24 de definitzii pentru partida
din care- explicative (12)
- morfologice (6)
- relatzionale (4)
- specializate (1)
- argou (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
PARTÍDA partide s. f. 1. Desfashurare completa a unui joc distractiv sau sportiv cu toate fazele lui succesive in urma carora se stabilesc cashtigatorii; intrecere sportiva; meci. ◊ Expr. (Fam.) A pierde partida = a nu reushi intro actziune sau intro intreprindere a suferi un eshec a nu avea nicio shansa. ♦ Petrecere distractzie in grup organizata dupa un anumit program. O partida de vanatoare. 2. Casatorie sau proiect de casatorie (avantajos); p. ext. persoana vizata pentru un proiect de casatorie. 3. (Inv.) Partid; grupare tabara. ◊ Expr. A fi de partida cuiva = a fi partizanul unei grupari. A lua partida cuiva = a trece de partea cuiva a lua apararea cuiva. 4. (Cont.) Cont. ◊ (Contabilitate in) partida dubla = metoda de evidentza contabila in care inregistrarea operatziilor se face concomitent in debitul unui cont shi in creditul altui cont. (Contabilitate in) partida simpla = metoda de evidentza contabila in care inregistrarea se face fie numai in debitul unor conturi fie numai in creditul altor conturi. 5. Cantitate de marfuri vanduta sau cumparata o data. 6. Parte dintro compozitzie muzicala executata de unul dintre membrii unui ansamblu care executa aceasta parte. [Pl. shi: (4) partizi] Din ngr. partídha it. partita fr. partie.
partida sf [At: AR (1829) 71/25 / V: (inv) ~ita / Pl: ~de (ivp) ~izi / E: ngr παρτίδα it partita fr partie] 1 (Udp. „de”) Desfashurare completa a unui joc distractiv sau sportiv cu toate fazele succesive shi in urma careia se stabilesc cashtigatorii. 2 (Udp „de”) Intrecere intre doi jucatori intre doi sportivi intre doua echipe etc. 3 (Fam; ie) A pierde ~da A nu reushi intro actziune sau intro intreprindere. 4 (Fam; iae) A nu mai avea nici o shansa. 56 (Asr; shis ~ de placere ~a placerii) Petrecere (cu orgii sexuale) organizata in grup. 7 Grup de persoane care sustzin shi apara aceleashi opinii au aceleashi nazuintze etc. Si: grupare parte tabara (inv) partid (1). 8 (Is) Spirit (sau inv duh) de ~ Atitudine partinitoare fatza de un anumit grup. 9 (Ias) Solidaritate cu conceptziile unei grupari. 10 (Inv; ie) A fi de ~da cuiva A apartzine unui grup. 11 (Inv) A lua ~da cuiva A fi de partea cuiva. 12 (Rar) Partid (2). 13 (Ctb) Cont. 14 (Ctb; is) ~ dubla (sau inv indoita) Inregistrare shi reflectare in doua conturi a unei operatzii economice shi care consta in trecerea aceleiashi sume atat in debitul unui cont cat shi in creditul altui cont. 15 (Ctb; is) ~ simpla Inregistrare shi reflectare a unei operatzii economice intrun singur cont. 16 Cantitate de marfuri care formeaza un lot vandut sau cumparat cu ridicata. 17 Proiect de casatorie. 18 Persoana vizata pentru un astfel de proiect considerata din punctul de vedere al situatziei sale sociale sau materiale Si: (pop) parte. 19 Casatorie. 20 (Ie) A se casatori cu cineva pentru a obtzine avantaje materiale sau pozitzie sociala. 21 (Muz) Parte dintro compozitzie armonica executata de unul dintre membrii unui ansamblu sau de mai multzi membri la unison. 22 (If partita) Veche denumire a suitei. 23 (Is) ~ de sex Contact sexual considerat k divertisment shi performantza de obicei intre persoane necasatorite.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
