22 de definitzii pentru inflorire

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

INFLORÍRE infloriri s. f. Actziunea de a inflori. V. inflori.

INFLORÍRE infloriri s. f. Actziunea de a inflori. V. inflori.

inflorire [At: MINEIUL (1776) 1762/2 / Pl: ~ri / E: inflori] 1 Aparitzie a florilor la plante Si: inflorit1 (1). 2 Perioada in care plantele sunt in floare Si: inflorit1 (2) (inv) infloritoare. 3 Acoperire de flori Si: inflorit1 (3). 4 (Fig) Deplina dezvoltare a frumusetzii Si: inflorit1 (4). 5 Splendoare. 6 Inflorare (1). 7 Dezvoltare. 8 Prosperare. 9 Imbujorare a fetzei Si: inflorit1 (9). 10 Luminare a chipului unei persoane Si: inflorit1 (10). 11 (Fig) Exagerare. 12 (Rar) Mucegaire. 13 Inflorare. 14 Albire a unei panze sau a unui obiect confectzionat din panza prin spalare shi uscare la soare Si: inflorit1 (14). 15 Aparitzie a mucegaiului pe paine Si: inflorit1. 16 Aparitzie a florii pe vin borsh etc. Si: inflorit1 (16). 17 Aparitzie a igrasiei pe peretzi Si: inflorit1 (17).

INFLORÍRE infloriri s. f. Actziunea de a inflori shi rezultatul ei. 1. Deschidere a bobocilor. Livada e curata shishi ashteapta inflorirea. SADOVEANU O. VI 400. Gerul... Sa neaduca viu aminte deale verii infloriri. ALECSANDRI P. A. 113. Am silit pe gradinarul meu sami rasadeasca de tot soiul de flori... Ashteptind insa inflorirea lor shi venirea dtale singuratatea ma apasa. NEGRUZZI S. I 104. ◊ (Poetic) SHi nu eu ash cauta Nici sampiedic primavara sa dea florii inflorirea Nici sampiedic tineretzea sa dea inimii iubirea. DAVILA V. V. 82. ◊ Fig. Alecu ia sarutat mina shi sa ashezat linga dinsa cu mare inflorire a inimii. SADOVEANU N. F. 173. Cind aripi al meu suflet avea Era k onflorire de zile minunate. MACEDONSKI O. I 122. ♦ Bogatzie de flori. Veni sa petreaca sarbatorile primaverii acolo in inflorirea aceea a gradinilor. SADOVEANU M. 120. ♦ (Neobishnuit) Flori petale. SHiruri de cireshi scutura grei omatul trandafiriu al infloririi lor. EMINESCU N. 66. 2. Fig. Dezvoltare frumoasa creshtere prosperare. C.C. al P.M.R. cheama pe oamenii shtiintzei literaturii shi artei sa puna tot talentul shi toata puterea lor de munca pentru a asigura inflorirea culturii in tzara noastra shi a contribui in mod activ la construirea orinduirii socialiste. REZ. HOT. I 85. Organizarea meshteshugurilor in bresle a cunoscut in aceasta vreme o inflorire. IST. R.P.R. 235. Perioada care a precedat anii 60 ai secolului trecut se caracterizeaza in Rusia prin sporul conshtiintzei sociale shi infloririi ideilor progresiste. SADOVEANU E. 236.

INFLORÍ infloresc vb. IV. I. Intranz. A face a da flori; a se acoperi de flori. II. 1. Intranz. Fig. Ashi face aparitzia a se arata; a se ivi; a se dezvolta a creshte a prospera. ♦ A fi in toata frumusetzea stralucirea. ♦ (Despre fatza) A se imbujora a se lumina. 2. Tranz. A impodobi (prin cusaturi desene ornamente etc.) a infrumusetza. ♦ Fig. A exagera. 3. Tranz. (Pop.) A face k o panza sau un obiect confectzionat din panza sa devina albstralucitor (prin spalare shi uscare la soare). Lat. inflorire.

