21 de definitzii pentru sprijini
din care- explicative (12)
- morfologice (4)
- relatzionale (4)
- etimologice (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
SPRIJINÍ spríjin vb. IV. 1. Tranz. shi refl. A (se) sustzine a (se) rezema a (se) propti (k sa nu cada). ♦ Fig. A pune baza pe ceva sau a constitui temeiul a ceva; a (se) intemeia pe... 2. Tranz. Fig. A ajuta pe cineva sau ceva a ocroti a proteja; ashi da concursul la ceva. 3. Tranz. (Inv. shi reg.) A tzine piept unui atac; a rezista. Din sprijin.
SPRIJINÍ spríjin vb. IV. 1. Tranz. shi refl. A (se) sustzine a (se) rezema a (se) propti (k sa nu cada). ♦ Fig. A pune baza pe ceva sau a constitui temeiul a ceva; a (se) intemeia pe... 2. Tranz. Fig. A ajuta pe cineva sau ceva a ocroti a proteja; ashi da concursul la ceva. 3. Tranz. (Inv. shi reg.) A tzine piept unui atac; a rezista. Din sprijin.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
sprijini [At: PSALT. HUR. 40r/23 / V: (irg) ~na ~joni (inv) ~jeni ~rejani ~rejeni (reg) ~jona ~juni / Pzi: sprijin (inv) ~nesc / Cj: 6 sa ~neze / E: sprijin] 12 vtr A (se) asheza (langa ori pe un punct de sprijin) astfel incat sa (se) mentzina in pozitzia dorita sa nu cada etc. Si: a (se) propti a (se) rezema a (se) sustzine (ivr) a se stalpi (5). 34 vtr A face sashi mentzina sau ashi mentzine echilibrul cu ajutorul unui punct de sprijin Si: a (se) propti a (se) rezema a (se) sustzine (ivr) a se stalpi. 56 vtr (Irg) A (se) opri. 78 vtr (Inv) A se pripashi. 9 vt (Ivr) A margini. 10 vt A participa la reushita cuiva sau a ceva la rezolvarea unei situatzii etc. prin recomandari prin asigurarea mijloacelor materiale prin crearea unor circumstantze favorabile etc. Si: a ajuta (2) a ajutora (2) a ocroti a proteja a sustzine (rar) a protegui (ivp) a inlesni (inv) a indemna a protecta (reg) a prindori Vz patrona tutela. 1112 vtrr A crea conditzii favorabile cuiva aflat in imprejurari dificile Si: a ajuta (1) a ajutora (1) a ocroti a proteja a sustzine (rar) a protegui (ivp) a inlesni (inv) a indemna a protecta (reg) a prindori Vz patrona tutela. 13 vt A actziona cu devotament in vederea realizarii unui scop a unei cerintze Si: a ajuta (3) a servi a sluji a sustzine. 14 vt (Jur; inv) A apara (37). 15 vt A face cunoscut cu argumente cu probe materiale prin rezultate etc. k cineva sau ceva este intrun anumit fel are anumite trasaturi etc. Si: a adeveri (1) a arata (6) a atesta (1) a certifica (1) a confirma (2) a demonstra (1) a dovedi (1) a intari a marturisi a proba a stabili a sustzine (liv) a corobora (4) (irg) a probalui. 1617 vtr A pune baza pe ceva sau a constitui temeiul a ceva Si: a se baza (12) a se bizui (2) a conta (3) Vz fundamenta increde intemeia asheza incredintza nadajdui semetzi starui. 18 vr (Inv) A se apara (29). 1920 vti (Ivp) A para4. 21 vt (Irg) A intampina. 22 vt (Ivr; fig; complememntul este privirea) A infrunta. 23 vr A se folosi (3). 24 vt (Irg) A prinde. 25 vt (Irg) A tzine. 2627 vtr (C. i. lichide) A (se) colecta (intrun recipient). 28 vt (Reg) A umple (un recipient). 29 vt (Inv) A pastra.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
SPRIJINÍ spríjin shi sprijinesc vb. IV. Tranz. 1. A sustzine a rezema a propti ceva sau pe cineva (k sa nu cada). Observa k doamna Vorvoreanu se cam clatina pe picioare cind umbla. Alerga dupa ea so sprijine. DUMITRIU N. 82. Atlas in vechime sprijinea cerul pe umeri. EMINESCU O. I 132. Pe bratz capumi sprijinesc SHi tot la mindra gindesc. JARNÍKBIRSEANU D. 12. ◊ Refl. Stoicea dadu spre iaz sprijininduse in ciomag. GALACTION O. I 47. Cerca sa umble sprijininduse in toiagul sau. ISPIRESCU L. 59. Vrea sa se sprijineasca in picioare dar se impiedeca. NEGRUZZI S. I 156. ♦ Fig. A baza a intemeia pe... Pe aceasta pagina am sprijinit ani de zile durerile mele nesigurantzele inimii mele shi fragila mea pace sufleteasca. GALACTION O. I 348. ◊ Refl. Arta socialista se sprijina pe marile realizari in domeniul artei universale. CONTEMPORANUL S. II 1953 nr. 334 4/4. 