22 de definitzii pentru omori
din care- explicative (11)
- morfologice (4)
- relatzionale (2)
- etimologice (1)
- argou (4)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
OMORÍ omór vb. IV. 1. Tranz. A pricinui moartea cuiva a lua viatza cuiva; a ucide a asasina a achita. ◊ Expr. A omori pe cineva cu zile = a pricinui (prin comportarea sa) moartea cuiva inainte de vreme; p. ext. ai invenina cuiva viatza ai produce suparari in mod continuu. A omori (pe cineva) in bataie = a bate pe cineva foarte tare a snopi in bataie. (Fam.) Nu ma omori! exclamatzie care exprima uimire surprindere mirare fatza de spusele (de necrezut ale) cuiva. ♦ Refl. A se sinucide. 2. Tranz. Fig. A distruge a nimici. ◊ Expr. Ashi omori foamea = ashi potoli (pentru scurt timp) foamea. Ashi omori timpul = ashi folosi timpul cu ocupatzii fara importantza; ashi pierde vremea. 3. Tranz. Fig. A pricinui cuiva o suferintza (fizica sau morala) o durere; a chinui. ♦ A sacai a plictisi pe cineva cu ceva. 4. Refl. Fig. Ashi cheltui toate puterile a se epuiza a se consuma facand ceva. ◊ Expr. A se omori de ras = a rade foarte tare a se prapadi de ras. A se omori cu firea = a face eforturi mari pentru a realiza ceva a se stradui foarte mult. Din sl. umoriti.
omori [At: COD. VOR. 156/14 / V: (irg) ~ri um~ (reg) omari (inv; cscj) ~rea / Pzi: omor shi (irg) ~rasc / E: slv оуморити] 1 vt A pricinui cu sau fara intentzie moartea unei fiintze Si: a ucide. 2 vt (Pfm; ie) A ~ pe cineva cu zile A pricinui moartea cuiva inainte de vreme. 3 vt (Iae) Ai invenina cuiva viatza in mod continuu. 4 vt (Pfm; ie) A ~ in bataie A bate zdravan. 5 vt (Fam; ie) Nu ma ~! Exclamatzie care exprima uimirea atunci cand se spun lucruri incredibile. 6 vt (Pop; ie) A ~ paduchele (sau puricele) pe burta A fi foarte satul dupa o masa imbelshugata. 7 vt (Pop; ie) Parca am ~t pe tata (pe mama etc.) sau doar (sau k) nam ~t pe nimeni (in viatza mea) Se spune de catre cineva aflat intro situatzie foarte dificila pentru care nu este vinovat. 8 vr A se sinucide. 9 vt (Ivr; fig) A distruge. 10 vt (Fam; ie) Ashi ~ foamea Ashi potoli foamea. 11 vt (Fam; ie) A(shi) ~ vremea (sau timpul) cu ceva A(shi) petrece timpul cu ocupatzii fara importantza k sai treaca de urat. 12 vt (Fig) A pricinui cuiva suferintze fizice sau morale Si: a chinui. 13 vr A se framanta. 14 vr (Rel; inv) A chinui tmpul cu diferite torturi sau privatziuni spre a infrange poftele Si: a mortifica. 15 vr (Inv) A se chirci de durere. 16 vt (Reg; fig) A bate zdravan. 17 vr (Pop) A se epuiza muncind. 1819 vri (Pfm; ie) A se ~ de ras A rade foarte tare. 20 vr (Pop) A se ~ cu firea A face mari eforturi pentru a realiza ceva. 21 vt (Rar) A amesteca.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
OMORÍ omór vb. IV. 1. Tranz. A pricinui moartea cuiva a lua viatza cuiva; a ucide a asasina a achita. ◊ Expr. A omori pe cineva cu zile = a pricinui (prin comportarea sa) moartea cuiva inainte de vreme; p. ext. ai invenina cuiva viatza ai produce suparari in mod continuu. A omori (pe cineva) in bataie = a bate pe cineva foarte tare a snopi in bataie. (Fam.) Nu ma omori! exclamatzie care exprima uimire surprindere mirare fatza de spusele (de necrezut ale) cuiva. ♦ Refl. A se sinucide. 2. Tranz. Fig. A distruge a nimici. ◊ Expr. Ashi omori foamea = ashi potoli (pentru scurt timp) foamea. Ashi omori timpul = ashi intrebuintza timpul cu ocupatzii fara importantza; ashi pierde vremea. 3. Tranz. Fig. A pricinui cuiva o suferintza (fizica sau morala) o durere; a chinui. ♦ A sacai a plictisi pe cineva cu ceva. 4. Refl. Fig. Ashi cheltui toate puterile a se epuiza a se consuma facand ceva. ◊ Expr. A se omori de ras = a rade foarte tare a se prapadi de ras. A se omori cu firea = a face eforturi mari pentru a realiza ceva a se stradui foarte mult. Din sl. umoriti.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de oprocopiuc
