18 definitzii pentru betzie

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

BETZÍE betzii s. f. 1. Stare de intoxicatzie in care se afla omul care a consumat alcool; stare de ebrietate. ♦ Consumare regulata de alcool in mari cantitatzi; alcoolism etilism. 2. Petrecere la care se bea foarte mult alcool; chef. 3. (In sintagmele) Betzie rece (sau alba ori cu stupefiante) = stare de ametzeala de hiperexcitatzie sau de halucinatzie provocata de introducerea stupefiantelor in organism; toxicomanie. Betzia adancurilor = stare de euforie provocata de creshterea azotului din sange la persoane care coboara la mari adancimi in mari sau oceane. 4. Fig. Stare sufleteasca de tulburare de uitare de sine. ♦ Betzie de cuvinte = inshirare bombastica de cuvinte stil umflat. Beat + suf. ie.

betzie sf [At: COD. VOR. 157 / Pl: ~ii / E: beat + ie] 1 Petrecere cu multa bautura (cantec shi joc) Si: bautura chef. 2 Stare in care se afla omul beat Si: ebrietate. 3 (Fig) Stare sufleteasca de tulburare cauzata de o pasiune. 4 (Fig; is) ~ de cuvinte Stil bombastic. 5 Alcoolism. 6 (Ie) A da in darul ~i A deveni alcoolic. 7 (Is) ~ rece (sau alba ori cu stupefiante) Toxicomanie. 8 (Is) ~ia adancurilor Stare de euforie provocata de creshterea concentratziei azotului in sange la persoane care coboara la mari adancimi in oceane shi mari.

BETZÍE betzii s. f. 1. Stare in care se afla omul alcoolizat; stare de ebrietate. ♦ Consumare regulata de alcool in mari cantitatzi; alcoolism etilism. 2. Petrecere la care se bea foarte mult alcool; chef. 3. (In sintagmele) Betzie rece (sau cu stupefiante) = stare de ametzeala de hiperexcitatzie sau de halucinatzie provocata de introducerea stupefiantelor in organism. Betzie alba = toxicomanie. Betzia adancurilor = stare de euforie provocata de creshterea azotului in sange la persoane care coboara la mari adancimi in mari sau oceane. 4. Fig. Stare sufleteasca de tulburare de uitare de sine. ♦ Betzie de cuvinte = inshirare bombastica de cuvinte stil umflat. Beat + suf. ie.

BETZÍE betzii s. f. 1. Stare de intoxicatzie in care se afla omul beat shi care se caracterizeaza prin ametzeala tulburare a mintzii etc. Se imbata totdeauna shi plingea la betzie. SADOVEANU O. II 197. Betzia din cap nu le mai iese. CREANGA A. 140. Omul betziv nu shtie Ce face la betzie. PANN P. V. I 111. Ieri ai fost dat la betzie Astazi venishi la trezie Dar nai prins la cumintzie. ALECSANDRI P. P. ◊ Betzie cu stupefiante sau betzie rece = stare de ametzeala shi de tulburare a mintzii produsa de introducerea in organism a unor substantze toxice (morfina cocaina eter etc.). 2. Deprindere sau patima de a bea in cantitatzi mari bauturi alcoolice; obiceiul dease imbata. Cartzile cele bune... [i invatza] cum sa se fereasca de lene shi de betzie. NEGRUZZI S. I 299. ◊ (Ironic) Darul betziei = obiceiul de a bea. 3. Petrecere de cele mai multe ori degradanta cu bautura (cintare shi joc); chef. Prin mintea lui Ion trecu intro lumina de fulger noaptea de betzie shi prabushirea lui cumplita. SADOVEANU O.II 200. ◊ Expr. (Popular) Betzie la toarta v. toarta.Fig. Ziceau oamenii... can loc De inima el poarta un foc... Cel arde shil zdrobeshte shin veci nul poate stinge Decit numai betzia de Lacrami shi de singe! COSHBUC P II 177. 4. Fig. Stare sufleteasca de tulburare de uitare de sine pricinuita de un sentiment de o dorintza sau de o pasiune puternica. Artistul trebuie sa realizeze [opera sa] in bucurie in betzia de a crea. CAMIL PETRESCU T. II 147. ♦ (Glumetz) Betzie de cuvinte= umflat bombastic; revarsare de cuvinte (inutile). ♦ Calitate care o are cineva sau ceva de a provoca tulburare uitare de sine. Betzia zilei aceleia de primavara i cucerea tot mai mult shi iubirea carei purta inlantzuitzi li se parea k e mai adinca decit toate iubirile lumii. SADOVEANU O. IV 77. Pornire nestapinita furie. [O apuca] o adevarata betzie de a risipi de ashi arata toata vanitatea ei de fata bogata shi rasfatzata. VLAHUTZA O. A. III 37.

