15 definitzii pentru violent
din care- explicative (10)
- morfologice (2)
- relatzionale (3)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
VIOLÉNT A violentzi te adj. 1. Care se produce sau actzioneaza cu putere cu intensitate cu violentza; intens puternic tare. ♦ (Despre culori lumina etc.) Izbitor tzipator; tare viu puternic. 2. (Despre fiintze) Care are o fire nestapanita care se infurie ushor impulsiv brutal irascibil. ♦ (Despre manifestari ale fiintzelor) Care arata violentza impulsivitate nestapanire agresiune. 3. Care se face cu fortza; brutal silnic. ◊ Moarte violenta = moarte provocata de un factor extern (traumatic fizic chimic mecanic sau psihic). [Pr.: vio] Din fr. violent lat. violentus it. violento.
violent ~a [At: HELIADE O. II 77 / P: vio~ / V: (inv) ~lint ~linte a / Pl: ~ntzi ~e / E: fr violent lat violentus a um] 1 a (D. oameni) Care are un comportament impulsiv brutal shi agresiv. 2 a (D. oameni) Care are accese de furie Si: coleric (2). 3 a (D. manifestari ale oamenilor) Care tradeaza violentza (1). 4 a (D. manifestari ale oamenilor) Care este determinat de violentza (2). 5 a (D. cuvinte expresii) Insultator. 6 a (D. diverse modalitatzi de comunicare) Care este lipsit de moderatzie in planul contzinutului shi al expresiei Si: virulent (6). 7 a (D. diverse modalitatzi de comunicare) Care se face in termeni duri jignitori Si: virulent (7). 8 a (D. actziunea contzinutul unor opere literare cinematografice) Care prezinta fapte de o mare brutalitate. 9 a (Pex; d. opere literare cinematografice) Care shocheaza prin violentza faptelor shi a limbajului personajelor. 10 a (D. satire pamflete) Care se remarca prin duritatea neobishnuita a limbajului artistic Si: virulent (8). 11 a (D. satire pamflete) Care shocheaza prin caracterul radical al mesajului critic Si: virulent (9). 12 a Care recurge la fortza la constrangere brutala pentru ashi atinge scopurile. 13 a Care se face prin folosirea fortzei brutale. 14 a Care este bazat pe agresivitate shi pe cruzime. 15 a (Pex) Care presupune consecintze grave distructive asupra cuiva. 16 a (Is) Moarte (sau ivr ucidere) ~a Moarte produsa de un accident de un act de violentza sau de o alta cauza nenaturala Si: (inv) moarte silnica. 17 a (D. anumite perioade din istoria unei comunitatzi din existentza unui popor sau a unui individ) Care se caracterizeaza prin evenimente fenomene sociale etc. violente (14). 18 a (D. unele sporturi) Care necesita un mare angajament fizic (putand pune in pericol viatza sportivului). 1920 a av (Care este) extrem de intens. 21 a (D. stari sufleteshti sentimente senzatzii) Care se instaleaza brusc cu o maxima intensitate shi nu poate fi controlat. 22 a (D. stari sufleteshti sentimente senzatzii) Excesiv (1). 23 a (D. sunete zgomote) Asurzitor (5). 24 a Care produce o impresie foarte puternica asupra simtzurilor Si: frapant izbitor shocant. 25 a (D. culori) Strident. 26 a (D. lumina sau surse de lumina) Care este foarte puternic (deranjand vederea). 27 a (D. mirosuri parfumuri etc.) Care este foarte patrunzator. 28 a (D. mirosuri parfumuri etc.) Care displace prin concentratzia mare.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
