27 de definitzii pentru imprashtiat

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

IMPRASHTIÁT A imprashtiatzi te adj. 1. (Despre oameni) Distrat zapacit; dezordonat dezorganizat. 2. (Despre lucruri) Aflat in dezordine risipit. [Pr.: tiat] V. imprashtia.

IMPRASHTIÁT A imprashtiatzi te adj. 1. (Despre oameni) Distrat zapacit; dezordonat dezorganizat. 2. (Despre lucruri) Aflat in dezordine risipit. [Pr.: tiat] V. imprashtia.

imprashtiat ~a a [At: CANTEMIR IST. 158 / V: (inv) ~iet / Pl: ~atzi ~e / E: imprashtia] 1 (D. lucruri) Risipit. 2 (D. oameni) Distrat. 3 (D. oameni) Dezorganizat.

IMPRASHTIÁT A imprashtiatzi te adj. 1. (Despre persoane) Distrat zapacit. Acest tinar e prea imprashtiat. 2. (Despre manifestari ale oamenilor) Dezordonat lipsit de plan. Activitate imprashtiata. Pronuntzat: tiat.

IMPRASHTIÁT ~ta (~tzi ~te) 1) v. A IMPRASHTIA shi A SE IMPRASHTIA. 2) (despre persoane sau despre manifestarile lor) Care vadeshte dezorganizare. [Sil. imprashtiat] /v. a imprashtia

imprashtiat a. raspandit in toate partzile.

imprashtiát a adj. Raspindit risipit. Om imprashtiat al caruĭ gind nu e concentrat om distrat.

IMPRASHTIÁ imprắshtii vb. I. 1. Tranz. shi refl. A face sa plece sau sa fuga ori a pleca a fugi in toate partzile; a (se) risipi a (se) raspandi a (se) razletzi. ♦ P. anal. A (se) risipi prin cadere prin rupere prin rasturnare. ♦ Tranz. Fig. A face sa dispara gandurile a risipi o stare sufleteasca (apasatoare). 2. Refl. (Despre lichide) A se raspandi a se difuza. ♦ Tranz. shi refl. P. gener. (Adesea fig.) A (se) intinde a (se) difuza a (se) raspandi. [Pr.: tia] In + prashtie.

IMPRASHTIÁ imprắshtii vb. I. 1. Tranz. shi refl. A face sa plece sau sa fuga ori a pleca a fugi in toate partzile; a (se) risipi a (se) raspandi a (se) razletzi. ♦ P. anal. A (se) risipi prin cadere prin rupere prin rasturnare. ♦ Tranz. Fig. A face sa dispara gandurile a risipi o stare sufleteasca (apasatoare). 2. Refl. (Despre lichide) A se raspandi a se difuza. ♦ Tranz. shi refl. P. gener. (Adesea fig.) A (se) intinde a (se) difuza a (se) raspandi. [Pr.: tia] In + prashtie.

imprashtia [At: DOSOFTEI V. S. 21 / V: (ivp) ~aschia / Pzi: imprashtii / E: in + prashtie] 12 vtr (A face sa plece sau) a pleca in toate directziile. 34 vtr (A face sa fuga sau) a fugi in toate partzile. 56 vtr A (se) risipi. 712 vtr (Pan) A (se) dezmembra (prin cadere) (prin rupere sau) prin rasturnare. 1314 vt (Fig) A face sa dispara (gandurile sau) o stare sufleteasca apasatoare. 1516 vtr (D. lichide) A (se) raspandi. 1718 vtr (D. avere) A (se) cheltui. 1920 vtr (D. umflaturi) A (se) dezumfla. 2122 vtr (Pgn; fig) A (se) extinde. 2223 vtr (D. gospodarie; shfg) A (se) narui. [1]

