24 de definitzii pentru bara
din care- explicative (12)
- morfologice (2)
- relatzionale (4)
- etimologice (2)
- specializate (3)
- argou (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
BÁRA bare s. f. 1. Bucata lunga de lemn sau de metal cu intrebuintzari in constructzie in tehnica. 2. Stalp de poarta la unele jocuri sportive. ◊ Bara (fixa) = aparat de gimnastica format dintro vergea groasa de metal montata intre doi stalpi. 3. Loc care il ocupa avocatzii intro sala de judecata in timpul pledoariei. 4. Linie verticala sau orizontala care separa partzile dintrun text. ♦ (Muz.) Linie verticala care separa masurile pe portativ. 5. Prag de nisip situat sub apa de obicei la gura unui fluviu. 6. Val de mare care urca odata cu fluxul de la gura unui fluviu spre amonte. Din fr. barre.
bára sf [At: DEX2 / Pl: ~re / E: fr barre] 1 Bucata lunga de lemn sau de metal careia i se dau diferite intrebuintzari. 2 Stalp de poarta la unele jocuri sportive. 3 (Is) fixa Aparat de gimnastica format dintro vergea groasa de metal montata intre doi stalpi. 4 Bariera care desparte pe judecatori de avocatzi shi de impricinatzi. 5 (Pex) Locul din instantza unde pledeaza avocatzii. 6 Linie verticala sau orizontala care separa partzi dintrun text. 7 (Muz) Linie verticala care separa masurile pe portativ. 8 Prag de nisip situat sub apa de obicei in fatza gurii de varsare a unui fluviu. 9 Val de mare care urca o data cu fluxul de la gura unui fluviu spre amonte. corectata
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
bára s.f. 1 Bucata de lemn de metal din material plastic etc. cu lungimea mare in raport cu latzimea shi grosimea care are diferite intrebuintzari. Se tzine de bara pentru a nu cadea la un viraj al autobuzului. ◆ Profil metalic cu sectziunea rotunda sau poligonala obtzinut la cald prin laminare sau la rece prin trefilare. ◆ Piesa (metalica) lunga rezistenta componenta a unui ansamblu a unei mashini etc. care are rolul de a proteja de lovituri. Automobilele au bare de protectzie in fatza shi in spate. 2 Conductor neizolat cu sectziunea relativ mare folosit in constructzia mashinilor shi aparatelor electrice precum shi in instalatzii electrice. 3 (sport) Fiecare dintre cele trei birne din care este construita poarta la unele jocuri sportive. ◆ Ext. SHut in stilpul portzii la unele jocuri sportive. ◇ Expr. (arg.) A o da in bara = a rata; a greshi. 4 (gimn.) Bara fixa = aparat de gimnastica format dintro vergea groasa de metal instalata la o anumita inaltzime intre doi stilpi care se executa diferite exercitzii. 5 Bariera care desparte pe judecatori de avocatzi shi de impricinatzi. ◆ Ext. Loc care il ocupa avocatzii intro sala de judecata in timpul pledoariei. 6 Semn grafic de forma unei linii (verticale) folosit pentru a separa partzi dintrun text. Versurile se despart prin bare. 7 (muz.; shi bara de masura) Linie verticala care taie portativul folosita pentru a separa masurile. ◆ Ridicatura de metal liniara dispusa transversal pe tastiera unor instrumente cu coarde indicind locurile in care se pot produce prin ciupire sunetele de o anumita inaltzime. 8 (herald.) Figura diagonala care uneshte unghiul sting de sus al unui scut cu unghiul drept de jos. 9 Prag de nisip sau de mil situat la adincime mica la gura de varsare a unui fluviu. 10 Val de mare care urca odata cu fluxul de la gura unui fluviu spre amonte. • pl. e. /<fr. barre.