PARTÍDA partide s. f. 1. Desfashurare completa a unui joc distractiv sau sportiv cu toate fazele lui succesive in urma carora se stabilesc cashtigatorii; intrecere sportiva; meci. ◊ Expr. (Fam.) A pierde partida = a nu reushi intro actziune sau intro intreprindere a suferi un eshec a nu avea nici o shansa. ♦ Petrecere distractzie in grup organizata dupa un anumit program. O partida de vanatoare. 2. Casatorie sau proiect de casatorie (avantajos); p. ext. persoana vizata pentru un proiect de casatorie. 3. (Inv.) Partid; grupare tabara. ◊ Expr. A fi de partida cuiva = a fi partizanul unei grupari. A lua partida cuiva = a trece de partea cuiva a lua apararea cuiva. 4. (Cont.) Cont. ◊ (Contabilitate in) partida dubla = metoda de evidentza contabila in care inregistrarea operatziilor se face concomitent in debitul unui cont shi in creditul altui cont. (Contabilitate in) partida simpla = metoda de evidentza contabila in care inregistrarea se face fie numai in debitul unor conturi fie numai in creditul altor conturi. 5. Cantitate de marfuri vanduta sau cumparata o data. 6. Parte dintro compozitzie muzicala executata de unul dintre membrii unui ansamblu care executa aceasta parte. [Pl. shi: (4) partizi] Din ngr. partídha it. partita fr. partie.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de valeriu
- actziuni
PARTÍDA partide shi (4) partizi s. f. 1. (La unele jocuri shi sporturi) Desfashurare completa a unui joc cu toate fazele lui succesive din momentul inceperii shi pina la obtzinerea unui rezultat sau pina la atingerea unei limite de timp. Colonelul zvirlise cartzile se uita peste umar la jocul vecinului sa nu scape cumva vreun amanunt din capriciile partidei. C. PETRESCU S. 108. Ne intoarcem la partida de shah. SEBASTIAN T. 181. Se juca o partida interesanta. CARAGIALE O. III 14. ◊ Expr. (Familiar) A pierde partida = a suferi un eshec a nu reushi intro actziune sau intro intreprindere. ♦ Indeletnicire distractiva in grup organizata dupa un program stabilit. ◊ (Frantzuzism) Partida de placere = petrecere organizata in grup. Sentorcea compania de la Urlatoare cu lautari. Fusese o partida de placere improvizata o fantazie a locotenentului. CARAGIALE O. II 201.2. Casatorie sau proiect de casatorie; p. ext. persoana care este luata in considerare pentru un proiect de casatorie. Inainte Zoie pina nul luase A respins partide mult mai serioase. TOPIRCEANU P. 234. Postelnicul George era partida stralucita in Bucureshti. BOLINTINEANU O. 414. Ramase incintata vazind k se infatzisheaza o astfel de partida vazind k cere pe fiicasa un postelnic. NEGRUZZI S. I 72. ◊ Expr. A face o partida buna = a face o casatorie avantajoasa. 3. (Invechit) Partid grupare. Nu voitzi pace cu partida adversa caci credetzi k oamenii care o compun vau atacat privilegiile de clasa. BOLINTINEANU O. 421. Multzi din cei mari... injghebara o partida contrarie. NEGRUZZI S. II 145. ◊ Expr. A fi de partida cuiva = a apartzine unei grupari a fi partizanul unei grupari. A fost o lupta cu pietre intre orashenii ce erau de partida lor cu ceilaltzi. GHICA A. 253. A lua partida cuiva = a trece de partea cuiva a lua partea cuiva. Femeile mai generoase decit barbatzii au luat partida ta. BOLINTINEANU O. 405. 4. (Contabilitate) Cont. ◊ Contabilitate in partida dubla = metoda de evidentza contabila in care inregistrarea operatziilor economice se face concomitent in debitul unui cont shi in creditul altui cont. Contabilitate in partida simpla = metoda veche de contabilitate in care se inregistrau numai anumite operatzii iar inregistrarea se facea fie numai in debitul unor conturi fie in creditul altor conturi. 5. Cantitate de marfuri formind un lot care se vinde sau se cumpara angro. O magazie lunga... in care se depozita marfa gata in baluri shi partide. ARDELEANU D. 102. Pl. shi: ((3) invechit) partizi (RUSSO S. 34).
