29 de definitzii pentru pahar

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

PAHÁR pahare s. n. 1. Vas de sticla de metal de material plastic etc. de diferite forme ori marimi din care se bea apa sau alte lichide; p. ext. contzinutul unui asemenea vas; vasul impreuna cu contzinutul. ◊ Pahar dulce (sau de dar) = pahar de vin sau de tzuica (indulcit cu miere) care se ofera oaspetzilor la nunta shi pentru care aceshtia daruiesc mirilor bani. ◊ Loc. adj. Bun de pahar = care obishnuieshte sa bea bauturi alcoolice; care rezista la bautura. ◊ Loc. adv. La un pahar de (sau cu) vin = in timp ce bea (impreuna cu altzii) la bautura; p. ext. la chef la petrecere. ◊ Expr. A fi sau a tzine etc. (ceva) (k un) pahar = a fi sau a tzine foarte curat. 2. Fig. Necaz suferintza durere chin. ◊ Expr. A i se umple (cuiva) paharul sau a(i) fi plin paharul = a indura prea multe suferintze morale a nu mai putea suporta durerea suferintza etc. 3. (Pop.) Ventuza (pentru bolnavi). [Var.: (inv. shi reg.) pahár s. n.] Din magh. pohár sb. pehar.

pahar sn [At: PSALT. HUR. 8r/1 / V: (irg) pah~ (inv) paghar pahariu peh~ (reg) paar par paar par poh~ / Pl: ~e (reg) ~uri / E: mg pahar pohar srb pehar] 1 Mic vas de sticla de material plastic de metal etc. de diferite forme shi marimi din care se bea apa sau alte lichide Si: cupa pocal potir (reg) mesel. 2 (Reg; ie) A bea dintrun ~ (cu cineva) A fi intim cu cineva. 3 (Iae) A fi prieten cu cineva. 4 (Iae) A fi de aceeashi teapa cu cineva. 5 (Udp „de” sau „cu”) Contzinut al unui pahar (1). 6 (Reg; is) ~ dulce (sau de dar) Contzinut al unui pahar (1) de vin sau de tzuica de obicei indulcit cu miere care se ofera oaspetzilor la nunta cand aceshtia daruiesc bani mirilor. 7 (Pex; ias) Obicei de a oferi un pahar (6). 8 (Ilav) La un ~ de (sau cu vin) In timp ce se bea impreuna cu altzii. 9 (Pex; ial) La chef. 10 (Fig) Necaz. 11 (Ils) ~ul mortzii (sau rar mortal) Moarte. 12 (Ie) A bea (sau a primi) ~ul mortzii (ori de moarte) A muri. 13 (Bis; inv) Har. 14 (Trs; Mar) Cana. 15 (Pop) Ventuza de sticla in care se face vid cu spirt shi cu o flacara shi se aplica strans pe spinarea bolnavilor in scopuri curative. 16 (Reg) Lingura de lemn cu coada foarte scurta cu care se bea apa din izvoare Vz caush scafa. 17 (Reg) Masura cu care se ia vama la moara. 18 (Mol; Buc) Sticla de lampa. 19 (Pop; pan) Caliciu al florii Vz cupa. 20 (Reg; lpl; art) Dans popular nedefinit mai de aproape. 21 (Reg; lpl; art.) Melodie dupa care se danseaza paharele (20).

PAHÁR pahare s. n. 1. Vas de sticla de metal de material plastic etc. de diferite forme sau marimi din care se bea apa sau alte lichide; p. ext. contzinutul unui asemenea vas; vasul impreuna cu contzinutul. ◊ Pahar dulce (sau de dar) = pahar de vin sau de tzuica (indulcit cu miere) care se ofera oaspetzilor la nunta shi pentru care aceshtia daruiesc mirilor bani. ◊ Loc. adj. Bun de pahar = care obishnuieshte sa bea bauturi alcoolice; care rezista la bautura. ◊ Loc. adv. La un pahar de (sau cu) vin = in timp ce bea (impreuna cu altzii) la bautura p. ext. la chef la petrecere. ◊ Expr. A fi sau a tzine etc. (ceva) (k un) pahar = a fi sau a tzine foarte curat. 2. Fig. Necaz suferintza durere chin. ◊ Expr. A i se umple (cuiva) paharul sau a(i) fi plin paharul = a indura prea multe suferintze morale a nu mai putea suporta durerea suferintza etc. 3. (Pop.) Ventuza (pentru bolnavi). [Var.: (inv. shi reg.) pahár s. n.] Din magh. pohár scr. pehar.