2. A sustzine a ajuta (pe cineva sau ceva) a da concursul (cuiva sau la ceva). Irina ma sprijina. Fara Irina mash fi pierdut poate. BARANGA I. 214. Pentru aceasta trebuie k propunerea sa fie sprijinita de doi membri. GHICA A. 800. Trimise o solie shi la craiul Poloniei poftindul k sa nu sprijineasca pe dushmanul sau Ieremia Movila. BALCESCU O. II 279. ♦ (Invechit) A sustzine a fi de parere k... Sprijin k aceasta proprietate teritoriala a noastra este marginita este supusa la legi. KOGALNICEANU S. A. 139. 3. (Invechit shi regional) A tzine piept unui atac a rezista. Puindusa la stare Dea sprijini lovitura pagina Sapara cu groaznica prajina. BUDAIDELEANU TZ. 249. ◊ Absol. Acesta sprijini cu ciomagul sau dar lovitura era atit de tare k no putu opri de tot. PREDA I. 66. 4. (Regional) A opri in loc a apuca a prinde. Rupe shi citeun mar SHin sus lazvirleshten palmal sprijineshte. TEODORESCU P. P. 79. ♦ (Cu privire la lichide) A aduna a culege a capta (intrun vas). Ia apa intro oala shi aruncindo peste streashina casei o sprijineshte cu un ciur. MARIAN NA. 37. Tatal nu lasa... singele sa piara k mil sprijinea In pahar. POP. 5. A primi a intimpina. Cind tu teai nascut Io mam prilejit De team sprijinit ’N poala de vastmint. TEODORESCU P. P. 24. Variante: sprijaní (SEVASTOS C. 185 RUSSO S. 59) sprijuní (BIBICESCU P. P. 242) prijiní (MAT. FOLK. 119) prijuní (SHEZ. VII 61) vb. IV.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
A SPRIJINÍ spríjin tranz. 1) A face sa se tzina in pozitzie ridicata (k sa nu se rastoarne); a sustzine. ~ un zid. 2) (obiecte) A asheza astfel incat sa nu cada; a rezema; a propti. ~ de perete. 3) fig. (persoane) A ajuta sa se mentzina; a sustzine. 4) fig. (idei cauze etc.) A apara cu fermitate; a sustzine. /Din sprijin
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
A SE SPRIJINÍ ma spríjin intranz. 1) A se folosi de un reazem; a se propti. ~ de perete. 2) fig. A pune temei; a se intemeia; a se bizui; a se baza; a se fonda; a conta. ~ pe opiniile predecesorilor. /Din sprijin
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
sprijin sn [At: BUDAIDELEANU LEX. / V: (reg) ~inj~ / Pl: ~e (rar) ~uri / E: vsl съпрѧженъ] 1 Ceea ce serveshte la mentzinerea echilibrului sau la fixarea pozitziei dorite a unei fiintze sau a unui lucru Si: reazem sustzinere (rar) sprijinitoare (1) (irg) sprijoana (1) (inv) sprijineala (1) Vz pop1 proptea poprea pripoana propta proptish1 spaitz shosh. 2 Parte a unui sistem tehnic prin care se face legatura intre doua corpuri solide ale acestuia shi care impune anumite restrictzii deplasarii lor relative Si: reazem. 3 Participare activa la efortul cuiva Si: ajutor (1) ocrotire protectzie (liv) recurs (ivp) ajutorintza (1) ajutorire (1) obladuire sprijoana (4) (inv) regea sprijineala (2) Vz aparare ocrotire concurs contributzie egida oficii patronaj scut tutela (irg) propta. 4 Indrumare in imprejurari dificile Si: ajutor (12) ocrotire protectzie (liv) recurs (ivp) ajutorintza ajutorire obladuire sprijoana (5) (inv) regea sprijineala (3) Vz aparare ocrotire concurs contributzie egida oficii patronaj scut tutela (irg) propta. 5 (Inv; ilav) In ~ K argument. 6 (Ilpp) In ~ul Pentru sustzinerea argumentarea etc. unui fapt. 7 (Ie) A da ~ a veni in ~ul cuiva A sprijini (10). 8 (Ccr) Persoana care sprijina (10) pe cineva sau ceva Si: ajutor (2) aparator (2) ocrotitor protector reazem sprijinitor (6) sustzinator (rar) proteguitor protejator partinitor pazitor priitor scutitor (ivr) stanca (10).
