25 de definitzii pentru chior

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

CHIOR CHIOÁRA chiori chioare adj. 1. (Adesea substantivat) Care vede numai cu un ochi; caruia i lipseshte un ochi. 2. (Reg.; adesea substantivat) Orb. 3. (Adesea substantivat) Care nu vede bine. 4. (Adesea substantivat) Sashiu. 5. Fig. (Despre surse de lumina) Care da o lumina slaba insuficienta; (despre lumina) slab. ♦ (Despre ferestre) Prin care lumina strabate cu greu care este prea mic sau (in parte) acoperit. 6. (In expr.) Apa chioara = a) (ir.) nume dat unor alimente lichide sau unor bauturi alcoolice prea diluate; b) vorbe lipsite de contzinut. A nu avea para chioara sau (rar substantivat) a nu avea chioara in punga = a nu avea niciun ban. Din tc. kör.

chior1 ~oara [At: PANN P. V. I 18 / V: ~orc / Pl: ~i ~oare / E: tc kjor(kör) cf chiori chiorash (in)chiorchioshat] 12 smf a (Persoana) care vede numai cu un ochi. 34 smf a (Persoana) care are numai un ochi. 56 sf (Pfm; ie; ila) (A fi) de rasul ~oarei (A fi) prapadit. 78 sf (Iae; ial) (A fi) de rasul lumii de batjocura. 9 a (Pop; ie) Ai fi (cuiva) gura ~oara A vorbi prea multe. 10 a (Pop; is) Marfa ~oara Produs de calitate inferioara neevidenta. 11 a (Is) Para (sau lascaie) ~oara Moneda gaurita la o margine. 12 a (Ias) Moneda fara valoare. 13 a (Ie) A nu avea para ~oara sau rar a nu avea ~oara in punga A nu avea nici un ban. 1415 smf a (Persoana) care se uita crucish chiorash (shi vede dublu) Si: (pfm) chiomp (13) ceacar sashiu. 1617 smf a (Pex) (Persoana) care nu vede bine Si: miop. 1819 smf a (Pgn) Orb. 20 av (Pop; ie) A da ~ peste cineva A da navala prosteshte peste cineva. 21 av (Ie) A o lua dea ~oara A merge orbeshte fara a shti incotro. 22 a (Fig) Lipsit de judecata. 23 a (D. lampi felinare) Care da o lumina slaba insuficienta. 24 sn Lampa de gaz primitiva (care da o lumina slaba) de tabla sau de pamant Si: (pfm) gaz(ornitza). 25 sn (La jocul de cartzi) As birlic (care are un singur ochi). 26 sm Fugar din Siberia care nu are pashaport. 27 sf Fereastra oarba cu geamuri astupate cu hartie prin care nu strabate destula lumina. 28 a (Is; prin confuzie cu chiar) Apa chioara Apa curata. 29 a (Irn; ias) Nume dat unor alimente lichide sau unor bauturi alcoolice prea diluate. 30 a (Prt; ias) Vorbe goale. corectata

chior2 i [At: TEODORESCU P. P. 349 / E: fo cf chiorai] 1 Cuvant care imita strigatul curcii. 2 Cuvant care reda sunetul intestinelor (unei persoane care nu a mancat).

CHIOR CHIOÁRA chiori chioare adj. 1. (Adesea substantivat) Care vede numai cu un ochi; caruia i lipseshte un ochi. 2. (Reg.; adesea substantivat) Orb. 3. (Adesea substantivat) Care nu vede bine. 4. (Adesea substantivat) Sashiu. 5. Fig. (Despre surse de lumina) Care da o lumina slaba insuficienta; (despre lumina) slab. ♦ (Despre ferestre) Prin care lumina strabate cu greu care este prea mic sau (in parte) astupat. 6. (In expr.) Apa chioara = a) nume dat in ironie unor alimente lichide sau unor bauturi alcoolice prea diluate; b) vorbe lipsite de contzinut. A nu avea para chioara sau (rar substantivat) a nu avea chioara in punga = a nu avea nici un ban. Din tc. kör.