  1. Numerotare incorecta a sensurilor: 2223 dupa 2122 Ladislau Strifler

IMPRASHTIÁ imprắshtii vb. I. Tranz. 1. A trimite (a arunca a goni) in diferite partzi; a risipi. Politzia veni shi imprashtie norodul. BOLINTINEANU O. 405. Vestinduse lui Mihai primejdia cel amenintza ishi strinse in graba oastea pe linga dinsul shi imprashtie calaretzi... in toate unghiurile tzarii strigind k intra sabie de turci shi tatari in tzara. BALCESCU O. II 48. ◊ Absol. Am o gaina neagra shi una alba; cea neagra stringe iar cea alba imprashtie (Ziua shi noaptea). GOROVEI C. 138. ♦ Fig. A face sa dispara; a risipi. Glasul acesta aspru shi ciudat i imprashtie deodata orice teama. REBREANU R. I 216. Cauta sai afle din ochi gindurile nevoile supararile care el credea car shti sa le imprashtie. VLAHUTZA O. A. III 81. Intro zi neshtiind ce sa fac k sa imprashtii tristetzea de care eram cuprins mam dus sa vad pre doctorul H. NEGRUZZI S. I 293. ♦ Refl. (Mai ales despre o colectivitate o multzime etc.) A se raspindi a se risipi; a se rasfira. Oamenii se imprashtiau tacutzi cu parere de rau k filmul se sfirshise. CAMILAR TEM. 52. Coloanele de fum se aplecau imprashtiinduse pe fatza pamintului. SADOVEANU B. 25. Vitele semprashtiara prin griu. SANDUALDEA U. P. 94. Voi imprashtiatziva care incotro shi va ducetzi acasa. ISPIRESCU L. 318. Rasfiratul par de aur peste perini semprashtie. EMINESCU O. I 79. ♦ (Cu privire la lichide) A lasa sa curga a varsa. SHi fierul cemi va face jos capul a cadea Nu va putea vreodata a imprashtia din vine Cit singen mii de lupte varsa sabia mea. MACEDONSKI O. I 251. 2. A raspindi a difuza. In gradina in lumina de basm a lunii florile imprashtiau un miros imbatator. SADOVEANU O. III 175. Vartolomeu Diaconu aparu din biroul sau imprashtiind shtirea k expresul a trecut de ultima statzie. C. PETRESCU A. 426. Citeva felinare de hirtie colorata atirnate de crengile copacilor imprashtiau o lumina discreta. VLAHUTZA O. A. 243. (Fig.) O tacere mare era imprashtiata pretutindeni pe shesuri shi vai shi o picla de toamna invaluia totul. SADOVEANU O. I 361. ◊ Refl. Indata sa imprashtiat un miros de piine arsa. C. PETRESCU C. V. 120. Cintecul se imprashtia in tot satul. SANDUALDEA U. P. 206. Lumeal crezuse mort pe FatFrumos shi de aceea cind se imprashtia faima venirii lui... oamenii ashteptau murmurind. EMINESCU N. 27. (Fig.) Castelul in ruine domneshte peste vale... Din turnuri retezate semprashtie o jale. MACEDONSKI O. I 23. Pronuntzat: tia.

A IMPRASHTIÁ imprashtii tranz. 1) A face sa se imprashtie; a risipi; a dispersa. 2) fig. (ganduri sentimente) A face sa se uite. [Sil. imprash] /in + prashtie

A SE IMPRASHTIÁ pers. 3 se imprashtie intranz. A se raspandi in diferite directzii sau pe un spatziu mai mare; a se risipi; a se dispersa. Sau ~at in toate partzile. /in + prashtie

imprashtiá v. 1. a arunca incoace shi incolo: vantul a imprashtiat frunzele; 2. a trimite sau duce in diferite locuri: a imprashtia trupe; fig. a imprashtia o veste; 3. a pune pe fuga in dezordine: ia imprashtiat pe dushmani. [Lit. a arunca cu prashtia: termen tehnic generalizat].

imprắshtiĭ a á v. tr. (d. prashtie. V. improshc). Raspindesc risipesc arunc in toate partzile: vintu imprashtie frunzele artileria imprashtie dushmaniĭ. Trimete in diferite locurĭ: comandamentu ishĭ imprashtié trupele. Fig. Ziarele imprashtie veshtĭ. Vechĭ shi rasprashtiĭ.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

imprashtiá (a ~) (tia) vb. ind. prez. 1 shi 2 sg. imprắshtii 3 imprắshtie (tie) 1 pl. imprashtiém; conj. prez. 3 sa imprắshtie; ger. imprashtiínd (tiind)

imprashtiá vb. (sil. tia) ind. shi conj. prez. 1 shi 2 sg. imprashtii 3 sg. shi pl. imprashtie (sil. tie) 1 pl. imprashtiém; ger. imprashtiínd (sil. tiind)

imprashtiu tii 2 tiam 1 imp. tiat prt. tiind ger. tiere inf. s.

