16 definitzii pentru tacere

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

TACÉRE taceri s. f. Faptul de a tacea; p. ext. linishte calm acalmie. ◊ Loc. adv. In (sau inv. intru) tacere = fara a vorbi; fara a se destainui. ◊ Expr. A trece (ceva) sub tacere = a trece (ceva) cu vederea a ascunde (ceva) a omite (in mod intentzionat). ♦ Pauza intrerupere mai lunga intro discutzie. ♦ Fig. Indiferentza. ♦ Fig. Lipsa de afirmare de manifestare; apatie amortzire. V. tacea.

tacere sf [At: CORESI EV. 245 / Pl: ~ri / E: tacea] 1 Stare a unei persoane care nu vorbeshte un anumit timp Si: tacut1 (1). 2 (Pex) Lipsa a oricarui zgomot Si: acalmie calm linishte. 3 (Ilav) In (sau inv intru cu) Fara a vorbi Si: tacut2 (2). 4 (Pex; ial) Fara a se destainui. 5 (Ial) In linishte Si: incet. 6 (Ial) In ~ Pe neobservate. 7 (Inv; ilav) Fara ~ Fara incetare Si: neintrerupt. 8 (Ie) A sta in ~ (sau inv a pazi ~a) A nu scoate o vorba Si: a tacea (1). 9 (Fam; ie) A sparge (sau a rupe) ~a A intrerupe o perioada (mai lunga) de linishte. 10 (Inv; ie) A face ~ A impune sa se faca linishte. 11 Pauza (mai lunga) intro discutzie. 12 (Pex) intrerupere a unei corespondentze. 13 Evitare a unei discutzii despre ceva sau cineva. 14 Ascundere (4). 15 (Ie) A pastra (ori inv; a face) ~ sau a pastra ~a A nu divulga un secret. 16 (Ie) A trece sub ~ (sau inv a trece cu ~a de...) A trece cu vederea ceva. 17 (Iae) A ramane neobservat neluat in seama. 18 Neripostare. 19 (Pop; ie) ~a ta raspunsul meu Tacerea (1) confirma intrebarea. 20 (Fig) Indiferentza. 21 (Fig) Lipsa de afirmare Si: apatie amortzire.

TACÉRE taceri s. f. Faptul de a tacea; p. ext. linishte calm acalmie. ◊ Loc. adv. In (sau inv. intru) tacere = fara a vorbi; fara a se destainui. ◊ Expr. A trece (ceva) sub tacere = a trece (ceva) cu vederea a ascunde (ceva) a omite (in mod intentzionat). ♦ Pauza intrerupere mai lunga intro discutzie. ♦ Fig. Indiferentza. ♦ Fig. Lipsa de afirmare de manifestare; apatie amortzire. V. tacea.

TACÉRE taceri s. f. 1. Faptul de a tacea de a nu scoate o vorba; p. ext. linishte calm acalmie. Era asha de mare tacerea serii incit o clipa cei de la foc shiau auzit inimile batind. SADOVEANU N. P. 27. Tacerea negustorului e totdeauna de aur. REBREANU I. 60. Cerul e senin shi in tot cuprinsul e o lumina shi o tacere can vis. VLAHUTZA O. A. II 158. Noaptea in aste locuri nare de loc tacere; Totul se mishca umbla. ALEXANDRESCU P. 43. ◊ (Poetic) Tacerilempietrite inconjoara Orashul din vechimi. D. BOTEZ F. S. 35. ◊ (Cu valoare de verb la imperativ) Dar tacere! Sus peun frasin un lin freamat se aude. Totzi ramin in ashteptare; Cintareatzancet prelude. ALECSANDRI P. III 56. ♦ Rastimp in care nimeni nu vorbeshte pauza mai lunga intrun dialog; p. ext. intrerupere a unei corespondentze. James nu este un corespondent harnic. El se scuza mereu de tacerile shi intirzierile sale. IBRAILEANU S. 228. Uneori se faceau la masa taceri lungi shi triste. VLAHUTZA la TDRG. ♦ Fig. Indiferentza. Doresc k reushirea victorioasa a Convorbirilor sa fie cel mai bun raspuns atit la atacurile ardelene cit shi la tacerea bucureshteana. ALECSANDRI S. 38. 2. Faptul de a nu divulga de a nu da la iveala ceva; p. ext. taina. Na o punga de bani shi sa nu scotzi nici o vorba despre primblarea noastra de noaptea. Eu numi vinz tacerea mariata. ISPIRESCU L. 239. ◊ Loc. adv. In (sau invechit intru) tacere = fara a vorbi fara a spune ceva; fara a destainui fara ashi spune pasul. El coboran tacere catra mine. TOPIRCEANU B. 89. Iar mie nu mii iertata nici atita mingaiere [de ami spune durerea] Ci trebuie sa le sufar shi sa mor intru tacere. CONACHI P. 84. ◊ Expr. A trece sub (sau cu) tacere = a) a trece cu vederea a lasa la o parte in mod intentzionat a nu pomeni de ceva. Prezentarea vietzii intro lumina trandafirie shi tendintza de a o zugravi k fiind lipsita de conflicte se mai exprima shi sub forma trecerii sub tacere a anumitor laturi din realitate. CONTEMPORANUL S. II 1953 nr. 369 4/3; b) a ramine neobservat neluat in seama; a fi omis. Ma insultzi cind banuieshti... dar aceasta insulta ar trece sub tacere daca ea nu ar fi pentru mine o incunoshtintzare k tu suferi. BOLINTINEANU O. 454. 3. Faptul de a nu raspunde de a nu riposta. Tacerea ta... imi este destul raspuns asupra acestei intrebari. DRAGHICI R. 115. ♦ Fig. Lipsa de afirmare de manifestare; apatie amortzire. Veac dupa veac visleau sub negre fulgere de bice Nefericitzii lumii sclavii din galere; Apoi au fost veacuri de mare tacere. BOUREANU S. P. 7.

