21 de definitzii pentru marturisi

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

MARTURISÍ marturisesc vb. IV. 1. Tranz. A declara a relata a spune a sustzine. ♦ Spec. A face o depozitzie in fatza unei instantze. ♦ (Inv.) A propovadui a predica o credintza o invatzatura morala. 2. Intranz. shi tranz. A dovedi a adeveri a proba. 3. Tranz. A recunoashte (k adevarat); a admite a accepta. 4. Tranz. A spune deschis a da pe fatza a arata fara ocol. 5. Tranz. shi refl. A (se) destainui. ♦ Refl. A se spovedi. ♦ Tranz. (Despre duhovnici) A primi spovedania cuiva; a spovedi. Din sl. marturisati.

MARTURISÍ marturisesc vb. IV. 1. Tranz. A declara a relata a spune a sustzine. ♦ Spec. A face o depozitzie in fatza unei instantze. ♦ (Inv.) A propovadui a predica o credintza o invatzatura morala. 2. Intranz. shi tranz. A dovedi a adeveri a proba. 3. Tranz. A recunoashte (k adevarat); a admite a accepta. 4. Tranz. A spune deschis a da pe fatza a arata fara ocol. 5. Tranz. shi refl. A (se) destainui. ♦ Refl. A se spovedi. ♦ Tranz. (Despre duhovnici) A primi spovedania cuiva; a spovedi. Din sl. marturisati.

marturisi [At: COD. VOR. 50/11 / V: (inv) ~resi ~tor~ ~toresi ~torosi ~tarusi ~tir~ / Pzi: ~sesc / E: cf slv марто рисати gr μαρτύρησα (aor μαρτυρέω] 1 vt (Inv; c. i. o credintza o invatzatura morala; fsha) A propovadui. 2 vt (Fsha) A declara. 3 vt (Fsha) A relata. 4 vt (Fsha) A sustzine. 5 vt (Spc) A face o depozitzie in calitate de martor in fatza unei instantze de judecata de cercetare Si: (ivr) a marturi (5). 6 vt (Pex) A confirma un fapt savarshit vazut sau auzit Si: (ivr) a marturi (6). 78 vti A arata. 910 vti A demonstra. 1112 vti A dovedi. 13 vt A recunoashte k adevarat Si: a accepta ci admite. 14 vt (Fsha) A manifesta (1). 15 vt (Fsha) A spune deschis pe fatza fara ocol Si: (ivr) a marturi (7). 16 vr (Bis; pop) A se spovedi. 17 vt (D. duhovnici) A primi spovedania cuiva Si: a spovedi. 18 vt (C. i. o taina un fapt etc.; fsha) A descoperi cuiva. 19 vt (C. i. o taina un fapt etc.; fsha) A destainui.

MARTURISÍ marturisesc vb. IV. 1. Tranz. A declara (1) a afirma a sustzine ceva. Agentzi ai politziei soseau gifiind shi marturiseau k au cercetat prin toate ograzile shi podurile vecine shi nau gasit nimic. SADOVEANU O. VI 384. Bratulescu marturiseshte k nushi inchipuia k Hrisant sa ia alt drum decit cel obishnuit. POPA V. 95. ◊ Absol. Se jura k el na fost de servici in noaptea aceea... precum pot marturisi totzi vecinii lui. REBREANU R. I 99. ♦ A recunoashte a admite. Cum auzira ginerii imparatului o bagara pe mineca shi marturisira k asha este. ISPIRESCU 158. SHi marturisesc k zestrea asta imi facea cu ochiul. ALECSANDRI T. I 439. ◊ Intranz. Tot nu pot intzelege marturisi Boldur Iloveanu intrigat. C. PETRESCU R. DR. 107. 2. Intranz. Fig. (Subiectul e un lucru un eveniment o fapta etc.) A dovedi a proba a arata. Vorbele trec; vor raminea faptele sa marturiseasca pentru mine. Ele au sa ma cufunde ori au sa ma izbaveasca. SADOVEANU P. 19. Vazind o casutza tupilata shi acoperita cu mushchi care marturisea despre vechimea ei a batut la poarta. CREANGA P. 90. 3. Tranz. A destainui. Itzi parea bine k la plecare nu marturisiseshi mamei hotarirea ta. PAS Z. I 262. Prietenii careor sa vie cu mine imbracatzi in irozi miau marturisit cas tufa de parale. ALECSANDRI T. I 76. Acum itzi marturisesc k nu mai simt acel foc. NEGRUZZI S. I 47. Refl. Se marturiseshte publicului de toate cite lea facut. CARAGIALE O. III 14. 4. Refl. A se spovedi. Las’ sa ma marturisesc... La un popa creshtinesc. ALECSANDRI P. P. 78. ◊ Tranz. Nu cumva vine la noi shi popa k sa ne marturiseasca? SADOVEANU P. M. 28.

