23 de definitzii pentru indepartare

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

INDEPARTÁRE indepartari s. f. Actziunea de a (se) indeparta shi rezultatul ei; inlaturare eliminare; destituire; abatere deviere. V. indeparta.

INDEPARTÁRE indepartari s. f. Actziunea de a (se) indeparta shi rezultatul ei; inlaturare eliminare; destituire; abatere deviere. V. indeparta.

indepartare sf [At: DEX / Pl: ~tari / E: indeparta] 1 Ashezare la o distantza mai mare decat cea initziala. 2 TZinere la distantza a cuiva sau a ceva. 3 Inlaturare a cuiva dintro functzie. 4 Plecare din apropierea cuiva sau a ceva. 5 Distantzare spirituala de cineva sau de ceva. 6 Abatere de la ceva stabilit.

INDEPARTÁRE indepartari s. f. Actziunea de a (se) indeparta. 1. Inlaturare; destituire. 2. Abatere deviere. Orice indepartare de la ideologia socialista... contribuie la intarirea ideologiei burgheze. SCINTEIA 1953 nr. 2624.

INDEPARTÁ indepartez vb. I. 1. Tranz. A face sa fie sau a tzine departe; a inlatura. ♦ A scoate pe cineva din functzie; a concedia. 2. Refl. A pleca din apropierea cuiva sau a ceva; a merge in alta parte. ♦ A se abate a devia. In + departa.

INDEPARTÁ indepartez vb. I. 1. Tranz. A face sa fie sau a tzine departe; a inlatura. ♦ A scoate pe cineva din functzie; a concedia. 2. Refl. A pleca din apropierea cuiva sau a ceva; a merge in alta parte. ♦ A se abate a devia. In + departa.

indeparta [At: DA / Pzi: ~tez / E: in + departa] 1 vt A asheza la o distantza mai mare decat cea initziala. 2 vt A tzine departe ceva sau pe cineva. 3 vt A inlatura pe cineva dintro functzie. 4 vr A pleca din apropierea cuiva sau a ceva. 5 vr A se distantza sufleteshte de cineva sau de ceva. 6 vr A se abate de la ceva stabilit.

INDEPARTÁ indepartez vb. I. (Uneori in concurentza cu departa) 1. Tranz. A inlatura a da la o parte; a tzine departe. V. elimina. Cind vreunul dintre flacai da sa puie mina pe cite ceva elei indeparteaza cu naframile. SEVASTOS N. 160. Tot nu inceta... sa intarite pe imparatul k doar ar pedepsi shi ar indeparta pe imparateasa. SBIERA P. 110. ♦ A scoate din functzie pentru abateri grave; a concedia. 2. Refl. A se duce a pleca din apropierea cuiva sau a ceva a merge in alta parte. Scrii k te simtzi asha linga el streina parca ceva sa indepartat. C. PETRESCU I. II 64. Cum sau indepartat zmaul au shi ieshit musca din crapaturica. SBIERA P. 75. ♦ A se abate a devia. Sa nu ne indepartam de la subiect.

A INDEPARTÁ ~éz tranz. 1) A face sa se indeparteze. 2) (obiecte) A muta mai departe (unul de altul). 3) pop. (persoane) A scoate drept pedeapsa (dintro functzie); a da afara; a destitui; a elibera; a concedia. Lau ~at de la conducere. 4) fig. A tzine la distantza; a distantza. /in + a departa

A SE INDEPARTÁ ma ~éz intranz. 1) A se deplasa sau a se situa la o anumita distantza (de cineva sau de ceva); a se distantza. Sa nu te ~ezi de mine.~ de subiect a se abate de la tema. 2) fig. (despre persoane) A inceta de a mai avea conceptzii comune. Se ~eaza unii de altzii. /in + a departa

departéz v. tr. (d. departe). Pun (duc) departe: a departa scaunu de masa. Scot inlatur: a departa un functzionar dintr’o functziune. V. refl. Ma duc departe ma despart: departeazate de cine k mushca. SHi indep.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

indepartáre s. f. g.d. art. indepartắrii; pl. indepartắri

indepartáre s. f. g.d. art. indepartarii; pl. indepartari

indepartá (a ~) vb. ind. prez. 3 indeparteáza

indepartá vb. ind. prez. 1 sg. indepartéz 3 sg. shi pl. indeparteáza

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

INDEPARTÁRE s. 1. departare distantzare. (~ lui de grupul nostru.) 2. departare dezlipire. (~ lui de mama sa.) 3. v. anulare. 4. v. spatziere. 5. v. excludere. 6. v. destituire. 7. v. concediere. 8. v. ridicare. 9. v. curatzare. 10. v. inlaturare. 11. v. evitare. 12. inlaturare (fig.) scuturare. (~ lantzurilor robiei.) 13. v. deviere.

