25 de definitzii pentru ingropare

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

INGROPÁRE ingropari s. f. Actziunea de a (se) ingropa. V. ingropa.

INGROPÁRE ingropari s. f. Actziunea de a (se) ingropa. V. ingropa.

ingropare sf [At: CORESI EV. 347/8 / V: (irg) ~rup~ / Pl: ~pari / E: ingropa] 1 Inmormantare. 2 Participare la inmormantarea cuiva Si: ingropat1 (2). 3 (Pex) Supravietzuire cuiva Si: ingropat1 (3). 4 Acoperire cu pamant a unor plante indeosebi a vitzei de vie toamna Si: ingropat1 (4) mushuroit. 5 A doua prashila a porumbului shi a viei Si: ingropat1 (5). 6 Ashezare a semintzelor in pamantul pregatit in prealabil pentru a le face sa incoltzeasca shi sa rasara Si: ingropat1 (6) semanare. 7 Cufundare in ceva a unui obiect astfel incat acesta sa fie acoperit din toate partzile Si: ingropat1 (7). 8 (Fig) Ascundere. 9 (Fig) Irosire a unei calitatzi a unui talent etc. Si: ingropat1 (9). 10 (Fig) Instalare intrun loc retras intrerupand legaturile obishnuite cu lumea Si: ingropat1 (10). 11 (Inv) Fortificare facand gropi shantzuri Si: ingropat1 (11). 12 (Fig) Uitare. 13 (Fig) Distrugere. 14 (Nob) Inecare.

INGROPÁRE ingropari s. f. Actziunea de a ingropa. 1. Inmormintare ingropaciune. Nui venea Rasufletul k leauzea Plingind k langropare. COSHBUC P. I 256. Cheltuieli pentru ingropare. SHEZ. VII 136. 2. Virire in pamint shi acoperire cu pamint. Ingroparea semintzelor. Ingroparea trandafirilor.

INGROPÁ ingróp vb. I. I. Tranz. A baga un mort in groapa (respectand un anumit ceremonial); a inmormanta a inhuma a astruca. II. Tranz. shi refl. 1. A (se) baga in pamant a (se) acoperi cu pamant. ♦ Tranz. A mushuroi o planta. 2. Fig. A (se) cufunda in ceva sau undeva astfel incat sa fie acoperit din toate partzile; a (se) infunda. ♦ Refl. A se instala intrun loc retras intrerupand legaturile obishnuite cu lumea; a se inmormanta. In + groapa.

INGROPÁ ingróp vb. I. I. Tranz. A baga un mort in groapa (respectand un anumit ceremonial); a inmormanta a inhuma a astruca. II. Tranz. shi refl. 1. A (se) baga in pamant a (se) acoperi cu pamant. ♦ Tranz. A mushuroi o planta. 2. Fig. A (se) cufunda in ceva sau undeva astfel incat sa fie acoperit din toate partzile; a (se) infunda. ♦ Refl. A se instala intrun loc retras intrerupand legaturile obishnuite cu lumea; a se inmormanta. In + groapa.

ingropa [At: TETRAEV. (1574) 212 / V: (irg) ~rupa / Pzi: ingrop / E: in + groapa] 1 vt A baga un mort in groapa respectand un anumit ritual Si: a inmormanta a inhuma (reg) a astruca. 23 vtr A (se) baga in pamant. 4 vt A rasadi planta. 56 vtr A (se) cufunda in ceva astfel incat sa fie acoperit din toate partzile. 7 vr (Fig) A se instala intrun loc retras intrerupand legaturile obishnuite cu lumea. 8 vt (Arg; ie) Asha sa ma ~pi! Se spune pentru al face pe ascultator sa creada ceva. 9 vt A participa la inmormantarea cuiva. 10 vt (Pex) A supravietzui cuiva. 11 vt (D situatzii neplacute incidente etc.) A uita. 12 vt A distruge. 13 vr (Nob) A se ineca. 14 vt (Fig) A ascunde. 15 vt A semana. 16 vt (D. porumb shi vie) A prashi a doua oara. 17 vr (Inv) A se fortifica facand gropi shantzuri. 18 vt (Rel; fig) A irosi o calitate un talent etc.

