28 de definitzii pentru cutie
din care- explicative (14)
- morfologice (2)
- relatzionale (4)
- etimologice (1)
- specializate (2)
- enciclopedice (1)
- argou (4)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
CUTÍE cutii s. f. 1. Obiect de lemn de metal de carton etc. in forma de cub de paralelipiped etc. gol in interior in care se pastreaza sau care protejeaza diverse lucruri. ◊ Cutie de scrisori = cutie speciala plasata pe strada de catre organele poshtale in care expeditorii introduc scrisorile; cutie particulara in care factorii poshtali depun corespondentza adusa la domiciliu. ◊ Expr. (Scos) k din cutie = foarte ingrijit imbracat sau prezentat. (Fam.) (Baga) capul la cutie! = (la jocul „dea capra”) fereshtetzi capul propteshtel in piept! fig. fii prudent pazeshtete! 2. Aparat dispozitiv organ special etc. avand forma unei cutii (1). Cutie de viteze. Cutie de rezonantza. 3. (In sintagma) Cutie craniana = cavitate osoasa in care se afla creierul; tzeasta capului craniu. 4. Sertar. 5. (Inv.) Casa de bani; caseta. Din tc. kutu ngr. kuti bg. sb. kutija.
cutie2 sf [At: ALRM II/I h. 224 / Pl: ~ii / E: nct] (Reg) Coliva.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
cutie4 sf vz cutnie
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
cutie3 sf vz cute2
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
cutie1 sf [At: (a. 1799) ap. SHIO / Pl: ~ii / E: tc kuty ngr χουτί] 1 Obiect de lemn de carton de metal etc. in forma de cub de paralelipiped etc. gol in interior in care se pastreaza sau se protejeaza diverse lucruri. 2 (Ilav) Scos k din ~ Foarte ingrijit imbracat sau prezentat. 3 (La jocul „capra”; ie) Capul la ~ Fereshtetzi capul proptindul in piept. 4 (Fig; iae) Fii prudent! 5 (Is) ~ de scrisori (sau poshtala) Cutie speciala plasata pe strada de catre organele poshtale in care expeditorii introduc scrisorile. 6 (Ias) Cutie particulara in care factorii poshtali depun corespondentza adusa la domiciliu. 7 Aparat dispozitiv organ etc. care are forma unei cutii (1). 8 (Is) ~ de rezonantza Laditza ce se adauga diapazonului pentru a intari sunetul. 9 (Is) ~ de viteze Dispozitiv special cu trepte de viteza care permite ushurarea sarcinii motorului. 10 (Is) ~ craniana Cavitate osoasa in care se afla creierul Si: craniu tzeasta. 11 (Spc) Sertar. 12 (Inv) Casa2 (1) de bani Si: caseta (1). 13 (Is) ~ia milelor (rar de milostenie) Caseta in care se strangeau milosteniile pentru saraci. 14 (Ie) A umbla cu ~ia A cershi. 15 (Spc) Coshul teascului. 16 Cutia presei de ulei. 17 ~cartoteca Cutie in care se tzin fishele de biblioteca. 18 Lada in care pune hingherul cainii prinshi. 19 (Inv; ie) A umbla cu ~a A cershi pentru biserici. 20 (Ie; d. copii parasitzi) A fi de la ~ A proveni de la orfelinat. 21 (Complinit prin „de copii” „de prunci” sau „de creshtere”) Leagan de copii.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
CUTÍE cutii s. f. 1. Obiect de lemn de metal de carton etc. in forma de cub de paralelipiped etc. gol in interior in care se pastreaza sau care protejeaza diverse lucruri. ◊ Expr. (Scos) k din cutie = foarte ingrijit imbracat sau prezentat. (Fam.) (Baga) capul la cutie! = (la jocul „dea capra”) fereshtetzi capul propteshtel in piept! fig. fii prudent pazeshtete! Cutie de scrisori = cutie speciala plasata pe strada de catre organele poshtale in care expeditorii introduc scrisorile; cutie particulara in care factorii poshtali depun corespondentza adusa la domiciliu. 2. Aparat dispozitiv organ special etc. avand forma unei cutii (1). Cutie de viteze. Cutie de rezonantza. 3. (In sintagma) Cutie craniana = cavitate osoasa in care se afla creierul; tzeasta capului craniu. 4. Sertar. 5. (Inv.) Casa de bani; caseta. Din tc. kutu ngr. kutí bg. scr. kutija.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de ionel_bufu
