17 definitzii pentru moment

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

MOMÉNT momente s. n. 1. Interval scurt de timp; clipa secunda. ◊ Loc. adj. De moment = de scurta durata; efemer; vremelnic. ◊ Loc. adv. Pentru moment = provizoriu deocamdata pentru scurt timp. Pe moment = in prima clipa in acea clipa. In tot momentul = in permanentza tot timpul. La moment = imediat pe loc; p. ext. la timp. Din moment in moment sau dintrun moment intraltul = imediat chiar acum; curand indata. (Nici)un moment = deloc niciodata. ◊ Loc. conj. Din moment ce... = de vreme ce... deoarece... ♦ Perioada scurta in desfashurarea unui proces; faza etapa. ◊ Ultimele momente (ale unui om) = clipele dinainte de moarte. ◊ Loc. adv. In momentul de fatza = actualmente in prezent. Din primul moment = chiar de la inceput. In ultimul moment = chiar inainte de expirarea ultimului termen cand nu mai este nicio clipa de pierdut. La un moment dat = intrun anumit timp (nedeterminat); deodata. Un moment se spune pentru a solicita cuiva o clipa de ragaz o intrerupere. ♦ Episod din actziunea unei scrieri literare; p. ext. specie a genului epic in care este surprins un instantaneu semnificativ din viatza cotidiana. ♦ Data termen. ♦ Marime fizica care caracterizeaza localizarea sau repartitzia spatziala a unei alte marimi in raport cu un punct cu o axa sau cu un plan. 2. Ocazie favorabila; prilej. Din lat. momentum fr. moment it. momento germ. Moment.

moment sn [At: (a. 1787) BV II 321 / Pl: ~e shi (inv) ~uri / E: lat momentum it momento ger Moment fr moment] 1 Scurt interval de timp de obicei considerat in raport cu faptele care il caracterizeaza Si: clipa secunda minut (1). 2 (Ila) De (un) ~ De scurta durata Si: efemer vremelnic. 3 (Ilav) In acest ~ sau in ~ul acesta Chiar acum. 4 (Ilav) In ~ul acela sau in acel ~ Chiar atunci. 5 (Ilav) Din ~ul acela sau din acel ~ De atunci. 6 (Ilav) Pentru (un) ~ Numai pentru un timp foarte scurt provizoriu Si: deocamdata. 7 (Ilav) Pe ~ In acea clipa. 8 (Ilav) La ~ Imediat. 9 (Ilav) Nici un ~ In nici un caz. 10 (Ilav) In tot ~ul In permanentza. 11 (Ilav) Din ~ in ~ Imediat. 12 (Ilc) Din ~ ce Deoarece. 13 Etapa in desfashurarea unui proces Si: faza. 14 (Is) Ultimele ~e Ultime clipe de viatza de dinainte de moarte. 15 (Ilav) Din primul ~ Chiar de la inceput. 16 (Ilav) In ultimul ~ In ultimul interval de timp care preceda o actziune. 17 (Ial) Inainte de a fi prea tarziu. 18 (Ilav) La (sau rar intrun ~ dat) Intrun anumit timp nedeterminat Si: deodata. 19 Episod care face parte din actziunea unei povestiri. 20 (Pex) Specie a genului epic in care se doreshte surprinderea unui instantaneu semnificativ din viatza cotidiana. 21 (Art.) Timp de fatza sau despre care se vorbeshte. 22 Timp indicat. 23 Ocazie oportuna. 24 (Fiz) Marime egala cu produsul dintre valoarea unei marimi date shi una sau mai multe distantze in raport cu un punct o axa sau un plan.

MOMÉNT momente s. n. 1. Interval scurt de timp; clipa secunda. ◊ Loc. adj. De moment = de scurta durata; efemer; vremelnic. ◊ Loc. adv. Pentru moment = provizoriu deocamdata pentru scurt timp. Pe moment = in prima clipa in acea clipa. In tot momentul = in permanentza tot timpul. La moment = imediat pe loc; p. ext. la timp. Din moment in moment sau dintrun moment intraltul = imediat chiar acum; curand indata. (Nici) un moment = deloc niciodata. ◊ Loc. conj. Din moment ce... = de vreme ce... deoarece... ♦ Perioada scurta in desfashurarea unui proces; faza etapa. ◊ Ultimele momente (ale unui om) = clipele dinainte de moarte. ◊ Loc. adv. In momentul de fatza = actualmente in prezent. Din primul moment = chiar de la inceput. In ultimul moment = chiar inainte de expirarea ultimului termen cand nu mai este nici o clipa de pierdut. La un moment dat = intrun anumit timp (nedeterminat); deodata. Un moment se spune pentru a solicita cuiva o clipa de ragaz o intrerupere. ♦ Episod din actziunea unei scrieri literare; p. ext. specie a genului epic in care este surprins un instantaneu semnificativ din viatza cotidiana. ♦ Data termen. ♦ Marime fizica egala cu produsul dintre valoarea unei marimi date shi una sau mai multe distantze in raport cu un punct cu o axa sau cu un plan. 2. Ocazie favorabila; prilej. Din lat. momentum fr. moment it. momento germ. Moment.