INGROPÁ ingróp vb. I. Tranz. I. A baga un mort in groapa; a inmorminta. Nau sa ne lase sal ingropam asha dupa vointza noastra. SAHIA N. 39. Peste doua zile o ingropara cu cinste mare. CREANGA P. 16. In linishtea sarii Sa mangropatzi pe cind Trec stoluri zburind La marginea marii. EMINESCU O. I 221. ◊ Fig. Coboara vremea k o apa Nestavilitan lungai cale SHi fiecare ceas ingroapa Comoara tineretzii tale. TOPIRCEANU B. 65. Faci rau k nunvetzi pictura... Ingropi talentul fiule. EMINESCU N. 97. ◊ Refl. pas. (Rar) P. Raresh... sa ingropat in... monastirea Probota zidita de el. NEGRUZZI S. I 143. ◊ Expr. (Familiar) Sa ma ingropi sau sal ingrop se spune k o intarire a celor spuse pentru a parea mai convingator a face pe ascultator sa creada. Sa ma ingropi sufletul meu Naica nu citi... stai so ascult shi eu. CARAGIALE O. I 106. Care? Cel de colo? Sal ingrop de lam mai zarit pinacu. ALECSANDRI T. I 355. A ingropa zilele cuiva = a nenoroci pe cineva. Fiicasa insa plingea de se sfarma tot zicind: Tata shi mama! ma rog numi ingropatzi zilele. SBIERA P. 126. II. 1. A baga ceva in pamint a acoperi cu pamint. Prindetzi un liliac... shil ingropatzi intrun furnicar. ALECSANDRI T. I 104. ◊ Refl. Am izbutit de mam ingropat in tzarna la radacina unui papushoi. CREANGA A. 6. Paloshul mil invirtea... Linga Mogosh de cadea SHin pamint se ingropa. ALECSANDRI P. P. 154. ♦ (Cu privire la plante) A acoperi cu pamint; a trage pamint la radacina a mushuroi. A ingropat via pentru iarna. 2. Fig. A infunda in ceva a ascunde acoperind bine de toate partzile. Ishi ingropa fatza in miini shi incepu sa plinga. DUMITRIU N. 109. Ingrop in palme capul. COSHBUC P. I 60. ◊ Refl. Dnul Galushca so ingropat in hirtia cea minjita cu cerneala. ALECSANDRI T. 703. ♦ Refl. Fig. A ajunge a se instala undeva intrun loc retras izolat fara legaturi cu altzi oameni. Vidra nu vrea sa se ingroape la tzara. HASDEU R. V. 127.

A INGROPÁ ingróp tranz. 1) A pune intro groapa acoperind cu pamant. 2) (defunctzi) A pune in mormant (respectand anumite ritualuri); a inmormanta; a inhuma. ◊ ~ zilele cuiva a face nenorocit pe cineva. 3) fig. A ascunde k intro groapa. ~ fatza in palme. [Sil. ingro] /in + groapa

A SE INGROPÁ ma ingróp intranz. fam. A se izola intrun loc ascuns de ochii lumii; a se infunda. /in + groapa

ingropà v. 1. a pune in pamant: a ingropa o comoara un trandafir porumb; 2. a pune in groapa: a ingropa un mort; 3. fig. a se confunda in ceva: s’a ingropat intre cartzi.

ingróp a á v. tr. (d. groapa. Ingroápa sa ingroape). Pun in groapa shi acoper cu pamint (nisip sh. a.): a ingropa un simbure o comoara un mort (al inmorminta). Mor in urma cuĭva (decĭ il ingrop eŭ pe el): de ordinar copiiĭ iĭ ingroapa pe parintzĭ. V. refl. Vechĭ. Intru in shantzurĭ (in transheĭ). Azĭ. Fig. Ma ingrop in cartzĭ ma adincesc in studiŭ in shtiintza. Vechĭ shi a ingrupa upat (u fara acc.).

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

ingropáre s. f. g.d. art. ingropắrii; pl. ingropắri

ingropáre s. f. g.d. art. ingroparii; pl. ingropari

ingropá (a ~) vb. ind. prez. 3 ingroápa

ingropá vb. ind. prez. 1 sg. ingróp 3 sg. shi pl. ingroápa

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

INGROPARE s. ingropat inhumare inmormintare (livr.) inhumatzie sepultura (inv. shi pop.) petrecanie petrecere (pop.) ingropaciune prohod (inv. shi reg.) astrucare (inv.) pogrebanie. (Ceremonia ~ unui decedat.)

INGROPÁ vb. 1. v. inmormanta. 2. (inv.) a semana. (Ce ai ~ acolo?)

INGROPÁ vb. v. afunda cufunda infunda.

INGROPA vb. 1. a inhuma a inmorminta (inv. shi reg.) a astruca. (Lau ~ la cimitirul Bellu.) 2. (inv.) a semana. (Ce ai ~ acolo?)

ingropa vb. v. AFUNDA. CUFUNDA. INFUNDA.

