20 de definitzii pentru oglinda

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

OGLÍNDA oglinzi s. f. 1. Obiect cu o suprafatza neteda shi lucioasa de diferite forme facut din metal sau din sticla acoperit pe o fatza cu un strat metalic shi avand proprietatea de a reflecta razele de lumina shi de a forma astfel pe partea lucioasa imaginea obiectelor. 2. P. anal. (De obicei urmat de determinari) Suprafatza neteda shi lucioasa (in special a unei ape) care are proprietatea de a reflecta lumina. 3. Fig. Ceea ce infatzisheaza reprezinta simbolizeaza ceva; icoana imagine tablou. 4. (In sintagma) Oglinda laptelui (sau ugerului) = portziune de piele neteda shi lucioasa la femelele bovinelor shi ale altor animale in dreptul perineului shi al feselor in care sensul firelor de par este indreptat de jos in sus. 5. (Geol.; in sintagmele) Oglinda de falie (sau de frictziune de alunecare) = suprafatza lustruita in roci care ia nashtere prin frecarea acestora sub actziunea mishcarilor tectonice. Din oglindi (derivat regresiv).

oglinda sf [At: COD. VOR. 116/2 / V: (inv) ~lenda (reg) logrin~ / Pl: ~nzi shi (inv) ~de / E: pvb oglindi] 1 Obiect cu suprafatza lucioasa facut de obicei din sticla acoperit pe o fatza cu un strat metalic avand proprietatea de a reflecta puternic razele de lumina shi de a forma astfel imagini ale obiectelor reale din dreptul lor Si: (Trs) cautatoare cotatoare. 2 (Reg; ics) Cu ~da Joc de copii nedefinit mai indeaproape. 3 (Reg; ic) ~dafetei Planta cu flori violete care creshte pe soluri argiloase shi nisipoase sau printre semanaturile de cereale (Legonzia speculum Veneris). 4 Suprafatza neteda shi lucioasa (in special a unei ape) care are proprietatea de a reflecta lumina. 5 (Fig) Ceea ce infatzisheaza reflecta sau simbolizeaza ceva un lucru o situatzie o idee etc. Si: icoana imagine. 6 (Inv; fig) Model. 7 (Reg; lpl; if oglinde) Ochelari. 8 (Reg; is) ~da laptelui sau ~da ugerului Portziune de piele neteda shi lucioasa de sub perineu shi de pe fese la bovine shi alte animale in care sensul firelor de par este indreptat de obicei de jos in sus. 9 (Glg; is) ~ de falie (sau de frictziune de alunecare) Suprafatza lustruita in roci care ia nashtere prin frecarea acestora sub actziunea mishcarilor tectonice. 10 (Mlg; iuz) ~da magarului Antimoniu.

OGLÍNDA oglinzi s. f. 1. Un obiect cu o suprafatza neteda shi lucioasa de diferite forme facut din metal sau din sticla acoperit pe o fatza cu un strat metalic shi avand proprietatea de a reflecta razele de lumina shi de a forma astfel pe partea lucioasa imaginea obiectelor. 2. P. anal. (De obicei urmat de determinari) Suprafatza neteda shi lucioasa (in special a unei ape) care are proprietatea de a reflecta lumina. 3. Fig. Ceea ce infatzisheaza reprezinta simbolizeaza ceva; icoana imagine tablou. 4. (In sintagma) Oglinda laptelui (sau ugerului) = portziune de piele neteda shi lucioasa la femelele bovinelor shi ale altor animale in dreptul perineului shi al feselor in care sensul firelor de par este indreptat de jos in sus. 5. (Geol.; in sintagmele) Oglinda de falie (sau de frictziune de alunecare) = suprafatza lustruita in roci care ia nashtere prin frecarea acestora sub actziunea mishcarilor tectonice. Din oglindi (derivat regresiv).