MOMÉNT momente s. n. 1. Interval scurt de timp clipa secunda; pozitzie in timpul unui fapt sau eveniment. SHin acel moment de taina cind sar crede cai ferice Poatear invia in ochiui ochiul lumii cei antice. EMINESCU O. I 162. Cine near fi vazut in momentul acela nar fi putut deosebi care e mai nenorocita. NEGRUZZI S. I 52. [Omul] ar dori k tot lucrul sa se indeplineasca in acest moment iute. BALCESCU O. II 10. ◊ Ultimele momente (ale unui om) = clipele dinainte de moarte. ◊ Loc. adv. Un moment se zice cind cerem cuiva o clipa de ragaz de ashteptare. Un moment va rog sa aduc cartea. In tot momentul = mereu in fiecare clipa; (regional) imediat. La moment = imediat numaidecit. Din moment in moment dintrun moment intratul = foarte curind imediat. Statzia cea mai apropiata ashtepta din moment in moment sosirea plugului de desfundat liniile shi echipele de lucratori. C. PETRESCU A. 280. Din primul moment = chiar de la inceput (in propozitzii negative) (Nici) un moment = nici o singura clipa niciodata de loc. Aceasta semeatza idee nu mia trecut un moment prin creieri. ODOBESCU S. III 61. ◊ Loc. adj. De moment = vremelnic efemer de scurta durata. Actziunea pentru reducerea pretzului de cost nu inseamna o campanie de moment ci dimpotriva o lupta permanenta. CONTEMPORANUL S. II 1949 nr. 159 10/3. Loc. conj. Din moment ce... = devreme ce deoarece. ♦ Interval de timp mai indelungat in care se intimpla ceva deosebit; etapa. [Caragiale] nea dat in opera sa unul din momentele cele mai de seama ale limbii romineshti din veacul al XIXlea. VIANU S. 93. Fiecare moment al dramei cinegetice avea cinticul sau consacrat shi traditzional. ODOBESCU S. III 96. ◊ Loc. adv. Pentru (un) moment = deocamdata pentru un timp foarte scurt. Sa arat in citeva cuvinte cauzele ce trebuie sa indemne pe vinatorul intzelept a curma pentru un moment ispravile sale. ODOBESCU S. III 39. In momentul de fatza = in prezent acum. ♦ Data termen. In toate tzarile ce se bucura de legiuiri intzelepte... vine un moment al anului cind deodata vinatoarea se inchide. ODOBESCU S. III 37. ♦ (Fiz.) Marime fizica egala cu produsul dintre o marime dinamica (fortza masa sarcina electrica etc.) shi una sau mai multe distantze. 2. Ocazie favorabila prilej bun. Acum era ultimul moment ultima scapare; dupa trenul acesta nu va mai trece poate nici unul. DUMITRIU B. F. 85. Cuconu Costea crezind k a sosit momentul deschise vorba despre masuratoarea de a doua zi. BUJOR S. 118. Fii linishtita shi fate k dormi. TZioi da de shtire cind a veni momentul. ALECSANDRI T. I 450. ◊ Expr. A prinde momentul v. prinde.

MOMÉNT s.n. 1. Clipa secunda scurt interval de timp. ◊ De moment = de scurta durata; efemer; moment muzical = piesa instrumentala inrudita cu impromptuul. ♦ Situatzie in timp a unui fapt a unei intamplari etc. ♦ Schitza restransa la maximum cultivata la noi de I. L. Caragiale. ♦ Perioada de timp in care se petrece ceva; etapa. 2. Ocazie circumstantza (prielnica). 3. Marime fizica egala cu produsul dintre o marime dinamica shi una sau mai multe distantze. [Cf. fr. moment lat. momentum].

MOMÉNT s. n. 1. interval scurt de timp; clipa secunda. ♦ de ~ = de scurta durata; efemer; ~ muzical = mica piesa instrumentala inrudita cu impromptuul. ◊ perioada de timp in care se petrece ceva; etapa. 2. (art.) ocazie. 3. schitza restransa la maximum care cuprinde un instantaneu din viatza cotidiana. 4. marime fizica egala cu produsul dintre o marime dinamica shi una sau mai multe distantze. (< lat. momentum it. momento germ. Moment fr. moment)

