21 de definitzii pentru discretzie

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

DISCRÉTZIE s. f. 1. Insushirea de a fi discret. ◊ Expr. A pastra discretzia = a nu raspandi o shtire a nu divulga un secret incredintzat. ♦ Rezerva in atitudine retzinere in vorbe shi in fapte. 2. Fig. Calitatea de a nu atrage atentzia de a nu shoca (prin aspect). 3. (Fam.; in loc. adv. shi expr.) La discretzie = fara nicio restrictzie din belshug. La discretzia cuiva = la dispozitzia cuiva. [Var.: (inv.) discretziúne s. f.] Din fr. discrétion lat. discretio onis.

discretzie sf [At: CR (1839) 1671/17 / P: ~tzie / V: (iuz) ~iune (inv) ~eciune / Pl: ~i / E: fr discrétion it discrezione lat discretio onis] 1 Calitatea de a pastra un secret o taina incredintzata. 2 (Ie) A pastra ~ A nu divulga un secret. 3 (Iae) A nu divulga o shtire. 4 Retzinere in vorbe in purtari in fapte Si: rezerva cumpatare. 5 (Ilav) La ~ Cat pofteshti. 6 (Ial) Din belshug. 7 (Fig) Calitate de a nu atrage atentzia sau de a nu shoca prin aspect. 8 (Ilav) Cu ~ Fara a atrage atentzia. 9 (Ie) A fi (sau a ramane a lasa a pune a ajunge etc.) la (sau inv in) ~ (cuiva) A fi (a ramane a lasa a pune a ajunge etc.) la bunul plac al cuiva. 10 (Ivr) Suma de bani. 11 (Ivr) Cadou.

DISCRÉTZIE s. f. 1. Calitatea de a pastra o taina incredintzata. ◊ Expr. A pastra discretzia = a nu raspandi o shtire a nu divulga un secret incredintzat. ♦ Rezerva in atitudine retzinere in vorbe shi in fapte. 2. Fig. Calitatea de a nu atrage atentzia de a nu shoca (prin aspect). 3. (Fam.; in loc. adv. shi expr.) La discretzie = cat pofteshti cat vrei fara nici o restrictzie din belshug. A fi (sau a ajunge a ramane a pune a lasa) la discretzia cuiva = a fi (sau a ajunge etc.) la bunul plac la dispozitzia cuiva supus puterii abuzive capriciilor cuiva. [Var.: (inv.) discretziúne s. f.] Din fr. discrétion lat. discretio onis.

DISCRÉTZIE s. f. 1. Calitatea de a fi discret de a pastra o taina incredintzata. Lasa la o parte discretzia shi se apuca sai povesteasca. REBREANU R. I 253. ◊ Expr. A pastra discretzia = a nu raspindi o shtire a nu divulga un secret incredintzat. Sa pastrat discretzia cu privire la aceasta intimplare. ♦ Rezerva in atitudine retzinere in vorbe shi fapte. Nu aveau altceva de facut decit sa ne examineze. SHi faceau asta cu o lipsa de discretzie uimitoare. CAMIL PETRESCU U. N. 178. Facind un compromis intre rosh shi nevoia ei de discretzie a ales culoarea roza pentru excursia din muntzii Varatecului. IBRAILEANU A. 145. E atita discretzie shi delicatetza in exprimarea sentimentului. GHEREA ST. CR. III 274. 2. (Familiar numai in loc. adv.) La discretzie = cit pofteshti cit vrei fara nici o restrictzie. ◊ Rxpr. A fi (sau a ajunge a ramine a pune a lasa) la discretzia (cuiva) = a fi (sau a ajunge etc.) la bunul plac la cheremul la dispozitzia (cuiva) supus puterii abuzive capriciilor (cuiva). Varianta: (invechit) discretziúne (pronuntzat tziu) (GHICA S. 104) s. f.

DISCRÉTZIE s.f. 1. Insushirea de a fi discret. ◊ A pastra discretzie = a nu divulga o taina incredintzata. ♦ Rezerva cumpatare retzinere (in purtari in vorbe). 2. La discretzie = din belshug; a fi la discretzia (cuiva) = a fi la cheremul la dispozitzia (cuiva). [Gen. iei var. discretziune s.f. / cf. fr. discrétion it. discrezione lat. discretio discernamant alegere].