A MARTURISÍ ~ésc tranz. 1) (lucruri shtiute sau banuite intamplate etc.) A face cunoscut; a da pe fatza; a declara. 2) pop. A admite k real; a considera k veritabil; a recunoashte. 3) A adeveri prin fapte reale; a proba; a dovedi; a demonstra. /<sl. marturisati

A SE MARTURISÍ ma ~ésc intranz. 1) rel. (despre creshtini) Ashi recunoashte (unui duhovnic) pacatele in vederea iertarii lor; a se spovedi. 2) A incredintza (cuiva) o taina; a face confidentze; a se destainui; a se spovedi; a se confesa. /<sl. marturisati

marturisì v. 1. a depune pentru sau contra cuiva; 2. a spune tot ce a facut sau tot ce shtie: criminalii au marturisit faptele lor cumplite; 3. ashi spune pacatele unui duhovnic.

marturisésc v. tr. (dupa martur shi mgr. martyró ar. emartýrisa de unde shi vsl. marturisati bg. martirisvam). Declar spun ceĭa ce cred ce am vazut ce am auzit saŭ am facut: marturu a marturisit drept criminaliĭ aŭ marturisit crima imĭ marturisesc pacatele la preut (ma spovedesc). Declar admit recunosc: marturisesc un botez intru ĭertarea pacatelor (Simbolu credintzeĭ). Ascult spovedania unuĭ penitent: preutu la marturisit. V. refl. Ma spovedesc imĭ spun pacatele.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

marturisí (a ~) vb. ind. prez. 1 sg. shi 3 pl. marturisésc imperf. 3 sg. marturiseá; conj. prez. 3 sa marturiseásca

marturisí vb. ind. prez. 1 sg. shi 3 pl. marturisésc imperf. 3 sg. marturiseá conj. prez. 3 sg. shi pl. marturiseásca

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

MARTURISÍ vb. 1. v. afirma. 2. a declara a recunoashte. (SHia ~ crima.) 3. v. destainui. 4. v. spovedi. 5. (BIS.) a (se) spovedi (inv. shi reg.) a (se) griji (inv.) a (se) duhovnici. (Sa ~ preotului.) 6. v. confirma. 7. a accepta a admite a recunoashte. (Pana la urma a ~ k asha este.)

MARTURISÍ vb. v. predica propaga propovadui raspandi.

marturisi vb. v. PREDICA. PROPAGA. PROPOVADUI. RASPINDI.

