14 definitzii pentru garantzie

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

GARANTZÍE garantzii s. f. Obligatzie in virtutea careia o persoana sau o institutzie raspunde de ceva; mijloc legal prin care se asigura executarea unei obligatzii (materiale); (concr.) ceea ce serveshte drept asigurare k o obligatzie luata va fi tzinuta. ◊ Loc. vb. A lua pe garantzie = a garanta. ◊ Expr. Pe garantzia cuiva = pe raspunderea cuiva. A da garantzie = a da asigurari k un lucru va fi indeplinit. A prezenta garantzie de... = a se prezenta astfel incat sa trezeasca increderea sa ofere sigurantza. Din fr. garantie it. garanzia.

GARANTZÍE garantzii s. f. Obligatzie in virtutea careia o persoana sau o institutzie raspunde de ceva; mijloc legal prin care se asigura executarea unei obligatzii (materiale); (concr.) ceea ce serveshte drept asigurare k o obligatzie luata va fi tzinuta. ◊ Loc. vb. A lua pe garantzie = a garanta. ◊ Expr. Pe garantzia cuiva = pe raspunderea cuiva. A da garantzie = a da asigurari k un lucru va fi indeplinit. A prezenta garantzie de... = a se prezenta astfel incat sa trezeasca increderea sa ofere sigurantza. Din fr. garantie it. garanzia.

garantzie sf [At: (a. 1776) URICARIUL I 179 / Pl: ~ii / E: fr garantie it garanzia] 1 Obligatzie in virtutea careia o persoana sau o institutzie raspunde de ceva Si: (pop) chezashie (inv) adeverintza Cf cautziune. 2 (Ccr) Ceea ce serveshte drept asigurare k o obligatzie va fi tzinuta Si: amanet gaj (pop) zalog. 3 (Ilv) A lua pe ~ A garanta. 4 (Ie) Pe ~ia cuiva Pe raspunderea cuiva. 5 (Ie) A da ~ A da asigurari k un lucru va fi indeplinit. 6 (Ie) A prezenta ~ A fi de incredere. 7 Mijloc legal prin care se asigura executarea unei obligatzii (materiale).

GARANTZÍE garantzii s. f. Obligatzie (legala sau conventzionala) in virtutea careia o persoana statul sau o institutzie raspunde de ceva; (concretizat) ceea ce serveshte drept asigurare k obligatzia luata va fi tzinuta k un lucru va fi infaptuit realizat; chezashie. Instaurarea in fiecare tzara a unei democratzii consecvente va fi cea mai buna garantzie a pacii. GHEORGHIUDEJ ART. CUV. 8. Aceasta operatzie ma invatzat cum se ia o garantzie shi ma familiarizat cu notziunile de client de termen shi de dobinda. ARGHEZI P. T. 136. ◊ Expr. Pe garantzia cuiva = cu asigurari valabile din partea cuiva cu intreaga raspundere a cuiva; (familiar) sigur neindoielnic. A da garantzie = a da asigurari valabile k un lucru promis sau ashteptat va fi indeplinit. A prezenta garantzia de... = a da (cuiva) sigurantza k (e intrun anumit fel). Acest pod nu prezinta garantzie de stabilitate. A lua (pe cineva) pe garantzie = a garanta a da asigurari pentru purtarile cuiva.

GARANTZÍE s.f. Obligatzie in virtutea careia o persoana sau o institutzie trebuie sa apere pe cineva de o paguba eventuala sau sal despagubeasca de o paguba suferita; chezashie. ◊ A lua (pe cineva) pe garantzie = a garanta pentru cineva. [Gen. iei. / < fr. garantie it. garanzia].

GARANTZÍE s. f. obligatzie in virtutea careia o persoana sau o institutzie trebuie sa apere pe cineva de o paguba eventuala sau sal despagubeasca de o paguba suferita. ♦ a lua (pe cineva) pe ~ = a garanta pentru cineva; a prezenta ~ = a oferi incredere certitudine sigurantza. (< fr. garantie it. garanzia)

GARANTZÍE ~i f. 1) Obligatzie a cuiva de a raspunde de ceva. * A prezenta ~ a oferi sigurantza. A lua pe cineva pe ~ a garanta pentru cineva. 2) Fapt care asigura respectarea unei astfel de obligatzii. [G.D. garantziei] /<fr. garantie

garantzie f. 1. indatorirea de garant; 2. ceeace garanteaza: ipotecele sunt garantziile cele mai ordinare; 3. fig. ceeace asigura: a oferi toate garantziile.

