23 de definitzii pentru relief

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

RELIÉF reliefuri s. n. 1. Configuratzie a suprafetzei terestre constituita din totalitatea neregularitatzilor de forme pozitive sau negative considerate fatza de un plan de referintza general sau local. 2. Ridicatura proeminentza pe o suprafatza. ◊ Loc. adj. In relief = cu trei dimensiuni ieshit in afara dintrun plan proeminent. ◊ Expr. A scoate in relief = a scoate in evidentza a sublinia a accentua; a reliefa. ♦ Fig. Contur; fortza stralucire. 3. Sculptura fixata pe o suprafatza plana. V. basorelief. [Pr.: lief] Din fr. relief.

relief sn [At: AR (1829) 1442/24 / V: (inv) ~ev / P: ~lief / Pl: ~uri / E: fr relief it relievo] 1 Sculptura in care formele se desprind ushor de pe un fond plan cu care fac corp comun. 2 Proeminentza (pe o suprafatza). 34 (Iljv) In ~ Ieshit in afara dintrun plan. 56 (Ial) (Care este) cu trei dimensiuni. 78 (Ie) A ieshi (sau a scoate a pune a reieshi1) in ~ A (se) remarca (12). 9 Contur (1). 10 (Fig) Stralucire. 11 (Fig) Plasticitate. 12 Conformatzie a suprafetzei terestre constituita din totalitatea neregularitatzilor de forme pozitive sau negative considerate fatza de un plan general sau local. 13 Modelaj al volumelor obtzinute prin valoratzie in pictura shi grafica.

RELIÉF reliefuri s. n. 1. Configuratzie a suprafetzei terestre constituita din totalitatea neregularitatzilor de forme pozitive sau negative considerate fatza de un plan de referintza general sau local. 2. Ridicatura proeminentza pe o suprafatza. ◊ Loc. adj. In relief = cu trei dimensiuni ieshit in afara dintrun plan proeminent. ◊ Expr. A scoate in relief = a scoate in evidentza a pune in lumina a sublinia a accentua; a reliefa. ♦ Fig. Contur; fortza stralucire. 3. Sculptura fixata pe o suprafatza plana. V. basorelief. [Pr.: lief] Din fr. relief.

RELIÉF (rar) reliefuri s. n. 1. Ridicatura proeminentza pe o suprafatza. Aurul avea nuantze verzui vechi: reliefurile putzin tocite. C. PETRESCU A. 325. Ma uitam in zarea capricios taiata de relieful muntzilor. GALACTION O. I 344. ◊ Loc. adj. In relief = cu trei dimensiuni ieshit in afara dintrun plan proeminent. Litere in relief.Vasele mari de aur sau de argint poarta pe marginile lor in relief oameni shi cai in mishcare excelente realizari de arta. STANCU U.R.S.S. 122. ◊ Expr. A scoate in relief = a scoate in evidentza a pune in lumina a sublinia a reliefa. A ieshi in relief v. ieshi.Fig. Contur fortza stralucire. Traducerile fara relief ale lui Aristia Costache Caragiale le declama cu ifos shi patos. SADOVEANU E. 69. SHi citeodata aceasta delicatetza shi acest adevar se arata cu atita relief intrun singur vers! GHEREA ST. CR. III 274. 2. Conformatzie a suprafetzei solului din punctul de vedere al inaltzimilor. Relief accidentat.Satul intreg shi jumatate din hotar se intindeau in fatza lor k o harta mare cu reliefuri in culori. REBREANU I 67. 3. (Impropriu) Basorelief. In aceasta versiune nu este vazut Bachus pre nici un relief pre nici o pictura cunoscuta pina astazi. BOLLIAC O. 268. Varianta: reliév (ODOBESCU S. III 68) s. n.

RELIÉF s.n. 1. Ridicatura proeminentza (a unui obiect a unui plan etc.). ♦ Figura motiv etc. care se desprinde de pe fundul unei sculpturi; basorelief; modelaj al volumelor in pictura shi grafica. ♦ A scoate in relief = a scoate in evidentza a sublinia a reliefa. ♦ Forma contur. ♦ (Fig.) Fortza evidentziere stralucire. 2. Conformatzia pamantului privita sub raportul inaltzimilor. [Pron. lief pl. furi fe. / < fr. relief germ. Relief].

