16 definitzii pentru discontinuitate

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

DISCONTINUITÁTE discontinuitatzi s. f. Lipsa de continuitate; intermitentza. ♦ (Mat. Fiz.) Variatzie brusca shi in salturi a valorii unei marimi; trecere de la o valoare la alta fara parcurgerea marimilor intermediare. [Pr.: nui] Din fr. discontinuité.

discontinuitate sf [At: HAMANGIU C. C. 470 / P: ~nui~ / Pl: ~tatzi / E: fr discontinuité] 1 Lipsa de continuitate intre mai multe elemente care se succeda in timp sau in spatziu Si: intrerupere intermitentza. 2 (Mat; Fiz) Variatzie brusca shi in salturi a valorii unei marimi. 3 (Mat; Fiz) Proprietate a unei marimi sau functzii de a sari de la o valoare la alta fara a trece prin valorile intermediare.

DISCONTINUITÁTE discontinuitatzi s. f. Lipsa de continuitate intre mai multe elemente care se succeda in timp sau in spatziu; intermitentza. ♦ (Mat. Fiz.) Variatzie brusca shi in salturi a valorii unei marimi; trecere de la o valoare la alta indepartata de ea a unei marimi. [Pr.: nui] Din fr. discontinuité.

DISCONTINUITÁTE discontinuitatzi s. f. Lipsa de continuitate intre mai multe elemente care se succed in timp sau in spatziu. V. intermitentza. Insashi structura componistica a simfoniei are deficientze serioase. Ea da impresia unei discontinuitatzi. Sint foarte multe fragmente inutile superficiale facute pentru «a epata». CONTEMPORANUL S. II 1949 nr. 138 8/3. ♦ (Mat.; Fiz.) Proprietate a unei functzii de a nu indeplini conditziile de continuitate. Functziunea prezinta discontinuitate pentru x a. ♦ (Geol.) Intrerupere a unei stratificatzii datorita unei lipse in sedimentare.

DISCONTINUITÁTE s.f. Lipsa de continuitate; intrerupere. ♦ (Mat.) Proprietate a unei functzii de a sari de la o valoare la alta fara a trece prin valorile intermediare. [Pron. nui. / cf. fr. discontinuité].

DISCONTINUITÁTE s. f. 1. lipsa de continuitate; intrerupere. ◊ (mat. fiz.) variatzie brusca in salturi a valorii unei marimi; trecerea de la o valoare la alta fara parcurgerea valorilor intermediare. ◊ modificare rapida a valorii unui element meteorologic pe distantze mici. 2. categorie filozofica desemnand distributzia shi succesiunea cu intreruperi in spatziu shi timp a materiei. (< fr. discontinuité)

DISCONTINUITÁTE ~atzi f. 1) Lipsa de continuitate; intermitentza. 2) mat. fiz. Trecere brusca de la o valoare la alta fara parcurgerea valorilor intermediare. [Art. discontinuitatea; G.D. discontinuitatzii; Sil. nui] /<fr. discontinuité

* discontinuitáte f. (fr. discontinuité). Intrerupere intermitentza.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

discontinuitáte (nui) s. f. g.d. art. discontinuitắtzii; pl. discontinuitắtzi

discontinuitáte s. f. → continuitate

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

DISCONTINUITÁTE s. v. intermitentza.

DISCONTINUITATE s. intermitentza. (~ unui fenomen.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

DISCONTINUITÁTE s. f. (cf. fr. discontinuité engl. discontinuity): 1. separare a unor elemente morfonologice prin inserarea altor elemente. Astfel formularea „Nu merg acolo” poate deveni „Nu merg sub nici un motiv acolo” cu inserarea locutziunii adverbiale sub nici un motiv. 2. intrerupere a lantzului vorbirii; fragmentare a unei propozitzii sau a unei fraze in partzi dupa care se pune punct. Este o caracteristica a stilului unor scriitori. De exemplu: „So ducem la tatasocru. Pe grapa. Sa io lepadam in batatura” (Zaharia Stancu).

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

DISCONTINUITÁTE (< fr.) s. f. Lipsa de continuitate.; intermitentza. ♦ (GEOL.) Suprafatza din interiorul Pamantului evidentziata prin variatziile brushte ale vitezei shi modului de propagare a undelor seismice longitudinale shi transversale. Principalele discontinuitatzi sunt (dupa numele celor care leau stabilit): Conrad (intre patura de granit shi cea de bazalt) Mohorovicić (intre scoartza terestra shi manta la adancimea de 3560 km sub continente shi de 610 km sub oceane) GutenbergWichert (separa mantaua de nucleu la adancimea de 2.900 km shi absoarbe undele seismice transversale) Lehman (separa nucleul extern de de nucleul intern al Pamantului la adancimea de 5.120 km). ♦ (MAT. FIZ.) Variatzie brusca in salturi a valorii unei marimi; trecere de la o valoare la alta fara parcurgerea valorilor intermediare. ◊ D. de spetza intaia (a unei functzii intrun punct) = d. la care in punctul considerat limitele laterale ale functziei exista shi sunt diferite. ◊ D. de spetza a doua = d. la care in punctul considerat cel putzin una dintre cele doua limite laterale nu exista.

Intrare: discontinuitate
discontinuitate substantiv feminin
  • silabatzie: -nu-i- info
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • discontinuitate
  • discontinuitatea
plural
  • discontinuitatzi
  • discontinuitatzile
genitiv-dativ singular
  • discontinuitatzi
  • discontinuitatzii
plural
  • discontinuitatzi
  • discontinuitatzilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

discontinuitate, discontinuitatzisubstantiv feminin

  • 1. Lipsa de continuitate. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Insashi structura componistica a simfoniei are deficientze serioase. Ea da impresia unei discontinuitatzi. Sint foarte multe fragmente inutile superficiale facute pentru «a epata». CONTEMPORANUL S. II 1949 nr. 138 8/3. DLRLC
    • 1.1. matematica fizica Variatzie brusca shi in salturi a valorii unei marimi; trecere de la o valoare la alta fara parcurgerea marimilor intermediare. DEX '09 MDN '00
      • diferentziere Proprietate a unei functzii de a nu indeplini conditziile de continuitate. DN
        • format_quote Functziunea prezinta discontinuitate pentru x – a. DLRLC
      • 1.1.1. Modificare rapida a valorii unui element meteorologic pe distantze mici. MDN '00
    • 1.2. geologie Intrerupere a unei stratificatzii datorita unei lipse in sedimentare. DLRLC
  • 2. Categorie filozofica desemnand distributzia shi succesiunea cu intreruperi in spatziu shi timp a materiei. MDN '00
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.