violent a adj. 1 (despre oameni) Care are o fire nestapinita care se infurie ushor; care se caracterizeaza prin lipsa controlului asupra propriilor porniri reactzii sentimente shi prin manifestari de nestapinita asprime duritate brutalitate (fatza de cineva) in anumite imprejurari sau situatzii; impulsiv brutal irascibil. Era violent shi autoritar (CAL.). ♦ (despre manifestarile actziunile etc. ale oamenilor) Care denota violentza impulsivitate brutalitate. A scris o scrisoare violenta primarului (K. PETR.). ◊ (adv.) A deschis usha violent shi a chemat batrina (POPA). ♦ (despre actziunea contzinutul unor opere literare cinematografice etc.) Care prezinta infatzisheaza fapte intimplari etc. de o mare duritate brutalitate. Ii interzise baiatului sa se mai uite la filme violente. 2 Care se produce sau actzioneaza cu putere cu intensitate cu violentza; intens puternic tare. Contzescu avea un atac violent de uremie (CAL.). ♦ (despre culori lumini etc.) Care este izbitor tzipator; tare viu puternic. ♦ (despre sentimente stari sufleteshti senzatzii etc.) Care se manifesta care se dezlantzuie cu o fortza ce nu poate fi potolita. Ea visa iubiri violente in conditzii imposibile (CAL.). ♦ (despre sunete zgomote) Care se produce sau este emis cu o intensitate extrem de mare. ♦ Care produce o impresie extrem de puternica asupra simtzurilor; care shocheaza. ♦ (despre mirosuri parfumuri etc.) Care este foarte patrunzator; care displace deranjeaza prin intensitate. 3 Care se face cu fortza; care se bazeaza pe agresivitate pe brutalitate pe duritate; brutal silnic. Ai avut shi ai hartzuieli anchete imixtiuni violente (SADOV.). ◊ Moarte violenta v. moarte. • sil. vio. pl. ti te. /<fr. violent it violenta lat viŏlentus a um <violare „a lovi”.
- sursa: DEXI (2007)
- adaugata de claudiad
- actziuni
VIOLÉNT A violentzi te adj. 1. Care se produce sau actzioneaza cu putere cu intensitate cu violentza; intens puternic tare. ♦ (Despre culori lumina etc.) Izbitor tzipator; tare viu puternic. 2. (Despre fiintze) Care are accese de furie care se lasa condus de manie care se infurie ushor care are manifestari nestapanite; coleric furtunos impulsiv nestapanit. ♦ (Despre manifestari ale fiintzelor) Care arata violentza impulsivitate nestapanire agresiune. 3. Care se face cu fortza; brutal silnic. ◊ Moarte violenta = moarte produsa de un accident de un act de violentza sau de alta cauza nefireasca. [Pr.: vio] Din fr. violent lat. violentus it. violento.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de oprocopiuc
- actziuni
VIOLÉNT A violentzi te adj. 1. Care se produce sau actzioneaza cu putere cu violentza cu intensitate mare; puternic intens. In cuvintele cu carei recomanda pe iubita sa se arata lot virtejul de simtziminte violente cei rup inima. GHEREA ST. CR. III 282. Ieri a fost cald; astazi ploaie shi picla dupa o furtuna violenta. CARAGIALE O. VII 12. Un vint rece shi violent incepu sa bata de la coasta Europei. BOLINTINEANU O. 270. (Adverbial) Un ciine incepu sa latre violent. CALINESCU E. O. I 124. ♦ (Despre culori lumina surse de lumina) Intens viu puternic tare tzipator. Imi aduc aminte deo intimplare care a ramas pentru totdeauna zugravita in culori violente dinaintea ochilor mei. SADOVEANU O. VIII 128. Trecea la coltzuri cu lampile violente de cinematograf. C. PETRESCU I. II 158. Culori violente scot in iveala siluete mishcatoare de femei. ANGHEL PR. 173. ◊ (Adverbial) Nu vor obtzine cu tablourile lor nici cel putzin intiietatea asupra unei gravuri violent colorate. MACEDONSKI O. IV 106. 2. (Despre oameni shi despre caracterul lor) Care are accese de furie care se lasa condus de minie care se aprinde ushor se infurie repede are manifestari nestapinite; coleric impulsiv furtunos navalnic. Ei uite vezi? asta e cusurul tau eshti violent. CARAGIALE O. III 128. ◊ (Adverbial) Mishu subtzirel shi slabutz in picioare gesticula violent k shi cum sar fi luptat cu intunericul. REBREANU R. I 65. ♦ (Despre manifestari ale oamenilor) Care tradeaza violentza impulsivitate nestapinire agresiune. Clopotul suna stins printre glasuri violente. DUMITRIU N. 41. 3. Care se face cu fortza; brutal silnic. Era un copac putred trunchiul era prea slab k sa mai tzina coama. Ce mai trebuiau lovituri violente? CARAGIALE O. III 153. ◊ Moarte violenta = moarte produsa de o rana de un accident de un act de violentza sau de alta cauza nefireasca. Ishi amintea in cite chipuri vazuse oameni murind: batrini stinginduse de moarte buna pe patul deacasa; oameni mortzi in spitale; unii lovitzi de moarte violenta. BART S. M. 77.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