A ingropa ≠ a deshuma a dezgropa a dezmormanta

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

INGROPÁRE (< ingropa) s. f. Actziunea de a (se) ingropa; ingropat. ◊ (MILIT.) I. la teren = executarea de catre trupe a shapaturilor (shantzuri gropi etc.) necesare protectziei personalului shi tehnicii de lupta.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a ingropa mingean terenul adversarului expr. (la volei) a obtzine un punct la capatul unui atac executat in fortza.

ashi ingropa obrazul expr. a avea tupeu.

Intrare: ingropare
ingropare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ingropare
  • ‑ngropare
  • ingroparea
  • ‑ngroparea
plural
  • ingropari
  • ‑ngropari
  • ingroparile
  • ‑ngroparile
genitiv-dativ singular
  • ingropari
  • ‑ngropari
  • ingroparii
  • ‑ngroparii
plural
  • ingropari
  • ‑ngropari
  • ingroparilor
  • ‑ngroparilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

ingropa, ingropverb

  • 1. tranzitiv A baga un mort in groapa (respectand un anumit ceremonial). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Nau sa ne lase sal ingropam asha dupa vointza noastra. SAHIA N. 39. DLRLC
    • format_quote Peste doua zile o ingropara cu cinste mare. CREANGA P. 16. DLRLC
    • format_quote In linishtea sarii Sa mangropatzi pe cind Trec stoluri zburind La marginea marii. EMINESCU O. I 221. DLRLC
    • format_quote figurat Coboara vremea k o apa Nestavilitan lungai cale SHi fiecare ceas ingroapa Comoara tineretzii tale. TOPIRCEANU B. 65. DLRLC
    • format_quote figurat Faci rau k nunvetzi pictura... Ingropi talentul fiule. EMINESCU N. 97. DLRLC
    • format_quote reflexiv pasiv rar P. Raresh... sa ingropat in... monastirea Probota zidita de el. NEGRUZZI S. I 143. DLRLC
    • chat_bubble familiar Sa ma ingropi sau sal ingrop se spune k o intarire a celor spuse pentru a parea mai convingator a face pe ascultator sa creada. DLRLC
      • format_quote Sa ma ingropi sufletul meu Naica nu citi... stai so ascult shi eu. CARAGIALE O. I 106. DLRLC
      • format_quote Care? Cel de colo? Sal ingrop de lam mai zarit pinacu. ALECSANDRI T. I 355. DLRLC
    • chat_bubble familiar A ingropa zilele cuiva = a nenoroci pe cineva. DLRLC
      sinonime: nenoroci
      • format_quote Fiicasa insa plingea de se sfarma tot zicind: Tata shi mama! ma rog numi ingropatzi zilele. SBIERA P. 126. DLRLC
  • 2. tranzitiv reflexiv A (se) baga in pamant a (se) acoperi cu pamant. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Prindetzi un liliac... shil ingropatzi intrun furnicar. ALECSANDRI T. I 104. DLRLC
    • format_quote Am izbutit de mam ingropat in tzarna la radacina unui papushoi. CREANGA A. 6. DLRLC
    • format_quote Paloshul mil invirtea... Linga Mogosh de cadea SHin pamint se ingropa. ALECSANDRI P. P. 154. DLRLC
    • 2.1. tranzitiv A mushuroi o planta. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: mushuroi
      • format_quote A ingropat via pentru iarna. DLRLC
  • 3. tranzitiv reflexiv figurat A (se) cufunda in ceva sau undeva astfel incat sa fie acoperit din toate partzile; a (se) infunda. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Ishi ingropa fatza in miini shi incepu sa plinga. DUMITRIU N. 109. DLRLC
    • format_quote Ingrop in palme capul. COSHBUC P. I 60. DLRLC
    • format_quote Dnul Galushca so ingropat in hirtia cea minjita cu cerneala. ALECSANDRI T. 703. DLRLC
    • 3.1. reflexiv A se instala intrun loc retras intrerupand legaturile obishnuite cu lumea; a se inmormanta. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: inmormanta
      • format_quote Vidra nu vrea sa se ingroape la tzara. HASDEU R. V. 127. DLRLC
etimologie:
  • In + groapa DEX '09 DEX '98

ingropare, ingroparisubstantiv feminin

  • 1. Actziunea de a (se) ingropa. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    antonime: dezgropare
    • 1.1. Ingropaciune, inmormantare. DLRLC
      • format_quote Nui venea Rasufletul k leauzea Plingind k langropare. COSHBUC P. I 256. DLRLC
      • format_quote Cheltuieli pentru ingropare. SHEZ. VII 136. DLRLC
    • 1.2. Varare in pamant shi acoperire cu pamant. DLRLC
      • format_quote Ingroparea semintzelor. Ingroparea trandafirilor. DLRLC
etimologie:
  • vezi ingropa DEX '09 DEX '98

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.