RELIÉF s. n. 1. ridicatura proeminentza (a unui obiect a unui plan etc.). ◊ figura motiv etc. care se desprinde de pe fondul unei sculpturi; basorelief; modelaj al volumelor in pictura shi grafica. ♦ a scoate in ~ = a reliefa. ◊ forma contur. ◊ (fig.) fortza evidentziere stralucire. 2. conformatzie a pamantului sub raportul inaltzimilor. (< fr. relief)

RELIÉF reliefuri n. 1) Forma a suprafetzei terestre fatza de un plan de referintza. 2) Proeminentza care se evidentziaza pe un plan. ◊ In relief ieshit in afara dintrun plan. A scoate in relief a scoate in evidentza; a sublinia; a accentua. 3) Sculptura ale carei forme ies putzin in afara pe un fond cu care fac corp comun; basorelief. [Sil. lief] /<fr. relief

relief n. 1. partea rasarita a unui obiect; 2. sculptura lucrata mai mult sau mai putzin in afara: altorelief bassorelief; 3. fig. lustru consideratziune: relieful stilului.

*reliéf n. pl. urĭ (fr. relief [in doŭa silabe: relĭef] subst. verbal d. relever a ridica a releva). Ridicatura inaltzime (muntzĭ sh. a.): reliefu Elvetziiĭ e foarte accidentat. Ĭeshitura proeminentza (in sculptura): un basorelief. Fig. Stralucire lustru distinctziune: un stil fara relief. A scoate in relief a scoate la iveala (in evidentza) a face sa atraga atentziunea. A da relief a da lustru a da calitatzĭ distinctive.

altoreliéf sn [At: DA / V: liév / Pl: ~uri / E: formatzie hibrida prin inlocuirea lui haut din fr. cu alto dupa analogia lui basorelief] (Scp) Relief ale carui elemente ies in evidentza puternic.

bassorelief n. sculptura in relief pe un fond neted.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

reliéf (lief) s. n. pl. reliéfuri

reliéf s. n. (sil. lief) pl. reliéfuri

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

RELIÉF s. 1. (GEOGR.) configuratzie conformatzie. (~ ul muntos al terenului.) 2. (ARTE PLAST.) relief scund v. basorelief.

RELIEF s. 1. (GEOGR.) conformatzie. (~ terenului.) 2. (ARTE PLAST.) relief scund = basorelief.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

RELIÉF (< fr. germ.) s. n. 1. (GEOGR.) Abatere pozitiva sau negativa a suprafetzei litosferei fatza de un plan de referintza general (suprafatza oceanului planetar) cand se refera la dimensiuni mari sau local (suprafatza unei forme de r. oarecare) cand este vorba de dimensiuni mijlocii shi mici. In raport cu sensul abaterii de la planul de referintza r. poate fi: pozitiv (continente campuri culmi creste movile etc.) sau negative (bazine oceanice depresiuni vai crovuri etc.). Este alcatuit din: elemente de r. (suprafetze orizontale shi inclinate k de ex. versant povarnish camp pod fund de vale etc.) forme elementare de r. care reprezinta asocieri de elemente k de ex. valea (care este alcatuita din doi versantzi ce intersecteaza sau se racordeaza in partea lor inferioara prin intermediul unei suprafetze orizontale numita fund de vale) interfluviul (care este fie alcatuit dintro suprafatza plana orizontala sau slab inclinata marginita de doua povarnishuri fie din doua povarnishuri care se intersecteaza in partea lor superioara etc.) shi forme complexe de r. care reprezinta asocieri de forme elementare de r. pozitive shi negative (campii dealuri podishuri muntzi etc.). Dupa dimensiuni se deosebesc urmatoarele categorii: megarelief (continente bazine oceanice) macrorelief (muntzi podishuri campii depresiuni) mezorelief (interfluvii vai) shi microrelief (neregularitatzi ale caror variatzii altimetrice nu depashesc catziva metri k de exemplu: crovuri movilitze inierbate palnii carstice lapiezuri etc.). R. sa format k rezultat al actziunii simultane conjugate a fortzelor endogene shi exogene asupra suprafetzei Pamantului. Aceste fortze actzioneaza in mod antagonist: cand cele endogene creeaza prin mishcari pozitive ale scoartzei depresiuni ale suprafetzei Pamantului cele exogene tind de asemenea sa le niveleze de asta data insa prin procese de acumulare a materialelor rezultate in urma eroziunii proeminentzelor invecinate. R. prin altitudinea orientarea shi alcatuirea sa geologica modifica conditziile climatice (atat macroclima cat mai ales microclima) shi contribuie la diversificarea hidrografiei invelishului vegetal a celui de soluri shi a faunei. 2. (ARTE PLAST.) a) Lucrare de sculptura caracterizata prin aceea k intreaga compozitzie adera la un plansuport fatza de care volumele se desprind mai mult sau mai putzin. In functzie de gradul de evidentziere a volumelor fatza de suprafatzasuport se disting mai multe feluri de r.: meplat (denumit shi r. scobit sau incizat) basorelief r. inalt (denumit shi altorelief). R. sunt intrebuintzate la decorarea edificiilor a soclurilor de monumente a mobilierului a unor obiecte de arta decorativa; b) (In grafica sau in pictura) Modelajul sculptural al volumelor obtzinut prin valoratzie; c) Tehnica speciala in gravura. V. shi gravura.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

