22 de definitzii pentru abatere (indepartare)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

ABÁTERE abateri s. f. 1. Actziunea de a (se) abate2 shi rezultatul ei. ♦ Incalcare a unei dispozitzii cu caracter administrativ sau disciplinar. 2. Diferentza dintre valoarea efectiva sau valoarealimita admisa a unei marimi shi valoarea ei nominala. ♦ (Tehn.) Diferentza dintre dimensiunea reala shi cea proiectata a unei piese. V. abate2.

abatere1 sf [At: (a. 1776) URICARIUL XI 248 / Pl: ~ri / E: abate2] 12 Indepartare de la un drum de la o directzie Si: deviere. 3 Indepartare de la o norma de la o linie de conduita sau de judecata etc. 4 (Inv; ils) ~ de la vorba Digresiune. 5 (Ils) ~ de la regula Exceptzie. corectata

abátere s.f. 1 Indepartare deviatzie de la directzia initziala sau normala. ◊ Abatere de la regula = exceptzie. ♦ Fig. Indepartare de la o norma de la o linie de conduita de gandire etc. ♦ (jur.) Incalcare a unei dispozitzii cu caracter administrativ sau disciplinar. Abaterile Turciei de la tractatele ce le avea (GHICA). 2 (tehn.) Diferentza dintre valoarea efectiva sau valoarealimita admisa a unei marimi shi valoarea ei nominala. ♦ Diferentza dintre dimensiunea reala shi cea proiectata a unei piese. 3 (mar.) Operatzia de intoarcere intentzionata a prorei unei nave intro anumita directzie. 4 (gram.) Exceptzie. 5 (econ.) Abatere fiscala = parte procentuala din venit care este scutita de impozit. Abatere monetara = factor de natura inflatzionista care se caracterizeaza prin creshterea mai rapida a masei monetare in raport cu masa bunurilor shi serviciilor manifestata prin majorari ale pretzurilor shi scaderea puterii de cumparare a unei monezi. ◊ Compus: abaterestandard = indicator de masurare a dispersiei valorilor unei variabile aleatorii. • pl. i. /v. abate2.

ABÁTERE abateri s. f. 1. Actziunea de a (se) abate2 shi rezultatul ei. ◊ Expr. Abatere de la regula = exceptzie. ♦ Incalcare a unei dispozitzii cu caracter administrativ sau disciplinar. 2. Diferentza dintre valoarea efectiva sau valoarealimita admisa a unei marimi shi valoarea ei nominala. ♦ (Tehn.) Diferentza dintre valoarea reala shi cea proiectata a unei piese. V. abate2.

ABÁTERE abateri s. f. Actziunea de a (s e) abate shi rezultatul ei; indepartare (de la drumul initzial fig. de la un principiu de la o directiva o regula o dispozitzie legala etc.); calcare incalcare contravenire. Abaterile de la regulamentul circulatziei se sanctzioneaza. ◊ Preocuparea pentru unitatea de neclintit a partidului pentru puritatea rindurilor sale pentru intarirea disciplinei de partid pentru educarea membrilor de partid in spiritul de vigilentza impotriva dushmanului de clasa din interior shi din afara al intransigentzei impotriva abaterilor de la linia partidului este o sarcina permanenta a fiecarei organizatzii a partidului. GHEORGHIUDEJ ART. CUV. 566.

ABÁTERE abateri s. f. 1. Actziunea de a (se) abate shi rezultatul ei; indepartare; calcare incalcare; infractziune contraventzie. ◊ Expr. Abatere de la regula = exceptzie. 2. Diferentza dintre valoarea masurata shi valoarea reala a unei marimi. ♦ (Tehn.) Diferentza dintre dimensiunea reala shi cea proiectata a unei piese.

ABÁTERE s.f. Actziunea de a (se) abate shi rezultatul ei. ♦ Diferentza dintre valoarea masurata a unei marimi shi valoarea ei reala. ♦ (Tehn.) Diferentza dintre dimensiunea maxima sau minima realizata pentru o piesa shi dimensiunea ei proiectata. ♦ Intoarcere a prorei unei nave intro anumita directzie. [< abate].

abátere s. f. 1. actziunea de a (se) abate. ♦ incalcare a unor dispozitzii. 2. diferentza dintre valoarea nominala a unei marimi shi valoarea ei masurata. 3. (tehn.) diferentza dintre dimensiunea maxima sau minima realizata pentru o piesa shi dimensiunea ei proiectata. (< abate)

abatére abateri s.f. 1. Incalcare a unor dispozitzii a unor norme. 2. Diferentza dintre valoarea masurata a unei marimi shi valoarea ei reala.

ABÁTERE ~i f. 1) jur. Incalcare a unor dispozitzii legale. 2) tehn. Diferentza intre valoarea masurata a unei marimi shi valoarea ei reala. [G.D. abaterii] /v. a abate

ABATERE s. f. (Mold.) Inclinatzie vocatzie aptitudine. Sa cerce buni dascali sai invetze legea shi alte invatzaturi shi meshteshu<gu>ri dupa abaterea lor. BUCOAVNA 1775 43v. Etimologie: abate. Vezi shi abatut.

abatere f. 1. departare (shi fig.): digresiune; 2. contraventzie politzieneasca; 3. Gram. exceptziune.

abátere f. Actziunea de a saŭ de a se abate. Digresiune. Deviere. Infractziune. Exceptziune.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

abátere s. f. g.d. art. abáterii; pl. abáteri

abátere s. f. g.d. art. abáterii; pl. abáteri

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

ABÁTERE s. 1. v. deviere. 2. culpabilitate culpa eroare gresheala pacat vina vinovatzie (livr.) eres (rar) prihana (inv. shi reg.) teahna (reg.) gresh (Olt. Munt. shi Mold.) ponos (inv.) cusur sablazna scandal sminta sminteala (fig.) ratacire (inv. fig.) rataceala. (O ~ de mica importantza.) 3. v. neregula. 4. anomalie deviere. (Sa produs o ~ inexplicabila.) 5. v. exceptzie.