MARTURISI vb. 1. a afirma a declara a relata a spune a zice (pop.) a cuvinta (inv.) a marturi. (A ~ urmatoarele...) 2. a declara a recunoashte. (SHia ~ crima.) 3. a declara a destainui a dezvalui a divulga a impartashi a incredintza a revela a spovedi a spune (livr.) a confia (inv. shi pop.) a dezveli (reg.) a deveghea (inv.) a propovadui. (Ia ~ dragostea cei purta.) 4. a se confesa a se destainui a se spovedi (livr.) a se confia (inv. shi pop.) a se dezveli. (Sa ~ cuiva.) 5. (BIS.) a (se) spovedi (inv. shi reg.) a (se) griji (inv.) a (se) duhovnici. (Sa ~ preotului.) 6. a adeveri a arata a atesta a certifica a confirma a demonstra a dovedi a intari a proba a sprijini a stabili a sustzine (livr.) a corobora (inv. shi reg.) a probalui (inv.) a incredintza a marturi a probui. (Toate ~ cele spuse.) 7. a accepta a admite a recunoashte. (Pina la urma a ~ k asha este.)

A marturisi ≠ a ascunde a tainui a tacea a tagadui

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

S ODNOI STORONI NELZEA NE SOZNATSEA S DRUGOI STORONI NELZEA NE PRIZNATSEA (C OДHOЙ CTOPOHЬI HEЛЬЗЯ HE COЗHATЬCЯ C ДPYГOИ CTOPOHЬI HEЛЬЗЯ HE ПPИЗHATЬCЯ) (rus.) pe de o parte nu pot sa nu recunosc pe de alta parte trebuie sa marturisesc SaltikovSHcedrin „Pohoroni”. Caracterizarea atitudinii duplicitare shi a lipsei de principii in viatza publica.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

A MARTURISI a canta a se da a se da in fapt a derula banda a se goli a ieshi in fatza a se indoi a paraclisi a piui a scuipa a se sparge a varsa gusha a vomita.

Dictzionare neclasificate

Aceste definitzii pot explica numai anumite intzelesuri ale cuvintelor.