forme de relief expr. (glum.) 1. sani. 2. fese.

Intrare: relief
relief1 (pl. -uri) substantiv neutru
  • silabatzie: re-li-ef info
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • relief
  • relieful
  • reliefu‑
plural
  • reliefuri
  • reliefurile
genitiv-dativ singular
  • relief
  • reliefului
plural
  • reliefuri
  • reliefurilor
vocativ singular
plural
relief2 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • relief
  • relieful
  • reliefu‑
plural
  • reliefe
  • reliefele
genitiv-dativ singular
  • relief
  • reliefului
plural
  • reliefe
  • reliefelor
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • reliev
  • relievul
plural
  • relievuri
  • relievurile
genitiv-dativ singular
  • reliev
  • relievului
plural
  • relievuri
  • relievurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

relief, reliefurisubstantiv neutru

  • 1. Configuratzie a suprafetzei terestre constituita din totalitatea neregularitatzilor de forme pozitive sau negative considerate fatza de un plan de referintza general sau local. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Relief accidentat. DLRLC
    • format_quote Satul intreg shi jumatate din hotar se intindeau in fatza lor k o harta mare cu reliefuri in culori. REBREANU I 67. DLRLC
  • 2. Ridicatura proeminentza pe o suprafatza. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Aurul avea nuantze verzui vechi: reliefurile putzin tocite. C. PETRESCU A. 325. DLRLC
    • format_quote Ma uitam in zarea capricios taiata de relieful muntzilor. GALACTION O. I 344. DLRLC
    • 2.1. figurat Contur, evidentziere, forma, fortza, stralucire. DEX '09 DLRLC DN
      • format_quote Traducerile fara relief ale lui Aristia Costache Caragiale le declama cu ifos shi patos. SADOVEANU E. 69. DLRLC
      • format_quote SHi citeodata aceasta delicatetza shi acest adevar se arata cu atita relief intrun singur vers! GHEREA ST. CR. III 274. DLRLC
    • chat_bubble locutziune adjectivala In relief = cu trei dimensiuni ieshit in afara dintrun plan. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: proeminent
      • format_quote Litere in relief. DLRLC
      • format_quote Vasele mari de aur sau de argint poarta pe marginile lor in relief oameni shi cai in mishcare excelente realizari de arta. STANCU U.R.S.S. 122. DLRLC
    • chat_bubble A scoate in relief = a scoate in evidentza. DEX '09 DLRLC DN
    • chat_bubble A ieshi in relief. DLRLC
  • 3. Sculptura fixata pe o suprafatza plana. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: basorelief
    • format_quote In aceasta versiune nu este vazut Bachus pre nici un relief pre nici o pictura cunoscuta pina astazi. BOLLIAC O. 268. DLRLC
    • 3.1. Modelaj al volumelor in pictura shi grafica. MDN '00
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.