BETZÍE betzii s. f. 1. Stare de intoxicatzie in care se afla omul beat shi care se caracterizeaza prin ametzeala tulburare a mintzii etc. ◊ Betzie cu stupefiante sau betzie rece = stare de ametzeala shi de tulburare a mintzii provocata de introducerea in organism a unor stupefiante. ♦ Deprindere sau patima de a bea bauturi alcoolice in cantitatzi mari. 2. Petrecere cu bautura; chef. 3. Fig. Stare sufleteasca de tulburare de uitare de sine cauzata de o emotzie puternica. ♦ Betzie de cuvinte = inshirare fara sens de cuvinte; stil umflat bombastic. ♦ Pornire nestapanita; furie. Din beat + suf. ie.

BETZÍE ~i f. 1) Stare provocata de consumul excesiv de alcool; ebrietate. * ~ rece (sau cu stupefiante) stare de intoxicatzie a organismului provocata de consumarea unor stupefiante. 2) Patima pentru bauturile alcoolice. A suferi de ~. 3) Petrecere cu multa bautura. 4) fig. Stare de uitare de sine provocata de un anumit factor; exaltare cauzata de un factor in special pozitiv. 5) fig. Cantitate foarte mare (de ceva) care vadeshte lipsa de masura; exces. ~ de cuvinte. [Art. betzia; G.D. betziei; Sil. tzie] /beat + suf. ~ie

betzie f. 1. starea omului beat; 2. petrecere cu betzie orgie: a o duce intr’o betzie; 3. invatzul sau patima de a bea prea mult; 4. fig. transport entuziasm: betzia succesului; 5. fig. exces: betzie de cuvinte. [Derivat din beat].

betzíe f. (d. beat). Starea omuluĭ beat: la betzie se cunoashte omu. Chef petrecere: a trage o betzie. Fig. Pornire transport entuziasm: betzie de bucurie betzie poetica.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

betzíe s. f. art. betzía g.d. art. betzíei; pl. betzíi art. betzíile

betzíe s. f. art. betzía g.d. art. betzíei; pl. betzíi art. betzíile

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

BETZÍE s. I. 1. imbatare. (~ lui a fost rapida.) 2. v. ebrietate. 3. v. alcoolism. 4. chef (inv.) bautura. (A facut o ~ de pomina.) II. (MED.) betzie alba v. toxicomanie.

BETZIE s. 1. imbatare. (~ lui a fost rapida.) 2. ebrietate (prin Transilv.) shumeneala. (Stare de ~.) 3. (MED alcoolism etilism. (Sufera de ~.) 4. chef (inv.) bautura. (A facut o ~ de pomina.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

BETZIE. Subst. Betzie patima betziei shumeneala (reg.) alcoolizare alcoolism etilism. Imbatare aghesmuire (fig. fam.) stare de betzie stare de ebrietate ebrietate ametzeala afumare (fig. fam.) chercheleala (fam.) turtire (fig. fam.) mahmureala mahmurie (rar). Betzie pileala (fam.) chef chefuletz (dim. fam.) chefushor (fam.) petrecere zaiafet benchet (pop.) benchetuiala (fam.) chiolhan (pop. shi fam.) agapa bacanala. Betziv betzivan pilangiu (fam.) sugator (fam.) sugativa (fig. fam.) bautor alcoolic; petrecaretz petrecator (inv. shi reg.). Adj. Betziv betzivan (augm.) betzic (reg.) pilaci (fam.) bautor bun de pahar chefliu petrecaretz petrecator (inv. shi reg.) fluieran bute butoi fara fund alcoolic. Beat baut imbatat (rar) pilit (fam.) turmentat (livr.) afumat (fig. fam.) mahmur aghesmuit (fig. fam.) cherchelit (fam.) grizat (livr. shi fam.) ametzit chiurluit (reg.) turtit (fig. fam.) abtziguit (fig. fam.) shumen (reg.) facut (fam.) obosit (fig.) beat mort (turta lemn lulea critza tun cuc ciocirlan cute frint). Bahic dionisiac. Vb. A se betzivi a fi betziv a fi bolnav de oala a se pupa cu clondirul (fam.) a umbla cu plosca in nas a trage la masea a da cu paharul a face gura pilnie a bea pe rupte a sufla in fundul paharului a suge (fam.) a pili (fam.) ashi bea shi camasha a bea cit shapte ashi bea shi mintzile ashi face gitul (gura) leica shi pintecele balerca. A se imbata a se imbata lulea (tun turta critza) a se chercheli (fam.) a se griza (livr. shi fam.) a se ametzi a se shumeni (reg.) a se chefalui (reg.) a se face tzushca a se aghesmui (fig. fam.) ashi stropi maseaua a se afuma (fig. fam.) a se face coca (fam.) a se trasni (fig.) a se turti (fig. fam.) a o lua in cloantza a se turmenta (livr.) a se pili (fam.) a i se urca la cap a turna in el a bea mult a bea peste masura a se trece din pahare. A fi baut a fi ametzit a fi grizat (livr. shi fam.) a fi cu chef a fi cherchelit (fam.) a fi clei a fi lulea a fi afumat (fig. fam.) a vedea dublu a merge (a umbla) pe doua (shapte noua) carari a se clatina a se impletici a fi mort de beat a fi critza a fi in patru itze al bate pe cineva carbunii la cap. A chefui a petrece a benchetui (fam.) a o face lata a se pune pe chiolhan. A se alcooliza a deveni alcoolic. A da de baut a ametzi a griza (livr. shi fam.) a imbata a trasni (fig.). V. bauturi alcoolice imoralitate local ospatz.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