VIOLÉNT A adj. 1. Iute (din fire); impulsiv nestapanit. 2. Intens puternic; tare. 3. Brutal fortzat. 4. (Despre culori lumini etc.) TZipator viu. [Pron. vio. / cf. fr. violent lat. violentus].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
VIOLÉNT A adj. 1. iute (din fire); impulsiv nestapanit. 2. intens puternic; tare. 3. brutal fortzat. 4. (despre culori lumini) tzipator viu. (< fr. violent lat. violentus it. violento)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
VIOLÉNT ~ta (~tzi ~te) 1) Care vadeshte violentza; caracterizat prin cruzime; crancen. 2) Care actzioneaza sau se exprima fara a se retzine; impulsiv; impetuos. Persoana ~ta. ◊ Moarte ~ta moarte prin asasinare sau survenita in urma unui accident. 3) (despre culori) Care are o nuantza foarte vie; batator la ochi; tzipator; strident; aprins. /<fr. violent lat. violentus violento
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
violent a. 1. care lucreaza cu o mare putere: vant violent; 2. care nu shtie sa se stapaneasca: om violent; 3. foarte intensiv ce cauzeaza o suferintza acuta: friguri violente; 4. in care se recurge la violentza: mijloace violente; moarte violenta cauzata de un accident sau de o crima.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
*violént a adj. (lat. violentus). Puternic furios: vint violent un violent acces de frigurĭ o violenta durere. Puternic energic: otrava violenta. Impulsiv care se porneshte (se infurie) ushor: om caracter violent. Silnic brutal: mijloace violente. Adv. Cu violentza. V. vehement.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
violént (vio) adj. m. pl. violéntzi; f. violénta pl. violénte
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
violént adj. m. (sil. vio) pl. violéntzi; f. sg. violénta pl. violénte
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
VIOLÉNT adj. adv. 1. adj. agresiv bataios brutal coleric dur impulsiv iute nestapanit (fam. fig.) belicos. (De ce eshti atat de ~?) 2. adj. adv. v. rau. 3. adj. v. impetuos. 4. adj. v. invershunat. 5. adj. aprig invershunat mare (fig.) aprins. (Cearta ~.) 6. adv. brutal (inv.) salbaticeshte. (Il apuca ~ de mana.) 7. adj. v. silnic. 8. adj. furios (fig.) turbat. (O ieshire ~.) 9. adj. v. aspru. 10. adj. vehement. 11. adj. v. chinuitor. 12. adj. v. acut. 13. adj. v. cumplit. 14. adj. v. puternic. 15. adj. v. tzipator.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
VIOLENT adj. adv. 1. adj. agresiv bataios brutal coleric dur impulsiv iute nestapinit (fam. fig.) belicos. (De ce eshti atit de ~?) 2. adj. adv. aprig aspru barbar brutal ciinos crincen crud crunt cumplit feroce fioros hain inuman necrutzator neiertator neimblinzit neinduplecat neindurat neindurator nemilos neomenos neuman rau salbatic singeros (livr.) sanguinar (inv. shi pop.) nasilnic (inv. shi reg.) tare (reg.) pogan (Mold. shi Bucov.) avan hapsin (inv.) jestoc neomenit sanguinic salbaticos sireap (fig.) dur negru. (Om ~; se poarta ~.) 3. adj. aprig furtunos impetuos impulsiv iute inflacarat infocat navalnic nedomolit nepotolit nestapinit nestavilit salbatic tumultuos vehement (fig.) aprins viforos vijelios vulcanic. (Temperament ~.) 