16 definitzii pentru apel
din care- explicative (11)
- morfologice (2)
- relatzionale (2)
- etimologice (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
APÉL apeluri s. n. 1. Strigare a numelor unor persoane dintro colectivitate spre a verifica prezentza lor intrun anumit loc. 2. Chemare scrisa sau orala adresata unei colectivitatzi sau unei persoane. 3. Cerere rugaminte. ◊ Loc. vb. A face apel la cineva (sau la ceva) = a apela (1). 4. Actziune facuta la o instantza judecatoreasca superioara spre a obtzine anularea unei sentintze date de o instantza inferioara. * Curte de apel = instantza judecatoreasca superioara tribunalului care are competentza de a judeca recursul cuiva impotriva sentintzei tribunalului. 5. Producere a unui semnal sonor sau luminos prin care se marcheaza cererea de a stabili o legatura telefonica sau telegrafica. Din fr. appel.
apél sn [At: (a. 1774) URICARIUL I 183 / Pl: ~uri / E: fr appel] 1 Chemare. 2 (Pex) Rugaminte. 3 Invocare. 4 (Ie) A face ~ Ia... A apela (1). 5 (Spc) Citire cu glas tare a numelor unor persoane dintrun colectiv spre a verifica prezentza lor intrun anumit loc. 6 (Pex) Lista cu membrii unei colectivitatzi constituite. 7 (Jur) Adresare la jurisdictzia imediat superioara spre a schimba sau anula o sentintza data de prima instantza. 8 (Jur; ie) A face ~ A intenta recurs (contra unei sentintze date de o instantza) la instantza superioara. 9 (Jur; is) Fara ~ Fara drept de recurs. 10 (Jur; is) Curte de ~ Instantza judecatoreasca superioara tribunalului care judeca in a doua instantza sau in recurs litigii solutzionate de o instantza inferioara.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
APÉL apeluri s. n. 1. Citire cu glas tare a numelor unor persoane dintrun colectiv spre a verifica prezentza lor intrun anumit loc. 2. Chemare scrisa sau orala adresata maselor unei colectivitatzi etc. 3. Cerere rugaminte. ◊ Loc. vb. A face apel la cineva (sau la ceva) = a apela (1). 4. Actziune facuta la o instantza judecatoreasca superioara spre a obtzine anularea unei sentintze date de o instantza inferioara shi judecarea in fond a procesului. ◊ Curte de apel = instantza judecatoreasca superioara tribunalului care avea competentza de a judeca recursul cuiva impotriva sentintzei tribunalului. 5. Producerea unui semnal sonor sau luminos prin care se marcheaza cererea de a stabili o legatura telefonica sau telegrafica. Din fr. appel.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de romac
- actziuni
APÉL apeluri s. n. 1. Chemare strigare; (in special) strigare a numelor membrilor unei colectivitatzi avind de scop verificarea prezentzei lor. Apelul se va face in fiecare zi la intrarea in clasa. ◊ Notaru in pragu primariei face apelul sortzashilor. BUJOR S. 69. ♦ Chemare adresata maselor (in forma orala sau scrisa). Apelul Congresului [pentru apararea pacii Viena 1952] se incheie cu aceste minunate cuvinte: «Popoarele vor sa traiasca in pace oricare ar fi regimul social din tzarile lor oricare ar fi idealul lor suprem». LUPTA DE CLASA 1953 nr. 12 130. ♦ Cerere rugaminte indemn. In miinile lui Balcescu istoria devine o arma de lupta in slujba poporului un apel la eroismul lui un indemn la revolutzie. LUPTA DE CLASA 1953 nr. 12 99. Apelul lor fu auzit... shi o trupa [a membrilor colectivului teatral] k prin minune se gasi infiintzata. NEGRUZZI S. I 343. ◊ Expr. A face apel la cineva (sau la ceva) = a se adresa cuiva cu o rugaminte a cere ajutorul cuiva a recurge a apela la cineva sau la ceva. A trebuit sa faca apel shi la barbatul ei. REBREANU R. I 167. Sa ma spele de insulte nu mancerc sa fac apel la un veac ce nu cuprinde decit patima in el. MACEDONSKI O. I 119. 2. (invechit) Actziune facuta la o instantza judecatoreasca superioara spre a obtzine anularea unei sentintze date de o instantza inferioara. ◊ Loc. adj. Fara (drept de) apel = lipsit de dreptul de a ataca hotarirea unei instantze judecatoreshti. (Fig.) [Capitanul] privind de pe chei... ishi da pareri sentintze fara apel asupra manevrei vaselor in port. BART E. 325. Prezida Copoiul shi sentintze fara apel el da. ALEXANDRESCU P. 151. ◊ (In organizarea judecatoreasca a regimului burghezomoshieresc) Curte de apel v. curte. 3. Producerea unui semnal sonor sau luminos intrun post telefonic sau telegrafic ori intro centrala telefonica sau telegrafica.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
APÉL apeluri s. n. 1. Strigare (a numelor membrilor unei colectivitatzi spre a verifica prezentza lor). ♦ Chemare adresata maselor (oral sau in scris). ♦ Cerere rugaminte indemn. ◊ Expr. A face apel la cineva (sau la ceva) = a se adresa cuiva cu o rugaminte cu o cerere. 2. ( Inv.) Actziune facuta la o instantza judecatoreasca superioara spre a obtzine anularea unei sentintze date de o instantza inferioara. 3. Producerea unui semnal sonor sau luminos intrun post telefonic telegrafic sau intro centrala telefonica. Fr. appel.
