15 definitzii pentru stabilitate
din care- explicative (8)
- morfologice (2)
- relatzionale (3)
- specializate (1)
- enciclopedice (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
STABILITÁTE s. f. Insushirea de a fi stabil solid trainic; soliditate statornicie; fermitate. ♦ Durabilitate trainicie. ♦ Faptul de ashi pastra locul de a nu fi mishcat din loc; fixitate. ♦ Spec. (Fiz.) Proprietate a unui corp de ashi mentzine pozitzia sau de a reveni in pozitzia initziala. ♦ Situatzie sigura ferma. Din fr. stabilité lat. stabilitas atis.
STABILITÁTE s. f. Insushirea de a fi stabil solid trainic; soliditate statornicie; fermitate. ♦ Durabilitate trainicie. ♦ Faptul de ashi pastra locul de a nu fi mishcat din loc; fixitate. ♦ Spec. (Fiz.) Proprietate a unui corp de ashi mentzine pozitzia sau de a reveni in pozitzia initziala. ♦ Situatzie sigura ferma. Din fr. stabilité lat. stabilitas atis.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de dante
- actziuni
stabilitate sf [At: IORGOVICI O. 67/9 / Pl: (nob) ~tatzi / E: lat stabilitas ~atis fr stabilité] 1 Stare a ceea ce este bine ashezat fixat etc. shi nu se clatina nu se rastoarna etc. 2 Stare a ceea ce nushi schimba locul sau pozitzia Si: fixitate (1) imobilitate neclintire nemishcare. 3 (Rar) Echilibru. 4 Stare a ceea ce nu se schimba nu fluctueaza etc. Si: constantza (1) fixitate (2) invariabilitate neclintire neschimbare statornicie nestramutare. 5 Stare a ceea ce nu este supus schimbarilor fluctuatziilor etc. Si: constantza (1) fixitate (2) invariabilitate neclintire neschimbare statornicie nestramutare. 6 (Rar; fig) Sigurantza. 7 Starea a ceea ce exista dureaza mult timp sau se intinde pe o lunga perioada de timp Si: durabilitate (1) statornicie trainicie. 8 Proprietate a unui sistem fizic chimic sau tehnic de a reveni la starea initziala de repaus sau de mishcare dupa ce a suferit o actziune perturbatoare. 9 (Chm) Proprietate a unei substantze de a nu se descompune.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
STABILITÁTE s. f. 1. Insushirea de a fi stabil; trainicie soliditate. Stabilitatea unei boltzi. ♦ Statornicie fermitate. Tendintza de realizare a unitatzii shi stabilitatzii limbii literare se vadeshte mai ales in aspectul ei scris. L. ROM. 1953 nr. 4 54. ♦ (Fiz.) Proprietate a unui corp de ashi mentzine pozitzia sau de a reveni in pozitzia initziala cind este deplasat din aceasta pozitzie. 2. Faptul de a nu fi mishcat din loc de a sta sau de a ramine pe loc pastrindushi locul; fixitate. Matusha Elencu insa era inamica oricarei stabilitatzi. Nemishcarea pentru dinsa era moartea shi lucrurile i se pareau k devin rigide daca stateau incremenite doua zile locului. ANGHEL PR. 3. ♦ Situatzie neschimbatoare sigura ferma. Ii era drag pamintul nu numai pentru cishtigul cel produce daca e muncit bine shi cu chibzuiala ci mai ales pentru stabilitatea ceo ofera posesorului. REBREANU R. I 165.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
STABILITÁTE s.f. 1. Insushirea lucrurilor stabile; echilibru statornicie solidaritate. ♦ Proprietate a unui corp de ashi mentzine pozitzia sau de a reveni in pozitzia initziala cand este deplasat din aceasta pozitzie. 2. Faptul de ashi pastra locul; fixitate. [Cf. it. stabilità lat. stabilitas fr. stabilité].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
STABILITÁTE s. f. 1. insushirea de a fi stabil; echilibru statornicie; fixitate. 2. proprietate a unui corp de ashi mentzine starea sau de a reveni la starea initziala cand este deplasat din aceasta stare. (< fr. stabilité lat. stabilitas)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
STABILITÁTE f. 1) Caracter stabil; fixitate. 2) Proprietate a unui corp a unui sistem de ashi mentzine pozitzia sau de a reveni in pozitzia initziala. [G.D. stabilitatzii] /<lat. stabilitas ~atis fr. stabilité
