mr. palandza. Ven. balanza de unde provin ngr. μπαλάντσα sau παλάντσα alb. paljantsë bg. palanca. Var. comuna in vorbirea pop. din Munt. deriva din ngr. (cf. Bogrea Dacor. IV 791).

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

BALÁNTZA (< fr.) s. f. 1. Instrument pentru masurarea fortzelor (ex. greutatea) sau a cuplurilor de fortze prin echilibrare cu fortze cunoscute. Dupa principiul de functzionare pot fi: cu pirghie cu arcuri electrotensionometrice hidraulice hidrostatice; cintar. ♦ Balantza romana = Instrument manual alcatuit dintrun bratz liber cu greutate prevazut la capete cu un platou pentru ashezarea greutatzilor de masurat. B. Roberval = B. cu pirghie dubla shi bratze egale pentru cintarirea maselor pina la 10 kg. B. analitica = b. folosita in analiza cantitativa. Permite cintariri cu o precizie de 00001 g (b.a. obishnuita) sau de 0000001 g (microbalantza). B.a. poate fi cu oscilatzii libere sau cu amortizoare cu greutatzi aparte sau cu sisteme automate care permit ashezarea greutatzilor fara a deschide cutia b. B. electronica = dispozitiv modern de cintarire care afisheaza direct masa masurata. ♦ Expl. A pune in b. = a tzine seama de fapte de argumente inainte dea lua o hotarire. 2. (EC.) Comparatzie raportare intre indicatorii necesar a fi corelatzi echilibratzi; concr. tabel situatzie care are k obiect asemenea comparatzie sau raportare. ♦ B. materiala (cu indicatorii exprimatzi in unitatzi naturale; ex. comparatzia intre resurse shi consum in tone in cazul unui produs). B. valorica (cu indicatorii in expresie baneasca; ex. un buget) B. economiei natzionale = sistem de b. shi de tabele corelate care reflecta intro forma sintetica procesul reproductziei din cadrul economiei unei tzari; cuprinde k partzi mai importante: b. produsului social b. venitului natzional shi b. fortzei de munca. B. legaturilor dintre ramuri = model economicomatematic prin intermediul caruia se exprima shi se determina conexiunile proceselor de productzie shi consum din cadrul economiei natzionale. B. comerciala = raportul pe o anumita perioada de obicei un an dintre valoarea exportului shi cea a importului unei tzari. B. de platzi = raportul pe o anumita perioada de obicei un an dintre totalitatea incasarilor shi platzilor unei tzari in relatziile sale cu strainatatea; deficitul ei determina diminuarea rezervelor valutare shi a convertibilitatzii. B. de conturi (sau de decontare) = raportul dintre creantzele shi obligatziile aparute intro anumita perioada de obicei un an in relatziile unui stat cu alte state indiferent de termenul scadentzei lor. B. de venituri shi cheltuieli = raportul dintre veniturile shi cheltuielile unei intreprinderi institutzii etc. (CONT.) B. de verificare = raportul de regula de egalitate dintre totalul rulajelor ori soldurilor debitoare shi creditoare ale conturilor unei contabilitatzi.

Intrare: balantza
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • balantza
  • balantza
plural
  • balantze
  • balantzele
genitiv-dativ singular
  • balantze
  • balantzei
plural
  • balantze
  • balantzelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

balantza, balantzesubstantiv feminin

  • 1. Instrument pentru masurarea greutatzii corpurilor prin echilibrarea lor cu greutatzi etalonate. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Balantza analitica (sau de precizie) = balantza cu bratze egale cu ajutorul careia se poate cantari cu o precizie de o zecime de miligram. DLRLC
    • 1.2. Balantza romana = cantar cu o singura greutate etalonata care se deplaseaza pe bratzul lung al parghiei inegale de al carei punct fix este atarnat un talger pentru obiectele de cantarit. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.3. Balantza zecimala (sau cu bascula) = bascula. DLRLC
      sinonime: bascula
    • chat_bubble A tzine balantza dreapta = a fi drept nepartinitor. DLRLC
    • chat_bubble A apleca balantza (in favoarea cuiva) = a fi partinitor a partini pe cineva. DLRLC
    • chat_bubble A pune in balantza = a compara doua lucruri sau fapte atitudini idei diferite. DEX '09 DLRLC DN
    • chat_bubble A arunca (ceva) in balantza = a arunca in cumpana. DLRLC
  • 2. finantze Comparatzie raport intre mai multzi indicatori care trebuie echilibratzi. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 2.1. concretizat Tabel situatzie care contzine o asemenea operatzie etc. DEX '09 DEX '98
    • 2.2. Balantza de verificare sau balantza sumelor = situatzie contabila intocmita de regula la sfarshitul lunii prin centralizarea datelor inregistrate in conturi in scopul verificarii exactitatzii operatziilor contabile. DEX '09 DLRLC
    • 2.3. Balantza soldurilor = ashezarea paralela a soldurilor debitoare shi creditoare ale caror totaluri trebuie sa fie egale. DLRLC
      • diferentziere Balantza contabila = situatzie recapitulativa shi periodica ce regrupeaza la un moment dat sumele shi soldurile conturilor debitoare shi creditoare. MDN '00
    • 2.4. Balantza comerciala (a unei tzari) sau balantza comertzului exterior = raportul dintre valoarea exportului shi cea a importului. DEX '09 DLRLC DN
      • 2.4.1. Balantza comerciala activa = predominarea exportului fatza de import. DLRLC
      • 2.4.2. Balantza comerciala pasiva (sau deficitara) = predominarea importului fatza de export. DLRLC
    • 2.5. Balantza de platzi (internatzionale) = raportul dintre sumele care o tzara le plateshte altei (sau altor) tzari shi acelea care le incaseaza de la tzara respectiva (sau de la tzarile respective). DLRLC DN
      • format_quote Balantza de platzi activa. Balantza de platzi pasiva. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.