11 definitzii pentru gresh

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

GRESH (rar) greshuri s. n. (Inv. shi reg.; azi mai ales in loc. shi expr.) Gresheala. ◊ Loc. adv. Fara gresh = in mod perfect fara a comite vreo eroare. ◊ Expr. A da gresh = a) a nu nimeri tzinta obiectivul ochit; b) a nu izbuti intro actziune intro intreprindere. (Inv.) Ai da (cuiva) gresh = ai imputa (cuiva) ceva a gasi vinovat (pe cineva). (Reg.) A nu avea gresh = a nu constitui o gresheala a nu aduce vatamare a fi nimerit. Din greshi (derivat regresiv).

gresh2 sn [At: (a. 1633) IORGA D. B. I 50 / Pl: ~uri sn ~i sm / E: drr greshi] (Irg) 1 Gresheala (1). 2 (Ilav) Fara ~ Perfect. 3 (Ie) A da sau rar a face ~ A nu nimeri tzinta sau obiectivul ochit. 4 (Iae) A nu izbuti intro actziune intro intreprindere. 5 (Iae) A se inshela. 6 (Pop; ie) A da sau a baga ~ cuiva Ai gasi cuiva o vina un defect. 7 (Inv; ie) Ai da (cuiva) ~ Ai imputa (cuiva) ceva gasindul vinovat. 8 (Reg; ie) A nu avea ~ A nu constitui o gresheala. 9 (Iae) A nu aduce vatamare. 10 (Iae) A fi nimerit. 11 (Reg) Loc unde plugul a deviat din brazda lasand pamant nearat. 12 (Reg) Petec de pamant nearat intre doua brazde ori printre aratura. 13 (Reg) Pamantul nemishcat din loc cand plugarul ia brazda prea mare sau cand boii nu merg pe brazda.

GRESH greshuri s. n. (Inv. shi reg.; azi mai ales in loc. shi expr.) Gresheala. ◊ Loc. adv. Fara gresh = in mod perfect fara a comite vreo eroare. ◊ Expr. A da gresh = a) a nu nimeri tzinta obiectivul ochit; b) a nu izbuti intro actziune intro intreprindere. (Inv.) Ai da (cuiva) gresh = ai imputa (cuiva) ceva a gasi vinovat (pe cineva). (Reg.) A nu avea gresh = a nu constitui o gresheala a nu aduce vatamare a fi nimerit. Din greshi (derivat regresiv).

GRESH greshuri s. n. 1. (Invechit shi regional) Gresheala (2) defect cusur lipsa. Cite lumini nu trebuiau sai aprinda [lunii] fulgerele inaintea oglinzilor ei de senin spre ashi cerceta mai cu deamanuntul in ele greshurile chipului sau grasuliu. HOGASH M. N. 165. A vazut Simina greshurile toate SHia inceput sa taie cusaturan rind. COSHBUC P. I 245. De cite se apuca toate le potrivea cum mai bine shi le scotea la capat fara de nici un gresh. SBIERA P. 304. ◊ Loc. adv. Fara (de) gresh = fara gresheala fara defecte bine. Mintuia de spus pe de rost rapede shi fara gresh toata istoria vechiului testament. CREANGA A. 84. ◊ (Azi mai ales in expr.) A da (sau a face) gresh = a greshi tzinta a nu nimeri; a suferi un eshec; p. ext. a se inshela. Ochiul shi cu mina nu pot sa dea gresh?. ODOBESCU S. III 49. Plaieshii raspundeau cu gloantze care nu faceau gresh. NEGRUZZI S. I 173. A cercat shi el sa vada dea putea trece podul cu ochii inchishi shi na dat gresh. SHEZ. IX 27. (Popular) A nu avea gresh = a fi potrivit a nu fi rau a nu strica. Intrebarea nare gresh. Mai shtii de unde sare iepurele? CREANGA P. 172. Insuratul de tinar shi mincarea de dimineatza nau gresh. NEGRUZZI S. I 251. (Invechit) Ai da gresh (cuiva) = ai gasi cuiva un defect un cusur. SHapoi cei dai gresh cucoanei Luxitzei?... Eai inca hazlie nurlie. ALECSANDRI T. 808. 2. (Regional) Gresheala (1) eroare. Omul avea mintea sa curata shi deshteapta judica toate imprejurarile cu agerime... Nime nu era harnic sal impinga spre greshuri. SBIERA P. 305. 3. (Regional) Petic de pamint intre doua brazde ramas nearat din gresheala.