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
PARTÍDA s.f. 1. Desfashurare completa a unui joc. ♦ Indeletnicire placuta in grup organizata din timp. 2. Casatorie sau proiect de casatorie; (p. ext.) persoana vizata pentru un asemenea proiect. 3. Cont. 4. Cantitate de marfuri vandute sau cumparate o data. 5. Notele executate de unul dintre membrii unui ansamblu sau de un grup la unison. [< ngr. partida cf. it. partita].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
PARTÍDA s. f. 1. desfashurare completa a unui joc. ◊ indeletnicire placuta in grup organizata din timp. 2. (proiect de) casatorie; (p. ext.) persoana vizata. 3. sistem de contabilitate pe categorii de operatzii economice. ◊ cont. 4. cantitate de marfuri vandute sau cumparate o data. 5. (muz.) parte dintro compozitzie executata de unul dintre membrii unui ansamblu sau de un grup la unison; grup de instrumente din aceeashi familie apartzinand unui ansamblu care executa aceasta parte. (< ngr. partida it. partita)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
PARTÍDA ~e f. 1) Durata a unui joc sportiv sau distractiv la sfarshitul careia se stabilesc cashtigatorii. ~ de tenis. ~ de baschet. ◊ A pierde ~a a suferi un eshec. 2) Divertisment concret cu participarea mai multor persoane. 3) Casatorie contractata in urma unor demersuri prealabile. 4) Persoana care constituie obiectul contractarii unei asemenea casatorii. 5) Fragment al unei partituri destinate unui interpret dintrun ansamblu sau unui grup de interpretzi care canta la unison. 6) Sistem de evidentza a unor operatzii financiare; cont. 7) (in comertz) Cantitate dintro marfa venita in acelashi timp de la fabrica sau pusa odata in vanzare; lot. [G.D. partidei] /<ngr. partídha fr. partie
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
partida f. 1. persoana de casatorit: e o partida foarte buna; 2. proiect de preumblare de petrecere intre mai multe persoane: am facut impreuna o partida frumoasa; 3. totalitatea operatziunilor unui joc: o partida de domino; 4. parte de socoteala cont particular: scrie la partida mea aceasta suma; 5. mod de a tzinea registrele: partida simpla dubla. [Modelat dupa it. partita shi fr. partie].
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
*partída f. pl. de shi zĭ (ngr. pártida shi partita d. it. partito; sp. partida fr. partie a. i.). Casatorie: a face o buna partida. Persoana de casatorit: aceasta fata ar fi o excelenta partida. Plimbare amuzament joc in tovarashie cu altu: a face o partida de cartzĭ de vinatoare pe apa in trasura cu luntrea. Com. Cont particular al cuĭva la cineva: la partida luĭ eraŭ 100 de francĭ. Mod de a tzinea socotelile in registre: partida simpla dupla.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
partita sf vz partida
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
partída maratón s. f. (sport) Partida care dureaza foarte mult ◊ „B.G. la intrecut [...] pe I.N. dupa o partida maraton care a durat aproape trei ore shi jumatate.” R.l. 2 VI 75 p. 5. ◊ „O partida maraton sa disputat intre P.G. (S.U.A.) shi E.M.” R.l. 26 VI 75 p. 3. ◊ „F.G. sustzinea o partidamaraton incheiata dupa mai multe intreruperi la mutarea 90 prin remiza [...]” Fl. 5 X 84 p. 22 (din partida + maraton)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizata de Editura Logos
- adaugata de raduborza
- actziuni
partídatést s. f. (sport) Partida cu rol de test ◊ „Natzionala de rugbi va sustzine o partidatest cu echipa Angliei.” Emisiune Radio 3 XII 84; v. shi Sc. 4 XII 84 p. 3 (din partida + test)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizata de Editura Logos
- adaugata de raduborza
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
+partida2 (lot de arbori destinat exploatarii) s. f. g.d. art. partizii; pl. partizi
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adaugata de gall
- actziuni
!partída s. f. g.d. art. partídei; (jocuri casatorii grupuri instrumentale) pl. partíde
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
partída (joc casatorie marfa grup instrumental) s. f. g.d. art. partídei; pl. partíde
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
partída (cont.) s. f. pl. partízi
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
partida (comertz) pl. partizi
- sursa: MDO (1953)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
partida (de shah) de.