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
stabilitate f. insushirea celor stabile: stabilitatea unei cladiri; fig. stabilitatea unui guvern.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
*stabilitáte f. (lat. stabilitas átis). Calitatea de a fi stabil: stabilitatea unuĭ zid (fig.) a uneĭ prieteniĭ.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
stabilitáte s. f. g.d. art. stabilitắtzii
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
stabilitáte s. f. g.d. art. stabilitatzii
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
STABILITÁTE s. 1. fixitate imobilitate neclintire nemishcare. (~ unor dune de nisip.) 2. echilibru. (Se asigura ~ navei.) 3. consecventza constantza statornicie. (~ in sentimente.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
STABILITATE s. 1. fixitate imobilitate neclintire nemishcare. (~ unor dune.) 2. echilibru. (Se asigura ~ navei.) 3. consecventza constantza statornicie. (~ in sentimente.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Stabilitate ≠ fluctuatzie instabilitate mobilitate variabilitate
- sursa: Antonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare specializate
Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.
STABILITATE caracteristica a unei aeronave de a reveni in pozitzia initziala datorita fortzelor aerodinamice suplimentare care produc un moment aerodinamic. Stabilitatea poate fi: longitudinala (statica sau dinamica) shi laterala.
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
STABILITATE (< fr. lat.) sf. 1. Insushirea de a fi stabil; soliditate. ♦ Situatzie sigura ferma. ♦ Durabilitate trainicie. 2. (MAT.) Concept introdus de A.M. Liapunov in studiul s. ecuatziilor diferentziale. 3 (FIZ.) Proprietate a unui sistem fizic sau tehnic de a reveni la starea sa initziala de repaus sau de mishcare dupa ce a suferit o actziune perturbatoare. 4 (FILOZ.) S. relativa = notziune care reflecta insushirea unui obiect sau proces de ashi mentzine un timp calitatea de a fi identic cu sine k unitate a contrariilor. Legile sunt o expresie a s.r. a fenomenelor shi a proceselor din Univers.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv feminin (F117) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural | — | — | |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural | — | — | |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
stabilitatesubstantiv feminin
- 1. Insushirea de a fi stabil solid trainic. DEX '09 DEX '98 DLRLC DNsinonime: echilibru fermitate solidaritate soliditate statornicie
- Tendintza de realizare a unitatzii shi stabilitatzii limbii literare se vadeshte mai ales in aspectul ei scris. L. ROM. 1953 nr. 4 54. DLRLC
- 1.1. Durabilitate, trainicie. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: durabilitate trainicie
- Stabilitatea unei boltzi. DLRLC
-
- 1.2. Faptul de ashi pastra locul de a nu fi mishcat din loc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DNsinonime: fixitate
- Matusha Elencu insa era inamica oricarei stabilitatzi. Nemishcarea pentru dinsa era moartea shi lucrurile i se pareau k devin rigide daca stateau incremenite doua zile locului. ANGHEL PR. 3. DLRLC
-
- 1.3. Proprietate a unui corp de ashi mentzine pozitzia sau de a reveni in pozitzia initziala. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- 1.4. Situatzie sigura ferma. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Ii era drag pamintul nu numai pentru cishtigul cel produce daca e muncit bine shi cu chibzuiala ci mai ales pentru stabilitatea ceo ofera posesorului. REBREANU R. I 165. DLRLC
-
-
etimologie:
- stabilité DEX '09 DEX '98 DN
- stabilitas atis DEX '09 DEX '98 DN