12 definitzii pentru tamaduire

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

TAMADUÍRE tamaduiri s. f. (Pop.) Actziunea de a (se) tamadui shi rezultatul ei; tamaduiala. ♦ Izvorul tamaduirii = a) sarbatoare bisericeasca creshtina tzinuta in prima vineri dupa Pashti; b) loc cu ape de baut sau de scaldat care au proprietatea de a vindeca anumite boli. V. tamadui.

tamaduire sf [At: (a. 1618) GCR I 51/20 / P: ~dui~ / Pl: ~ri / E: tamadui] 1 (Pop) Vindecare a unei boli Si: insanatoshire lecuire (pop) tamaduiala (ivr) tamaduiciune (inv) tamaduintza. 2 (Pop; is) Izvorul ~rii Loc cu ape de baut sau de scaldat care au proprietatea de a vindeca anumite boli. 3 (Pop; ias) Sarbatoare religioasa creshtina care se celebreaza in Vinerea din Saptamana Luminata. 4 (Inv) Infiripare.

TAMADUÍRE tamaduiri s. f. (Pop.) Actziunea de a (se) tamadui shi rezultatul ei; tamaduiala. ♦ Izvorul tamaduirii = a) sarbatoare bisericeasca creshtina tzinuta in prima vineri dupa Pashti; b) loc cu ape de baut sau de scaldat care au proprietatea de a vindeca anumite boli. V. tamadui.

TAMADUÍRE tamaduiri s. f. Actziunea de a tamadui; vindecare insanatoshire lecuire. ◊ Fig. In mine chinuri port cotropitoare Leam catat tamaduiren razbunareasupra ta Dar de ele numai moartea blinda moarte ma ierta. DAVILA V. V. 189. ◊ Expr. (Cu aluzie la sarbatoarea creshtina cu acelashi nume) Izvorul tamaduirii = loc cu ape de baut sau de scaldat care au proprietatea de a vindeca anumite boli. Balta in care ne gasim este adevaratul izvor al tamaduirii. ALECSANDRI O. P. 268. Emsul este pustiu insa cum se arata primavara el incepe a se gati k sa primeasca multzimea calatorilor pre care i aduc la izvorul tamaduirii... trasurile de la Coblentza. NEGRUZZI S. I 326.

tamaduíre f. Vindecare. Daru tamaduiriĭ (iron.) obiceĭu de a fura cleptomanie. Izvoru tamaduiriĭ V. izvor.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

tamaduíre (pop.) s. f. g.d. art. tamaduírii; pl. tamaduíri

tamaduíre s. f. g.d. art. tamaduírii; pl. tamaduíri

+Izvorul Tamaduirii (sarbatoare) s. propriu n. art.

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

TAMADUIRE s. (MED.) indreptare infiripare insanatoshire intremare inzdravenire lecuire refacere restabilire ridicare vindecare (pop.) sculare tamaduiala (inv.) sanatoshare tamaduintza vracevanie. (~ completa a bolnavului.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

tamaduire s.f. Vindecare lecuire. ♦ (top.) Tamaduirea izvor de apa minerala situat in localitatea Stoiceni (Lapush); stabiliment balnear de interes local recomandat pentru tratarea ulcerului shi in afectziunea rinichilor. Din tamadui (DEX MDA).

Intrare: tamaduire
tamaduire substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tamaduire
  • tamaduirea
plural
  • tamaduiri
  • tamaduirile
genitiv-dativ singular
  • tamaduiri
  • tamaduirii
plural
  • tamaduiri
  • tamaduirilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

tamaduire, tamaduirisubstantiv feminin

  • 1. popular Actziunea de a (se) tamadui shi rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote figurat In mine chinuri port cotropitoare Leam catat tamaduiren razbunareasupra ta Dar de ele numai moartea blinda moarte ma ierta. DAVILA V. V. 189. DLRLC
    • 1.1. Izvorul tamaduirii = sarbatoare bisericeasca creshtina tzinuta in prima vineri dupa Pashti. DEX '09
    • 1.2. Izvorul tamaduirii = loc cu ape de baut sau de scaldat care au proprietatea de a vindeca anumite boli. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Balta in care ne gasim este adevaratul izvor al tamaduirii. ALECSANDRI O. P. 268. DLRLC
      • format_quote Emsul este pustiu insa cum se arata primavara el incepe a se gati k sa primeasca multzimea calatorilor pre care i aduc la izvorul tamaduirii... trasurile de la Coblentza. NEGRUZZI S. I 326. DLRLC
etimologie:
  • vezi tamadui DEX '98 DEX '09

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.