- actziuni
OMORÍ omór vb. IV. 1. Tranz. A pricinui moartea cuiva a lua viatza cuiva; a ucide a rapune a asasina. SHii mai trintira in cap cu bolovani shi cu ce au apucat pinal omorira de tot. CREANGA P. 33. Stringindul taren bratze era mai k sal omor. EMINESCU O. I 80. De ash shti k ma vei shi omori nu pot sa tac. NEGRUZZI S. I 147. Aoleo mai hotz de dor Nam topor sa te omor. JARNÍKBIRSEANU D. 93. ◊ Expr. A omori (pe cineva) cu zile = a pricinui moartea cuiva inainte de vreme; (prin exagerare) a invenina cuiva viatza ai produce suparari in mod continuu. Au sa ma omoare cu zile nepoatele acestea. C. PETRESCU C. V. 202. A omori (pe cineva) in bataie = a bate zdravan; a snopi in bataie. (Familiar) Nu ma omori exclamatzie folosita cind se spun lucruri de necrezut care uimesc minuneaza; nu ma innebuni. ◊ Refl. A se sinucide. Acela ce se omoara de deznadejde ar fi putut face mult bine puindushi viatza in primejdie pentru oameni. BALCESCU O. I 353. 2. Tranz. Fig. A distruge a nimici a face sa dispara sashi piarda puterea. Cu alte cuvinte medicamentele digitalice pot omori initna dar nu vasele. DANIELOPOLU F. N. II 36. Valurile de apa care cad peste sulurile de otzel sa omoare temperatura se ridica pina sus. SAHIA N. 33. ◊ Expr. Ashi omori foamea = ashi potoli foamea. Ashi omori timpul = ashi intrebuintza timpul cu ocupatzii fara importantza ashi cauta de lucru a face ceva pentru k timpul sa treaca mai repede. Lucreaza de mult perne de etamina k sashi omoare timpul. CALINESCU E. O. I 56. 3. Tranz. Fig. A pricinui durere a chinui. Innoptez... pintre ponoara K doar oi uita degraba dorul care ma omoara. CONACHI P. 103. ◊ Absol. Caci k vintul ea nu zboara Nici k paserea ushoara Dar k dorul ce omoara. ALECSANDRI P. I 28. ♦ A fortza a constringe. Ioi spun cu frumosul k nu pot shi el ma omoara sa mai zic. REBREANU I. 17. 4. Refl. Ashi cheltui toate puterile facind ceva a se epuiza a se consuma. Saduna cucii din tzara SHi cinta de se omoara. JARNÍKBIRSEANU D. 182. ◊ Expr.A se omori de ris = a ride foarte tare; a se prapadi de ris. A se omori cu firea = a face eforturi mari pentru a realiza ceva a se stradui foarte mult.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
A OMORÍ omór tranz. 1) A lipsi de viatza (premeditat sau din intamplare); a supune unui omor; a ucide. ◊ ~ (pe cineva) cu zile a) a aduce in stare de disperare; b) a cauza moartea cuiva inainte de timp. 2) A distruge moraliceshte (printro veste rea etc.). ◊ Nu ma ~! exclamatzie prin care cel caruia i se relateaza pe neashteptate ceva ishi exprima uimirea. 3) A face sa dispara; a lichida. ◊ Ashi ~ foamea ashi potoli foamea. Ashi ~ timpul (sau vremea) ashi gasi o ocupatzie neinsemnata k sa treaca timpul. /<sl. umoriti
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
A SE OMORÍ ma omór intranz. 1) Ashi cauza moartea; a se sinucide. 2) A se stradui din rasputeri sa faca ceva; a se epuiza realizand ceva. ◊ ~ de ras a rade foarte tare shi cu pofta. 3) fig. fam. (despre persoane) A se ingramadi in numar foarte mare vrand sa obtzina ceva (deficitar). /<sl. umoriti
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
omori v. 1. a lua vieatza intr’un mod violent: a omori un om; 2. ashi face seama a se sinucide: s’a omorit. [Slav. UMORITI].