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
sprijuni v vz sprijini
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
PRIJINÍ vb. IV v. sprijini.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
PRIJUNÍ vb. IV v. sprijini.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
SPRIJANÍ vb. IV v. sprijini.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
SPRIJUNÍ vb. IV v. sprijini.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
2) spríjin shi (rar) ésc a ĭ v. tr. (din maĭ vechĭu prejenesc prijanesc din *prajinesc adica „pun prajinĭ pe dedesupt” k la pomiiĭ incarcatzĭ de poame. Din aceĭashĭ rad. pol. sprežyna resort opritoare shi vsl. sprenštisprengon a uni sprenženŭ unit. El sprijina shi ine; sa sprijine. Cp. cu ridic). 1. Sustzin pe dedesupt: a sprijini cu prajinĭ ramurile unuĭ pom Atlante sprijinea ceru pe umerĭ. 2. Apar ajut protejez (vechĭ): sprijineshte Domnul pre totzĭ ceĭ ce cad shi scoala pre ceĭ oboritzĭ (Dos ). 3. Opresc impedic (vechĭ): sprijinira singele sfintzieĭ sale (Dos). 4. Rezem: a sprijini pushca de zid. V. refl. Ma sustzin apesind orĭ ma rezem: bolnavu se sprijini in baston se sprijini de zid. Fig. Ma bizuĭ ma bazez: a te sprijini pe cineva pe ajutoru cuĭva. A se sprijini uniĭ pe altziĭ a se ajuta reciproc. Vechĭ shi „ma apar”: nu avea cu ce sa se sprijineasca de neprietenĭ (Nec.). In vest (Tel.) sprijinesc opresc sustzin (rev. I. Crg. 4 390 shi 7 52). In Dolj „primesc oaspetzi” (GrS. 1937 243). La Vidin prijunesc in Serbia sprejunesc in Trans. shi sprijonesc aĭurea shi sprejenesc sprijenesc shi anesc.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
sprijiní (a ~) vb. ind. prez. 3 spríjina imperf. 3 sg. sprijineá; conj. prez. 3 sa spríjine
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
sprijiní vb. ind. prez. 1 sg. spríjin 3 sg. shi pl. spríjina imperf. 3 sg. sprijineá; conj. prez. 3 sg. shi pl. spríjine
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
sprijini (ind. prez. 3 sg. shi pl. sprijina conj. sprijine)
- sursa: MDO (1953)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
sprijinesc neam 1 imp. sprijina impr.