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

IMPRASHTIÁT adj. 1. dispersat rasfirat raspandit razletzit risipit (pop.) raznit (inv. shi reg.) rashchirat. (O multzime ~.) 2. difuz risipit. (Elemente ~.) 3. risipit (inv.) sparcuit. (O armata ~.) 4. v. risipit. 5. prefirat presarat rasfirat raspandit risipit. (Nisip ~.) 6. v. spulberat.

IMPRASHTIÁT adj. v. absent aiurit buimac buimacit derutat descumpanit dezorientat distrat nauc naucit neatent zapacit.

IMPRASHTIAT adj. 1. dispersat rasfirat raspindit razletzit risipit (pop.) raznit (inv. shi reg.) rashchirat. (O multzime ~.) 2. difuz risipit. (Elemente ~.) 3. risipit (inv.) spircuit. (O armata ~.) 4. risipit (inv. shi reg.) spart. (Prin norii ~ se zarea soarele.) 5. prefirat presarat rasfirat raspindit risipit. (Nisip ~.) 6. risipit spulberat. (Zapada ~.)

imprashtiat adj. v. ABSENT. AIURIT. BUIMAC. BUIMACIT. DERUTAT. DESCUMPANIT. DEZORIENTAT. DISTRAT. NAUC. NAUCIT. NEATENT. ZAPACIT.

IMPRASHTIÁ vb. 1. a (se) dispersa a (se) rasfira a (se) raspandi a (se) razletzi a (se) risipi (pop.) a (se) razni (inv. shi reg.) a (se) rashchira. (Sau ~ in toate partzile.) 2. a (se) raspandi a (se) razletzi a (se) risipi (pop.) a (se) nasadi (inv. shi reg.) a (se) sparge a (se) spargalui (prin Olt. shi Ban.) a (se) spranji (inv.) a (se) scociori a (se) scodoli. (I sa ~ intreaga turma.) 3. v. risipi. 4. v. spulbera. 5. a se ridica a se risipi. (Ceatza sa ~.) 6. a risipi a spulbera (pop.) a zburataci. (Vantul ~ frunzele.) 7. a (se) prefira a (se) presara a (se) rasfira a (se) raspandi a (se) risipi. (A ~ nisip peste tot.) 8. v. presara. 9. v. raspandi. 10. v. cheltui. 11. a (se) raspandi a (se) revarsa a (se) risipi a (se) varsa. (Soarele ~ o caldura placuta.) 12. a arunca a da a raspandi. (Luna ~ sclipiri vii.) 13. a scapara. (Focul ~ mii de scantei.) 14. v. difuza. 15. a (se) difuza a (se) duce a (se) intinde a (se) latzi a (se) propaga a (se) raspandi a (se) transmite (rar) a (se) vehicula (inv.) a (se) povesti a (se) vesti. (SHtirea sa ~ peste tot.) 16. a circula a se extinde a se intinde a se latzi a se propaga a se raspandi a se transmite (inv.) a se rashchira a se tinde. (Zvonul sa ~ din gura in gura.) 17. v. emana. 18. v. propaga.