INDEPARTARE s. 1. departare distantzare. (~ lui de grupul nostru.) 2. departare dezlipire. (~ lui de mama.) 3. anulare eliminare inlaturare scoatere suprimare shtergere taiere. (~ unui rind dintrun text.) 4. departare distantzare rarire spatziere. (~ literelor unui cuvint.) 5. eliminare excludere inlaturare scoatere. (~ lui din organizatzie.) 6. demitere destituire scoatere (inv. shi fam.) mazilire mazilit. (~ cuiva dintro functzie.) 7. concediere scoatere. (~ cuiva din slujba.) 8. inlaturare ridicare ridicat. (~ unui coltz din val.) 9. curatzare eliminare inlaturare scoatere. (Preparat pentru ~ petelor.) 10. eliminare inlaturare suprimare. (~ cauzelor raului.) 11. evitare impiedicare inlaturare ocolire preintimpinare prevenire (rar) preventzie. (~ unor consecintze neplacute.) 12. inlaturare (fig.) scuturare. (~ lantzurilor robiei.) 13. abatere deviatzie deviere mutare schimbare. (~ cursului unei ape.)

INDEPARTÁ vb. 1. a (se) departa a (se) distantza. (Se ~ unii de altzii; sa ~ de grupul nostru.) 2. v. izola. 3. a (se) departa a (se) dezlipi. (Sa nu te ~ de mine!) 4. v. spatzia. 5. v. izgoni. 6. v. exclude. 7. v. destitui. 8. v. concedia. 9. v. ridica. 10. v. scoate. 11. v. curatza. 12. v. instraina. 13. v. inlatura. 14. v. evita. 15. v. risipi. 16. a inlatura (fig.) a scutura. (A ~ lantzurile robiei.) 17. v. abate.

INDEPARTA vb. 1. a (se) departa a (se) distantza. (Se ~ unii de altzii; sa ~ de grupul nostru.) 2. a (se) izola. (De ce teai ~ de noi?) 3. a (se) departa a (se) dezlipi. (Sa nu te ~ de mine!) 4. a departa a distantza a rari a spatzia (inv.) a spatziona. (A ~ literele unui cuvint.) 5. a alunga a departa a goni a izgoni (rar) a prigoni a razmeri a surghiuni (inv. shi pop.) a oropsi (pop.) a zgorni (inv. shi reg.) a intiri a mina a taia (reg.) a tintiri a zgoni (Transilv. shi Ban.) a dudui a gorgoni (Transilv.) a pafuga (prin Transilv.) a poteri (prin Olt. shi Ban.) a sprinji (Transilv. shi Maram.) a tzipa (Ban. shi Transilv.) a zogorni (inv.) a lepada a rashchira (fam.) a matrashi (fam. fig.) a matura. (La ~ de la sine.) 6. a elimina a exclude a inlatura a scoate. (A ~ pe cineva dintro organizatzie.) 7. a demite a destitui a scoate (inv. shi fam.) a mazili. (La ~ din functzie.) 8. a concedia a scoate (inv.) a slobozi (grecism inv.) a exoflisi (fam.) a matrashi. (La ~ din slujba.) 9. a inlatura a lua a ridica. (A ~ coltzul valului.) 10. a departa a elimina a inlatura a scoate. (~ petele de grasime de pe haine.) 11. a curatza a elimina a inlatura. (A ~ murdaria de pe jos.) 12. a se departa a se instraina. (Sa ~ de tot de noi.) 13. a elimina a inlatura a suprima. (A ~ cauza raului.) 14. a evita a se feri a impiedica a inlatura a ocoli a preintimpina a preveni (rar) a se apara. (Incearca sa ~ primejdia.) 15. a risipi a spulbera. (Ia ~ toata temerea.) 16. a inlatura (fig.) a scutura. (A ~ lantzurile robiei.) 17. a se abate a se departa a devia a divaga (inv.) a (se) scapata. (Sa ~ de la subiect.)

A (se) indeparta ≠ a (se) apropia

Intrare: indepartare
indepartare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • indepartare
  • ‑ndepartare
  • indepartarea
  • ‑ndepartarea
plural
  • indepartari
  • ‑ndepartari
  • indepartarile
  • ‑ndepartarile
genitiv-dativ singular
  • indepartari
  • ‑ndepartari
  • indepartarii
  • ‑ndepartarii
plural
  • indepartari
  • ‑ndepartari
  • indepartarilor
  • ‑ndepartarilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

indeparta, indepartezverb

  • 1. tranzitiv A face sa fie sau a tzine departe. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: inlatura antonime: apropia
    • format_quote Cind vreunul dintre flacai da sa puie mina pe cite ceva elei indeparteaza cu naframile. SEVASTOS N. 160. DLRLC
    • format_quote Tot nu inceta... sa intarite pe imparatul k doar ar pedepsi shi ar indeparta pe imparateasa. SBIERA P. 110. DLRLC
    • 1.1. A scoate pe cineva din functzie. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: concedia
  • 2. reflexiv A pleca din apropierea cuiva sau a ceva; a merge in alta parte. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Scrii k te simtzi asha linga el streina parca ceva sa indepartat. C. PETRESCU I. II 64. DLRLC
    • format_quote Cum sau indepartat zmaul au shi ieshit musca din crapaturica. SBIERA P. 75. DLRLC
    • 2.1. A se abate. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Sa nu ne indepartam de la subiect. DLRLC
etimologie:
  • In + departa DEX '98 DEX '09

indepartare, indepartarisubstantiv feminin

etimologie:
  • vezi indeparta DEX '98 DEX '09

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.