- sursa: IVO-III (1941)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
SPRIJINÍ vb. v. aciua apara apuca cuibari eschiva feri intampina lua oploshi opri para primi prinde pripashi sta.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
SPRIJINÍ vb. 1. v. sustzine. 2. v. rezema. 3. a purta a sustzine a tzine. (Vom merge cat neor ~ picioarele.) 4. v. ajuta. 5. v. patrona. 6. v. baza. 7. v. bizui. 8. a ajuta a servi a sluji a sustzine. (A ~ cauza revolutziei.) 9. a sustzine. (A ~ propunerea facuta.) 10. v. confirma.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
SPRIJINI vb. 1. a (se) propti a (se) rezema a (se) sustzine (reg.) a (se) popri a (se) prijini. (Un stilp ~ poarta.) 2. a propti a pune a rezema. (~ scara k sa suim.) 3. a purta a sustzine a tzine. (Vom merge cit neor ~ picioarele.) 4. a (se) ajuta a (se) ajutora a (se) ocroti a (se) proteja a (se) sustzine (rar) a (se) protegui (inv. shi pop.) a (se) inlesni (prin Transilv.) a (se) prindori (inv.) a (se) indemina a (se) protecta (fam. fig.) a (se) propti. (La ~ sa depasheasca impasul.) 5. a patrona a sustzine a tutela. (Cine ~ aceasta actziune?) 6. a se baza a se bizui a conta a se fundamenta a se increde a se intemeia (inv. shi reg.) a se nadai (inv.) a se asheza a se incredintza a se incumeta a nadajdui a se semetzi a se starui (fig.) a miza a se rezema. (Toata teoria lui se ~ pe...) 7. a se baza a se bizui a conta a se increde a se lasa. (Potzi sa te ~ pe mine!) 8. a ajuta a servi a sluji a sustzine. (A ~ cauza revolutziei.) 9. a sustzine. (A ~ propunerea facuta.) 10. a adeveri a arata a atesta a certifica a confirma a demonstra a dovedi a intari a marturisi a proba a stabili a sustzine (livr.) a corobora (inv. shi reg.) a probalui (inv.) a incredintza a marturi a probui. (Toate ~ cele spuse.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
sprijini vb. v. ACIUA. APARA. APUCA. CUIBARI. ESCHIVA. FERI. INTIMPINA. LUA. OPLOSHI. OPRI. PARA. PRIMI. PRINDE. PRIPASHI. STA.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
sprijiní (n ít) vb. 1. A propti a rezema. 2. A sustzine a asigura. 3. A se baza a se intemeia a se bizui. 4. A ajuta a ocroti a proteja. 5. A opri a para a impiedica a jena. 6. (Refl.) A se apara a se proteja. Var. (s)prijoni prijuni sprejuni sprijeni sprejeni. Origine necunoscuta. Suf. ni indica de obicei formatzii expresive. Legatura cu sl. spręšti „a reuni” participiul sŭpreženŭ (Candrea) nu este certa; chiar shi mai putzin der. de la opri (Cihac II 229) sau de la prajina (Pushcariu Dacor. I 2413). Poate de la spre jur › *sprejuri „a inconjura” › sprejuni. Der. sprijin (var. Trans. sprijoana) s. n. (sustzinere; reazem stilp); sprijineala s. f. (sustzinere; ajutor protectzie); sprijinish s. n. (inv. sustzinator); sprijinitor adj. (care sprijina; protector).
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
verb (VT331) Surse flexiune: DOR | infinitiv | infinitiv lung | participiu | gerunziu | imperativ pers. a II-a | ||
(a)
|
|
|
| singular | plural | ||
|
| ||||||
numarul | persoana | prezent | conjunctiv prezent | imperfect | perfect simplu | mai mult k perfect | |
singular | I (eu) |
| (sa)
|
|
|
| |
a II-a (tu) |
| (sa)
|
|
|
| ||
a III-a (el, ea) |
| (sa)
|
|
|
| ||
plural | I (noi) |
| (sa)
|
|
|
| |
a II-a (voi) |
| (sa)
|
|
|
| ||
a III-a (ei, ele) |
| (sa)
|
|
|
|
verb (VT331) | infinitiv | infinitiv lung | participiu | gerunziu | imperativ pers. a II-a | ||
(a)
|
|
|
| singular | plural | ||
|
| ||||||
numarul | persoana | prezent | conjunctiv prezent | imperfect | perfect simplu | mai mult k perfect | |
singular | I (eu) |
| (sa)
|
|
|
| |
a II-a (tu) |
| (sa)
|
|
|
| ||
a III-a (el, ea) |
| (sa)
|
|
|
| ||
plural | I (noi) |
| (sa)
|
|
|
| |
a II-a (voi) |
| (sa)
|
|
|
| ||
a III-a (ei, ele) |
| (sa)
|
|
|
|