IMPRASHTIA vb. 1. a (se) dispersa a (se) rasfira a (se) raspindi a (se) razletzi a (se) risipi (pop.) a (se) razni (inv. shi reg.) a (se) rashchira. (Sau ~ in toate partzile.) 2. a (se) raspindi a (se) razletzi a (se) risipi (pop.) a (se) nasadi (inv. shi reg.) a (se) sparge a (se) spargalui (prin Olt. shi Ban.) a (se) sprinji (inv.) a (se) scociori a (se) scodoli. (I sa ~ intreaga turma.) 3. a risipi a spulbera a vintura (inv.) a spircui. (Ai ~ pe dushmani in cele patru zari.) 4. a (se) destrama a (se) risipi a (se) spulbera (Olt.) a (se) varzui (inv.) a (se) rashchira (pop. fig.) a (se) razbuna. (Dupa ploaie norii sau ~.) 5. a se ridica a se risipi. (Ceatza sa ~.) 6. a risipi a spulbera (pop.) a zburataci. (Vintul ~ frunzele.) 7. a (se) prefira a (se) presara a (se) rasfira a (se) raspindi a (se) risipi. (A ~ nisip peste tot.) 8. a presara a pune a rasfira. (A ~ sare zahar pe bucate.) 9. a presara a raspindi a semana (rar) a scutura. (~ flori in calea cuiva.) 10. a arunca a azvirli a cheltui a irosi a prapadi a risipi a zvirli (livr.) a prodiga (inv. shi reg.) a prada (reg.) a matrashi a paradui (Transilv.) a spesa (inv.) a rashchira (grecism inv.) a afierosi (fig.) a inghitzi a minca a papa a toca. (SHia ~ averea; ishi ~ banii pe toate fleacurile.) 11. a (se) raspindi a (se) revarsa a (se) risipi a (se) varsa. (Soarele ~ o caldura placuta.) 12. a arunca a da a raspindi. (Luna ~ sclipiri vii.) 13. a scapara. (Focul ~ mii de scintei.) 14. a (se) difuza a (se) raspindi a (se) revarsa. (Lumina se ~ in toate ungherele.) 15. a (se) difuza a (se) duce a (se) intinde a (se) latzi a (se) propaga a (se) raspindi a (se) transmite (rar) a (se) vehicula (inv.) a (se) povesti a (se) vesti. (SHtirea sa ~ peste tot.) 16. a circula a se extinde a se intinde a se latzi a se propaga a se raspindi a se transmite (inv.) a se rashchira a se tinde. (Zvonul sa ~ din gura in gura.) 17. a degaja a emana a emite a exala a raspindi a scoate (inv.) a rasfuga a slobozi. (Soba ~ gaze.) 18. a propaga a raspindi (fig.) a semana. (~ discordia intre ei.)

A (se) imprashtia ≠ a (se) strange a (se) ingramadi

A imprashtia ≠ a aduna a gramadi

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

DA ZDRASVUET SOLNTZE DA SKROETSEA TMA! (ДА ЗДΡАВСТВЧEТ СОЛНЦE ДА CКPOETCЯ TЪMA) (rus.) traiasca soarele imprashtie negurile! Pushkin „Vahkiceskaia pesnea” Lumina ratziunii imprashtie intunericul ignorantzei.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a se caca imprashtiat expr. (vulg.) 1. a avea diaree. 2. a mintzi a sustzine lucruri neadevarate. 3. a speria.

Intrare: imprashtiat
imprashtiat adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • imprashtiat
  • ‑mprashtiat
  • imprashtiatul
  • imprashtiatu‑
  • ‑mprashtiatul
  • ‑mprashtiatu‑
  • imprashtiata
  • ‑mprashtiata
  • imprashtiata
  • ‑mprashtiata
plural
  • imprashtiatzi
  • ‑mprashtiatzi
  • imprashtiatzii
  • ‑mprashtiatzii
  • imprashtiate
  • ‑mprashtiate
  • imprashtiatele
  • ‑mprashtiatele
genitiv-dativ singular
  • imprashtiat
  • ‑mprashtiat
  • imprashtiatului
  • ‑mprashtiatului
  • imprashtiate
  • ‑mprashtiate
  • imprashtiatei
  • ‑mprashtiatei
plural
  • imprashtiatzi
  • ‑mprashtiatzi
  • imprashtiatzilor
  • ‑mprashtiatzilor
  • imprashtiate
  • ‑mprashtiate
  • imprashtiatelor
  • ‑mprashtiatelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