TACÉRE ~i f. 1) v. A TACEA.In ~ fara a spune ceva. A trece sub ~ (ceva) a omite (ceva) in mod intentzionat; a tainui; a nu pomeni. 2) Lipsa de zgomot; linishte. 3) Pauza (mai lunga decat cea obishnuita) intro conversatzie sau intro corespondentza. 4) fig. Lipsa de manifestare. /v. a tacea

tacere f. 1. starea celui ce tace; 2. fig. linishte lipsa de orice sgomot: tacerea padurilor. ║ int. spre a impune tacere: tacere!

tacére f. Starea celuĭ ce tace. Linishte lipsa de zgomot: tacerea padurilor. Tacere! strigat de impus tacere.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

tacére s. f. g.d. art. tacérii; pl. tacéri

tacére s. f. g.d. art. tacérii; pl. tacéri

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

TACÉRE s. interj. 1. s. v. linishte. 2. interj. v. linishte. 3. s. v. mutzenie. 4. s. v. intrerupere. 5. s. v. discretzie. 6. s. acalmie calm linishte pace (inv. shi reg.) paos (inv.) lin linishtire molcomire. (Stare de ~ deplina in natura.)

TACERE s. interj. 1. s. linishte (prin Transilv. shi Olt.) tak (inv.) silentziu. (In clasa era ~ deplina.) 2. interj. linishte! pst! st! (pop.) tzist! (arg.) mucles! 3. s. mutism mutzenie (rar) mutzie (reg.) mutzeala mutzitura. (Nu ieshea din ~ lui.) 4. s. intrerupere pauza. (Lungi ~ punctau discutzia.) 5. s. discretzie secret. (A pastrat o ~ absoluta asupra celor discutate.) 6. s. acalmie calm linishte pace (inv. shi reg.) paos (inv.) lin linishtire molcomire. (Stare de ~ deplina in natura.)

Tacere ≠ destainuire galagie larma marturisire strigat tzipat vorbire zgomot

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

TACERE. Subst. Tacere taciturnitate (rar) posaceala (rar) mutzenie mutzie (rar) mutzire mutism; amutzire. Linishte silentziu (inv.) calm pace. Mut mutalau (pop.) mutulica (fam.). Adj. Tacut silentzios (livr.) taciturn inchis posac morocanos necomunicativ zgircit la vorba mut amutzit cu lacat la gura mut k un peshte. Vb. A tacea a amutzi a tacea din gura a nu i se auzi gura a tacea chitic (molcom milc k melcul k peshtele k pamintul) a pastra tacere a nu spune (zice) nimic a nu zice nici miau a nu zice (nici) pis a nu zice mirc (mac) a nu zice (nici) o boaba (frinta) a nu zice nici doua boabe legate a nu zice bob a tacea k porcul in papushoi (in cucuruz) a nu zice (a nu vorbi) (nici) doua a nu zice nici circ a nu zice nici bleau (reg.) a nu scoate nici o vorba (nici un cuvint) a fi mut k pamintul a avea lacat la gura a nu avea limba de grait. Ashi impune tacere ashi inghitzi limba ashi tzine gura ashi tzine pliscul (fam.) ashi pazi gura (limba) ashi pune lacat la gura ashi pune botnitza la gura ashi pune gard la gura a pune stavila gurii ashi pune straja gurii. A amutzi a inceta din gura ashi pierde graiul a i se lega cuiva limba a i se lua (ai pieri a i se ingrosha) cuiva limba a i se muia (cuiva) gura a ramine mut. A face (pe cineva) sa taca a sili (pe cineva) sa taca a reduce (pe cineva) la tacere ai lua (cuiva) maul (miaul piuitul) a inchide (a astupa) cuiva gura ai pune (cuiva) calush in gura ai scurta (ai taia ai lega) cuiva limba a pune (cuiva) lacat la gura. Adv. In tacere pe tacute mutzeshte. Nici tzitz nici un cuvint nici circ nici pis. V. linishte nesociabilitate.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

GROSSE SEELEN DULDEN STILL (germ.) sufletele mari indura (suferintzele) in tacere Schiller „Don Carlos” act. I scena 4.

