28 de definitzii pentru pulbere
din care- explicative (15)
- morfologice (2)
- relatzionale (5)
- etimologice (1)
- enciclopedice (2)
- argou (3)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
PÚLBERE pulberi s. f. 1. Material solid care se prezinta sub forma unor particule fine; praf pudra. ◊ Expr. A se face (praf shi) pulbere sau a se alege (din cineva sau ceva) (praful shi) pulberea (sau praf shi pulbere) = a se distruge a se nimici a pieri. A ridica pe cineva din pulbere = a inaltza pe cineva intro situatzie foarte buna. A se ridica (sau a se scula) din pulbere = a evolua; a parveni plecand de jos. A face pulberea praf = a nu face nicio isprava. ♦ Fig. (Urmat de determinari introduse prin prep. „de” care indica felul) Multzime puzderie. 2. Spec. (Inv.) Praf de pushca. 3. Substantza exploziva care se prezinta in forma de firishoare sau de granule. Lat. pulvis eris.
pulbere sf [At: N. TEST. (1648) ap. DLR / V: (reg) ~bar s ~bare ~r s ~ra ~bire ~bure pulvar s pulvere / Pl: ~ri / E: ml pulvis veris] 1 Material solid care se prezinta sub forma unor particule fine Si: (reg) colb praf (1). 2 (Pgn) Orice amestec pulverulent de corpusculi care se pot mentzine in suspensie in aer. 3 (Pop; ie) A se tzine norocul sau saracia (dupa cineva) k ~a dupa caini (sau caine) A nu reushi. 4 (Iae) A fi sarac. 5 (Pop; ie) A (se) face sau a (se) preface in (praf shi) ~ ori ~ shi cenusha sau a (nu) se (mai) alege (sau ramane) (nici) (praful shi) ~a ori (reg) ~a shi paradichiul (din cineva sau ceva) A fi zdrobit nimicit. 6 (Iae; d. obiecte bani bunuri materiale etc.) A nu mai ramane nimic. 7 (Inv; ie) A pune (ceva) in foc shi ~ A distruge. 8 (Ie) A arunca ~ in ochi(i) (cuiva) A da cuiva impresia k lucrurile sunt altfel decat in realitate. 9 (Rar; ie) Ashi scutura ~a de pe picioare A se lepada cu totul de un lucru. 10 (Rar; ie) A se ridica (sau a se scula) din ~ sau din ~ri A evolua. 11 (Rar; iae) A parveni. 12 (Rar; ie) A ridica (sau a ardica) capul din ~ A se emancipa. 13 (Ie) A scoate (sau a ridica) din ~ (pe cineva) A scoate din anonimat pe cineva. 14 (D. oameni; ilav) (Cu fruntea) in ~ Umilit. 15 (Reg; ilav) Cata ~ shi spuza Numeros. 16 (Irn; ie) A face ~a praf A nu face nici o isprava. 17 (Bis; fig) Trup omenesc considerat k ceva pieritor supus actziunii distrugatoare a timpului. 18 (Fig; udp „de”) Multzime de... 19 (Pan) Materii solide reduse la starea de particule foarte fine k pulberea (1) cu diferite utilizari Si: praf. 20 (Spc; reg) Pulbere fina de faina care se formeaza in timpul macinatului shi se depune pe toate obiectele din moara Si: pospai. 21 (Ban; Mun; spc) Lamura a fainii. 22 (Irg; pan) Polen1 (1). 23 (Pan) Exploziv granular utilizat la armele de foc in tehnica rachetelor in tehnica miniera etc. 24 (Spc; shis ~ neagra) Substantza pulverulenta formata dintrun amestec de azot de potasiu sulf shi carbune de lemn folosita k explozibil indeosebi la armele de foc Si: (pop) iarba (inv) praf de pushca (ivr) pravarie. 25 (Is) ~ fara fum Exploziv pe baza de nitroceluloza care contzine un absorbant de vapori. 26 (Reg; if pulvar) Aspirina.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
PÚLBERE pulberi s. f. 1. Material solid care se prezinta sub forma unor particule fine; praf pudra. ◊ Expr. A se face (praf shi) pulbere sau a se alege (din cineva sau ceva) (praful shi) pulberea (sau praf shi pulbere) = a se distruge a se nimici a pieri. A ridica pe cineva din pulbere = a inaltza pe cineva intro situatzie foarte buna. A se ridica (sau a se scula) din pulbere = a evolua; a parveni plecand de jos. A face pulberea praf = a nu face nici o isprava. ♦ Fig. (Urmat de determinari introduse prin prep. „de” care indica felul) Multzime puzderie. 2. Spec. (Inv.) Praf de pushca. 3. Substantza exploziva care se prezinta in forma de firishoare sau de granule. Lat. pulvis eris.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de oprocopiuc
- actziuni
PÚLBERE (rar) pulberi s. f. 1. Praf (1). Prin intunerec picioarele goale ale lui Gudica lipaiau iute in pulbere. DUMITRIU N. 242. Stirnita de un car deo carutza de pashii unui pilc de drumetzi pulberea se salta k un nor shi raminea in aer. PAS L. II 247. Larma a contenit pulberile sau potolit. SADOVEANU O. E. 37. ♦ (Urmat de determinari indicind materia) In moara pulberea alba de faina cernuta marunt se ridica pretutindeni. ANGHELIOSIF C. L. 24. Praful ce acolo de vinturi viscoloase In aer se ridica e pulbere de oase Ce tabere dushmane in treacat au lasat. ALEXANDRESCU M. 31. ◊ Fig. La asfintzit erau aburi shi pulberi de foc. SADOVEANU O. VII 123. Vinturi straine shi de pretutindeni au suflat shi pulberea uitarii sa ashternut groasa peste