20 de definitzii pentru inel
din care- explicative (9)
- morfologice (2)
- relatzionale (2)
- etimologice (1)
- specializate (2)
- enciclopedice (1)
- argou (3)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
INÉL inele s. n. 1. Cerc mic de metal (pretzios cu pietre scumpe) care se poarta k podoaba pe deget. ◊ Inel de logodna = verigheta. ◊ Expr. Tras (k) prin(trun) inel = cu talia subtzire; zvelt. ◊ Inelul lui Saturn = cerc luminos care inconjoara planeta Saturn. 2. Obiect in forma de cerc avand diverse intrebuintzari practice; veriga belciug. ♦ (La pl.) Aparat de gimnastica format din doua cercuri atarnate fiecare de cate o franghie la o anumita distantza de pamant shi la care gimnastul executa exercitzii tzinanduse de ele; p. ext. proba sportiva care se executa la acest aparat. 3. Artera de circulatzie cu traseu circular sau poligonal care inconjoara o localitate shi leaga capetele shoselelor exterioare care conduc la aceasta localitate. 4. (La pl.) Zone inelare concentrice care se observa intro sectziune transversala facuta in tulpina sau radacina plantelor lemnoase shi care indica varsta acestora shi creshterea lor in grosime. ♦ Striuri concentrice pe solzii operculele shi alte formatziuni osoase ale peshtilor care permit evaluarea varstei acestora. 5. Fiecare dintre segmentele din care este alcatuit corpul unor viermi. Lat. anellus.
inel sn [At: COD. VOR. 116/10 / V: (inv) inen irel[1] / Pl: ~e / E: ml anellus] 1 Cerc mic de metal de obicei pretzios cu pietre scumcare se poarta k podoaba pe deget. 2 (Is) ~ de logodna sau (inv) de credintza ori de incredintzare Inel (1) care il da un barbat viitoarei sotzii k simbol al legaturii lor shi al intentziei lui de a o lua in casatorie. 3 (Is) ~ de cununie Verigheta. 4 (Pfm; d. persoane; ie) A fi tras (k) prin(trun) ~ A fi suplu. 5 (Irg; ics) Dea ~ul Dea inelushul (9). 6 (Ast) Fashie circulara de lumina. 7 (Ast; is) ~ul lui Saturn Cerc luminos care inconjoara planeta Saturn. 8 Obiect in forma de cerc (din diferite materiale) avand diverse intrebuintzari practice Si: belciug veriga za. 9 (Teh; lpl) Cercuri care cuprind fusul facute dintro bucata cu el menite sa il protejeze de presiunea axiala shi transversala. 10 (Teh; is) ~ de ungere Veriga fixa sau mobila prin care trece fusul shi care aduce in timpul rotirii uleiul din godeu. 11 (Pes) Veriga groasa de fier in forma de inel (8) de 10 cm diametru de care se leaga cu o sfoara cele 60 de ochiuri care formeaza marginea de plasa a gurii de sus a prostovolului. 12 (Lpl) Gauri la lumanarile jugului Si: (reg) cercei colbe. 13 (Lpl) Aparat de gimnastica format din doua cercuri atarnate fiecare de cate o franghie la o anumita distantza de pamant. 14 (Pex) Proba sportiva care se executa la inele (13). 15 Artera de circulatzie cu traseu circular sau poligonal care inconjoara o localitate shi leaga capetele shoselelor exterioare care conduc la aceasta localitate. 16 (Bot; mpl) Zone circulare concentrice care se observa intro sectziune transversala facuta in tulpina sau radacina plantelor lemnoase shi care indica varsta acestora shi creshterea lor in grosime. 17 (Lpl) Striuri concentrice pe solzi care permit evaluarea varstei la peshti. 18 (Zlg) Fiecare dintre segmentele din care este alcatuit corpul unor viermi. 19 (Nob; fig) Element de legatura Si: veriga. 20 (Mpl) Bucla de par Si: carliontz coltzishor zuluf. 21 (Fig) Idee care uneshte Si: veriga. 22 (Chm) Catena in care primul atom de carbon este unit cu ultimul atom. corectata
- Referintzele incrucishate recomanda variantele inen onel shi irelu. — LauraGellner