MARTURISI vb. IV. 1. Tranz. (invechit ; complementul indica o credintza o invatzatura morala ; folosit shi a b s o l.) A sustzine a propovadui a predica a propaga a raspindi; (invechit rar) a marturi (1). Cuteadza Pavle cumu marrturrisishi ceaia ce e de menre intru Ierusalim asha se cade shi in Rrimu a marturisi. COD. VOR. 50/11 cf. 20/17 GCR 1 *4/30. SHi imblind Isus in cetatzile toate shi orashele invatza in gloatele lor shi marturisiia evanghelie imparatziei. CORESI EV. 250 cf. 90 468. Ioan Botezatorul marturisiia in pustiia iudeilor shi graiia. id. TETR. 4 cf. 6 GCR I 20/28. Marturisitzi intru toate limbile shi in toate sementziile pocaintza. VARLAAM C. 128 cf. GCR I 115/33. Ashijderea shi ap[o]s[to]lii marturisesc din psaltire (a. 1 651). GCR 1 153/24. SHi marturisea in Colose orashul Frighiei. DOSOFTEI V. S. noiembrie 142v/22 cf. februarie 71r/24 octombrie 86 /5. SHi vei marturisi lor poruncile lui D[u]mn[e]zau shi legea lui. BIBLIA (1688) 522/2 cf. 3502/5. ◊ I n t r a n z. Pentru H[risto]s vei marturisi. MINEIUL (1776) 160r1/22 cf. 168v1/27. 2. T r a n z. (Folosit shi a b s o l.) A declara a spune a afirma a arata a relata a sustzine ; s p e c. a face o depozitzie (in calitate de martor) in fatza unei instantze (de judecata de cercetare) ; p. e x t. a confirma a adeveri (un fapt savirshit vazut sau auzit) ; (invechit rar) a marturi (2). Deaci marrturisescu voao in dzua de astadzi k curatus eus de singele tuturoru. COD. VOR. 22/2. Audzitzi oaminii miei shi marturisivoiu voao Is[rai]l se ascultare mine. PSALT. SCH. 266/2 cf. PSALT. 168 CORESI EV. 75 147 170 337. Adeca eu popa Domitru marturisasc cu suvletul meu k acestu cal e de la mene shi pre dere[p]tate (inceputul sec. XVII). ROSETTI B. 68. De cite ori satzi minca de aceasta piine. . . moartea lui D[u]mn[e]zau sa marturisitzi (a. 1618). GCR I 52/8. Iara din cetatea aceaia multzi crezura din samareani pentru cuvintul muierei ce marturisiia: k miau zis toate cite am facut (a. 1643). id. ib. 109/14 cf. HERODOT (1645) 257 PRAV. 234. Cela ce va arata la giudetz cum cutare martur ce marturiseashte impotriva lui nu iaste om de credintza. . . nu sa va certa k un suduitoriu. EUSTRATIE ap. GCR I 122/39. Nu marturisi strimbu. N. TEST. (1 648) 25r/16. Mai mult au lucrat decit alaltzi totzi cum marturiseashte el singur. ib. 202v/2 cf. 299v/26. Marturiile ce vor marturisa pentru cal shi pentru bani cum iar fi intorsu. . . sa shi giure (a. 1668). BUL. COM. IST. IV 186. Pre acest Patru voda il marturisesc moldovenii intrun letopisetz al lor cum k nici au avut nici vor avea domn bun shi blind shi milostiv shi k un tata tuturor (sfirshitul sec. XVII). MAG. IST. I 222/19. Ei totzi marturisasca de nu este asha. N. COSTIN LET. II 27/19. Dacau vadzut k marturiseshte ashe sluga lui nau avut ce mai raspunde. NECULCE L. 35 cf. GCR II 50/23. Tot adeverul lucrului vor marturisi. CANTEMIR IST. 67. Patzinachii sint prasitzi dintrun neam cu cumanii Anna Comnena inca marturiseshte intarind k tot o limba au. SHINCAI HR. I 203/21.. Boieri care din voi cunoashte pe drumetzul acesta? . . . Sa marturiseasca. DELAVRANCEA O. II 182. Vor marturisi cines hotzii. REBREANU R. I 86 cf. 99 II 223. Il compatimi shii paru rau k a fost nevoit sa marturiseasca impotriva bietului flacau. id. I. 223. Poetul marturiseshte aici un crez artistic. V. ROM. ianuarie 1 954 152. Cu gura ta sa marturiseshti ceea ce cu inima ta crezi. ZANNE