OGLÍNDA oglinzi s. f. 1. Obiect facut de obicei din metal sau din sticla acoperita pe o fatza cu un strat metalic care reflecta razele de lumina shi care se formeaza imaginea obiectelor. Prin sala cu paretzii de oglinzi Vezi inmiita siluetatzi fina. D. BOTEZ P. O. 99. Cind ma uitam in oglinda barba shi mustetze k in palma. CREANGA 86. Se vede k nu teai uitat de mult in oglinda. ALECSANDRI T. I 198. ◊ (In metafore shi comparatzii) Opera... [poetului] trebuie sa fie o oglinda a nazuintzelor poporului. BENIUC P. 135. Pleca sa caute un vas cu apa pashind in virful bocancilor lustruitzi oglinda. C. PETRESCU I. II 51. Harnica din zorii zilei Nu stau miinile copilei Fara lucru tot sa prinda Casa lor toatai oglinda. COSHBUC P. I 95. Ochii sint oglinda inimii = ochii reflecta starea sufleteasca a omului). ◊ Oglinda retrovizoare v. retrovizor. ♦ Imagine. Visul e k o oglinda a realitatzii. 2. (Urmat de determinari) Orice suprafatza neteda shi lucioasa (in special a unei ape) care are proprietatea de a reflecta lumina. In oglinda mare a riului incepeau sa tremure luminile stelelor de sus. SADOVEANU O. VII 341. Sabina aparuse lunecind pe oglinda de gheatza. C. PETRESCU V. 371. Lumina lor se rasfringea tremurind in oglinda apei limpezi. BART S. M. 26. Pl. shi: (invechit) oglinde (EMINESCU O. IV 128).

OGLÍNDA oglinzi f. 1) Obiect constand dintro bucata de sticla groasa de forme diferite amalgamata pe dos avand proprietatea de a reflecta lumina shi de a forma astfel pe partea lucioasa imaginea obiectelor. Oglinda de buzunar.A face ceva oglinda a face ceva sa devina foarte curat. 2) Plan lucios shi neted format mai ales de o intindere de apa lina care reflecta razele de lumina. Oglinda lacului. 3) fig. Ceea ce reflecta cu fidelitate ceva; imagine fidela. Oglinda timpului.Ochii sunt oglinda sufletului ochii exprima starea sufleteasca shi calitatzile spirituale ale cuiva. [G.D. oglinzii] /v. a (se) oglindi

oglinda f. 1. sticla poleita shi cositorita de o parte resfrangand imaginile obiectelor; oglinda magarului sarea pisicii; 2. fig. tot ce reprezinta un lucru: fatza e oglinda sufletului. [Tras din oglindì].

oglínda f. pl. (d. oglindesc saŭ vsl. *oglenda). Geam acoperit pe o parte cu staniŭ shi care reflecteaza perfect imaginea obĭectelor: Colbert a favorizat in Francia fabricatziunea oglinzilor. Fig. Ceĭa ce reprezenta un lucru shi nil pune par’k supt ochĭ: fatza e oglinda sufletuluĭ. Adv. A straluci oglinda a fi curat oglinda = k oglinda. In antichitate oglinzile se faceaŭ dintr’o placa de argint (orĭ shi alt metal) lustruita. Dim. njoara (vest) shi ngĭoara (est). P. pl. cp. cu grinda tinda colinda.

Oglinzi pl. statziune balneara in apropiere de TarguNeamtz.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

oglínda (oglin) s. f. g.d. art. oglínzii; pl. oglínzi

oglínda s. f. (sil. glin) g.d. art. oglínzii; pl. oglínzi

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

OGLÍNDA s. (Transilv.) cautatoare (inv.) miraza (latinism inv.) specul. (Se priveshte in ~.)

OGLÍNDA s. v. exemplu imagine infatzishare model pilda reprezentare viziune.

OGLINDA s. (Transilv.) cautatoare (inv.) miraza (latinism inv.) specul. (Se priveshte in ~.)

oglinda s. v. EXEMPLU. IMAGINE. INFATZISHARE. MODEL. PILDA. REPREZENTARE. VIZIUNE.

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

oglinda rasturnare in ~ v. inversare.

FENOMEN DE OGLINDA miraj caracteristic zborului pe mare fiind pozitiv (cand razele soarelui vin dinspre apus apa este perceputa mai aproape decat in realitate) shi negativ (cand razele soarelui vin dinspre rasarit apa este perceputa mai departe decat in realitate).