DISCRÉTZIE s. f. 1. insushirea de a fi discret. ♦ a pastra ~ = a nu divulga o taina incredintzata. 2. (fam.) la ~ = din belshug; la a (cuiva) = la cheremul la dispozitzia (cuiva). (< fr. discrétion lat. discretio)

DISCRÉTZIE f. 1) Caracter discret. 2) Comportare retzinuta shi plina de tact; delicatetze. ◊ La ~ cat doreshte. A pune (sau a lasa) la ~a cuiva a pune (a lasa) la dispozitzia cuiva. [Art. discretzia; G.D. discretziei; Sil. tzie] /<fr. discrétion lat. discretio ~onis

DISCRETZIÚNE s. f. v. discretzie.

DISCRETZIÚNE s.f. v. discretzie.

discretzi(un)e f. 1. caracterul persoanei discrete; 2. bunul plac supunere neconditzionata: a fi la discretziunea cuiva; 3. rezerva: cu mare discretziune.

* discretziúne f. (lat. discrétio ónis). Rezerva in vorba shi’n purtare. Bun plac dispozitziune: toate bunatatzile eraŭ la discretziunea luĭ. A fi la discretziunea cuĭva a depinde de el. SHi étzie. V. cherem.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

discrétzie (tzie) s. f. art. discrétzia (tzia) g.d. discrétzii art. discrétziei

discrétzie s. f. (sil. tzie) art. discrétzia (sil. tzia) g.d. art. discrétziei; pl. discrétzii

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

DISCRÉTZIE s. secret tacere. (A pastrat o ~ absoluta asupra celor discutate.)

DISCRETZIE s. secret tacere. (A pastrat o ~ absoluta asupra celor discutate.)

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

AB ORE AD AUREM (lat.) de la gura la ureche A vorbi ab ore ad aurem cu toata discretzia.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a fi la cheremul / discretzia cuiva expr. (pop.) a fi supus puterii abuzive sau capriciilor cuiva.

la discretzie expr. cat pofteshti cat vrei din belshug.

Intrare: discretzie
  • silabatzie: -tzi-e info
substantiv feminin (F135)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • discretzie
  • discretzia
plural
genitiv-dativ singular
  • discretzii
  • discretziei
plural
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F107)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • discretziune
  • discretziunea
plural
genitiv-dativ singular
  • discretziuni
  • discretziunii
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

discretziesubstantiv feminin

  • 1. Insushirea de a fi discret. DEX '09 DLRLC DN
    antonime: indiscretzie
    • format_quote Lasa la o parte discretzia shi se apuca sai povesteasca. REBREANU R. I 253. DLRLC
    • 1.1. Rezerva in atitudine retzinere in vorbe shi in fapte. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Nu aveau altceva de facut decit sa ne examineze. SHi faceau asta cu o lipsa de discretzie uimitoare. CAMIL PETRESCU U. N. 178. DLRLC
      • format_quote Facind un compromis intre rosh shi nevoia ei de discretzie – a ales culoarea roza pentru excursia din muntzii Varatecului. IBRAILEANU A. 145. DLRLC
      • format_quote E atita discretzie shi delicatetza in exprimarea sentimentului. GHEREA ST. CR. III 274. DLRLC
    • chat_bubble A pastra discretzia = a nu raspandi o shtire a nu divulga un secret incredintzat. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Sa pastrat discretzia cu privire la aceasta intamplare. DLRLC
  • 2. figurat Calitatea de a nu atrage atentzia de a nu shoca (prin aspect). DEX '09 DEX '98
  • chat_bubble familiar locutziune adverbiala La discretzie = fara nicio restrictzie din belshug. DEX '09 DLRLC DN
  • chat_bubble familiar locutziune adverbiala La discretzia cuiva = la dispozitzia cuiva. DEX '09
    • chat_bubble A fi (sau a ajunge a ramane a pune a lasa) la discretzia cuiva = a fi (sau a ajunge etc.) la bunul plac la dispozitzia cuiva supus puterii abuzive capriciilor cuiva. DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.