- actziuni
CUTÍE cutii s. f. 1. Obiect de lemn de metal de carton etc. ushor transportabil de obicei in forma de cub sau paralelipiped gol in interior in care se pastreaza diverse lucruri sau care protejeaza o piesa sau un mecanism. Cutzitul de desfacut cutii de conserve. C. PETRESCU I. I 3. Abramovici scoase din buzunar cutia de tutun. SAHIA N. 90. Nici un fenomen nu poate sta stingher pe lume despartzit de celelalte k intro cutie. IONESCURION C. 54. Parcal vad pe astronomul... Cum ushor k Un cutie scoate lumile din haos. EMINESCU O. I 140. ◊ Fig. Cutia strimta a camarii sa umplut de furtunoase dezbateri. C. PETRESCU S. 6. ◊ Expr. (Scos) k din cutie se zice despre persoanele foarte dichisite foarte ingrijit imbracate gatite in mod afectat. Ginere k din cutie. CONTEMPORANUL VIII 5. (Familiar) Baga capul la cutie! = stringe capul intre umeri propteshtel bine in piept (recomandare care se face celui peste care se sare la jocul «dea capra» k sa nu fie lovit de cei care sar); fig. fereshtete pazeshtete fii precaut. ◊ Cutie de scrisori = cutie publica in care expeditorii introduc scrisorile ce urmeaza a fi transmise la adresa de catre serviciul poshtal; cutie particulara in care factorii poshtali depun corespondentza adusa la domiciliu. Cutie de rezonantza = cutie (cu aplicatzie mai ales la instrumentele muzicale) astfel construita incit sa amplifice sunetele. Cutie de rezistentza = aparat pentru masurarea rezistentzei opuse unui curent electric. Cutie de viteza = cutie in care se afla mecanismul schimbatorului de viteza la automobile. Cutie craniana= cavitatea osoasa in care e ashezat creierul; tzeasta capului. 2. (De obicei urmat de determinari in genitiv) Sertar (de masa de dulap etc.). Gaseshti cheile in cutia mesei. 3. (Familiar) Lada in care hingherul baga ciinii prinshi. Sa mai iasa [ciinele] ziua dupa ciolanul problematic: insemna sa mearga dea dreptul la cutie. GALACTION O. I 311. 4. (Invechit) Casa de bani; caseta. Capitatzia shi leafa lor [a dorobantzilor]... de la 1834 se platesc din cutiile satelor. BALCESCU O. I 37. Cheltuielile... se faceau din venitul cutiilor sateshti. I. IONESCU D. 101.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
CUTÍE ~i f. 1) Obiect (de lemn de metal de carton etc.) gol pe dinauntru in care se pastreaza sau se transporta diferite obiecte. ◊ Scos k din ~ imbracat elegant. 2): ~ craniana oasele care inconjoara creierul; craniu; tzeasta. 3): ~ toracica scheletul din regiunea toracelui unde se afla inima plamanii etc. 4): ~ de rezonantza cutie care amplifica sunetele. 5): ~ de viteze cutie la automobil unde se afla mecanismul schimbatorului de viteza. [Art. cutia; G.D. cutiei; Sil. tie] /<turc. kutu ngr. kutí
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
cutie f. 1. laditza cu capac; cutie de scrisori in care se arunca scrisorile de expediat prin poshta; scos din cutie curat elegant (adica nou noutz); cutia milelor in care se strang milosteniile pentru saraci; cutie de prunci casa de copii lepadatzi; 2. sertar de dulap pat sau masa care se trage afara cu un buton inel sau cheie: o lada plina de cutii GHICA [Turc. KUTY].
