14 definitzii pentru goana
din care- explicative (6)
- morfologice (3)
- relatzionale (2)
- enciclopedice (1)
- argou (2)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
GOÁNA goane s. f. 1. Deplasare cu pashi mari shi repezi; urmarire in fuga. ◊ Loc. vb. A pune (pe cineva) pe goana sau a lua (pe cineva) la goana = a goni; a fugari. ♦ Viteza mare cu care se deplaseaza un vehicul; graba mare cu care se deplaseaza o fiintza. 2. Vanatoare (cu gonaci shi caini); haita. 3. (Rar) Prigoana persecutzie. 4. (Pop.) Imperechere a vacii cu taurul. Din goni (derivat regresiv).
GOÁNA goane s. f. 1. Deplasare cu pashi mari shi repezi; urmarire in fuga. ◊ Loc. vb. A pune (pe cineva) pe goana sau a lua (pe cineva) la goana = a goni; a fugari. ♦ Viteza mare cu care se deplaseaza un vehicul; graba mare cu care se deplaseaza o fiintza. 2. Vanatoare (cu gonaci shi caini); haita. 3. (Rar) Prigoana persecutzie. 4. (Pop.) Imperechere a vacii cu taurul. Din goni (derivat regresiv).
- sursa: DEX '96 (1996)
- adaugata de gall
- actziuni
goana sf [At: URECHE ap. LET. I 191/2 / Pl: (rar) ~ne / E: drr goni] 1 Deplasare cu pashi mari shi repezi. 2 Urmarire in fuga. 3 (Ie) A pune (pe cineva) pe ~ sau a lua (pe cineva) la ~ A fugari pe cineva. 4 (Ie) A nu slabi (pe cineva) din ~ A urmari continuu pe cineva. 5 Viteza mare cu care se deplaseaza un vehicul. 6 Graba mare cu care se deplaseaza o fiintza. 7 Vanatoare (cu gonaci shi caini). 8 (Ivr) Persecutzie. 9 (Pop) Impreunare a vacii cu taurul. 10 (Inv; la jocul de cartzi) Ghinion. 11 (Ie) A se lua la ~ (cu cineva) A se intrece. 12 Fuga a calului. 13 (Ilav) In ~ In galop. 14 (Ilav) Din ~ Din fuga calului. 15 (Ial) Din alergare.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
GOÁNA goane s. f. 1. Fuga mare. Cind ajunsera unul linga celalalt goana se opri. PREDA I. 43. In goana roibului un sol Cu friun dintzi shin capul gol Rasare creshten zari venind SHi zarile deabial cuprind. COSHBUC P. I 145. Pe un drum luciu k oglinda Ionica inhamat la saniutza ma ducen goana. VLAHUTZA O. A. II 87. [Calul e] cu ochii iutzi k fulgerul La goana k vulturul Detzi inaltza sufletul! JARNÍKBIRSEANU D. 291. ◊ Fig. In goana dupa profituri maxime capitalishtii au exploatat crunt clasa muncitoare shi tzaranimea muncitoare au ruinat shi pauperizat majoritatea populatziei tzarii. LUPTA DE CLASA 1953 nr. 7 75. ◊ Expr. A o lua la goana = a o lua la fuga. O lua la goana pe chei cu scrisoarea in mina cu capul gol ametzit beat de emotzie. BART E. 23. A pune (pe cineva) pe goana sau a lua (pe cineva) la (rar in) goana = a pune (pe cineva) pe fuga a lua (pe cineva) la fuga (v. fuga) a fugari a goni a alunga. Ne luam la goana prin shantzuri. SADOVEANU O. VII 274. FatFrumos deaca vazu k vrajmashii sint mai puternici se repezi din munte shii puse pe goana. ISPIRESCU L. 156. Omul... la luat la goana [pe lup] cu o furca de fier. La TDRG. Gonacii cu cai ushori... se intrebuintzau spre... a lua in goana pe vrajmashi. BALCESCU O. I 25. ♦ Urmarire fugarire. Zmeoaica se facu luntre shi punte shi trecu. Dete prin foc shi prin apa shi dupa dinshii! tot dupa dinshii shi din goana nui slabea! ISPIRESCU L. 194. ◊ Fig. De cum am ajuns acasa goana shi prigoana pe capul mieu din partea boieriului. CREANGA A. 158. 2. Vinatoare cu gonaci; p. ext. vinatoare. La goana mare crezi dta k putzini lupi dau cinstea pe rushine? CREANGA P. 121. Haidem prieteni! Sa alergam La asta goana de urshi shi cerbi. NEGRUZZI S. II 96. ◊ Scule de goana = instrumente speciale de care se folosesc pescarii pentru a scoate peshtele din ascunzish. Team invatzat sa foloseshti sculele de goana shi cele de zatoane dupa timp. DAVIDOGLU O. 25.3. (Invechit rar; la jocul de cartzi) Ghinion nenoroc. Nimic nu da o expresie mai proasta figurii omeneshti decit o goana continua la cartzi. VLAHUTZA O. A. III 170.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
GOÁNA ~e f. 1) Deplasare cu viteza mare; mers iute. * A o lua la ~ a incepe sa fuga; a o rupe la fuga. A pune pe ~ (pe cineva) a alunga a fugari pe cineva. 2) Plecare grabnica (shi uneori pe furish) dintrun loc; fuga. 3) Urmarire insistenta shi fara motiv care cauzeaza neplaceri; prigoana; persecutzie. * A nu slabi din ~ a urmari in permanentza. 4) Vanatoare cu gonaci. 5) pop. Imperechere a vacii cu taurul. /Din a goni
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
goana f. 1. galopul calului; 2. alungare grabnica: in goana vanatului; fig. goana de Tatari AL.; 3. alergare repede: intr’o goana nebuna; 4. expulzare: goana vagabonzilor. [Abstras din gonì].