PAHÁR pahare s. n. 1. Vas mic de sticla (mai rar de metal) cu peretzii de obicei inaltzi din care se bea apa sau alte lichide; contzinutul vasului; vasul impreuna cu contzinutul. Bau paharul dintro data il ridica shi il izbi de podele. SADOVEANU O. I 456. In timpul mesei printre paharele shi ulcelele ridicate in sanatatea tinerilor shi a batrinilor zburau cu vioiciune felicitarile shi glumele cuviincioase. BUJOR S. 101. Pe colacul fintinii erau doua pahare de argint. CREANGA P. 290. Dami un pahar de apa cu gheatza! NEGRUZZI S. I 63. Expr. Bun de pahar = care obishnuieshte sa bea bauturi alcoolice. La masa el prinzea totdeauna impreuna cu doisprezece ciraci ai sai... totzi buni de pahar shi vinatori de meserie. GANE N. i 171. ◊ (In metafore shi comparatzii simbolizind curatzenia) Nici unul pina acum na fost in stare sai tzie casutza pahar sai fie omului mai mare dragul. BASSARABESCU V. 96. Numai trei mindream avut: Unan deal K shun pahar. JARNÍKBIRSEANU D. 95. (Simbolizind suferintza) Dar multe doamne iau batut Ia fost paharul plin. COSHBUC P. I 229. Era silita a bea un nou pahar de durere. NEGRUZZI S. I 49. ◊ Pahar dulce (sau de dar) = pahar de vin sau de tzuica (de obicei indulcit cu miere) care se ofera oaspetzilor la nunta shi pentru care aceshtia daruiesc bani mirilor. La paharul dulce sa adunat de la nuntashi de doua ori cit cheltuiala. SADOVEANU P. M. 204. Negustorul dupa ce a baut paharul cel dulce a daruit celor tineri o carutza plina de odoare scumpe. MARIAN O. II 321. Pahar de calealba = pahar (de vin) care parintzii miresei il dau tinerilor casatoritzi sal bea cind se despart de ei. ◊ Expr. A sorbi (pe cineva) intrun pahar de apa v. sorbi. A da paharul peste cap v. cap1 (I 1). 2. (Popular mai ales la pl.) Ventuza (2). Ia pus baba... pahare shi nare voie sa iasa din casa. C. PETRESCU R. DR. 205. Pl. shi: (regional) pahara (EMINESCU O. I 294). Varianta: pahár (SADOVEANU P. S. 48 EMINESCU O. IV 87 CONTEMPORANUL VI 298) s. n.

PAHÁR ~e n. 1) Vas mic (de sticla de ceramica de material plastic etc.) de obicei de forma cilindrica care serveshte pentru baut. 2) Contzinutul unui asemenea vas. ◊ Cantec de ~ cantec care se canta la masa in timpul unei petreceri. A ridica ~ul a bea; a cinsti. A inchina ~ul a rosti un toast. /<ung. pohár sb. pehar

pahar n. 1. vas de baut de sticla; 2. ceea ce contzine: a baut trei pahare; 3. Med. pop. ventuza: a pune cuiva pahare. [Rut. POHAR].

pahár n. pl. e (rut. pohar puhar pugar pol. puhar puchar ceh. pohár sirb. pehar bg. pahar ung. pohár care se reduc la germ. pëchar bëchar ngerm. becher de unde shi it. bicchiere). Vas de sticla (maĭ rar de metal orĭ de lemn) din care se bea apa vin bere ceaĭ lapte: un pahar de cristal un pahar de (pentru) vin. Contzinutu acestuĭ vas: am baut un pahar de vin (greshit cu vin). V. ceashca cupa pocal.

PAHÁR s. n. v. pahar.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

PAHÁR s. (reg.) mesel (inv.) scafa. (Un ~ cu vin.)

PAHÁR s. v. caliciu cupa ventuza.

PAHAR s. (reg.) mesel (inv.) scafa. (Un ~ cu vin.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

pahár (paháre) s. n. Vas de baut cupa. Sl. (sb. cr. slov.) pehar (Miklosich Slaw. Elem. 35; Cihac II 238) cf. alb. pehar ceh. rut. mag. pohár. Der. paharnic s. m. (cupar ceashnic; stringator de impozite de la circiumi); mare paharnic s. m. (boier care avea grija de bautura domnului; boiernash din Mold. care era in acelashi timp pircalab de Cotnari shi de Hirlau) din sl. pachariniku (Draganu Dacor. VI 247; mai putzin probabila der. din mag. pohárnok propusa de L. Treml Hung. Jb. IX 282); paharniceasca s. f. (nevasta de paharnic); paharnicel s. m. (slujbash la crama domneasca); paharnicie s. f. (slujba de paharnic; inv. impozit dreptul de circiuma); paharutz s. m. (lacrimioara Convallaria maialis). Din rom. provin bg. pahar (Capidan Raporturile 223) shi bg. din Trans. paharo (Miklosich Bulg. 129).