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
cutíe f. (turc. [d. pers.] kutu pop. kuty ngr. kuti bg. kutiĭa). Laditza (cu capac fix orĭ mobil) de lemn metal orĭ carton de pastrat diferite lucrurĭ (unele pot fi asha de micĭ in cit pot incapea in buzunar): o cutie de tzinut ace compasurĭ cafea. Contzinutu uneĭ cutiĭ: a minca o cutie de rahat. Scos k din cutie foarte curat shi elegant spilcuit. Cutie de scrisorĭ in care se depun scrisorile k sa fie duse de poshta la destinatziune: a pune o scrisoare la cutie. Cutia milelor in care se string banĭ p. saracĭ. Cutie de pruncĭ (Vechĭ) ashezamint p. copiiĭ parasitzĭ. Cutia meseĭ (Munt.) sertar. V. lada racla scatolca cecmegea toc acar 2.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
excutie sf [At: CALINESCU E. O. I 194 / Pl: ~ii / E: ex + cutie] (Rar) Fosta cutie.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
cutíe neágra sint. s. ♦ 1. (tehn.) Aparat electronic de la bordul vehiculelor (in special al avionului) destinat sa se controleze a posteriori desfashurarea deplasarii in spatziu ◊ „O inventzie destinata sa inlesneasca circulatzia rutiera. Este vorba de o «cutie neagra» denumita «Trafikon» care serveshte pentru fixarea pe o banda magnetica a datelor mashinii incarcatura distantza parcursa combustibilul consumat etc. k shi pentru stabilirea circumstantzelor unui eventual accident.” Sc. 15 II 78 p. 5. ◊ „«Cutia neagra» shi o banda magnetica care au fost inregistrate ultimele date asupra echipajului avionului DC10 care sa prabushit miecurea trecuta in Antarctica au fost gasite duminica printre resturile aparatului.” R.l. 4 XII 79 p. 6; v. shi tahograf (1977). ♦ 2. (fig.) v. pacemaker (1974) (din cutie + neagra; sens 1 dupa fr. boite noire; DMN 1969)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizata de Editura Logos
- adaugata de raduborza
- actziuni
cutíesertár s. f. Cutie cu rolul de sertar ◊ „Completarea pieselor principale ale mobilierului cu cutiisertare din material plastic sau faiantza pentru condimente.” Sc. 16 XII 62 p. 2 (din cutie + sertar)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizata de Editura Logos
- adaugata de raduborza
- actziuni
Pandora f. Mit. 1. numele femeii plasmuita de Vulcan shi insufletzita de Jupiter care i darui o cutie de unde ieshira toate relele ramanand pe fund numai sperantza; 2. fig. cutia Pandorei izvor de multe rele.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
cutíe s. f. art. cutía g.d. art. cutíei; pl. cutíi art. cutíile
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
cutíe s. f. art. cutía g.d. art. cutíei; pl. cutíi art. cutíile
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
CUTÍE s. 1. (rar) pixida (inv. shi reg.) sicriu (Transilv.) shcatula (latinism inv.) capsa. (Pune butonii intro ~.) 2. sertar. (~ de la tejghea.) 3. (ANAT.) cutie craniana v. craniu; cutie toracica v. torace.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
CUTÍE s. v. cosh lada.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
CUTIE s. 1. (rar) pixida (inv. shi reg.) sicriu (Transilv.) shcatula (latinism inv.) capsa. (Pune butonii intro ~.) 2. sertar. (~ de la tejghea.) 3. (ANAT.) cutie craniana = capatzina craniu hirca scafirlie tigva tzeasta (pop. shi fam.) devla (inv. shi reg.) scafa (inv.) glava glavatzina. (~ a unui mort deshumat.); cutie toracica = torace coshul pieptului.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
cutie s. v. COSH. LADA.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
cutíe (cutíi) s. f. 1. Obiect de lemn metal etc. in care se pastreaza diferite lucruri. 2. Etui toc trusa. 3. Sertar. 4. Cufar lada. Cutia milelor institut natzional de binefacere fundat in 1775 de catre domnitorul Alexandru Ipsilanti condusa din 1793 de marele vornic de cutie shi alimentata de bunurile persoanelor care au decedat fara a lasa moshtenitori shi o treime de la cei care decedau fara sa lase testament. Cutia sateasca specie de piatza de grine fundata in sec. XVIII. 5. Orfelinat. Copil de cutie orfan copil gasit. Mr. cutie megl. cutiia. Tc. kutu kuti (SHeineanu II 151; Miklosich Türk. Elem. I 338; Berneker 653; Lokotsch 1271; Ronzevalle 139); cf. gr. ϰουτί bg. sb. kutija alb. kuti. Der. cutier s. m. (perceptor; negustor ambulant).
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare specializate
Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.