P. VIII 318. ◊ (Invechit in formule introductive la diferite documente de obicei in corelatzie cu „ a scrie ”) Eu Petrea Brahash scriu shi marturisescu cu cestu zapis al meu cum am fostu cumparat o parte de ocina din sat (a. 1 577). CUV. D. BATR. I 26/1. Scriem saratate martoresem cum sau jeloito Iono Isaiu. . . k eu forat casa (inceputul sec. XVII). ROSSETI B. 53. Scriem shi martorisim cu ceasta scrisore a nostre cum au vinit popa Ionashco din Budintzi (inceputul sec. XVII). IORGA D. B. i 19. Eu Toader. . . scriem shi martorisim shi dam shtire cu al nostru zapis com au venit inaintea noastra (a. 1 609). GCR I 43/18. Mratorosim cu acestu zapis shi scrisoarea noastra cum noi neam sculat de buna voia noastra (a. 1 614). id. ib. 44/33 cf. 74/27 91/1. Eu Stan pirclab ot Rusneshti scriem shi marturesem intracest zapis k s[a] fie de mar[e] cred[i]n[tza] (a. 1 650). id. ib. 134/13 cf. IORGA S. D. XII 69 MURNU GR. 36. ◊ I n t r a n z. (Invechit) Scrise catrinshii shi intai amu marturisi lor de ce au credintza (a. 1 569). GCR I *15/16. Cum marturiseashte de acest lucru shi svintul Ieronim scriind intro istorie catra un preot. PRAV. 259. Pre numele aceluia facutau cetate mare. . . de care Berosie la carte I Iosif shi Moisaiu prorocul svint mai pre largu marturisascu. N. COSTIN L. 53. ◊ R e f l. (Invechit) Iara Moldoveanul seau marturisit inaintea acelui boiarin k nici lau bagat el intracea moshie (a. 1 591). CUV. D. BATR. I 57/16. ♦ A da indicatzii despre. . . SHi radicind shi pe oamenii lui Stavarachi in fere iau dus la TZarigrad. . . k sa marturiseasca toata averea lui Stavarachi (sfirshitul sec. XVIII). LET. III 264/22. 3. T r a n z. shi i n t r a n z. A arata a demonstra a dovedi a proba. Vreadnic de minune iaste cel laudat neam al marii[i] tale precum marturiseashte cea iubitoare de D[u]mn[e]zau viatza. BIBLIA (1688) [prefatza] 7/20. Ce am lucrat in 7 ani ce am fost acolo. . . lucrurile acelea marturisesc la totzi. ANTIM P. XXIV. Banul tau marturiseashte dupa scrisoare k iaste tiparit mai nainte. MINEIUL (1 776) 131r1/8. Cunoshti stiletul acesta?. . . Este al meu i raspunsei literele astea initziale marturisesc. BOLiNTiNEANU O. 403. Vazind o casutza tupilata shi acoperita cu mushchi care marturisea vechimea ei a batut la poarta. CREANGA P. 90. Dezbaterile au fost asha cum marturisesc procesele verbale ale celor noua shedintze foarte indirjite. CAMIL PETRESCU O. III 112. Flishul carpatic constituie o „ adevarata arhiva ” in care sau depus documentele ce marturisesc toate convulsiunile incercate de scoartza pamintului. MG I 159. 4. T r a n z. A recunoashte (k adevarat) a admite a accepta. SHi un barrbatu. . . bunru govitoriu dupa leage marrturisitu de totzi iudeii ceia ce viia intru Damascu venre la menre. COD. VOR. 40/24. Marturiseashte un botez in iertaciunea pacatelor. CORESI ap. GCR I 32/33. Cu buna credintza nascatoarea lui D[u]mn[e]zeu te marturisesc. PARACLIS (1 639) 248 cf. CHEIA IN. 1r/5. Marturisitzivoi Doamne a ta dereptate SHi numelui tau cel nalt cint cu bunatate. DOSOFTEI PS. 26/17 cf. N. COSTIN LET. I A 56/15. SHi marturisind inchinaciunea sfintelor icoane porunci sal bata cu bice de bou. MINEIUL (1 776) 58r1/14. Nectenav marturiseashte k e datoriu o mie de talantzi lui Lichir. (a. 1 812). GCR II 210/15 cf. PISCUPESCU O. 123/19. [Apele] minerale de Borsec. . . sint marturisite de vindecatoare shi placute. AR (1 829) 282/18. Fitzi mai dreptzi shi marturisitzi shi bunatatzile soartei voastre. MARCOVICI D. 59/3 cf. 6/13 351/20. Naveam dreptate ma grabesc a marturisi. CARAGIALE O. III 111. Cum auzira ginerii imparatului o bagara pe mineca shi marturisira k asha este. ISPIRESCU L. 158 cf. 52. ◊ R e f l. El incepu a grai limba pershilor shi a sa marturisi pre sine cum iaste Istieu. HERODOT (1 645) 321. SHi luindule sama sa marturisira creshtini. DOSOFTEI V. S. septembrie 4r/23 cf. OCTOMBRIE 58r/23. 