INFLORÍ infloresc vb. IV. I. Intranz. A face a da flori; a se acoperi de flori. II. 1. Intranz. Fig. Ashi face aparitzia a se arata; a se ivi; a se dezvolta a creshte a prospera. ♦ A fi in toata frumusetzea stralucirea. ♦ (Despre fatza) A se imbujora a se lumina. 2. Tranz. A impodobi (prin cusaturi desene ornamente etc.) a infrumusetza. ♦ Fig. A exagera. 3. Tranz. (Pop.) A face k o panza sau un obiect confectzionat din panza sa devina albstralucitor (prin spalare shi uscare la soare). Lat. inflorire.

inflori [At: PSALT. 188/11 / V: (inv; Ban) ~luri / Pzi: ~resc (inv) ~flor / E: ml *inflorire] 1 vi A face flori. 2 vi A se acoperi de flori. 3 vi (Fig) A fi in plinatatea frumusetzii. 4 vi (Fig; ie) Unde reshte tamaia (sau piperul) Foarte departe. 5 vtf (Rar) A face sa infloreasca. 6 vt A inflora (1). 7 vi Ashi face aparitzia Si: a se arata a se ivi. 8 vi (D. fatza) A se imbujora. 9 vi (D. chip) A se lumina. 10 vt (Fig) A exagera. 11 vi A se dezvolta. 12 vi (Fig) A prospera. 13 vt (Pop) A face k o panza sau un obiect confectzionat din panza sa devina albstralucitor prin spalare shi uscare la soare. 14 vi (D. vin borsh etc.) A prinde floare. 15 vi (D. paine mamaliga) A mucegai. 16 vt A inflora (2). 17 vt (Pex) A vopsi. 18 vi (D. peretzi) A se coshcovi din cauza igrasiei.

INFLORÍ infloresc vb. IV. I. Intranz. (Despre flori la pers. 3) A ajunge la maturitate a se deschide ashi desface bobocii; (despre plante p. ext. despre locul unde se afla ele) a capata flori a se acoperi de flori. Au inflorit cireshii din gradina. D. BOTEZ P. O. 21. Infloresc gradinile Cerui k oglinda; Prin livezi albinele SHiau pornit colinda. IOSIF P. 61. Vazu k pomul inmugureshte infloreshte. ISPIRESCU L. 72. E k floarea din crengutza; Cind gindeshti k infloreshte Ea atunci se vestejeshte. JARNÍKBIRSEANU D. 238. ♦ A capata aspectul unei flori a se dezvolta in chip de floare. Pe geamurile Hagiului inflorise gheatza cu frunze mari shi groase. DELAVRANCEA H. T. 34. II. Fig. 1. Intranz. Ashi face aparitzia (k o floare) a se arata a se ivi. Tot mai larg peste tzara infloresc bucuriile. DESHLIU G. 45. Vad cum pe obraz i infloreshte bucuria. STANCU D. 293. Incredereanfloreshte in inimile mari! ALECSANDRI O. 208. ♦ A se dezvolta frumos (k o floare) a se afla intro situatzie favorabila a creshte (in putere in stima) a prospera. Viatza incepe sa infloreasca in Valea Jiului k shi in celelalte regiuni producatoare de carbuni. CONTEMPORANUL S. II 1952 nr. 300 3/5. Ametzind totul aceasta bucurie inflorea fara seaman. CAMIL PETRESCU U. N. 23. Imparat slavit e codrul Neamuri mii i cresc sub poale Toate inflorind din mila Codrului marieisale. EMINESCU O. I 100. ◊ Tranz. fact. Odihnal infloreshte caci grija nul apasa. MACEDONSKI O. I 116. Eu am crescuto... eu am inflorito k pe o garofitza. ALECSANDRI T. 949. ♦ A deveni roshu (k o floare). Grijeau de foc shi tot turnau la lemne de inflorise gratarul k brindusha de toamna. GALACTION O. I 249. ♦ A se inviora a se lumina a se imbujora a se rumeni. Eashi potriveshte floarean par SHii infloresc zimbind obrajii Cei albi k florile de mar. COSHBUC P. I 182. 2. Tranz. A infrumusetza ceva (prin culori variate sau prin desene cusaturi ornamente cu flori); a impodobi. Femeile de toate natziile infloreau cu hainele shi cu fetzele invalmasheala. SADOVEANU O. V 53. SHi fete vin sa lenfloreshti altitza La pragul tau e plina ulicioara. GOGA P. 30. O batista de borangic subtzire... ishi revarsa un coltz inflorit shi el cu aur. ANGHEL PR. 26. ◊ Refl. (Cu pron. in dativ) (Fig.). A fost un om cu multe necazuri dar a shtiut sashi infloreasca viatza cu citeva ceasuri bune. SADOVEANU E. 106. ♦ Fig. A exagera. Gazetele... infloreau informatziile. PAS Z. IV 132. 3. Tranz. (Cu privire la pinzeturi sau la obiecte confectzionate din pinza) A face sa devina albstralucitor (prin spalare shi uscare la soare). Fete mari pinze Nalbeau SHi pe pietre Lenfloreau. TEODORESCU P. P. 558. ◊ Refl. pas. Pinzele sa senfloreasca SHi frumos sa se nalbeasca SHtii k coala de hirtie. TEODORESCU P. P. 558. Prez. ind. pers. 3 shi: (regional) infloáre (JARNÍKBIRSEANU D. 113).