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
omari v vz omori
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
omorea v vz omori
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
omori v vz omori
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
2) omór a í v. tr. (vsl. umoriti a ucide moriti a ucide d. mrĭeti a muri morŭ moarte; rus. umoritĭ. El omoara; sa omoare. V. zamorasc mort). Ucid ĭaŭ vĭatza cuĭva. V. refl. Ma ucid ma sinucid. Vechĭ shi umór.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
omorí (a ~) vb. ind. prez. 3 omoára imperf. 3 sg. omorá perf. s. 3 sg. omorí 3 pl. omorara; conj. prez. 3 sa omoáre; ger. omorand; part. omorat
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
omorí vb. ind. prez. 1 sg. omór 3 sg. shi pl. omoara imperf. 3 sg. omorá; conj. prez. 3 sg. shi pl. omoáre
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
omori (imperf. omora)
- sursa: MDO (1953)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
omor omoara 3 sg. shi pl. ram 1 imp. rit prt. ritor adj. v.
- sursa: IVO-III (1941)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
OMORI vb. 1. a asasina a suprima a ucide (rar) a masacra (inv. shi pop.) a prapadi a sfarshi (pop.) a dovedi a gati a rapune (inv. shi reg.) a pieri a pustii a sparge a stinge (reg.) a matrashi a prada (Mold.) a stropshi (inv.) a cumpli a pierde a savarshi a seca a strica (inv. shi pop. fig.) a muta (fam. fig.) a achita a curatza a lichida (arg.) a mierli. (A ~ pe cineva.) 2. v. sinucide.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
OMORI vb. 1. a asasina a suprima a ucide (rar) a masacra (inv. shi pop.) a prapadi a sfirshi (pop.) a dovedi a gati a rapune (inv. shi reg.) a pieri a pustii a sparge a stinge (reg.) a matrashi a prada (Mold.) a stropshi (inv.) a cumpli a pierde a savirshi a seca a strica (inv. shi pop. fig.) a muta (fam. fig.) a achita a curatza a lichida (arg.) a mierli. (A ~ pe cineva.) 2. a se sinucide (rar) a se ucide (Transilv. shi Maram.) a se sodomi. (Oare de ce sa ~?)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
omori (omór ít) vb. A ucide. Var. (inv.) umori. Mr. mor(omurescu) (o)murire. Sl. umoriti (Miklosich Slaw. Elem. 50; Cihac II 227) cf. bg. omorjavam. Cuvint de uz general (ALR I 28990). Der. omor s. n. (moarte omucidere asasinat); omoritor adj. (ucigash asasin); omoriciune s. f. (inv. moarte).
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare de argou
Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.
a nu se omori cu lucrul / cu munca / cu treaba expr. a nu munci la nivelul real al propriiilor posibilitatzi; a munci putzin.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
A OMORI a aboli a achita a atinge la abataj a beli ai canta (cuiva) prohodul a curatza a da gata a dizolva a face (cuiva) formele ai face cuiva felul / mucenicii / palanca / seama a face cuiva matzele coada de zmeu a face cuiva pardesiu de scanduri a face (pe cineva) harachiri a face pe cineva fluturash / ingerash a imbalsama a impaia a lasa orfan (pe cineva) a lichida a lua cuiva maul / oful / piuitul a lua jugulara a matrashi ai manca (cuiva) coliva a mierli a muta a potcovi a pune la pastrama a rade a raci a razui a shterge de pe fatza pamantului a termina a trimite pe cineva pe lumea cealalta a veni de hac (cuiva).