5. Tranz. (Folosit shi a b s o l.) A arata a manifesta a da pe fatza ; a spune deschis pe fatza fara ocol; (invechit rar) a marturi (3). Ma socotesc dator de a marturisi a mea desavirshita recunoshtintza. MARCOVICI C. 5/7. El i marturisea ingrijirea cea mai vie. ASACHI S. L. II 36. Cu rumen de rushinare pe fatza ta zugravita. . . tzai marturisit durerea numai prin imbratzoshare. CONACHI P. 101. Cit pentru mine. . . marturisesc k nam gindit niciodata k sfinta poezie va veni sa se salashluiasca in casa mea. NEGRUZZI S. L 76. Itzi voi spune eu ce shi cum daca tu nu vrei sami marturiseshti. C. PETRESCU A. R. 14. Marturisesc doamna k in literatura romaneasca informatziile mele sint foarte vagi. id. C. V. 243 cf. 71. Marturisesc cu nedumerire daca nu cu rushinenam auzit. BRAESCU A. 117. Marturisesc k ash fi foarte fericit sa pot pleca shi eu undeva. V. ROM. iulie 1 954 51. Mindra zau marturisesc K pe tine te iubesc. JARNIKBIRSEANU D. 380. 6. Refl. (Bis. ; popular) A se spovedi. Sa se duca la biserica k sa se marturiseasca shi sa se cuminice. MARIAN NA. 37 cf. id. I. 53. Batrinii se marturisesc shi cuminica in posturile de peste an. PRIBEAGUL P. R. 137. Cind mi sa parut k ma prapadesc am chemat preotul shi mam marturisit. CALINESCU S. 699. Lassa ma marturisesc De moarte sa ma gatesc. ALECSANDRI T. P. 90 cf. 78 ALRM l/ll h 393. ♦ Tranz. (Despre duhovnici) A primi spovedania cuiva ; a spovedi. Preotul ce ma marturiseshte ma spioneaza. NEGRUZZI S. III 407 cf. PAMFILE B. 48. Nu cumva vine la noi shi popa k sa ne marturiseasca? SADOVEANU P. M. 28. Trupuri albe soponite De popa marturisite De pacate ispashite. MARIAN SA. 71. 7. Tranz. (Complementul indica o taina un fapt etc. ; folosit shi a b s o l.) A descoperi (cuiva) a destainui a incredintza. Tilu Buh oglinda cum sashi marturisasca pacatele lau invatzat. BARAC T. 73/23. Ishi marturisi starea cea critica amorezului sau. NEGRUZZI S. I 25. O! ce pacat k nu iam marturisit de unde e. DELAVRANCEA O. II 40 cf. 65. O spun fiindca am nevoie sa marturisesc cuiva. C. PETRESCU C. V. 152. Ne marturisi incet k vrea sa puie in incurcatura pe artishti. SADOVEANU E. 70. Felix simtzi nevoia de a marturisi cuiva noua incredere in Otilia. CALINESCU E. O. I 89. ◊ R e f l. SHi avind multa jale sa marturisea lui Dumnezeu celui curatzitori pentru cite patzi. HERODOT (1 645) 19 cf. GCR I 165/1 DOSOFTEI V. S. septembrie 10r/1. Mart[u]risimavoi. . . lui D[umnezeu] shi tu iertash necuratzie inimii mele (a. 1 710). GCR I 365/28. Dupa ce se marturiseshte publicului de cite lea facut incheie cu o fraza de mare efect. CARAGIALE O. I 11. ◊ I n t r a n z . Intra la imparatul desh ceru iertaciune shii marturisi de toate (a. 1 700). GCR I 342/34. Prez. ind.: marturisesc. SHi: (invechit): marturesí martorisí martoresi martorosi martarusí (COD. VOR. 20/7) martirisi (CUV. D. BATR. I 61) vb. IV. Cf. slavonul мартоурисати gr. ὲμαρτύρισα (aor. lui μαρτυρέο).