CHIOR CHIOÁRA chiori chioare adj. 1. Care vede numai cu un ochi; caruia i lipseshte un ochi. Eshti chior sau natarau De dai in gropi mereu? ALECSANDRI T. 347. (Substantivat) In tzara orbilor chiorui imparat se spune despre o persoana mediocra care este apreciata in raport cu celelalte persoane shi mai putzin dotate din cercul sau. 2. Orb. Da de un heleshteu shi vazind nishte lishitze pe apa zvirrr! cu toporul intrinsele cu chip sa ucida vro una... Dar lishitzele nefiind chioare nici moarte au zburat. CREANGA P. 46. Te vad eu k doar nus chioara. ALECSANDRI T. I 36. Sa nu te uitzi inapoi k acuma vine mama [zmeoaica]; caci cum tei uita inapoi itzi ia ochii shi ramii chior. SHEZ. I 229. ◊ Expr. A da chior peste cineva = a da peste cineva (sau a se izbi a se ciocni de cineva) orbeshte. Numai iata ce vede HarapAlb alta minunatzie shi mai minunata: o schimonositura de om avea in frunte numai un ochi mare cit o sita shi cind il deschidea nu vedea nimica; da chior peste ce apuca. CREANGA P. 243. Ivan atunci vazind k moartea da chioara peste dinsul se stropsheshte la ea zicind: Pashol Vidma na turbinca! CREANGA P. 312. A o lua dea chioara = a merge orbeshte fara a shti incotro; a o lua razna. De acum so luam dea chioara shi unde nea fi scris acolo vom ieshi. CREANGA A. 30. ♦ (Ironic) Care nu vede bine care are vedere scurta miop. 3. Care se uita crucish; sashiu incrucishat. Astazi parcas chioara Undei unul parcas doi. CONTEMPORANUL II 143. Draga mie lelitza chioara Suflan foc se uitan oala. POP. 4. Fig. (Despre surse de lumina) Care da o lumina slaba insuficienta; (despre lumina) slaba. Se intorceau tot pe innoptate pe aceleashi drumuri luminate la departari mari de un felinar chior. PAS Z. I 141. Lumina pe strada chiar shi pe bulevarde shi in localuri era chioara. PAS Z.87. ♦ (Despre o fereastra) Mica sau in parte astupata prin care lumina strabate cu greu. Casa are cinci odai joase cu ferestruie chioare. CONTEMPORANUL VII 144. 5. (In expr.) Apa chioara = a) (ironic) aliment lichid prea diluat. Sleite de apa chioara a cazonelor de apa leshietica a marmitelor infanteriile grabeau spre padurea mortzii. CAMILAR N. I 243; b) vorbe lipsite de miez. Miron Juga nasculta discursul prefectului. El dispretzuia mijloacele acestea dea incurca pe sateni cu apa chioara. REBREANU R. II 86. A nu avea para chioara sau (mai rar) a nu avea chioara in punga = a nu avea nici un ban. Un ala... un prapadit de amploiat nare chioaran punga. CARAGIALE O. I 44. O para chioara nu mai avea. Nici sa lucreze nu mai putea. MARIAN S. 251. Fara para chioara sau fara chioara para in punga (sau rar fara de chioara de para) = complet lipsit de bani. Mocanii noshtri merse toata ziua intinsa pe drum shi seara ajunse la o circiumioara biruitzi de foame shi fara chioara para in punga. POPESCU B. III 90. Mai leagatzi banii voinice SHi mai punei la chimir... K teajungeo vreme rea Far’ de chioara de para. SHEZ. 142.

CHIOR CHIOÁRA chiori chioare adj. 1. (Adesea substantivat) Care vede numai cu un ochi; caruia i lipseshte un ochi. 2. (Adesea substantivat) Orb. ◊ Expr. A da chior peste cineva = a se izbi a se ciocni de cineva orbeshte. A o lua dea chioara = a o lua razna. ♦ (Ir.) Care nu vede bine. 3. (Adesea substantivat) Sashiu. 4. Fig. (Despre surse de lumina) Care da o lumina slaba insuficienta; (despre lumina) slab. ♦ (Despre ferestre) Prin care lumina strabate cu greu care este prea mica sau (in parte) astupata. 5. (In expr.) Apa chioara = a) nume dat in ironie unor alimente lichide sau unor bauturi alcoolice prea diluate; b) vorbe lipsite de miez. A nu avea para chioara sau (rar) a nu avea chioara in punga = a nu avea nici un ban. Tc. kör.

CHIOR chioára (chiori chioáre) shi substantival 1) Care vede numai cu un ochi; care are numai un ochi teafar. 2) reg. Care nu vede deloc; orb. ◊ A da ~ peste cineva a se lovi de cineva. 3) Care vede rau la distantza; miop. 4) Care se uita crucish; sashiu. 5) fig. (despre surse de lumina) Care nu da lumina suficienta. 6) (despre lumina) Care nu lumineaza bine; slab. 7): Apa chioara a) mancare sau bautura rara shi fara nici un gust; b) vorbarie goala. A nu avea para chioara a nu avea nici un ban. /<turc. kör

chior a. 1. care n’are decat un ochiu: in tzara orbilor chiorul e imparat; 2. gaurit (de monede): n’ai o para chioara shi lenea te doboara PANN. [Turc. KIOR]. ║ adv. chioara (de a) orbeshte: de acum s’o luam dea chioara Cr.