CUTIE NEAGRA aparat electronic instalat la bordul aeronavelor destinat controlului desfashurarii deplasarii in spatziu dupa incetarea zborului inregistrand pe banda magnetica date legate despre incarcatura distantza parcursa combustibil consumat etc. Cutia neagra serveshte la stabilirea circumstantzelor unui eventual accident aviatic.
cutie de rezonantza corpul principal al instrumentelor cu coarde care se fixeaza calushul* shi coardele. La instr. cu coarde cu claviatura* (clavecin* pian* etc.) coardele sunt fixate in interiorul c. C. intensifica shi coloreaza sunetele produse de coarde.
- sursa: DTM (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
cutíe cutii s. f. Obiect de lemn subtzire de metal sau de carton in care se pastreaza diferite obiecte shi care se poate transporta ushor. ◊ Cutia milelor (a darurilor sau mai rar de milostenie) = cutie in care se strang la biserica milostenii pentru saraci. Din tc. kutu gr. kuti.
- sursa: D.Religios (1994)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare de argou
Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.
a baga capul la cutie expr. 1. (in box) ashi feri capul de loviturile adversarului. 2. a se adaposti.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
k scos din cutie expr. foarte curat foarte ingrijit.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
cutia limbii expr. (adol.) gura.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
cutie de viteze expr. (glum.) organele genitale barbateshti.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv feminin (F134) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
cutie, cutiisubstantiv feminin
- 1. Obiect de lemn de metal de carton etc. in forma de cub de paralelipiped etc. gol in interior in care se pastreaza sau care protejeaza diverse lucruri. DEX '09 DEX '98 DLRLCdiminutive: cutiutza
- Cutzitul de desfacut cutii de conserve. C. PETRESCU I. I 3. DLRLC
- Abramovici scoase din buzunar cutia de tutun. SAHIA N. 90. DLRLC
- Nici un fenomen nu poate sta stingher pe lume despartzit de celelalte k intro cutie. IONESCURION C. 54. DLRLC
- Parcal vad pe astronomul... Cum ushor k din cutie scoate lumile din haos. EMINESCU O. I 140. DLRLC
- Cutia strimta a camarii sa umplut de furtunoase dezbateri. C. PETRESCU S. 6. DLRLC
- 1.1. Cutie de scrisori = cutie speciala plasata pe strada de catre organele poshtale in care expeditorii introduc scrisorile; cutie particulara in care factorii poshtali depun corespondentza adusa la domiciliu. DEX '09 DLRLC
- (Scos) k din cutie = foarte ingrijit imbracat sau prezentat. DEX '09 DLRLC
- Ginere k din cutie. CONTEMPORANUL VIII 5. DLRLC
-
- (Baga) capul la cutie! = (la jocul „dea capra”) fereshtetzi capul propteshtel in piept! DEX '09 DLRLC
- (Baga) capul la cutie! = fii prudent pazeshtete! DEX '09 DLRLC
-
-
- Cutie de viteze Cutie de rezonantza. DEX '09 DEX '98
- 2.1. Cutie de rezonantza = cutie (cu aplicatzie mai ales la instrumentele muzicale) astfel construita incat sa amplifice sunetele. DLRLC
- 2.2. Cutie de rezistentza = aparat pentru masurarea rezistentzei opuse unui curent electric. DLRLC
- 2.3. Cutie de viteze = cutie in care se afla mecanismul schimbatorului de viteza la automobile. DLRLC
-
- 3. Sertar. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: sertar
- Gaseshti cheile in cutia mesei. DLRLC
-
- 4. Lada in care hingherul baga cainii prinshi. DLRLC
- Sa mai iasa [cainele] ziua dupa ciolanul problematic: insemna sa mearga dea dreptul la cutie. GALACTION O. I 311. DLRLC
-
- 5. Casa de bani. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: caseta
- Capitatzia shi leafa lor [a dorobantzilor]... de la 1834 se platesc din cutiile satelor. BALCESCU O. I 37. DLRLC
- Cheltuielile... se faceau din venitul cutiilor sateshti. I. IONESCU D. 101. DLRLC
-
- Cutie craniana = cavitate osoasa in care se afla creierul; tzeasta capului. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: craniu
- Cutie toracica = scheletul din regiunea toracelui unde se afla inima plamanii etc. NODEX
etimologie:
- kutu DEX '98 DEX '09
- kuti DEX '09
- kutija DEX '98 DEX '09