19 definitzii pentru tava

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

TÁVA tavi s. f. 1. Obiect plat de metal de material plastic de lemn avand forme shi dimensiuni diferite shi marginile putzin ridicate care se aduc la masa cele necesare pentru servit; tabla tabla1 (5). ♦ Vas de tabla sau de fier smaltzuit cu marginile ridicate in care se coc la cuptor anumite mancaruri shi prajituri. 2. (Reg.; in expr.) A da pe cineva tava (sau tava) = a tabari asupra cuiva. 3. (Reg.) SHervetzel brodat care se ashterne pe o tava (1) sau k ornament pe o mobila. [Var.: (reg.) tavá s. f.] Din tc. tava. Cf. bg. tava.

tava sf [At: (a. 1796) IORGA S. D. XII 123 50 / V: (reg) ~va (A shi: (reg) tava; Pl: ~le tavali) tava (Pl: ~le) / Pl: tavi ~ve / E: tc tava] 1 Obiect plat de metal de plastic de lemn cu forme shi dimensiuni diferite cu marginile putzin ridicate care se aduc la masa farfuriile tacamurile mancarea etc. Si: talger (2) tipsie (1) (irg) tablitza (16) (ivr) tableta (5) (reg) tabla1 (3) tabla1 (28) tatza (1) tatzan. 2 (Fam; ie) A servi pe cineva (k) pe ~ sau ai aduce (ori ai da etc.) cuiva (k) pe ~ A servi pe cineva foarte bine cu tot dichisul. 3 (Fam; iae) Ai aduce cuiva totul dea gata. 4 Obiect plat din metal cu diverse intrebuintzari in medicina. 5 Platou care se strang bani in biserica de la credincioshi Si: taler2 (2). 6 (Reg) SHervetzel brodat care se ashterne pe o tava (1) sau pe o mobila k ornament. 7 Vas de tabla1 de fier (smaltzuit) sau de teflon cu marginile ridicate in care se coc la cuptor anumite mancaruri prajituri etc. Si: (irg) tipsie (6). 89 (Iljv) La ~ (Care este) gatit in tava. 10 (Reg; if tava) Vas in forma de lighean. 11 (Reg) Taler de balantza. 12 (Olt) Tinichea cu care se astupa usha cuptorului. 13 (Reg; ie) A da pe cineva ~ (sau ~va) A tavali (1). 14 (Reg; iae) A bate pe cineva. 15 (Reg; ie) A face ~ A face scandal.

TÁVA tavi s. f. 1. Obiect plat de metal de material plastic de lemn avand forme shi dimensiuni diferite shi marginile putzin ridicate care se aduc la masa cele necesare pentru servit; tabla tabla1 (5). ♦ Vas de tabla sau de fier smaltzuit cu marginile ridicate in care se coc la cuptor anumite mancaruri shi prajituri. 2. (Reg.; in expr.) A da pe cineva tava (sau tava) = a tabari asupra cuiva. 3. (Reg.) SHervetzel brodat care se ashterne pe o tava (1) sau k ornament pe o mobila. [Var.: (reg.) tavá s. f.] Din tc. tava. Cf. bg. tava.

TÁVA tavi s. f. 1. Obiect de lemn sau de metal patrat dreptunghiular sau rotund cu fundul plat shi cu marginile ushor ridicate care se aduc la masa farfuriile cu mincare tacimurile etc.; tipsie tabla. Mincarea venea pe tavi. DUMITRIU N. 41. Privea... viragiile savante ale chelnerilor printre scaune balansind in virful bratzelor tavile incarcate. C. PETRESCU I. I 4. Vash arata pentru prima oara reprodusa in desemn... o tava rotunda de argint. ODOBESCU S. III 635. 2. Vas de tabla (smaltzuit) de forma dreptunghiulara sau rotunda cu marginile ridicate in care se coc la cuptor anumite mincari shi prajituri. (Atestat in forma tava) Calul ai sal potzi alege punind in mijlocul hergheliei o tava plina cu jaratic. CREANGA P. 192. 3. (In expr.) A da pe cineva tava (sau tava) = a tabari asupra cuiva al ghionti al bate. Se pricepeau sa puna mina pe sheful rau de gura sau rau de mina shil dadeau tava. PAS Z. III 174. Tragei pumni palme shi pe urma... dal tava prin noroi. CARAGIALE la CADE. 4. (Regional) SHervetzel brodat care se ashterne pe o tava (1) sau pe o mobila k ornament. Sai lucreze... ceva un lucru de nimic dar facut de mina ei. Ba lucru minunat! avea chiar din timpurile cele bune o tava inceputa aproape gata. SLAVICI N. I 308. Pl. shi: tave (ODOBESCU S. III 412 GHICA S. 34). Varianta: (regional) tavá tavale s. f.

TÁVA tavi s. f. 1. Obiect plat de metal sau de lemn avand forme diferite shi marginile putzin ridicate care se aduc la masa farfuriile tacamurile etc.; tabla. ♦ Vas de tabla sau de fier smaltzuit cu marginile ridicate in care se coc la cuptor anumite mancaruri shi prajituri. 2. (In expr.) A da pe cineva tava (sau tava) = a tabari asupra cuiva. 3. (Reg.) SHervetzel brodat care se ashterne pe o tava (1) sau k ornament pe o mobila. [Var.: (reg.) tavá s. f.] Tc. tava.