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

VASE DE BAUT. Subst. Pahar paharel (dim.) paharash (pop.) paharush (pop.) pocal bocal (reg.); potir potirash (dim.) cupa stacana (pop. shi fam.). Cana canitza (dim.) canatzuie (rar) tzitz (reg.). Ulcea ulcelusha (dim.) ulcelutza ulcica ulcicutza bardaca bardacutza (dim.). Ceashca ceshcutza (dim.) ceshculitza tas (inv.) felegean (inv.) shol (reg.) nastrapa (inv. shi reg.). Cinzeaca tzoi ciocan (pop.) ciocanash (dim. pop.) clondir clondirash (dim.). Regala (ieshit din uz) tzap halba. Urcior urciorash (dim.) urciorush. Plosca ploscutza (dim.) ploschitza. Vb. A bea; a soarbe; a da pe git; a inghitzi. V. apa bauturi alcoolice bauturi nealcoolice recipient vasarie.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a bea paharul pana la fund expr. a indura un necaz / o durere pana la capat.

plange paharul! expr. (glum.) paharul e gol! toarna in pahare!

Intrare: pahar
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pahar
  • paharul
  • paharu‑
plural
  • pahare
  • paharele
genitiv-dativ singular
  • pahar
  • paharului
plural
  • pahare
  • paharelor
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pahar
  • paharul
  • paharu‑
plural
  • pahare
  • paharele
genitiv-dativ singular
  • pahar
  • paharului
plural
  • pahare
  • paharelor
vocativ singular
plural
paar
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
par3 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • par
  • parul
plural
  • pare
  • parele
genitiv-dativ singular
  • par
  • parului
plural
  • pare
  • parelor
vocativ singular
plural
paar
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
paghar
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
pahariu
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
par
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
pehar
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

pahar, paharesubstantiv neutru

  • 1. Vas de sticla de metal de material plastic etc. de diferite forme ori marimi din care se bea apa sau alte lichide. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Pe colacul fintinii erau doua pahare de argint. CREANGA P. 290. DLRLC
    • 1.1. prin extensiune Contzinutul unui asemenea vas; vasul impreuna cu contzinutul. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Bau paharul dintro data il ridica shi il izbi de podele. SADOVEANU O. I 456. DLRLC
      • format_quote In timpul mesei printre paharele shi ulcelele ridicate in sanatatea tinerilor shi a batrinilor zburau cu vioiciune felicitarile shi glumele cuviincioase. BUJOR S. 101. DLRLC
      • format_quote Dami un pahar de apa cu gheatza! NEGRUZZI S. I 63. DLRLC
    • 1.2. Pahar dulce (sau de dar) = pahar de vin sau de tzuica (indulcit cu miere) care se ofera oaspetzilor la nunta shi pentru care aceshtia daruiesc mirilor bani. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote La paharul dulce sa adunat de la nuntashi de doua ori cit cheltuiala. SADOVEANU P. M. 204. DLRLC
      • format_quote Negustorul dupa ce a baut paharul cel dulce a daruit celor tineri o carutza plina de odoare scumpe. MARIAN O. II 321. DLRLC
    • 1.3. Pahar de calealba = pahar (de vin) care parintzii miresei il dau tinerilor casatoritzi sal bea cand se despart de ei. DLRLC
    • 1.4. Cantec de pahar = cantec care se canta la masa in timpul unei petreceri. NODEX
    • chat_bubble locutziune adjectivala Bun de pahar = care obishnuieshte sa bea bauturi alcoolice; care rezista la bautura. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote La masa el prinzea totdeauna impreuna cu doisprezece ciraci ai sai... totzi buni de pahar shi vinatori de meserie. GANE N. i 171. DLRLC
    • chat_bubble locutziune adverbiala La un pahar de (sau cu) vin = in timp ce bea (impreuna cu altzii) la bautura. DEX '09
    • chat_bubble A fi sau a tzine etc. (ceva) (k un) pahar = a fi sau a tzine foarte curat. DEX '09
      • format_quote Nici unul pina acum na fost in stare sai tzie casutza pahar sai fie omului mai mare dragul. BASSARABESCU V. 96. DLRLC
      • format_quote Numai trei mindream avut: Unan deal K shun pahar. JARNÍKBIRSEANU D. 95. DLRLC
    • chat_bubble A sorbi (pe cineva) intrun pahar de apa. DLRLC
    • chat_bubble A da paharul peste cap. DLRLC
  • 2. figurat Chin, durere, necaz, suferintza. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Era silita a bea un nou pahar de durere. NEGRUZZI S. I 49. DLRLC
    • chat_bubble A i se umple (cuiva) paharul sau a(i) fi plin paharul = a indura prea multe suferintze morale a nu mai putea suporta durerea suferintza etc. DEX '09
      • format_quote Dar multe doamne iau batut – Ia fost paharul plin. COSHBUC P. I 229. DLRLC
  • 3. popular Ventuza (pentru bolnavi). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: ventuza
    • format_quote Ia pus baba... pahare shi nare voie sa iasa din casa. C. PETRESCU R. DR. 205. DLRLC
  • comentariu regional Plural shi: pahara. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.