icoanele trecutului. HOGASH H. 47. Pulbere de diamante cade fina k o bura Scinteind plutea prin aer shi pe toate din natura. EMINESCU O. I 142. ◊ Expr. A se face praf shi pulbere sau a se alege (din cineva sau din ceva) (praful shi) pulberea (sau praf shi pulbere) = a se distruge a se nimici a pieri. Moara ciocoiului macina oameni de salege din ei pulberea. SADOVEANU M. C. 31. Praf shi pulbere sa se aleaga de capul lui! ISPIRESCU L. 121. [Calul] zboara cu dinsul in inaltul cerului shi apoi dindui drumul de acolo se face spinul pina jos praf shi pulbere. CREANGA P. 278. (In constructzii negative) Iam intins un batz lung shi lam tras in sus... sai fi dat drumu se ducea de nu salegea nici pulberea. VLAHUTZA O. A. III 56. A ridica (pe cineva) din pulbere = a inaltza (pe cineva) dintro stare sau dintro situatzie foarte proasta intruna buna. Meritul sau singur il ridicase din pulbere in cea mai insemnata slujba a tzarii. BALCESCU O. 178. ◊ Fig. Multzime de lucruri (marunte sau vazute de departe foarte mici); puzderie. [Luna] privea prin geamuri dintre pulberea de stele. MACEDONSKI O. I 125. Vazuram din inaltzimea unde ne aflam o pulbere de case albe cu invelishuri de fier alb in care se rasfringeau razele soarelui. BOLINTINEANU O. 276. ◊ Expr. Cita pulbere shi spuza = in cantitate foarte mare; cita frunza shi iarba v. frunza. Au shi inceput a curge furnicile cu droaia cita pulbere shi spuza cita frunza shi iarba. CREANGA P. 264. ♦ Praf industrial obtzinut prin operatzii de maruntzire mecanica fizicochimica sau chimica. 2. Praf de pushca. (Poetic) Pulberea luptelor trecute nu intra in singele urmashilor spre a le rascoli instinctele. CALINESCU E. 27. ♦ Expr. A aprinde butoiul cu pulbere v. butoi.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
PÚLBERE ~i f. 1) Material solid transformat in particule mici shi fine; praf; pudra. ◊ A se face praf shi ~ v. PRAF. 2) inv. Praf de pushca. 3) fig. Multzime de fiintze sau de lucruri. 4) Substantza exploziva in forma de firishoare sau de granule. /<lat. pulvis ~eris
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
pulbere f. praf: pulbere de aur; fig. pulbere de raze AL. [Lat. PULVEREM].
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
púlbere f. (lat. pŭlvis púlveris m. rar f.; it. pólvere pv. poudro fr. poudre ĭar vpv. pols vfr. pous [de unde shi poussière colb] sp. polvo pg. po d. lat. *pŭlvus. V. spulber pudra pulverizez). Vechĭ. Azĭ Olt. Rar est. Colb: Praf: pulbere de vinat (orĭ de pushca) pulbere chimica. In Serbia púlbar n. pl. ere.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
pulbar s vz pulbere
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
pulbare sf vz pulbere
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
pulber s vz pulbere
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
pulbera sf vz pulbere
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
pulbire sf vz pulbere
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
pulbure sf vz pulbere
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
pulvar s vz pulbere
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
pulvere sf vz pulbere
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
púlbere s. f. g.d. art. púlberii; pl. púlberi
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
púlbere s. f. g.d. art. púlberii; pl. púlberi
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
PÚLBERE s. 1. pudra. (O pulbere de faina acoperea totul la moara.) 2. v. praf. 3. praf de pushca (pop.) iarba(depushca) (inv. shi reg.) silitra (inv.) paler. (Pulbere folosita k explozibil.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
PÚLBERE s. v. lamura multzime polen potop puzderie sumedenie.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
PULBERE s. 1. pudra. (O ~ de faina acoperea totul.) 2. praf (Mold. shi Transilv.) colb (Bucov. shi Maram.) shperla (prin Bucov. shi Transilv.) shteah (Olt. shi Munt.) shtiup. (~ stirnita pe un drum de tzara.) 3. praf de pushca (pop.) iarba(depushca) (inv. shi reg.) silitra (inv.) paler. (~ folosita k explozibil.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
pulbere s. v. LAMURA. MULTZIME. POLEN. POTOP. PUZDERIE. SUMEDENIE.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
METALURGIA PULBERILOR s. metaloceramica.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
púlbere (púlberi) s. f. Praf. Mr. pulbire. Lat. pŭlvĕrem (Pushcariu 1397; CandreaDens. 1458; REW 6842) cf. vegl. pulvro it. polvere prov. poldra fr. poudre sp. port. pólvora; dintro forma metatetizata *plŭvĕrem alb. pljuhur sard. piuer. Der. pulberarie s. f. (fabrica depozit de munitzii); impulbera vb. (a se prafui). Cf. spulbera.