- sursa: DEXI (2007)
- adaugata de Anca Alexandru
- actziuni
BÁRA bare s. f. 1. Bucata lunga de lemn sau de metal careia i se dau diferite intrebuintzari. 2. Stalp de poarta la unele jocuri sportive. ◊ Bara (fixa) = aparat de gimnastica format dintro vergea groasa de metal montata intre doi stalpi. 3. Bariera care desparte pe judecatori de avocatzi shi de impricinatzi; p. ext. locul din instantza unde pledeaza avocatzii. 4. Linie verticala sau orizontala care separa partzi dintrun text. ♦ (Muz.) Linie verticala care separa masurile pe portativ. 5. Prag de nisip situat sub apa de obicei in fatza gurii de varsare a unui fluviu. 6. Val de mare care urca o data cu fluxul de la gura unui fluviu spre amonte. Din fr. barre.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de valeriu
- actziuni
BÁRA bare s. f. 1. Drug de metal (care urmeaza sa fie prelucrat in uzine). 2. Bucata de lemn sau de metal de lungime shi grosime variabile avind diferite intrebuintzari (in special servind k sprijin sau rezemator pentru a delimita un spatziu etc.). Se daduse jos... dupa ce legase hatzurile de bara de fier ce inconjura capra vizitiului. DUMITRIU B. F. 74. Nu shtii... cum ai putut sa treci drumul shi sa te apuci cu miinile de barele cheiului. PAS Z. I 312. ♦ Bariera care la instantzele judecatoreshti desparte pe judecatori de avocatzi shi de impricinatzi; p. ext. instantza judecatoreasca. A aparea la bara. A vorbi la bara. ▭ Totzi avocatzii mari shi mici cari zilnic shau frecat coatele de bara... VLAHUTZA la TDRG. ♦ Piesa metalica rezistenta avind rolul de a proteja de lovituri. Automobilele au bare de protectzie in fatza shi in spate. 3. Fiecare dintre cei trei stilpi care delimiteaza poarta la jocurile sportive (fotbal rugbi handbal). ♦ Bara fixa (adesea fara determinare) = aparat de gimnastica format dintrun sul de metal fixat pe doi stilpi la care se executa diferite exercitzii de gimnastica. Gimnastica la bara. 4. Semn grafic de forma unei linii verticale sau orizontale intrebuintzat in lucrari tehnice k element de separare in interiorul unui text; (Muz.) semn in forma de linie verticala intrebuintzat la separarea masurilor pe portativ. Paragrafele se despart prin bare. (Poetic) Padurea taia k o bara sumbra orizontul satului meu natal. GALACTION O. I 331.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
BÁRA bare s. f. 1. Drug de metal (care urmeaza sa fie prelucrat). ♦ Bucata de lemn sau de metal de lungime shi grosime variabila avand diferite intrebuintzari. 2. Fiecare dintre cei trei stalpi care delimiteaza poarta la unele jocuri sportive. ◊ Bara (fixa) = aparat de gimnastica format dintrun sul de metal fixat pe doi stalpi. 3. Bariera care desparte la instantzele judecatoreshti pe judecatori de avocatzi shi impricinatzi; p. ext. locul de unde se pledeaza in fatza instantzei. 4. Semn grafic in forma unei linii verticale sau orizontale folosit k element de separare in interiorul unui text; (Muz.) semn in forma de linie verticala intrebuintzat la separarea masurilor pe portativ. 5. Ridicatura a fundului marii la gura unui fluviu formata prin ingramadirea nisipului sau a malului. 6. Valul care urca de la gura unui fluviu spre amonte o data cu fluxul la marile cu maree importanta. Fr. barre.