A INFLORÍ ~ésc 1. intranz. 1) (despre plante terenuri) A face flori; a se acoperi cu flori. 2) (despre flori) Ashi deschide bobocii. 3) fig. A se dezvolta in conditzii favorabile shi in toata plenitudinea; a prospera. Arta ~eshte. 4) A capata aspectul unei flori; a deveni parca presarat cu flori. Au ~it ferestrele de ger. 5) fig. (despre obraji fatza) A deveni rumen; a se face roshu (k bujorul); a se rumeni; a se imbujora. 6) (despre unele produse alimentare de obicei lichide) A prinde floare; a se acoperi cu un strat subtzire de mucegai. /<lat. inflorire

inflorì v. 1. a da sau a face floare; 2. a prinde floare a mucezi (vinul; graul); 3. a fi in floare: campul infloreshte; fig. increderea ’nfloreshte ’n inimile mari Al.; 4. fig. a fi in stare buna a prospera: shtiintzele shi artele inflorira; 5. a fi radios: fatza i inflori PANN. [Lat. INFLORESCERE].

inflorésc v. intr. (d. floare saŭ lat. infloresco florire ild. floréscere; it. fiorire pv. florir fr. fleurir; sp. florecer pg. florecer chorecer). Emit florĭ: pomiĭ infloresc. Ma dezvolt shi formez floare: bobociĭ infloresc. Mucezesc prind floare. Fig. Ma dezvolt prosperez: shtiintzele infloresc. V. tr. Ornez cu florĭ cusute pictate sh. a. Amplific: infloresc o poveste. Vechĭ shi influresc.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

infloríre s. f. g.d. art. inflorírii; pl. infloríri

infloríre s. f. g.d. art. inflorírii; pl. infloríri

inflorí (a ~) vb. ind. prez. 1 sg. shi 3 pl. inflorésc imperf. 3 sg. infloreá; conj. prez. 3 sa infloreásca

inflorí vb. ind. prez. 1 sg. shi 3 pl. inflorésc imperf. 3 sg. infloreá; conj. prez. 3 sg. shi pl. infloreásca

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

INFLORÍRE s. v. belshug bogatzie bunastare exagerare propashire prosperare prosperitate.

inflorire s. v. BELSHUG. BOGATZIE. BUNASTARE. EXAGERARE. PROPASHIRE. PROSPERARE. PROSPERITATE.

INFLORÍ vb. (BOT.) a se deschide a se desfoia. (Garoafele au ~.)

INFLORÍ vb. v. aparea arata exagera ivi propashi prospera.