BETZIE ciupeala macheala machescu matoleala matosire varuiala.

a avea darul betziei / suptului expr. a fi alcoolic a consuma multe bauturi alcoolice

Intrare: betzie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • betzie
  • betzia
plural
  • betzii
  • betziile
genitiv-dativ singular
  • betzii
  • betziei
plural
  • betzii
  • betziilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

betzie, betziisubstantiv feminin

  • 1. Stare de intoxicatzie in care se afla omul care a consumat alcool; stare de ebrietate. DEX '09 DLRLC NODEX
    antonime: trezie
    • format_quote Se imbata totdeauna shi plingea la betzie. SADOVEANU O. II 197. DLRLC
    • format_quote Betzia din cap nu le mai iese. CREANGA A. 140. DLRLC
    • format_quote Omul betziv nu shtie Ce face la betzie. PANN P. V. I 111. DLRLC
    • format_quote Ieri ai fost dat la betzie Astazi venishi la trezie Dar nai prins la cumintzie. ALECSANDRI P. P. DLRLC
    • 1.1. Consumare regulata de alcool in mari cantitatzi; obiceiul de a se imbata. DEX '09 DLRLC NODEX
      • format_quote Cartzile cele bune... [i invatza] cum sa se fereasca de lene shi de betzie. NEGRUZZI S. I 299. DLRLC
      • 1.1.1. ironic Darul betziei = obiceiul de a bea. DLRLC
    • 1.2. Patima pentru bauturile alcoolice. NODEX
      • format_quote A suferi de betzie. NODEX
  • 2. Petrecere (de cele mai multe ori degradanta) la care se bea foarte mult alcool. DEX '09 DLRLC NODEX
    sinonime: chef
    • format_quote Prin mintea lui Ion trecu intro lumina de fulger noaptea de betzie shi prabushirea lui cumplita. SADOVEANU O.II 200. DLRLC
    • format_quote figurat Ziceau oamenii... can loc De inima el poarta un foc... Cel arde shil zdrobeshte shin veci nul poate stinge Decit numai betzia de Lacrami shi de singe! COSHBUC P II 177. DLRLC
  • 3. figurat Stare sufleteasca de tulburare de uitare de sine pricinuita de un sentiment de o dorintza sau de o pasiune puternica. DEX '09 DLRLC NODEX
    • format_quote Artistul trebuie sa realizeze [opera sa] in bucurie in betzia de a crea. CAMIL PETRESCU T. II 147. DLRLC
  • 4. Cantitate foarte mare (de ceva) care vadeshte lipsa de masura. NODEX
    antonime: exces
    • 4.1. Betzie de cuvinte = inshirare bombastica de cuvinte (inutile) stil umflat. DEX '09 DLRLC
  • 5. Calitate care o are cineva sau ceva de a provoca tulburare uitare de sine. DLRLC
    • format_quote Betzia zilei aceleia de primavara i cucerea tot mai mult shi iubirea carei purta inlantzuitzi li se parea k e mai adinca decit toate iubirile lumii. SADOVEANU O. IV 77. DLRLC
    • 5.1. Pornire nestapanita. DLRLC
      sinonime: furie
      • format_quote [O apuca] o adevarata betzie de a risipi de ashi arata toata vanitatea ei de fata bogata shi rasfatzata. VLAHUTZA O. A. III 37. DLRLC
  • chat_bubble (in) sintagma Betzie rece (sau alba ori cu stupefiante) = stare de ametzeala de hiperexcitatzie sau de halucinatzie provocata de introducerea stupefiantelor in organism. DEX '09 DLRLC NODEX
    sinonime: toxicomanie
  • chat_bubble (in) sintagma Betzia adancurilor = stare de euforie provocata de creshterea azotului in sange la persoane care coboara la mari adancimi in mari sau oceane. DEX '09
etimologie:
  • Beat + sufix ie. DEX '09 DLRM NODEX

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.