- sursa: DLRM (1958)
- adaugata de lgall
- actziuni
APÉL s.n. 1. Strigare a numelui unor persoane (pentru verificarea prezentzei lor intrun loc). 2. Chemare scrisa sau orala adresata unei colectivitatzi. ♦ Indemn; cerere rugaminte. ◊ A face apel la cineva (sau la ceva) = a se adresa cuiva cu o rugaminte. 3. Semnal sonor sau luminos produs intrun post de telefon de telegraf etc.; chemare. 4. (Ieshit din uz) Actziune facuta la o instantza judecatoreasca imediat superioara pentru a schimba sau a infirma o hotarare data de o instantza inferioara. [Pl. luri. / < fr. appel].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
APÉL s. n. 1. strigare a numelui cuiva. 2. chemare scrisa sau orala adresata unei colectivitatzi. ◊ indemn cerere rugaminte. 3. semnal sonor sau luminos produs intrun post de telefon de telegraf etc. 4. (jur.) actziune facuta de o instantza judecatoreasca imediat superioara pentru a schimba sau a infirma o hotarare data de o instantza inferioara. (< fr. appel)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
APÉL ~uri n. 1) Rostire succesiva a numelor unor persoane pentru a verifica prezentza lor intrun anumit loc. 2) Chemare adresata maselor. 3) Rugaminte adresata cuiva. 4) Chemare la distantza printrun semnal sonor sau luminos folosit in telefonie shi telegrafie. /<fr. appel
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
apel n. 1. strigarea numelui spre a constata prezentza: apel nominal; 2. recurgere la un judecator la un tribunal superior: a face apel; fig a invoca.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
*apél n. pl. urĭ (fr. appel d. lat. appellare a chema). Strigarea numeluĭ pentru constatarea prezentzeĭ: apelu nominal. Recurs la un judecator la un tribunal superior: curte de apel. Fig. A face apel la cineva al chema in ajutor. Excitare: apel la arme la revolta.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
hotarareapél s. f. (Specific epocii comuniste) Hotarare cu functzie de apel luata intro plenara ◊ „Hotarareapel a plenarei Consiliului Natzional al oamenilor muncii din industrie constructzii transporturi circulatzia marfurilor shi finantze” I.B. 8 V 84 p. 1. ◊ „Hotarareapel a Plenarei Consiliului Natzional al Agriculturii Industriei Alimentare Silviculturii shi Gospodaririi Apelor” Sc. 23 V 84 p. 1 (din hotarare + apel)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizata de Editura Logos
- adaugata de raduborza
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
apél s. n. pl. apéluri
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
apél s. n. pl. apéluri
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
APÉL s. 1. chemare. (~ lansat catre electorat.) 2. (pop.) strigare. (Face ~ul la shcoala.) 3. v. cerere.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
APEL s. 1. chemare. (~ lansat catre mase.) 2. (pop.) strigare. (Face ~ la shcoala.) 3. cerere rugaminte. (~ lui a fost satisfacut.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
apél (apéluri) s. n. 1. Citire cu glas tare a numelor unor persoane dintrun colectiv. 2. Recurs. Fr. appel. Sensul 1 este termen shcolaresc shi militar; sensul 2 shi der. sai sint termeni juridici. Der. apela vb. (a face recurs); apelabil adj.; apelant s. m.; apelatzi(un)e s. f. (chemare denumire; apel recurs); apelativ adj.
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv neutru (N24) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
apel, apelurisubstantiv neutru
- 1. Strigare a numelor unor persoane dintro colectivitate spre a verifica prezentza lor intrun anumit loc. DEX '09 DLRLC DN
- Apelul se va face in fiecare zi la intrarea in clasa. DLRLC
- Notaru in pragu primariei face apelul sortzashilor. BUJOR S. 69. DLRLC
-
- 2. Chemare scrisa sau orala adresata unei colectivitatzi sau unei persoane. DEX '09 DLRLC DN
- Apelul Congresului [pentru apararea pacii – Viena 1952] se incheie cu aceste minunate cuvinte: «Popoarele vor sa traiasca in pace oricare ar fi regimul social din tzarile lor oricare ar fi idealul lor suprem». LUPTA DE CLASA 1953 nr. 12 130. DLRLC
-
-
- In miinile lui Balcescu istoria devine o arma de lupta in slujba poporului un apel la eroismul lui un indemn la revolutzie. LUPTA DE CLASA 1953 nr. 12 99. DLRLC
- Apelul lor fu auzit... shi o trupa [a membrilor colectivului teatral] k prin minune se gasi infiintzata. NEGRUZZI S. I 343. DLRLC
-
- A trebuit sa faca apel shi la barbatul ei. REBREANU R. I 167. DLRLC
- Sa ma spele de insulte nu mancerc sa fac apel la un veac ce nu cuprinde decit patima in el. MACEDONSKI O. I 119. DLRLC
-
-
- 4. Actziune facuta la o instantza judecatoreasca superioara spre a obtzine anularea unei sentintze date de o instantza inferioara shi judecarea in fond a procesului. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- 4.1. Curte de apel = instantza judecatoreasca superioara tribunalului care avea competentza de a judeca recursul cuiva impotriva sentintzei tribunalului. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Fara (drept de) apel = lipsit de dreptul de a ataca hotararea unei instantze judecatoreshti. DLRLC
- [Capitanul] privind de pe chei... ishi da pareri sentintze fara apel asupra manevrei vaselor in port. BART E. 325. DLRLC
- Prezida Copoiul shi sentintze fara apel el da. ALEXANDRESCU P. 151. DLRLC
-
-
- 5. Producere a unui semnal sonor sau luminos prin care se marcheaza cererea de a stabili o legatura telefonica sau telegrafica. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:
- appel DEX '09 DEX '98 DN