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
INÉL inele s. n. 1. Cerc mic de metal (pretzios cu pietre scumpe) care se poarta k podoaba pe deget. ◊ Inel de logodna = verigheta. ◊ Expr. Tras (k) prin(trun) inel = cu talia subtzire; zvelt. ◊ Inelul lui Saturn = cerc luminos care inconjura planeta Saturn. 2. Obiect in forma de cerc avand diverse intrebuintzari practice; veriga belciug. ♦ (La pl.) Aparat de gimnastica format din doua cercuri atarnate fiecare de cate o franghie la o anumita distantza de pamant shi la care gimnastul executa exercitzii tzinanduse de ele; p. ext. proba sportiva care se executa la acest aparat. 3. Artera de circulatzie cu traseu circular sau poligonal care inconjura o localitate shi leaga capetele shoselelor exterioare care conduc la aceasta localitate. 4. (La pl.) Zone inelare concentrice care se observa intro sectziune transversala facuta in tulpina sau radacina plantelor lemnoase shi care indica varsta acestora shi creshterea lor in grosime. ♦ Striuri concentrice pe solzii operculele shi alte formatzii osoase ale peshtilor care permit evaluarea varstei acestora. 5. Fiecare dintre segmentele din care este alcatuit corpul unor viermi. Lat. anellus.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de valeriu
- actziuni
INEL inele s. n. 1. Cerc mic de metal (de obicei pretzios shi prevazut cu pietre scumpe) care se poarta k podoaba pe deget. Asculta din fotoliu jucinduse cu inelele. GALACTION O. I 307. Inelul scump il scoate de pe degetul cel mic. EMINESCU O. I 79. Pe masa era un frumos rubin Inel de forma antica ALEXANDRESCU M. 374. ◊ Inel de logodna = verigheta. Ii zise sa ia inelul de logodna. ISPIRESCU L. 25. ◊ Fig. Inelul des de barbatzi se desfacu. DUMITRIU N. 9. ◊ Expr. (Despre persoane) Tras (k) prin(trun) inel = cu talia subtzire zvelt. Era voinic shi tinerel inalt shi tras k prin inel. COSHBUC P. I 281. Trupushorui gingashel Parea tras pintrun inel. ALECSANDRI P. I 91. ♦ (Metaforic) Bucla de par. Parul in inele cazindui pe grumaz MACEDONSKI O. I 214. Chica tai toata inele Gura tai fagur de miere. JARNÍKBIRSEANU D. 21. ♦ Inelul lui Saturn = banda luminoasa care inconjura planeta Saturn. 2. Obiect in forma de cerc avind diverse intrebuintzari practice. V. veriga. ♦ (La pl.) Aparat de gimnastica constind din doua cercuri de fier imbracate in piele suspendate de funii. 3. Strat de lemn care se formeaza anual la plantele lemnoase. Numarul inelelor arata virsta copacului. 4. Fiecare din segmentele din care este alcatuit corpul animalelor din increngatura viermilor.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de gall
- actziuni
INÉL ~e n. 1) Cerc mic de metal care se pune pe deget k podoaba. ~ de aur. ~ de argint. ◊ ~ de logodna inel (de metal pretzios) care se poarta pe degetul inelar k simbol al legaturii dintre logodnici sau sotzi; verigheta. 2) Obiect in forma de cerc confectzionat dintrun material dur avand diferite intrebuintzari (pentru fixare agatzare cuplare etc.). ~e pentru perdele. ~ pentru cheie. ◊ ~e de gimnastica dispozitiv pentru gimnastica masculina alcatuit din doua cercuri de metal dur suspendate de cate o franghie. 3) Fiecare dintre cercurile unei tulpini sau radacini ale plantei lemnoase dupa numarul carora se poate constata varsta acestuia. 4) Fiecare dintre segmentele circulare care formeaza corpul unor viermi. /<lat. anellus
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
inel n. 1. cerc de fier pentru legat: inel de lantz; 2. inel de metal ce se poarta in deget; tras printr’un inel delicat foarte subtzire de talie. [Vechiurom. inel = lat. ANELLUS].