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
a omori arici cu curul expr. (vulg.) a fi nimfomana.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
ashi omori plictiseala / timpul / vremea expr. ashi ocupa timpul cu lucruri lipsite de importantza.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
verb (VT348) Surse flexiune: DOR | infinitiv | infinitiv lung | participiu | gerunziu | imperativ pers. a II-a | ||
(a)
|
|
|
| singular | plural | ||
|
| ||||||
numarul | persoana | prezent | conjunctiv prezent | imperfect | perfect simplu | mai mult k perfect | |
singular | I (eu) |
| (sa)
|
|
|
| |
a II-a (tu) |
| (sa)
|
|
|
| ||
a III-a (el, ea) |
| (sa)
|
|
|
| ||
plural | I (noi) |
| (sa)
|
|
|
| |
a II-a (voi) |
| (sa)
|
|
|
| ||
a III-a (ei, ele) |
| (sa)
|
|
|
|
omori, omorverb
- 1. A pricinui moartea cuiva a lua viatza cuiva. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- SHii mai trintira in cap cu bolovani shi cu ce au apucat pinal omorira de tot. CREANGA P. 33. DLRLC
- Stringindul taren bratze era mai k sal omor. EMINESCU O. I 80. DLRLC
- De ash shti k ma vei shi omori nu pot sa tac. NEGRUZZI S. I 147. DLRLC
- Aoleo mai hotz de dor Nam topor sa te omor. JARNÍKBIRSEANU D. 93. DLRLC
- 1.1. A se sinucide. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: sinucide
- Acela ce se omoara de deznadejde ar fi putut face mult bine puindushi viatza in primejdie pentru oameni. BALCESCU O. I 353. DLRLC
-
- A omori pe cineva cu zile = a pricinui (prin comportarea sa) moartea cuiva inainte de vreme. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Ai invenina cuiva viatza ai produce suparari in mod continuu. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Au sa ma omoare cu zile nepoatele acestea. C. PETRESCU C. V. 202. DLRLC
-
-
- A omori (pe cineva) in bataie = a bate pe cineva foarte tare a snopi in bataie. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Nu ma omori! exclamatzie care exprima uimire surprindere mirare fatza de spusele (de necrezut ale) cuiva. DEX '09 DEX '98 DLRLC
-
-
- Cu alte cuvinte medicamentele digitalice pot omori inima dar nu vasele. DANIELOPOLU F. N. II 36. DLRLC
- Valurile de apa care cad peste sulurile de otzel sa omoare temperatura se ridica pina sus. SAHIA N. 33. DLRLC
- Ashi omori foamea = ashi potoli (pentru scurt timp) foamea. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Ashi omori timpul = ashi folosi timpul cu ocupatzii fara importantza; ashi pierde vremea. DEX '09 DLRLC
- Lucreaza de mult perne de etamina k sashi omoare timpul. CALINESCU E. O. I 56. DLRLC
-
-
- 3. A pricinui cuiva o suferintza (fizica sau morala) o durere. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: chinui
- Innoptez... pintre ponoara K doar oi uita degraba dorul care ma omoara. CONACHI P. 103. DLRLC
- Caci k vintul ea nu zboara Nici k paserea ushoara Dar k dorul ce omoara. ALECSANDRI P. I 28. DLRLC
- 3.1. Constrange, fortza. DLRLCsinonime: constrange fortza
- Ioi spun cu frumosul k nu pot shi el ma omoara sa mai zic. REBREANU I. 17. DLRLC
-
-
- 4. Ashi cheltui toate puterile a se epuiza a se consuma facand ceva. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: epuiza
- Saduna cucii din tzara SHi cinta de se omoara. JARNÍKBIRSEANU D. 182. DLRLC
- 4.1. (Despre persoane) A se ingramadi in numar foarte mare vrand sa obtzina ceva (deficitar). NODEX
- A se omori de ras = a rade foarte tare a se prapadi de ras. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- A se omori cu firea = a face eforturi mari pentru a realiza ceva a se stradui foarte mult. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: stradui
-
etimologie:
- umoriti DEX '09 DEX '98