imprashtia, imprashtiiverb

  • 1. tranzitiv reflexiv A face sa plece sau sa fuga ori a pleca a fugi in toate partzile; a (se) risipi a (se) raspandi a (se) razletzi. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Politzia veni shi imprashtie norodul. BOLINTINEANU O. 405. DLRLC
    • format_quote Vestinduse lui Mihai primejdia cel amenintza ishi strinse in graba oastea pe linga dinsul shi imprashtie calaretzi... in toate unghiurile tzarii strigind k intra sabie de turci shi tatari in tzara. BALCESCU O. II 48. DLRLC
    • format_quote (shi) absolut Am o gaina neagra shi una alba; cea neagra stringe iar cea alba imprashtie (Ziua shi noaptea). GOROVEI C. 138. DLRLC
    • format_quote Oamenii se imprashtiau tacutzi cu parere de rau k filmul se sfirshise. CAMILAR TEM. 52. DLRLC
    • format_quote Coloanele de fum se aplecau imprashtiinduse pe fatza pamintului. SADOVEANU B. 25. DLRLC
    • format_quote Vitele semprashtiara prin griu. SANDUALDEA U. P. 94. DLRLC
    • format_quote Voi imprashtiatziva care incotro shi va ducetzi acasa. ISPIRESCU L. 318. DLRLC
    • format_quote Rasfiratul par de aur peste perini semprashtie. EMINESCU O. I 79. DLRLC
    • 1.1. prin analogie A (se) risipi prin cadere prin rupere prin rasturnare. DEX '09 DEX '98
      • 1.1.1. (Cu privire la lichide) A lasa sa curga. DLRLC
        sinonime: varsa
        • format_quote SHi fierul cemi va face jos capul a cadea Nu va putea vreodata a imprashtia din vine Cit singen mii de lupte varsa sabia mea. MACEDONSKI O. I 251. DLRLC
    • 1.2. tranzitiv figurat A face sa dispara gandurile a risipi o stare sufleteasca (apasatoare). DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Glasul acesta aspru shi ciudat i imprashtie deodata orice teama. REBREANU R. I 216. DLRLC
      • format_quote Cauta sai afle din ochi gindurile nevoile supararile care el credea car shti sa le imprashtie. VLAHUTZA O. A. III 81. DLRLC
      • format_quote Intro zi neshtiind ce sa fac k sa imprashtii tristetzea de care eram cuprins mam dus sa vad pre doctorul H. NEGRUZZI S. I 293. DLRLC
  • 2. reflexiv (Despre lichide) A se raspandi a se difuza. DEX '09 DEX '98
    • 2.1. tranzitiv reflexiv prin generalizare adesea figurat A (se) intinde a (se) difuza a (se) raspandi. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote In gradina in lumina de basm a lunii florile imprashtiau un miros imbatator. SADOVEANU O. III 175. DLRLC
      • format_quote Vartolomeu Diaconu aparu din biroul sau imprashtiind shtirea k expresul a trecut de ultima statzie. C. PETRESCU A. 426. DLRLC
      • format_quote Citeva felinare de hirtie colorata atirnate de crengile copacilor imprashtiau o lumina discreta. VLAHUTZA O. A. 243. DLRLC
      • format_quote figurat O tacere mare era imprashtiata pretutindeni pe shesuri shi vai shi o picla de toamna invaluia totul. SADOVEANU O. I 361. DLRLC
      • format_quote Indata sa imprashtiat un miros de piine arsa. C. PETRESCU C. V. 120. DLRLC
      • format_quote Cintecul se imprashtia in tot satul. SANDUALDEA U. P. 206. DLRLC
      • format_quote Lumeal crezuse mort pe FatFrumos shi de aceea cind se imprashtia faima venirii lui... oamenii ashteptau murmurind. EMINESCU N. 27. DLRLC
      • format_quote figurat Castelul in ruine domneshte peste vale... Din turnuri retezate semprashtie o jale. MACEDONSKI O. I 23. DLRLC
etimologie:
  • In + prashtie DEX '98 DEX '09

imprashtiat, imprashtiataadjectiv

  • 1. Despre oameni: dezordonat, dezorganizat, distrat, zapacit. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Acest tanar e prea imprashtiat. DLRLC
  • 2. (Despre lucruri) Aflat in dezordine. DEX '09 DEX '98
    sinonime: risipit
    • 2.1. (Despre manifestari ale oamenilor) Lipsit de plan. DLRLC
      sinonime: dezordonat
      • format_quote Activitate imprashtiata. DLRLC
etimologie:
  • vezi imprashtia DEX '98 DEX '09

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.