chĭor chĭoára adj. (turc. kör pop. kĭor). Care are numaĭ un ochĭ. Intunecos: ferestre chĭoare. Fig. Iron. Care nu nemereshte saŭ face greshelĭ la joc (foarte des in limba copiilor): maĭ chĭorule! Dea chĭoara chĭorashte k chĭoru in bobote. Iron. Apa chĭoara (dupa uniĭ din apa chĭara adica „clara limpede”) apa simpla nu vin. A nu avea nicĭ o para chĭoara nicĭ un ban chĭor a nu avea nicĭ o letzcaĭe. V. orb.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

chior adj. m. pl. chiori; f. chioára pl. chioáre

chior adj. m. pl. chiori; f. sg. chioára pl. chioáre

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

CHIOR adj. v. chiorash crucish incrucishat piezish sashiu sarac slab strabic.

CHIOR adj. s. (inv. shi pop.) ponivos. (Om ~.)

chior adj. v CHIORISH. CRUCISH. INCRUCISHAT. PIEZISH. SASHIU. SARAC. SLAB. STRABIC.

CHIOR adj. s. (inv. shi pop.) ponivos. (Om ~.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

chiór (chioára) adj. 1. Care vede numai cu un ochi. 2. Sashiu. 3. Miop. 4. Opac care da o lumina slaba. 5. (Arg.) As carte de joc cu numarul unu. 6. (Arg.) Sarac nevoiash. Mr. megl. chior. Tc. kör „orb” (Roesler 596; Miklosich Türk. Elem. II 111; Berneker 680; SHeineanu II 114; Meyer 140; Lokotsch 1207); cf. alb. kjor sb. cór shi de asemenea alb. göre „nenorocit”. Nu circula in Trans. (cf. ALR I 57). Pentru expresia apa chioara cf. chiar. Dubletul ceur (sashiu) care circula in Banat shi care Cretzu 312 il deriva din lat. caeculus reprezinta sb. cór. Der. chioara s. f. (para) in loc de para chioara (sa spus despre monedele gaurite care incetau sa mai aiba valoare de circulatzie); chiori vb. (a scoate un ochi; a orbi ashi pierde vederea; a se uita sashiu; a indica); chiorie s. f. (defectul de a fi sashiu; miopie); chiorila s. m. (porecla pentru miopi); chiorish adv. (cu un singur ochi inchizind un ochi; piezish; orbeshte fara sa se uite).

chiór interj. Imita mai multe zgomote cum sint chioraiala sau strigatul curcanului. Var. ghior. Creatzie spontana cf. bir mir mor hor hir. Der. chiorai (var. ghiorai chiorca(n)i cherca(n)i cherai Trans. corai) vb. (despre curcani a croncani; despre matze a chiorai); chirai (var. cherai chirlai) vb. (despre gaini a cotcodaci; despre greieri a cinta; a tzipa a striga); cherlai vb. (rar a latra) cuvint care ne apare numai la BratescuVoineshti shi care indica o contaminare cu chelalai; chioraiala (var. ghioraiala chiorait chioraitura ghioraitura) s. f. (zgomot produs de intestine); chiric s. m. (Trans. greiere; copil) ultimul sens explicabil prin ideea de „care tzipa mult”; ghiorlan s. m. (shobolan; golan) cu acelashi semantism k termenul anterior cf. Philippide Principii 150 shi Spitzer Dacor. IV 6524 (dupa ipoteza greshita a lui Lacea Dacor. III 751 din sas. Jórlänk „oaie de un an”); inchiorcosha vb. refl. (ashi roti coada curcanul; a privi cu dispretz a se infuria) cuvint care pare a se explica printrun joc foarte frecvent intre baietzi care consta in a imita cuvintul chior in jurul unui curcan pentru al stirni shi al obliga sashi roteasca indata coada (dupa DAR shi Candrea origine necunoscuta; Scriban il pune in legatura cu mag. körleni „a invirti”). Pentru var. ghiorhai cf. Iordan BF VII 280.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a se bate k chiorii / k orbetzii expr. a se bate violent; a se incaiera.

chior in tzara orbilor expr. (peior.) mai bun decat altzii in conditziile unei concurentze foarte slabe.

noroc chior / orb / porcesc expr. noroc extraordinar.