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
goána (oa dift.) f. pl. e (vsl. *gonŭ [k prigoana d. progonŭ] saŭ d. gonesc). Fugarire urmarire. A lua la goana a alunga a haĭtui. Alergatura fuga: a trage o goana. Goana mare galop. Vinatoare cu haĭtashĭ (hurc). Prigonire persecutziune. Goana shi prigoana mare persecutziune. Nenoroc la un joc de noroc. Imparecherea animalelor bovine.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
goana s. f. g.d. art. goanei; pl. goane
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adaugata de raduborza
- actziuni
goána s. f. g.d. art. goánei; pl. goáne
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
goána s. f. g.d. art. goánei; pl. goáne
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
GOÁNA s. 1. v. fuga. 2. fuga viteza (fig.) zbor. (Mergi la el in ~ shi adul aici.) 3. v. alergatura. 4. v. haituire. 5. haita. (O ~ organizata la vanat.) 6. v. monta.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
GOANA s. 1. alergare alergatura fuga (Bucov.) scopca (inv.) repezish repezitura. (A tzinuto tot intro ~.) 2. fuga viteza zbor. (Mergi la el in ~ shi adul aici.) 3. alergare alergatura fuga umblatura umblet (reg.) shtrapatz (Ban.) prepurtare (prin Transilv.) shtrapa. (Dupa ceasuri de ~.) 4. bataie gonire haituiala haituire scornire stirnire (pop.) zgornire. (~ vinatului.) 5. haita. (O ~ organizata la vinat.) 6. gonire impreunare monta (reg.) montare sarit. (~ la vite.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
NATURAM EXPELLES FURCA TAMEN USQUE RECURRET (lat.) alungi natura cu furca dar ea se va intoarce in goana mereu Horatziu „Epistulae” I 10 24. Zadarnic incerci sa ingradeshti firea ea ishi impune legile.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare de argou
Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.
a fi pe goana expr. (intl.) ashi parasi domiciuliul pentru a se sustrage organelor de urmarire penala.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
a fi pus pe goana expr. (intl.) a fi urmarit de politzie.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv feminin (F1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
goana, goanesubstantiv feminin
- 1. Deplasare cu pashi mari shi repezi. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: fuga
- Cind ajunsera unul linga celalalt goana se opri. PREDA I. 43. DLRLC
- In goana roibului un sol Cu friun dintzi shin capul gol Rasare creshten zari venind SHi zarile deabial cuprind. COSHBUC P. I 145. DLRLC
- Pe un drum luciu k oglinda Ionica inhamat la saniutza ma ducen goana. VLAHUTZA O. A. II 87. DLRLC
- [Calul e] cu ochii iutzi k fulgerul La goana k vulturul Detzi inaltza sufletul! JARNÍKBIRSEANU D. 291. DLRLC
- In goana dupa profituri maxime capitalishtii au exploatat crunt clasa muncitoare shi tzaranimea muncitoare au ruinat shi pauperizat majoritatea populatziei tzarii. LUPTA DE CLASA 1953 nr. 7 75. DLRLC
-
- Zmeoaica se facu luntre shi punte shi trecu. Dete prin foc shi prin apa shi dupa dinshii! tot dupa dinshii shi din goana nui slabea! ISPIRESCU L. 194. DLRLC
-
- 1.2. Viteza mare cu care se deplaseaza un vehicul; graba mare cu care se deplaseaza o fiintza. DEX '09 DEX '98
- A o lua la goana = a o lua la fuga. DLRLC
- O lua la goana pe chei cu scrisoarea in mina cu capul gol ametzit beat de emotzie. BART E. 23. DLRLC
-
- A pune (pe cineva) pe goana sau a lua (pe cineva) la goana = alunga, fugari, goni. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Ne luam la goana prin shantzuri. SADOVEANU O. VII 274. DLRLC
- FatFrumos deaca vazu k vrajmashii sint mai puternici se repezi din munte shii puse pe goana. ISPIRESCU L. 156. DLRLC
- Omul... la luat la goana [pe lup] cu o furca de fier. La TDRG. DLRLC
- Gonacii cu cai ushori... se intrebuintzau spre... a lua in goana pe vrajmashi. BALCESCU O. I 25. DLRLC
-
-
-
- La goana mare crezi dta k putzini lupi dau cinstea pe rushine? CREANGA P. 121. DLRLC
- Haidem prieteni! Sa alergam La asta goana de urshi shi cerbi. NEGRUZZI S. II 96. DLRLC
- 2.1. Scule de goana = instrumente speciale de care se folosesc pescarii pentru a scoate peshtele din ascunzish. DLRLC
- Team invatzat sa foloseshti sculele de goana shi cele de zatoane dupa timp. DAVIDOGLU O. 25. DLRLC
-
-
- 3. Persecutzie, prigoana. DEX '09 DEX '98sinonime: persecutzie prigoana
- De cum am ajuns acasa goana shi prigoana pe capul mieu din partea boieriului. CREANGA A. 158. DLRLC
-
- 4. Imperechere a vacii cu taurul. DEX '09 DEX '98
-
- Nimic nu da o expresie mai proasta figurii omeneshti decit o goana continua la cartzi. VLAHUTZA O. A. III 170. DLRLC
-
etimologie:
- goni DEX '09 DEX '98