verb (VT331) | infinitiv | infinitiv lung | participiu | gerunziu | imperativ pers. a II-a | ||
(a)
|
|
|
| singular | plural | ||
|
| ||||||
numarul | persoana | prezent | conjunctiv prezent | imperfect | perfect simplu | mai mult k perfect | |
singular | I (eu) |
| (sa)
|
|
|
| |
a II-a (tu) |
| (sa)
|
|
|
| ||
a III-a (el, ea) |
| (sa)
|
|
|
| ||
plural | I (noi) |
| (sa)
|
|
|
| |
a II-a (voi) |
| (sa)
|
|
|
| ||
a III-a (ei, ele) |
| (sa)
|
|
|
|
verb (VT331) | infinitiv | infinitiv lung | participiu | gerunziu | imperativ pers. a II-a | ||
(a)
|
|
|
| singular | plural | ||
|
| ||||||
numarul | persoana | prezent | conjunctiv prezent | imperfect | perfect simplu | mai mult k perfect | |
singular | I (eu) |
| (sa)
|
|
|
| |
a II-a (tu) |
| (sa)
|
|
|
| ||
a III-a (el, ea) |
| (sa)
|
|
|
| ||
plural | I (noi) |
| (sa)
|
|
|
| |
a II-a (voi) |
| (sa)
|
|
|
| ||
a III-a (ei, ele) |
| (sa)
|
|
|
|
verb (VT331) | infinitiv | infinitiv lung | participiu | gerunziu | imperativ pers. a II-a | ||
(a)
|
|
|
| singular | plural | ||
|
| ||||||
numarul | persoana | prezent | conjunctiv prezent | imperfect | perfect simplu | mai mult k perfect | |
singular | I (eu) |
| (sa)
|
|
|
| |
a II-a (tu) |
| (sa)
|
|
|
| ||
a III-a (el, ea) |
| (sa)
|
|
|
| ||
plural | I (noi) |
| (sa)
|
|
|
| |
a II-a (voi) |
| (sa)
|
|
|
| ||
a III-a (ei, ele) |
| (sa)
|
|
|
|
sprijini, sprijinverb
- 1. A (se) sustzine a (se) rezema a (se) propti (k sa nu cada). DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Observa k doamna Vorvoreanu se cam clatina pe picioare cind umbla. Alerga dupa ea so sprijine. DUMITRIU N. 82. DLRLC
- Atlas in vechime sprijinea cerul pe umeri. EMINESCU O. I 132. DLRLC
- Pe bratz capumi sprijinesc SHi tot la mindra gindesc. JARNÍKBIRSEANU D. 12. DLRLC
- Stoicea dadu spre iaz sprijininduse in ciomag. GALACTION O. I 47. DLRLC
- Cerca sa umble sprijininduse in toiagul sau. ISPIRESCU L. 59. DLRLC
- Vrea sa se sprijineasca in picioare dar se impiedeca. NEGRUZZI S. I 156. DLRLC
- 1.1. A pune baza pe ceva sau a constitui temeiul a ceva; a (se) intemeia pe... DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Pe aceasta pagina am sprijinit ani de zile durerile mele nesigurantzele inimii mele shi fragila mea pace sufleteasca. GALACTION O. I 348. DLRLC
- Arta socialista se sprijina pe marile realizari in domeniul artei universale. CONTEMPORANUL S. II 1953 nr. 334 4/4. DLRLC
-
-
- 2. A ajuta pe cineva sau ceva; ashi da concursul la ceva. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Irina ma sprijina. Fara Irina mash fi pierdut poate. BARANGA I. 214. DLRLC
- Pentru aceasta trebuie k propunerea sa fie sprijinita de doi membri. GHICA A. 800. DLRLC
- Trimise o solie shi la craiul Poloniei poftindul k sa nu sprijineasca pe dushmanul sau Ieremia Movila. BALCESCU O. II 279. DLRLC
- 2.1. A fi de parere k... DLRLCsinonime: sustzine
- Sprijin k aceasta proprietate teritoriala a noastra este marginita este supusa la legi. KOGALNICEANU S. A. 139. DLRLC
-
-
- 3. A tzine piept unui atac. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: rezista
- Puindusa la stare Dea sprijini lovitura pagina Sapara cu groaznica prajina. BUDAIDELEANU TZ. 249. DLRLC
- Acesta sprijini cu ciomagul sau dar lovitura era atit de tare k no putu opri de tot. PREDA I. 66. DLRLC
-
-
- Rupe shi citeun mar SHin sus lazvirleshten palmal sprijineshte. TEODORESCU P. P. 79. DLRLC
- 4.1. (Cu privire la lichide) A aduna a culege a capta (intrun vas). DLRLC
- Ia apa intro oala shi aruncindo peste streashina casei o sprijineshte cu un ciur. MARIAN NA. 37. DLRLC
- Tatal nu lasa... singele sa piara k mil sprijinea In pahar. POP. DLRLC
-
-
-
- Cind tu teai nascut Io mam prilejit De team sprijinit ’N poala de vastmint. TEODORESCU P. P. 24. DLRLC
-
etimologie:
- sprijin DEX '09 DEX '98