GRESH ~uri n. inv. pop. v. GRESHEALA. * Fara de ~ fara gresheala; perfect. A da ~ a nu nimeri; a greshi. /Din a greshi

gresh n. Mold. 1. greshala: intrebarea n’are gresh CR.; 2. lipsa dela tzinta: unde chiteshte gresh nu face. [Tras din greshi].

gresh n. pl. urĭ (d. greshesc). Rar. Gresheala: a ochi fara (de) gresh (precis; exact). Fara gresh negreshit hotarit cert: voĭ veni fara gresh. A da (saŭ a face) gresh a da chix a nu reushi a nu nemeri. A da (saŭ a baga) gresh cuĭva aĭ gasi o vina un cusur. Loc pe unde plugu a deviat din brazda shi a ramas pamintu nearat: a face greshurĭ. (V. delirez). Circel (strugurash) trecut cu vederea shi ramas necules.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

GRESH s. v. abatere culpabilitate culpa eroare gresheala pacat vina vinovatzie.

gresh s. v. ABATERE. CULPABILITATE. CULPA. EROARE. GRESHEALA. PACAT. VINA. VINOVATZIE.

Intrare: gresh
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • gresh
  • greshul
  • greshu‑
plural
  • greshuri
  • greshurile
genitiv-dativ singular
  • gresh
  • greshului
plural
  • greshuri
  • greshurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

gresh, greshurisubstantiv neutru

  • 1. regional Petic de pamant intre doua brazde ramas nearat din gresheala. DLRLC
  • chat_bubble invechit regional mai ales locutziune Cusur, defect, eroare, gresheala, lipsa. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Cite lumini nu trebuiau sai aprinda [lunii] fulgerele inaintea oglinzilor ei de senin spre ashi cerceta mai cu deamanuntul in ele greshurile chipului sau grasuliu. HOGASH M. N. 165. DLRLC
    • format_quote A vazut Simina greshurile toate SHia inceput sa taie cusaturan rind. COSHBUC P. I 245. DLRLC
    • format_quote De cite se apuca toate le potrivea cum mai bine shi le scotea la capat fara de nici un gresh. SBIERA P. 304. DLRLC
    • format_quote Omul avea mintea sa curata shi deshteapta judica toate imprejurarile cu agerime... Nime nu era harnic sal impinga spre greshuri. SBIERA P. 305. DLRLC
    • chat_bubble locutziune adverbiala Fara gresh = in mod perfect fara a comite vreo eroare. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: bine
      • format_quote Mintuia de spus pe de rost rapede shi fara gresh toata istoria vechiului testament. CREANGA A. 84. DLRLC
    • chat_bubble A da (sau a face) gresh = a nu nimeri tzinta obiectivul ochit. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • chat_bubble A da (sau a face) gresh = a nu izbuti intro actziune intro intreprindere. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Ochiul shi cu mina nu pot sa dea gresh? ODOBESCU S. III 49. DLRLC
      • format_quote Plaieshii raspundeau cu gloantze care nu faceau gresh. NEGRUZZI S. I 173. DLRLC
      • format_quote A cercat shi el sa vada dea putea trece podul cu ochii inchishi shi na dat gresh. SHEZ. IX 27. DLRLC
    • chat_bubble invechit Ai da (cuiva) gresh = ai imputa (cuiva) ceva a gasi vinovat (pe cineva). DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote SHapoi cei dai gresh cucoanei Luxitzei?... Eai inca hazlie nurlie. ALECSANDRI T. 808. DLRLC
    • chat_bubble regional A nu avea gresh = a nu constitui o gresheala a nu aduce vatamare a fi nimerit. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Intrebarea nare gresh. Mai shtii de unde sare iepurele? CREANGA P. 172. DLRLC
      • format_quote Insuratul de tinar shi mincarea de dimineatza nau gresh. NEGRUZZI S. I 251. DLRLC
  • comentariu Folosit rar la plural. DEX '09
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.