Intrare: chior
adjectiv (A28)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • chior
  • chiorul
  • chioru‑
  • chioara
  • chioara
plural
  • chiori
  • chiorii
  • chioare
  • chioarele
genitiv-dativ singular
  • chior
  • chiorului
  • chioare
  • chioarei
plural
  • chiori
  • chiorilor
  • chioare
  • chioarelor
vocativ singular
  • chiorule
  • chioara
  • chioaro
plural
  • chiorilor
  • chioarelor
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

chior, chioaraadjectiv

  • 1. adesea substantivat Care vede numai cu un ochi; caruia i lipseshte un ochi. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Eshti chior sau natarau De dai in gropi mereu? ALECSANDRI T. 347. DLRLC
    • 1.1. In tzara orbilor chiorui imparat se spune despre o persoana mediocra care este apreciata in raport cu celelalte persoane shi mai putzin dotate din cercul sau. DLRLC
  • 2. regional adesea substantivat Orb, orb. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: orb orb
    • format_quote Da de un heleshteu shi vazind nishte lishitze pe apa zvirrr! cu toporul intrinsele cu chip sa ucida vro una... Dar lishitzele nefiind chioare nici moarte au zburat. CREANGA P. 46. DLRLC
    • format_quote Te vad eu k doar nus chioara. ALECSANDRI T. I 36. DLRLC
    • format_quote Sa nu te uitzi inapoi k acuma vine mama [zmeoaica]; caci cum tei uita inapoi itzi ia ochii shi ramii chior. SHEZ. I 229. DLRLC
    • chat_bubble A da chior peste cineva = a da peste cineva (sau a se izbi a se ciocni de cineva) orbeshte. DLRLC
      • format_quote Numai iata ce vede HarapAlb alta minunatzie shi mai minunata: o schimonositura de om avea in frunte numai un ochi mare cit o sita shi cind il deschidea nu vedea nimica; da chior peste ce apuca. CREANGA P. 243. DLRLC
      • format_quote Ivan atunci vazind k moartea da chioara peste dinsul se stropsheshte la ea zicind: Pashol Vidma na turbinca! CREANGA P. 312. DLRLC
    • chat_bubble A o lua dea chioara = a merge orbeshte fara a shti incotro; a o lua razna. DLRLC
      • format_quote De acum so luam dea chioara shi unde nea fi scris acolo vom ieshi. CREANGA A. 30. DLRLC
  • 3. adesea substantivat Care nu vede bine care are vedere scurta. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: miop
  • 4. adesea substantivat Care se uita crucish. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Astazi parcas chioara Undei unul parcas doi. CONTEMPORANUL II 143. DLRLC
    • format_quote Draga mie lelitza chioara Suflan foc se uitan oala. POP. DLRLC
  • 5. figurat (Despre surse de lumina) Care da o lumina slaba insuficienta; (despre lumina) slab. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: slab
    • format_quote Se intorceau tot pe innoptate pe aceleashi drumuri luminate la departari mari de un felinar chior. PAS Z. I 141. DLRLC
    • format_quote Lumina pe strada chiar shi pe bulevarde shi in localuri era chioara. PAS Z.87. DLRLC
    • 5.1. (Despre ferestre) Prin care lumina strabate cu greu care este prea mic sau (in parte) acoperit. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Casa are cinci odai joase cu ferestruie chioare. CONTEMPORANUL VII 144. DLRLC
  • chat_bubble ironic Apa chioara = nume dat unor alimente lichide sau unor bauturi alcoolice prea diluate. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Sleite de apa chioara a cazonelor de apa leshietica a marmitelor infanteriile grabeau spre padurea mortzii. CAMILAR N. I 243. DLRLC
  • chat_bubble Apa chioara = vorbe lipsite de contzinut. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Miron Iuga nasculta discursul prefectului. El dispretzuia mijloacele acestea dea incurca pe sateni cu apa chioara. REBREANU R. II 86. DLRLC
  • chat_bubble A nu avea para chioara sau (rar substantivat) a nu avea chioara in punga = a nu avea niciun ban. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Un ala... un prapadit de amploiat nare chioaran punga. CARAGIALE O. I 44. DLRLC
    • format_quote O para chioara nu mai avea. Nici sa lucreze nu mai putea. MARIAN S. 251. DLRLC
  • chat_bubble Fara para chioara sau fara chioara para in punga (sau rar fara de chioara de para) = complet lipsit de bani. DLRLC
    • format_quote Mocanii noshtri merse toata ziua intinsa pe drum shi seara ajunse la o circiumioara biruitzi de foame shi fara chioara para in punga. POPESCU B. III 90. DLRLC
    • format_quote Mai leagatzi banii voinice SHi mai punei la chimir... K teajungeo vreme rea Far’ de chioara de para. SHEZ. IV 142. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.