MOMÉNT ~e n. 1) Interval scurt de timp; clipa; secunda; clipita; minut. * Pentru ~ deocamdata. La ~ pe loc; imediat. Din ~ ce deoarece. 2) Interval de timp in desfashurarea unui proces sau fenomen din natura sau din societate; etapa; stadiu; faza. * In ~ul de fatza in prezent. La un ~ dat a) intrun anumit timp; b) deodata. 3) Episod din actziunea unei opere literare. 4) Timp cand urmeaza sa se produca un eveniment. 5) Situatzie favorabila. /<lat. momentum fr. moment it. momento germ. Moment

*momént n. pl. e (lat. momentum din movimentum mishcare d. movére a mishca. V. mobil). Timp foarte scurt clipa: ma intorn intr’un moment. Ocaziune timp favorabil: a prinde momentu a profita de moment. Timpu prezent: moda momentuluĭ. Un moment ashteapta asculta scuza un moment! Din moment in moment orĭ dintr’un moment intr’altu din clipa’n clipa foarte curind: el trebuĭe sa vie din moment in moment. In acest moment in timpu prezent. La moment indata imediat. Din moment ce odata ce de oare ce fiindca.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

+momentul (in ~) prep. + s. n.

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

MOMÉNT s. 1. ceas clipa clipita minut ora secunda timp vreme (rar) clipeala (pop.) cirta soroc (inv. shi reg.) cescutz. (A sosit ~ul cand...) 2. v. imprejurare. 3. v. faza.

MOMENT s. 1. ceas clipa clipita minut ora secunda timp vreme (rar) clipeala (pop.) cirta soroc (inv. shi reg.) cescutz. (A sosit ~ cind...) 2. circumstantza ipostaza imprejurare ocazie prilej situatzie. (Un ~ potrivit pentru...) 3. etapa faza punct stadiu (fig.) treapta. (Verificatzi experientza in fiecare ~ al ei.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

MOMENT AERODINAMIC cuplu al fortzelor aerodinamice care actzioneaza asupra unei aeronave aflata in mishcare relativa fatza de mediul aerian gasinduse in raport cu centrul de masa al acesteia.

moment muzical mica piesa instrumentala apartzinand literaturii muzicale romantice. Schubert a scris 6 celebre m. pentru pian (op. 94).

Intrare: moment
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • moment
  • momentul
  • momentu‑
plural
  • momente
  • momentele
genitiv-dativ singular
  • moment
  • momentului
plural
  • momente
  • momentelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

moment, momentesubstantiv neutru

  • 1. Interval scurt de timp. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote SHin acel moment de taina cind sar crede cai ferice Poatear invia in ochiui ochiul lumii cei antice. EMINESCU O. I 162. DLRLC
    • format_quote Cine near fi vazut in momentul acela nar fi putut deosebi care e mai nenorocita. NEGRUZZI S. I 52. DLRLC
    • format_quote [Omul] ar dori k tot lucrul sa se indeplineasca in acest moment iute. BALCESCU O. II 10. DLRLC
    • 1.1. Perioada scurta in desfashurarea unui proces. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote [Caragiale] nea dat in opera sa unul din momentele cele mai de seama ale limbii romineshti din veacul al XIXlea. VIANU S. 93. DLRLC
      • format_quote Fiecare moment al dramei cinegetice avea cinticul sau consacrat shi traditzional. ODOBESCU S. III 96. DLRLC
      • 1.1.1. Ultimele momente (ale unui om) = clipele dinainte de moarte. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • 1.1.2. Situatzie in timp a unui fapt a unei intamplari etc. DN
    • 1.2. Moment muzical = piesa instrumentala inrudita cu impromptuul. DN
    • 1.3. Episod din actziunea unei scrieri literare. DEX '09 DEX '98
      • 1.3.1. prin extensiune Specie a genului epic in care este surprins un instantaneu semnificativ din viatza cotidiana. DEX '09 DEX '98 DN
    • 1.4. Data, termen. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote In toate tzarile ce se bucura de legiuiri intzelepte... vine un moment al anului cind deodata vinatoarea se inchide. ODOBESCU S. III 37. DLRLC
    • 1.5. Marime fizica care caracterizeaza localizarea sau repartitzia spatziala a unei alte marimi in raport cu un punct cu o axa sau cu un plan. DEX '09
      • diferentziere fizica Marime fizica egala cu produsul dintre o marime dinamica (fortza masa sarcina electrica etc.) shi una sau mai multe distantze. DLRLC DN
  • 2. Ocazie favorabila. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Acum era ultimul moment ultima scapare; dupa trenul acesta nu va mai trece poate nici unul. DUMITRIU B. F. 85. DLRLC
    • format_quote Cuconu Costea crezind k a sosit momentul deschise vorba despre masuratoarea de a doua zi. BUJOR S. 118. DLRLC
    • format_quote Fii linishtita shi fate k dormi. TZioi da de shtire cind a veni momentul. ALECSANDRI T. I 450. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.