4. adj. aprig aspru crincen crud crunt cumplit incrincenat indirjit invershunat neimpacat nepotolit singeros vajnic (inv.) crincenit tare (fig.) incleshtat. (O infruntare ~.) 5. adj. aprig invershunat mare (fig.) aprins. (Cearta ~.) 6. adv. brutal (inv.) salbaticeshte. (Il apuca ~ de mina.) 7. adj. brutal fortzat silnic. (Mijloace masuri ~.) 8. adj. furios (fig.) turbat. (O ieshire ~.) 9. adj. aspru brutal greu tare (fig.) dur. (Vorbe ~.) 10. adj. vehement viguros virulent. (Un protest ~.) 11. adj. chinuitor intens puternic strapungator viu (fig.) ascutzit sfredelitor. (Durere ~.) 12. adj. acut adinc ascutzit intens mare patrunzator profund puternic viu. (O suferintza morala ~.) 13. adj. aprig cumplit groaznic infiorator infricoshator ingrozitor nebun salbatic. (O pasiune ~ il macina.) 14. adj. aprig intens mare puternic strashnic tare zdravan. (Un vint ~.) 15. adj. intens izbitor strident tare tzipator (rar) strigator. (Culori nuantze ~.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Violent ≠ calm slab shters
- sursa: Antonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
- silabatzie: vi-o-lent
adjectiv (A2) Surse flexiune: DOR | masculin | feminin | |||
nearticulat | articulat | nearticulat | articulat | ||
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
|
|
plural |
|
|
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
|
|
plural |
|
|
|
| |
vocativ | singular | — | — | ||
plural | — | — |
violent, violentaadjectiv
- 1. Care se produce sau actzioneaza cu putere cu intensitate cu violentza. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- In cuvintele cu carei recomanda pe iubita sa se arata tot virtejul de simtziminte violente cei rup inima. GHEREA ST. CR. III 282. DLRLC
- Ieri a fost cald; astazi ploaie shi picla dupa o furtuna violenta. CARAGIALE O. VII 12. DLRLC
- Un vint rece shi violent incepu sa bata de la coasta Europei. BOLINTINEANU O. 270. DLRLC
- Un ciine incepu sa latre violent. CALINESCU E. O. I 124. DLRLC
- 1.1. Despre culori lumina etc.: aprins, intens, izbitor, puternic, strident, tare, viu, tzipator. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN NODEX
- Imi aduc aminte deo intimplare care a ramas pentru totdeauna zugravita in culori violente dinaintea ochilor mei. SADOVEANU O. VIII 128. DLRLC
- Trecea la coltzuri cu lampile violente de cinematograf. C. PETRESCU I. II 158. DLRLC
- Culori violente scot in iveala siluete mishcatoare de femei. ANGHEL PR. 173. DLRLC
- Nu vor obtzine cu tablourile lor nici cel putzin intiietatea asupra unei gravuri violent colorate. MACEDONSKI O. IV 106. DLRLC
-
-
- 2. (Despre fiintze) Care are o fire nestapanita care se infurie ushor. DEX '09 DLRLC DN
- Nu vor obtzine cu tablourile lor nici cel putzin intiietatea asupra unei gravuri violent colorate. MACEDONSKI O. IV 106. DLRLC
- 2.1. (Despre manifestari ale fiintzelor) Care arata violentza impulsivitate nestapanire agresiune. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEXsinonime: crancen
- Clopotul suna stins printre glasuri violente. DUMITRIU N. 41. DLRLC
-
-
-
- Era un copac putred trunchiul era prea slab k sa mai tzina coama. Ce mai trebuiau lovituri violente? CARAGIALE O. III 153. DLRLC
- 3.1. Moarte violenta = moarte provocata de un factor extern (traumatic fizic chimic mecanic sau psihic). DEX '09 DLRLC
- Ishi amintea in cite chipuri vazuse oameni murind: batrini stinginduse de moarte buna pe patul deacasa; oameni mortzi in spitale; unii lovitzi de moarte violenta. BART S. M. 77. DLRLC
-
-
etimologie:
- violent DEX '09 DEX '98 DN
- violentus DEX '09 DEX '98 DN
- violento DEX '09 DEX '98 MDN '00