INFLORI vb. (BOT.) a se deschide a se desfoia. (Garoafele au ~.)

inflori vb. v. APAREA. ARATA. EXAGERA. IVI. PROPASHI. PROSPERA.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

INFLORÍRE (< inflori) s. f. 1. Actziunea de a inflori shi rezultatul ei. ♦ (BOT.) a) Fenomenul creshterii shi dezvoltarii mugurilor floriferi care se transforma in flori. b) Durata de timp in care o planta se mentzine inflorita. 2. (BIOL.) Inflorirea apei = creshterea excesiva brusca a biomasei de alge predominant albastre in bazinele acvatice conditzionata de anotimp de unii factori de mediu (energie geochimica) care determina scaderea (uneori pana la disparitzie) a cantitatzii de oxigen solvat in apa. V. shi eutrofizare. 3. (FITOPAT.) Inflorirea alba = boala a porumbului provocata de ciuperca Fusarium moniliforme manifestata prin craparea boabelor.

VIVAT CRESCAT FLOREAT! (lat.) traiasca creasca infloreasca! Urare rostita la reuniunile academice.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

inflori infloresc v. t. (intl.) a bate rau de tot (pe cineva).

Intrare: inflorire
inflorire substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • inflorire
  • ‑nflorire
  • inflorirea
  • ‑nflorirea
plural
  • infloriri
  • ‑nfloriri
  • infloririle
  • ‑nfloririle
genitiv-dativ singular
  • infloriri
  • ‑nfloriri
  • infloririi
  • ‑nfloririi
plural
  • infloriri
  • ‑nfloriri
  • infloririlor
  • ‑nfloririlor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

inflori, inflorescverb

  • 1. intranzitiv A face a da flori; a se acoperi de flori. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Au inflorit cireshii din gradina. D. BOTEZ P. O. 21. DLRLC
    • format_quote Infloresc gradinile Cerui k oglinda; Prin livezi albinele SHiau pornit colinda. IOSIF P. 61. DLRLC
    • format_quote Vazu k pomul inmugureshte infloreshte. ISPIRESCU L. 72. DLRLC
    • format_quote E k floarea din crengutza; Cind gindeshti k infloreshte Ea atunci se vestejeshte. JARNÍKBIRSEANU D. 238. DLRLC
    • 1.1. A capata aspectul unei flori a se dezvolta in chip de floare. DLRLC
      • format_quote Pe geamurile Hagiului inflorise gheatza cu frunze mari shi groase. DELAVRANCEA H. T. 34. DLRLC
  • 2. intranzitiv figurat Ashi face aparitzia a se arata; a se ivi; a se dezvolta. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Tot mai larg peste tzara infloresc bucuriile. DESHLIU G. 45. DLRLC
    • format_quote Vad cum pe obraz i infloreshte bucuria. STANCU D. 293. DLRLC
    • format_quote Incredereanfloreshte in inimile mari! ALECSANDRI O. 208. DLRLC
    • format_quote Viatza incepe sa infloreasca in Valea Jiului k shi in celelalte regiuni producatoare de carbuni. CONTEMPORANUL S. II 1952 nr. 300 3/5. DLRLC
    • format_quote Ametzind totul aceasta bucurie inflorea fara seaman. CAMIL PETRESCU U. N. 23. DLRLC
    • format_quote Imparat slavit e codrul Neamuri mii i cresc sub poale Toate inflorind din mila Codrului marieisale. EMINESCU O. I 100. DLRLC
    • format_quote tranzitiv factitiv Odihnal infloreshte caci grija nul apasa. MACEDONSKI O. I 116. DLRLC
    • format_quote tranzitiv factitiv Eu am crescuto... eu am inflorito k pe o garofitza. ALECSANDRI T. 949. DLRLC
    • 2.1. A deveni roshu (k o floare). DLRLC
      • format_quote Grijeau de foc shi tot turnau la lemne de inflorise gratarul k brindusha de toamna. GALACTION O. I 249. DLRLC
    • 2.2. A fi in toata frumusetzea stralucirea. DEX '09 DEX '98
    • 2.3. (Despre fatza) A se imbujora a se lumina. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Eashi potriveshte floarean par SHii infloresc zimbind obrajii Cei albi k florile de mar. COSHBUC P. I 182. DLRLC
  • 3. tranzitiv A impodobi (prin cusaturi desene ornamente etc.). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Femeile de toate natziile infloreau cu hainele shi cu fetzele invalmasheala. SADOVEANU O. V 53. DLRLC
    • format_quote SHi fete vin sa lenfloreshti altitza La pragul tau e plina ulicioara. GOGA P. 30. DLRLC
    • format_quote O batista de borangic subtzire... ishi revarsa un coltz inflorit shi el cu aur. ANGHEL PR. 26. DLRLC
    • format_quote reflexiv figurat A fost un om cu multe necazuri dar a shtiut sashi infloreasca viatza cu citeva ceasuri bune. SADOVEANU E. 106. DLRLC
    • 3.1. figurat Exagera. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: exagera
      • format_quote Gazetele... infloreau informatziile. PAS Z. IV 132. DLRLC
  • 4. tranzitiv popular A face k o panza sau un obiect confectzionat din panza sa devina albstralucitor (prin spalare shi uscare la soare). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Fete mari pinze Nalbeau SHi pe pietre Lenfloreau. TEODORESCU P. P. 558. DLRLC
    • format_quote reflexiv pasiv Pinzele sa senfloreasca SHi frumos sa se nalbeasca SHtii k coala de hirtie. TEODORESCU P. P. 558. DLRLC
  • comentariu regional Prezent indicativ persoana a 3a shi: infloare. DLRLC
etimologie:

inflorire, infloririsubstantiv feminin

  • 1. Actziunea de a inflori. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.1. Deschidere a bobocilor. DLRLC
      • format_quote Livada e curata shishi ashteapta inflorirea. SADOVEANU O. VI 400. DLRLC
      • format_quote Gerul... Sa neaduca viu aminte deale verii infloriri. ALECSANDRI P. A. 113. DLRLC
      • format_quote Am silit pe gradinarul meu sami rasadeasca de tot soiul de flori... Ashteptind insa inflorirea lor shi venirea dtale singuratatea ma apasa. NEGRUZZI S. I 104. DLRLC
      • format_quote poetic SHi nu eu ash cauta Nici sampiedic primavara sa dea florii inflorirea Nici sampiedic tineretzea sa dea inimii iubirea. DAVILA V. V. 82. DLRLC
      • format_quote figurat Alecu ia sarutat mina shi sa ashezat linga dinsa cu mare inflorire a inimii. SADOVEANU N. F. 173. DLRLC
      • format_quote figurat Cind aripi al meu suflet avea Era k onflorire de zile minunate. MACEDONSKI O. I 122. DLRLC
      • 1.1.1. Bogatzie de flori. DLRLC
        • format_quote Veni sa petreaca sarbatorile primaverii acolo in inflorirea aceea a gradinilor. SADOVEANU M. 120. DLRLC
      • 1.1.2. neobishnuit Flori petale. DLRLC
        • format_quote SHiruri de cireshi scutura grei omatul trandafiriu al infloririi lor. EMINESCU N. 66. DLRLC
    • 1.2. figurat Dezvoltare frumoasa. DLRLC
      • format_quote C.C. al P.M.R. cheama pe oamenii shtiintzei literaturii shi artei sa puna tot talentul shi toata puterea lor de munca pentru a asigura inflorirea culturii in tzara noastra shi a contribui in mod activ la construirea orinduirii socialiste. REZ. HOT. I 85. DLRLC
      • format_quote Organizarea meshteshugurilor in bresle a cunoscut in aceasta vreme o inflorire. IST. R.P.R. 235. DLRLC
      • format_quote Perioada care a precedat anii 60 ai secolului trecut se caracterizeaza in Rusia prin sporul conshtiintzei sociale shi infloririi ideilor progresiste. SADOVEANU E. 236. DLRLC
etimologie:
  • vezi inflori DEX '09 DEX '98

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.