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

OGLINDA LUMII revista saptamanala ilustrata de actualitate. Aparuta la Bucureshti intre 1922 shi 1934 cu texte traduse in lb. germana franceza shi uneori maghiara. Colaboratori: V. Eftimiu D. Stanescu Const. A.I. Ghika.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a da la oglinzi expr. (intl.) a lovi (pe cineva) peste ochi.

Intrare: oglinda
oglinda1 (pl. -i) substantiv feminin
  • silabatzie: o-glin-da info
substantiv feminin (F45)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • oglinda
  • oglinda
plural
  • oglinzi
  • oglinzile
genitiv-dativ singular
  • oglinzi
  • oglinzii
plural
  • oglinzi
  • oglinzilor
vocativ singular
plural
oglinda2 (pl. -e) substantiv feminin
  • silabatzie: o-glin-da info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DLRLC
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • oglinda
  • oglinda
plural
  • oglinde
  • oglindele
genitiv-dativ singular
  • oglinde
  • oglindei
plural
  • oglinde
  • oglindelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

oglinda, oglinzisubstantiv feminin

  • 1. Obiect cu o suprafatza neteda shi lucioasa de diferite forme facut din metal sau din sticla acoperit pe o fatza cu un strat metalic shi avand proprietatea de a reflecta razele de lumina shi de a forma astfel pe partea lucioasa imaginea obiectelor. DEX '09 DLRLC NODEX
    • format_quote Oglinda de buzunar. NODEX
    • format_quote Prin sala cu paretzii de oglinzi Vezi inmiita siluetatzi fina. D. BOTEZ P. O. 99. DLRLC
    • format_quote Cind ma uitam in oglinda barba shi mustetze k in palma. CREANGA 86. DLRLC
    • format_quote Se vede k nu teai uitat de mult in oglinda. ALECSANDRI T. I 198. DLRLC
    • format_quote metaforic Opera... [poetului] trebuie sa fie o oglinda a nazuintzelor poporului. BENIUC P. 135. DLRLC
    • format_quote metaforic Pleca sa caute un vas cu apa pashind in virful bocancilor lustruitzi oglinda. C. PETRESCU I. II 51. DLRLC
    • format_quote metaforic Harnica din zorii zilei Nu stau miinile copilei Fara lucru tot sa prinda Casa lor toatai oglinda. COSHBUC P. I 95. DLRLC
    • 1.1. Ochii sunt oglinda inimii (sau a sufletului) = ochii reflecta starea sufleteasca a omului. DLRLC NODEX
    • 1.2. Oglinda retrovizoare. DLRLC
    • chat_bubble A face ceva oglinda = a face ceva sa devina foarte curat. NODEX
  • 2. prin analogie (De obicei urmat de determinari) Suprafatza neteda shi lucioasa (in special a unei ape) care are proprietatea de a reflecta lumina. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
    • format_quote In oglinda mare a riului incepeau sa tremure luminile stelelor de sus. SADOVEANU O. VII 341. DLRLC
    • format_quote Sabina aparuse lunecind pe oglinda de gheatza. C. PETRESCU V. 371. DLRLC
    • format_quote Lumina lor se rasfringea tremurind in oglinda apei limpezi. BART S. M. 26. DLRLC
  • 3. figurat Ceea ce infatzisheaza reprezinta simbolizeaza ceva. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
    • format_quote Visul e k o oglinda a realitatzii. Oglina timpului. DLRLC NODEX
  • chat_bubble (in) sintagma Oglinda laptelui (sau ugerului) = portziune de piele neteda shi lucioasa la femelele bovinelor shi ale altor animale in dreptul perineului shi al feselor in care sensul firelor de par este indreptat de jos in sus. DEX '09 DEX '98
  • chat_bubble geologie (in) sintagma Oglinda de falie (sau de frictziune de alunecare) = suprafatza lustruita in roci care ia nashtere prin frecarea acestora sub actziunea mishcarilor tectonice. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.