Intrare: marturisi
verb (VT401)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • marturisi
  • marturisire
  • marturisit
  • marturisitu‑
  • marturisind
  • marturisindu‑
singular plural
  • marturiseshte
  • marturisitzi
numarul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult k perfect
singular I (eu)
  • marturisesc
(sa)
  • marturisesc
  • marturiseam
  • marturisii
  • marturisisem
a II-a (tu)
  • marturiseshti
(sa)
  • marturiseshti
  • marturiseai
  • marturisishi
  • marturisiseshi
a III-a (el, ea)
  • marturiseshte
(sa)
  • marturiseasca
  • marturisea
  • marturisi
  • marturisise
plural I (noi)
  • marturisim
(sa)
  • marturisim
  • marturiseam
  • marturisiram
  • marturisiseram
  • marturisisem
a II-a (voi)
  • marturisitzi
(sa)
  • marturisitzi
  • marturiseatzi
  • marturisiratzi
  • marturisiseratzi
  • marturisisetzi
a III-a (ei, ele)
  • marturisesc
(sa)
  • marturiseasca
  • marturiseau
  • marturisira
  • marturisisera
* forma nerecomandata sau greshita – (arata)
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

marturisi, marturisescverb

  • 1. tranzitiv Afirma, declara, relata, spune, sustzine. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Agentzi ai politziei soseau gifiind shi marturiseau k au cercetat prin toate ograzile shi podurile vecine shi nau gasit nimic. SADOVEANU O. VI 384. DLRLC
    • format_quote Bratulescu marturiseshte k nushi inchipuia k Hrisant sa ia alt drum decit cel obishnuit. POPA V. 95. DLRLC
    • format_quote (shi) absolut Se jura k el na fost de servici in noaptea aceea... precum pot marturisi totzi vecinii lui. REBREANU R. I 99. DLRLC
    • 1.1. prin specializare A face o depozitzie in fatza unei instantze. DEX '09 DEX '98
    • 1.2. invechit A propovadui a predica o credintza o invatzatura morala. DEX '09 DEX '98
  • 2. intranzitiv tranzitiv Adeveri, arata, dovedi, proba. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Vorbele trec; vor raminea faptele sa marturiseasca pentru mine. Ele au sa ma cufunde ori au sa ma izbaveasca. SADOVEANU P. 19. DLRLC
    • format_quote Vazind o casutza tupilata shi acoperita cu mushchi care marturisea despre vechimea ei a batut la poarta. CREANGA P. 90. DLRLC
  • 3. tranzitiv A recunoashte (k adevarat). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Cum auzira ginerii imparatului o bagara pe mineca shi marturisira k asha este. ISPIRESCU 158. DLRLC
    • format_quote SHi marturisesc k zestrea asta imi facea cu ochiul. ALECSANDRI T. I 439. DLRLC
    • format_quote intranzitiv Tot nu pot intzelege marturisi Boldur Iloveanu intrigat. C. PETRESCU R. DR. 107. DLRLC
  • 4. tranzitiv A spune deschis a da pe fatza a arata fara ocol. DEX '09 DEX '98
  • 5. tranzitiv reflexiv A (se) destainui. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: destainui
    • format_quote Itzi parea bine k la plecare nu marturisiseshi mamei hotarirea ta. PAS Z. I 262. DLRLC
    • format_quote Prietenii careor sa vie cu mine imbracatzi in irozi miau marturisit cas tufa de parale. ALECSANDRI T. I 76. DLRLC
    • format_quote Acum itzi marturisesc k nu mai simt acel foc. NEGRUZZI S. I 47. DLRLC
    • format_quote Se marturiseshte publicului de toate cite lea facut. CARAGIALE O. III 14. DLRLC
    • 5.1. reflexiv A se spovedi. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Las’ sa ma marturisesc... La un popa creshtinesc. ALECSANDRI P. P. 78. DLRLC
    • 5.2. tranzitiv (Despre duhovnici) A primi spovedania cuiva. DEX '09 DEX '98
      sinonime: spovedi
      • format_quote Nu cumva vine la noi shi popa k sa ne marturiseasca? SADOVEANU P. M. 28. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.