THE REST IS SILENCE (engl.) restul este tacere Shakespeare „Hamlet” act V scena 2. Ultimele cuvinte ale printzului Danemarcii inainte de a muri.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

lumea tacerii expr. (pub.) lumea interlopa a traficantzilor shi a consumatorilor de droguri.

Intrare: tacere
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tacere
  • tacerea
plural
  • taceri
  • tacerile
genitiv-dativ singular
  • taceri
  • tacerii
plural
  • taceri
  • tacerilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

tacere, tacerisubstantiv feminin

  • 1. Faptul de a tacea. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Tacerea negustorului e totdeauna de aur. REBREANU I. 60. DLRLC
    • 1.1. prin extensiune Acalmie, calm, linishte. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Era asha de mare tacerea serii incit o clipa cei de la foc shiau auzit inimile batind. SADOVEANU N. P. 27. DLRLC
      • format_quote Cerul e senin shi in tot cuprinsul e o lumina shi o tacere can vis. VLAHUTZA O. A. II 158. DLRLC
      • format_quote Noaptea in aste locuri nare de loc tacere; Totul se mishca umbla. ALEXANDRESCU P. 43. DLRLC
      • format_quote poetic Tacerilempietrite inconjoara Orashul din vechimi. D. BOTEZ F. S. 35. DLRLC
      • format_quote cu valoare verbala (la) imperativ Dar tacere! Sus peun frasin un lin freamat se aude. Totzi ramin in ashteptare; Cintareatzancet prelude. ALECSANDRI P. III 56. DLRLC
    • 1.2. Pauza intrerupere mai lunga intro discutzie. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Uneori se faceau la masa taceri lungi shi triste. VLAHUTZA la TDRG. DLRLC
      • 1.2.1. prin extensiune Intrerupere a unei corespondentze. DLRLC
        • format_quote James nu este un corespondent harnic. El se scuza mereu de tacerile shi intirzierile sale. IBRAILEANU S. 228. DLRLC
    • 1.3. figurat Indiferentza. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: indiferentza
      • format_quote Doresc k reushirea victorioasa a Convorbirilor sa fie cel mai bun raspuns atit la atacurile ardelene cit shi la tacerea bucureshteana. ALECSANDRI S. 38. DLRLC
  • 2. Faptul de a nu divulga de a nu da la iveala ceva. DLRLC
    • format_quote Na o punga de bani shi sa nu scotzi nici o vorba despre primblarea noastra de noaptea. – Eu numi vinz tacerea mariata. ISPIRESCU L. 239. DLRLC
    • chat_bubble locutziune adverbiala In (sau invechit intru) tacere = fara a vorbi; fara a se destainui. DEX '09 DLRLC
      • format_quote locutziune adverbiala El coboran tacere catra mine. TOPIRCEANU B. 89. DLRLC
      • format_quote Iar mie nu mii iertata nici atita mingaiere [de ami spune durerea] Ci trebuie sa le sufar shi sa mor intru tacere. CONACHI P. 84. DLRLC
    • chat_bubble A trece (ceva) sub tacere = a trece (ceva) cu vederea a ascunde (ceva) a omite (in mod intentzionat). DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Prezentarea vietzii intro lumina trandafirie shi tendintza de a o zugravi k fiind lipsita de conflicte se mai exprima shi sub forma trecerii sub tacere a anumitor laturi din realitate. CONTEMPORANUL S. II 1953 nr. 369 4/3. DLRLC
    • chat_bubble A trece (ceva) sub tacere = a ramane neobservat neluat in seama; a fi omis.
      • format_quote Ma insultzi cind banuieshti... dar aceasta insulta ar trece sub tacere daca ea nu ar fi pentru mine o incunoshtintzare k tu suferi. BOLINTINEANU O. 454. DLRLC
  • 3. Faptul de a nu raspunde de a nu riposta. DLRLC
    • format_quote Tacerea ta... imi este destul raspuns asupra acestei intrebari. DRAGHICI R. 115. DLRLC
    • 3.1. figurat Lipsa de afirmare de manifestare. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Veac dupa veac visleau sub negre fulgere de bice Nefericitzii lumii sclavii din galere; Apoi au fost veacuri de mare tacere. BOUREANU S. P. 7. DLRLC
etimologie:
  • vezi tacea DEX '98 DEX '09

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.