- sursa: IVO-III (1941)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
PARTÍDA s. 1. v. meci. 2. (rar) talon. (~ la unele jocuri de cartzi.) 3. v. grupare. 4. (POL.) factziune. (Apartzine ~ adverse.) 5. v. casatorie. 6. v. cont.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
PARTÍDA s. v. partid.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
PARTIDA s. 1. (SPORT) disputa intilnire intrecere joc meci. (O ~ atractiva disputata.) 2. (rar) talon. (~ la unele jocuri de cartzi.) 3. grupare tabara (inv.) parte partid. (Fruntash al ~ unioniste.) 4. (POLITICA) factziune. (Apartzine ~ adverse.) 5. casatorie. (A facut o ~ buna.) 6. (CONT.) cont. (Mijloc economic inscris in ~.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
partida s. v. PARTID.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare specializate
Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.
partida I. Compartiment dintrun ansamblu (1 2) muzical format fie dintrun singur interpret [in ansamblul cameral; ex.: un membru dintrun cvartet (1)] fie din mai multzi interpretzi (ex. p. vl. I dintro orch.). 2. Parte (2); voce (3); shtima.
- sursa: DTM (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare de argou
Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.
a pierde partida expr. a nu reushi intro actziune sau intro intreprindere a suferi un eshec.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv feminin (F1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
substantiv feminin (F45) | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
substantiv feminin (F1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
partida, partide / partida, partizisubstantiv feminin
- 1. Desfashurare completa a unui joc distractiv sau sportiv cu toate fazele lui succesive in urma carora se stabilesc cashtigatorii; intrecere sportiva. DEX '09 DEX '98 DLRLC DNsinonime: meci
- Colonelul zvirlise cartzile se uita peste umar la jocul vecinului sa nu scape cumva vreun amanunt din capriciile partidei. C. PETRESCU S. 108. DLRLC
- Ne intoarcem la partida de shah. SEBASTIAN T. 181. DLRLC
- Se juca o partida interesanta. CARAGIALE O. III 14. DLRLC
- 1.1. Petrecere distractzie in grup organizata dupa un anumit program. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- O partida de vanatoare. DEX '09 DEX '98
- 1.1.1. Partida de placere = petrecere organizata in grup. DLRLC
- Sentorcea compania de la Urlatoare cu lautari. Fusese o partida de placere improvizata o fantazie a locotenentului. CARAGIALE O. II 201. DLRLC
-
-
- A pierde partida = a nu reushi intro actziune sau intro intreprindere a suferi un eshec a nu avea nicio shansa. DEX '09 DLRLC
-
- 2. Casatorie sau proiect de casatorie (avantajos). DEX '09 DEX '98 DLRLC DNsinonime: casatorie
- Inainte Zoie pina nul luase A respins partide mult mai serioase. TOPIRCEANU P. 234. DLRLC
- Ramase incintata vazind k se infatzisheaza o astfel de partida vazind k cere pe fiicasa un postelnic. NEGRUZZI S. I 72. DLRLC
- 2.1. Persoana vizata pentru un proiect de casatorie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- Postelnicul George era partida stralucita in Bucureshti. BOLINTINEANU O. 414. DLRLC
-
- A face o partida buna = a face o casatorie avantajoasa. DLRLC
-
-
- Nu voitzi pace cu partida adversa caci credetzi k oamenii care o compun vau atacat privilegiile de clasa. BOLINTINEANU O. 421. DLRLC
- Multzi din cei mari... injghebara o partida contrarie. NEGRUZZI S. II 145. DLRLC
- A fi de partida cuiva = a fi partizanul unei grupari. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- A fost o lupta cu pietre intre orashenii ce erau de partida lor cu ceilaltzi. GHICA A. 253. DLRLC
-
- A lua partida cuiva = a trece de partea cuiva a lua apararea cuiva. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Femeile mai generoase decit barbatzii au luat partida ta. BOLINTINEANU O. 405. DLRLC
-
-
- 4. Cont. DEX '09 DEX '98 DLRLC DNsinonime: cont
- 4.1. (Contabilitate in) partida dubla = metoda de evidentza contabila in care inregistrarea operatziilor se face concomitent in debitul unui cont shi in creditul altui cont. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- 4.2. (Contabilitate in) partida simpla = metoda de evidentza contabila in care inregistrarea se face fie numai in debitul unor conturi fie numai in creditul altor conturi. DEX '09 DEX '98 DLRLC
-
- 5. Cantitate de marfuri vanduta sau cumparata o data. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- O magazie lunga... in care se depozita marfa gata in baluri shi partide. ARDELEANU D. 102. DLRLC
-
- 6. Parte dintro compozitzie muzicala executata de unul dintre membrii unui ansamblu care executa aceasta parte. DEX '09 DEX '98 DN
-
etimologie:
- partídha DEX '09 DEX '98 DN
- partita DEX '09 DEX '98 DN
- partie DEX '09 DEX '98