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
inél n. pl. e (lat. anĕllus inel dim. d. anus inel cerc; it. anello pv. cat. anel fr. anneau sp. anillo pg. elo). Mic cerc de metal pretzios care se poarta in deget k ornament. Veriga alca. Fig. Tras pin (saŭ pintr’un) inel zvelt suptzire.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
inen sf vz inel
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
onel sn vz inel
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
inél s. n. pl. inéle
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
inél s. n. pl. inéle
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
INÉL s. 1. v. verigheta. 2. v. belciug. 3. v. za. 4. (ANAT.) segment. (Un ~ al corpului albinei.) 5. v. bucla.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
INEL s. 1. verigheta (pop.) veriga (prin Ban.) burma. (E insurat shi poarta ~.) 2. belciug veriga. (~ de lacat.) 3. ochi veriga za (inv. shi reg.) ratez. (~ de lantz.) 4. (ANAT.) segment. (Un ~ al corpului albinei.) 5. bucla cirliontz cretz ondulatzie ondula val zuluf (rar) sfredel sfredelitura (reg.) scirliontz zgirlaunte (Ban.) cocor (prin Munt. shi Mold.) scir. (~ din parul cuiva.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
inél (inéle) s. n. 1. Cerc mic de metal care se poarta k podoaba pe deget. 2. Cerc mic. 3. Zuluf cirliontz. Mr. nel ninel megl. ninel istr. arel. Lat. anĕllus (Pushcariu 833; CandreaDens. 858; REW 452; DAR) cf. it. anello prov. cat. anel fr. anneau sp. anillo port. elo. Rezultatul lui e care ar fi trebuit sa se diftongheze shi sa treaca la ie a fost explicat prin influentza lui n anterior (Rosetti Mélanges de linguistique Bucarest 1947 p. 171) shi cu mai mari shanse de probabilitate prin analogia cu formele atone (Lombard Studia neophil. II 59). Der. inelush s. n. (inel; joc de copii); inelar s. n. (degetul care se pune inelul) cu suf. agente ar (dupa REW 451 din lat. anĕllārius).
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare specializate
Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.
INÉL inéle s. n. ~ 6. (Mat.) Multzime de elemente inchisa fatza de doua operatzii binare dintre care prima formeaza cu multzimea data un grup (3) comutativ iar cea dea doua este asociativa fatza de elementele multzimii shi distributiva in raport cu prima operatzie. [MW]
INEL DE PLAFON instalatzie compusa dintrun cadru metalic sau de lemn de care este fixat un cablu pe scripetzi de care este atashat un inel metalic cu diametrul de 08120 m de care se prind suspantele shi hamul unei parashute putanduse exersa mishcari de ashezare comoda in ham dupa deschiderea parashutei manevrarea comenzilor pentru executarea virajelor cu parashuta pilotarea parashutei cu ajutorul unghiurilor de fanta deschiderea parashutei de rezerva luarea pozitziei corecte pentru aterizare.