TÁVA tavi f. 1) Recipient cu fundul plat shi cu marginile ushor ridicate care se aduc mancarea shi tacamurile la masa; tabla. 2) Vas din tabla cu fundul plat shi cu marginile ridicate folosit pentru a coace la cuptor diferite mancaruri shi produse de panificatzie (placinte checuri torturi etc.). [G.D. tavii] /<turc. tava

tava f. 1. tigaie de fript; 2. tabla de lemn sau de metal pentru servit cafea dulceatza ceaiu: fam. a da tava pe cineva al bate rau. [Mold. tavà = turc. TAVÁ tigaie].

táva f. pl. tavĭ shi tave (din tavá). Vest. Tavá (de copt placinta). Tablá (de adus cafeaŭa). V. tipsie shi sinie.

TAVÁ s. f. v. tava.

tavá f. (turc. tava ngr. tavás bg. sirb. tava). Est. Vas de arama ratund saŭ de tinichea in patru coltzurĭ de pus la copt placinta pasca sh. a. In vest tava.

táva adv. (d. tavalesc). Vest. Fam. A da pe cineva tava al tavali pe jos al trinti rostogolindul shi batindul. V. tumba.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

táva s. f. g.d. art. tắvii; pl. tắvi

táva s. f. g.d. art. tavii; pl. tavi

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

TÁVA s. tipsie (reg.) tabla (Mold.) tabla. (~ incarcata cu bunatatzi.)

TAVA s. tipsie (reg.) tabla (Mold.) tabla. (~ incarcata cu bunatatzi.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

táva (ắvi) s. f. 1. Talger tipsie platou. 2. Vas plat de metal pentru copt la cuptor prajituri mincaruri etc. Var. Mold. tavá tavá. Mr. megl. tava. Tc. tava (SHeineanu II 352; Lokotsch 2751) cf. ngr. νταβᾶς alb. tavë bg. sb. tavá.

tavá adv. Prin tavalire mushcind pamintul. Origine indoielnica probabil expresiva k dura tumba shi legata de radacina expresiva tab „obiect rotund” cf. tabuetz tabiltoc. Der. tavali vb. (a rasturna a rasuci a da dea dura a rostogoli in ceva; a scalda a unge; a murdari a pata a minji; a strica; a uza; a pisa a mototoli ashi bate joc) cu suf. expresiv li cf. mr. antavalescu antavalire megl. (an)tavalés (an)tavaliri (dupa Cihac II 243 shi Tiktin din sl. valiti „a invirti” cu un pref. ta greu de explicat cf. taminda taminji; dupa Candrea din sb. tavoljiti „a trai greu”); taval (in expresia dea tavalul prin rasturnare dea rostogolul); tavala s. f. (tavalug cilindru care se invirte); tavaleala s. f. (actziunea de a se tavali; trinta bataie; uzura deteriorare mai ales a hainelor); tavalitura s. f. (loc unde iarba a fost calcata sau tavalita; urma dira calcatura); tavalug (var. tavaluc tefelug mr. tavaluc) s. n. (sul rola cilindru) cu suf. expresiv ug(a) cf. halaciuga maciuca buturuga; tavalugi (var. tavaluci) vb. (a maruntzi pamintul cu tavalugul; a strivi a netezi); prastavali vb. (a rasturna); prastavala adv. (Olt. dea rostogolul). Tiva adv. (Mold. repede fuga in goana) pare sa fie var. a lui tava (dupa Scriban din bg. otiva „sa dus”). Cf. shi tarbaci tearfa valatuc tivi.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

sange la tava expr. (vulg.) nimic important fleacuri.

Intrare: tava
substantiv feminin (F51)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tava
  • tava
plural
  • tavi
  • tavile
genitiv-dativ singular
  • tavi
  • tavii
plural
  • tavi
  • tavilor
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F149)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tava
  • tavaua
plural
  • tavale
  • tavalele
genitiv-dativ singular
  • tavale
  • tavalei
plural
  • tavale
  • tavalelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

tava, tavisubstantiv feminin

  • 1. Obiect plat de metal de material plastic de lemn avand forme shi dimensiuni diferite shi marginile putzin ridicate care se aduc la masa cele necesare pentru servit; tabla. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Mincarea venea pe tavi. DUMITRIU N. 41. DLRLC
    • format_quote Privea... viragiile savante ale chelnerilor printre scaune balansind in virful bratzelor tavile incarcate. C. PETRESCU I. I 4. DLRLC
    • format_quote Vash arata pentru prima oara reprodusa in desemn... o tava rotunda de argint. ODOBESCU S. III 635. DLRLC
    • 1.1. Vas de tabla sau de fier smaltzuit cu marginile ridicate in care se coc la cuptor anumite mancaruri shi prajituri. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Calul ai sal potzi alege punind in mijlocul hergheliei o tava plina cu jaratic. CREANGA P. 192. DLRLC
  • 2. regional SHervetzel brodat care se ashterne pe o tava sau k ornament pe o mobila. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Sai lucreze... ceva un lucru de nimic dar facut de mina ei. – Ba lucru minunat! avea chiar din timpurile cele bune o tava inceputa aproape gata. SLAVICI N. I 308. DLRLC
  • chat_bubble regional A da pe cineva tava (sau tava) = a tabari asupra cuiva. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Se pricepeau sa puna mina pe sheful rau de gura sau rau de mina shil dadeau tava. PAS Z. III 174. DLRLC
    • format_quote Tragei pumni palme shi pe urma... dal tava prin noroi. CARAGIALE la CADE. DLRLC
  • comentariu Plural shi: tave. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.

imagine pentru acest cuvant

click pe imagini pentru detalii