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
MEMENTO HOMO QUIA PULVIS ES ET IN PULVEREM REVERTERIS (lat.) adutzi aminte omule k pulbere eshti shi in pulbere te vei intoarce „Geneza” 3 19.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
PULVIS ET UMBRA SUMUS (lat.) suntem pulbere shi umbra Horatziu „Ode” IV 7 16. Cenusha in urna funerara shi umbra in Infern devenea omul dupa moarte in credintza anticilor.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare de argou
Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.
pulbere s. f. sg. (tox.) 1. heroina. 2. cocaina.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
a face praf (shi pulbere) expr. 1. a bate foarte rau. 2. a impresiona puternic (pe cineva).
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
a face pulberea praf expr. a fi complet ineficient; a suferi un eshec.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv feminin (F107) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
pulbere, pulberisubstantiv feminin
- 1. Material solid care se prezinta sub forma unor particule fine. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Prin intunerec picioarele goale ale lui Gudica lipaiau iute in pulbere. DUMITRIU N. 242. DLRLC
- Stirnita de un car deo carutza de pashii unui pilc de drumetzi pulberea se salta k un nor shi raminea in aer. PAS L. II 247. DLRLC
- Larma a contenit pulberile sau potolit. SADOVEANU O. E. 37. DLRLC
- In moara pulberea alba de faina cernuta marunt se ridica pretutindeni. ANGHELIOSIF C. L. 24. DLRLC
- Praful ce acolo de vinturi viscoloase In aer se ridica e pulbere de oase Ce tabere dushmane in treacat au lasat. ALEXANDRESCU M. 31. DLRLC
- La asfintzit erau aburi shi pulberi de foc. SADOVEANU O. VII 123. DLRLC
- Vinturi straine shi de pretutindeni au suflat shi pulberea uitarii sa ashternut groasa peste icoanele trecutului. HOGASH H. 47. DLRLC
- Pulbere de diamante cade fina k o bura Scinteind plutea prin aer shi pe toate din natura. EMINESCU O. I 142. DLRLC
- 1.1. Urmat de determinari introduse prin prepozitzie „de” care indica felul: multzime, puzderie. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- [Luna] privea prin geamuri dintre pulberea de stele. MACEDONSKI O. I 125. DLRLC
- Vazuram din inaltzimea unde ne aflam o pulbere de case albe cu invelishuri de fier alb in care se rasfringeau razele soarelui. BOLINTINEANU O. 276. DLRLC
- Cata pulbere shi spuza = in cantitate foarte mare; cata frunza shi iarba. DLRLC
- Au shi inceput a curge furnicile cu droaia cita pulbere shi spuza cita frunza shi iarba. CREANGA P. 264. DLRLC
-
-
- 1.2. Praf industrial obtzinut prin operatzii de maruntzire mecanica fizicochimica sau chimica. DLRLC
- A se face (praf shi) pulbere sau a se alege (din cineva sau ceva) (praful shi) pulberea (sau praf shi pulbere) = a se distruge a se nimici. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Moara ciocoiului macina oameni de salege din ei pulberea. SADOVEANU M. C. 31. DLRLC
- Praf shi pulbere sa se aleaga de capul lui! ISPIRESCU L. 121. DLRLC
- [Calul] zboara cu dinsul in inaltul cerului shi apoi dindui drumul de acolo se face spinul pina jos praf shi pulbere. CREANGA P. 278. DLRLC
- Iam intins un batz lung shi lam tras in sus... sai fi dat drumu se ducea de nu salegea nici pulberea. VLAHUTZA O. A. III 56. DLRLC
-
- A ridica pe cineva din pulbere = a inaltza pe cineva intro situatzie foarte buna. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Meritul sau singur il ridicase din pulbere in cea mai insemnata slujba a tzarii. BALCESCU O. 178. DLRLC
-
- A face pulberea praf = a nu face nicio isprava. DEX '09
-
- 2. Praf de pushca. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Pulberea luptelor trecute nu intra in singele urmashilor spre a le rascoli instinctele. CALINESCU E. 27. DLRLC
-
- 3. Substantza exploziva care se prezinta in forma de firishoare sau de granule. DEX '09 DEX '98
etimologie:
- pulvis eris DEX '09 DEX '98