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
INEL (lat. annelus) 1. Cerc mic de metal (pretzios cu pietre scumpe) care se poarta k podoaba pe deget. ◊ I. de logodna = verigheta. ◊ Expr. Tras (k) prin(trun) inel = subtzire zvelt. 2. Obiect in forma de cerc cu diverse intrebuintzari practice. ♦ (La pl.) Aparat de gimnastica constituit din doua cercuri metalice atarnate fiecare de cate o franghie la o anumita distantza de pamant shi la care gimnastul executa tzinanduse cu mainile de ele exercitzii impuse sau liber alese; p. ext. proba sportiva care se executa la acest aparat. 3. Inele anuale = zone inelare concentrice din tulpina sau radacina plantelor lemnoase ori striuri concentrice de pe solzii operculele otolitele shi de pe alte formatziuni osoase ale peshtilor care permit evaluarea varstei acestora; la plante indica shi creshterea in grosime. 4. (MAT.) Multzime de elemente pentru care sunt definite doua legi de compunere una numita adunare iar cealalta inmultzire astfel incat multzimea sa formeze grup comutativ fatza de adunare inmultzirea sa fie asociativa cu elemente neutru (unitate) shi sa fie distributiva fatza de adunare (ex. multzimea numerelor intregi este un i.). ◊ I. comutativ (abelian) = i. pentru care a doua operatzie este comutativa. ◊ I. unitar (sau cu unitate) = (inv.) i. pentru care a doua operatzie are elementul unitate (neutru). ◊ I. fara divizori ai lui zero v. divizor. 5. (METEOR.) I. lui Bishop = fotometeor reprezentat printrun inel format in jurul Soarelui sau al Lunii de culoare albastruie la partea interioara shi brunaroshiatica la cea exterioara format cand atmosfera contzine cantitatzi importante de pulberi fine mai ales de natura vulcanica. 6. (BIOL.) Inelele lui Balbiani = ingroshari caracteristice ale benzilor cromozomilor politeni care sintetizeaza intens ARNul.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare de argou
Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.
inél inele s. n. anus.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
a da gaura la inel expr. (d. homosexuali) a dezvirgina
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
ai pune (cuiva) inelul pe deget expr. (d. homosexualii pasivi) ashi oferi serviciile unui partener de sex activ.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv neutru (N1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
inel, inelesubstantiv neutru
- 1. Cerc mic de metal (pretzios cu pietre scumpe) care se poarta k podoaba pe deget. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEXdiminutive: inelush
- Asculta din fotoliu jucinduse cu inelele. GALACTION O. I 307. DLRLC
- Inelul scump il scoate de pe degetul cel mic. EMINESCU O. l 79. DLRLC
- Pe masa era un frumos rubin Inel de forma antica ALEXANDRESCU M. 374. DLRLC
- Inelul des de barbatzi se desfacu. DUMITRIU N. 9. DLRLC
- 1.1. Inel de logodna = inel (de metal pretzios) care se poarta pe degetul inelar k simbol al legaturii dintre logodnici sau sotzi. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEXsinonime: verigheta
- Ii zise sa ia inelul de logodna. ISPIRESCU L. 25. DLRLC
-
- 1.2. Bucla de par. DLRLC
- Parul in inele cazindui pe grumaz MACEDONSKI O. I 214. DLRLC
- Chica tai toata inele Gura tai fagur de miere. JARNÍKBIRSEANU D. 21. DLRLC
-
- Tras (k) prin(trun) inel = cu talia subtzire. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: zvelt
- Era voinic shi tinerel Inalt shi tras k prin inel. COSHBUC P. I 281. DLRLC
- Trupushorui gingashel Parea tras pintrun inel. ALECSANDRI P. I 91. DLRLC
-
- Inelul lui Saturn = cerc luminos care inconjoara planeta Saturn. DEX '09 DEX '98 DLRLC
-
- 2. Obiect in forma de cerc avand diverse intrebuintzari practice. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
- Inele pentru perdele. Inel pentru cheie. NODEX
- 2.1. Aparat de gimnastica format din doua cercuri atarnate fiecare de cate o franghie la o anumita distantza de pamant shi la care gimnastul executa exercitzii tzinanduse de ele. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
- 2.1.1. Proba sportiva care se executa la acest aparat. DEX '09 DEX '98
-
-
- 3. Artera de circulatzie cu traseu circular sau poligonal care inconjoara o localitate shi leaga capetele shoselelor exterioare care conduc la aceasta localitate. DEX '09 DEX '98
- 4. Zone inelare concentrice care se observa intro sectziune transversala facuta in tulpina sau radacina plantelor lemnoase shi care indica varsta acestora shi creshterea lor in grosime. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
- Numarul inelelor arata varsta copacului. DLRLC
- 4.1. Striuri concentrice pe solzii operculele shi alte formatziuni osoase ale peshtilor care permit evaluarea varstei acestora. DEX '09 DEX '98
-
- 5. Fiecare dintre segmentele din care este alcatuit corpul unor viermi. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
etimologie:
- anellus. DEX '09 DEX '98 NODEX