ABATERE s. 1. deviatzie deviere indepartare mutare schimbare. (~ a cursului unei ape.) 2. culpabilitate culpa eroare gresheala pacat vina vinovatzie (livr.) eres (rar) prihana (inv. shi reg.) teahna (reg.) gresh (Olt. Munt. shi Mold.) ponos (inv.) cusur sablazna scandal sminta sminteala (fig.) ratacire (inv. fig.) rataceala. (O ~ de mica importanta.) 3. anomalie deviere. (Sa produs o ~ inexplicabila.) 4. exceptzie. (Exista citeva ~ de la regula.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

ABATERE distantza masurata pe sol de la verticala parasirii aeronavei de catre un parashutist sau o parashuta la locul de aterizare.

ABATERE (GRESHEALA DE LIMBA) s. f. (< abáte cf. fr. abattre it. abbatere): indepartare de la o anumita regula lingvistica incalcare orala sau scrisa a normelor limbii literare. Abaterea sau gresheala de limba vizeaza pronuntzarea sunetelor a silabelor shi a cuvintelor accentuarea shi despartzirea in silabe a cuvintelor; folosirea cuvintelor cu sensul lor propriu scrierea cu majuscule scrierea cuvintelor compuse folosirea neologismelor a expresiilor shi a locutziunilor folosirea formulelor corelative dezacordurile abrevierile exprimarile pleonastice folosirea adjectivelor fara grade de comparatzie shi a adjectivelor invariabile folosirea semnelor de ortografie shi de punctuatzie etc. Ea poate fi deci abatere de pronuntzare (fonetica) de vocabular (lexicala) de gramatica (gramaticala) de ortografie (ortografica) de punctuatzie. Dar gresheala de limba mai vizeaza shi interpretarea unor anumite situatzii lingvistice aspectul exterior al comunicarii contzinutul sau esentza comunicarii masura in care gresheala se repeta sau este proprie unuia sau mai multor vorbitori etc. De aceea se mai poate vorbi shi despre abatere de interpretare de forma de fond tipica etc.

ABATERE Termen impus de gramatica normativa* pentru a desemna nerespectarea regulilor* unei limbi sau mai restrictiv devierile de la normele* statornicite pentru o anumita epoca de uzul literar* al limbii; sin. gresheala; incorectitudine; interfereaza k semnificatzie cu agramaticalitate* fiind insa mai larg shi mai putzin tehnic decat ultimul care este specializat pentru gramatica generativa* (vezi AGRAMATICALITATE). Termenul abatere are o conotatzie defavorabila implicand o atitudine de condamnare a devierilor de la norma shi dimpotriva de recomandare a regulii a normei. in functzie de tipul de reguli shi de norme nerespectate se disting: a) abateri in raport cu competentza* lingvistica deci abateri de la regulile de constructzie gramaticala (morfologice sintactice inclusiv reguli de acord* shi de topica*) shi de la regulile de constructzie semantica; b) abateri in raport cu competentza comunicativa deci de la normele de adecvare* situatzionala shi stilistica; c) abateri de la normele de pronuntzie shi de la conventziile ortografice shi de punctuatzie statornicite pentru o anumita epoca in limba literara*. Abaterea poate fi utilizata conshtient cu functzie stilistica (vezi de ex. pentru literatura romana rolul abaterii la I.L. Caragiale). Abaterea constituie pentru anumitzi autori criteriu esentzial in definirea stilului*. Vezi AGRAMATICALITATE; CORECTITUDINE; GRAMATICALITATE. G.P.D.

abatere standard (engl.= standard deviation)deviatzie standard.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

abatere abateri s. f. (glum.) casatorie

Intrare: abatere (indepartare)
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • abatere
  • abaterea
plural
  • abateri
  • abaterile
genitiv-dativ singular
  • abateri
  • abaterii
plural
  • abateri
  • abaterilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

abatere, abaterisubstantiv feminin

  • 1. Actziunea de a (se) abate shi rezultatul ei. DEX '09 DLRM DN
    • 1.1. Incalcare a unei dispozitzii cu caracter administrativ sau disciplinar; contravenire. DEX '09 DLRLC DLRM MDN '00
      • format_quote Abaterile de la regulamentul circulatziei se sanctzioneaza. DLRLC
    • 1.2. Indepartare de la drumul initzial. MDA2 DLRLC
      sinonime: deviere
    • 1.3. figurat Indepartare de la un principiu de la o directiva o regula etc. MDA2 DLRLC
      • format_quote Preocuparea pentru unitatea de neclintit a partidului pentru puritatea rindurilor sale pentru intarirea disciplinei de partid pentru educarea membrilor de partid in spiritul de vigilentza impotriva dushmanului de clasa din interior shi din afara al intransigentzei impotriva abaterilor de la linia partidului este o sarcina permanenta a fiecarei organizatzii a partidului. GHEORGHIUDEJ ART. Cuv. 566. DLRLC
  • 2. Diferentza dintre valoarea efectiva sau valoarealimita admisa a unei marimi shi valoarea ei nominala. DEX '09 DLRM DN
    • 2.1. tehnica Diferentza dintre dimensiunea reala shi cea proiectata a unei piese. DEX '09 DLRM DN
  • 3. Intoarcere a prorei unei nave intro anumita directzie. DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.