*garantzie f. (fr. garantie). Asigurarea garantuluĭ chezashie. Lucru care garanteaza cautziune: ipoteciles garantziile cele maĭ ordinare. Fig. Acest copil prezenta toate garantziile k va ajunge om mare. V. arvona.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

garantzíe s. f. art. garantzía g.d. art. garantzíei; pl. garantzíi art. garantzíile

garantzíe s. f. art. garantzía g.d. art. garantzíei; pl. garantzíi art. garantzíile (sil. tzii)

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

GARANTZÍE s. 1. v. cautziune. 2. v. amanet. 3. asigurare chezashie (inv.) credintza. (Acest lucru constituie o ~ pentru...)

GARANTZIE s. 1. (JUR.) cautziune fidejusiune (pop.) chezashie (inv.) adeverintza. (A depus ~ ceruta.) 2. (JUR.) amanet gaj (pop.) chezashie zalog (inv. shi reg.) ramas (inv.) otaj. (Lasa drept ~ un inel.) 3. asigurare chezashie (inv) credintza. (Acest lucru constituie o ~ pentru...)

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

GARANTZÍE (< fr. it.) s. f. 1. (Dr.) Mijloc de asigurare a executarii unei obligatzii. ◊ G. reala = afectarea unui lucru (al debitorului sau al altei persoane) pentru garantarea executarii unei obligatzii (ex. ipoteca gaj) care da dreptul creditorului k in caz de neexecutare din partea debitorului sa ceara scoaterea in vanzare silita a lucrului pentru k din pretzul obtzinut sa fie platit. G. bancara = tip de contract economic prin care o banca are obligatzia de a plati o suma convenita in anumite conditzii in cazul in care debitorul unui contract comercial nushi indeplineshte obligatziile contractuale (cautziune bancara) sau daca garantul inregistreaza o pierdere sau nu realizeaza cashtigul estimat. G. contractuala = termen acreditat de Camera Internatzionala de Comertz de la Paris pentru a denumi garantziile acordate de banci societatzi de asigurare etc. in scopul asigurarii unor disponibilitatzi de fonduri pentru un tertz in cazul in care un beneficiar ar avea o revendicare justificata impotriva ordonatorului. 2. Obligatzie in virtutea careia o persoana raspunde de ceva.

Intrare: garantzie
garantzie substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • garantzie
  • garantzia
plural
  • garantzii
  • garantziile
genitiv-dativ singular
  • garantzii
  • garantziei
plural
  • garantzii
  • garantziilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

garantzie, garantziisubstantiv feminin

  • 1. Obligatzie in virtutea careia o persoana sau o institutzie raspunde de ceva; mijloc legal prin care se asigura executarea unei obligatzii (materiale). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: chezashie
    • format_quote Instaurarea in fiecare tzara a unei democratzii consecvente va fi cea mai buna garantzie a pacii. GHEORGHIUDEJ ART. CUV. 8. DLRLC
    • format_quote Aceasta operatzie ma invatzat cum se ia o garantzie shi ma familiarizat cu notziunile de client de termen shi de dobinda. ARGHEZI P. T. 136. DLRLC
    • 1.1. concretizat Ceea ce serveshte drept asigurare k o obligatzie luata va fi tzinuta DEX '09 DLRLC
    • chat_bubble locutziune verbala A lua pe garantzie = garanta. DEX '09 DEX '98
      sinonime: garanta
    • chat_bubble Pe garantzia cuiva = pe raspunderea cuiva. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • chat_bubble A da garantzie = a da asigurari k un lucru va fi indeplinit. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • chat_bubble A prezenta garantzie de... = a se prezenta astfel incat sa trezeasca increderea sa ofere sigurantza. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
      • format_quote Acest pod nu prezinta garantzie de stabilitate. DLRLC
    • chat_bubble A lua (pe cineva) pe garantzie = a da asigurari pentru purtarile cuiva. DLRLC DN
      sinonime: garanta
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.