- sursa: DLRM (1958)
- adaugata de lgall
- actziuni
BÁRA s.f. Drug de metal (destinat prelucrarii). ♦ Piesa de metal sau de lemn de dimensiuni variabile folosita in constructzii sau in dispozitive tehnice pentru transmiterea eforturilor. 2. Fiecare dintre cei trei stalpi care delimiteaza poarta la unele jocuri sportive. ♦ SHut in stalpul portzii de fotbal. ◊ A da in bara = (argotic) a greshi a rata. 3. Bariera care desparte pe judecatori de avocatzi shi impricinatzi; (p. ext.) locul de unde se pledeaza in fatza justitziei. 4. (Herald.) Figura diagonala care reuneshte unghiul stang de sus al unui scut cu unghiul drept de jos. 5. Linie verticala sau oblica folosita k element de separare intrun text. ♦ Linie verticala care separa masurile unui portativ. ♦ Ridicatura de metal liniara dispusa transversal pe tastiera unor instrumente cu coarde ciupite indicand locurile in care se pot produce sunetele de o anumita inaltzime. 6. Ingramadire de nisip de mal etc. la gura unui rau sau a unui fluviu care se varsa intro mare fara flux shi reflux. 7. (Fig.; med.) Senzatzie apasatoare de compresiune asupra unui organ. [< fr. barre].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
BÁRA s. f. 1. drug de metal (destinat prelucrarii). ◊ piesa de metal sau de lemn in constructzii sau in dispozitive tehnice pentru transmiterea eforturilor. ◊ (fig.) obstacol piedica in calea realizarii unui lucru. 2. fiecare dintre cei trei stalpi care delimiteaza poarta la unele jocuri sportive. ◊ shut in stalpul portzii de fotbal. 3. bariera care desparte pe judecatori de avocatzi shi impricinatzi; locul de unde se pledeaza in fatza justitziei. 4. (herald.) figura diagonala care reuneshte unghiul stang de sus al unui scut cu unghiul drept de jos. 5. linie verticala sau oblica element de separare intrun text. ◊ linie verticala care separa masurile unui portativ. ◊ ridicatura de metal liniara incrustata in tastiera unor instrumente cu coarde ciupite. 6. ingramadire de aluviuni la gura de varsare a unui rau intrun fluviu sau in mare. 7. mascaret. (< fr. barre)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
BÁRA ~e f. 1) Bucata lunga shi rigida de lemn sau de metal avand diferite intrebuintzari in constructzie tehnica etc. 2) Fiecare dintre cele trei elemente constitutive ale portzii la unele jocuri sportive (hochei fotbal polo handbal). A trimite balonul in ~. ◊ ~ fixa aparat de gimnastica format dintro vergea groasa de metal fixata intre doi stalpi. ~e paralele aparat de gimnastica constand din doua vergele paralele fixate intre doi stalpi la aceeashi inaltzime. 3) jur. Loc rezervat avocatzilor intro sala de judecata pentru a tzine pledoaria. 4) Linie care separa anumite partzi in interiorul unui text. 5) muz. Linie verticala cu care se separa masurile pe portativ. 6) Prag subacvatic de nisip care bareaza intrarea intrun fluviu sau intrun port. [G.D. barei] /<fr. barre
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
bara f. 1. drug de lemn sau de metal: o bara de fier; 2. bariera mica ce desparte publicul de membrii unui tribunal: a veni la bara (= fr. barre).
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
1) bára f. pl. e (vsl. bg. sirb. bara de unde shi ngr. bara id.). Ban. Mocirla.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
*2) bára f. pl. e (fr. barre drug orĭ manela. V. bar 1 shi bareta 2). Drug prajina de metal de 12 metri shi groasa de 45 c.m. Aparat de gimnastica compus dintr’o prajina de lemn orĭ de fer fixata in doĭ stilpĭ verticalĭ (Se numeshte shi bara fixa rec orĭ fus). Bariera careĭ separa pe judecatorĭ de public shi de care se reazema avocatziĭ cind pledeaza. A aparea la bara a te prezenta la judecata. Mare banc de nomol care se formeaza la gura unuĭ fluviŭ shi impedeca navigatziunea: bara de la Sulina. V. primez 1.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
bára s. f. g.d. art. bárei; pl. báre
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
bára s. f. g.d. art. bárei; pl. báre
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
BÁRA s. 1. v. drug. 2. v. lingou. 3. (SPORT) bara fixa = (rar) sul. (Exercitzii de gimnastica la ~.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
BÁRA s. v. baltoaca mlashtina mocirla smarc.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
BARA s. 1. drug. (O ~ de fier.) 2. lingou (inv.) drug shina. (O ~ de aur.) 3. (SPORT) bara fixa = (rar) sul. (Exercitzii de gimnastica la ~.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
bara s. v. BALTOACA. MLASHTINA. MOCIRLA. SMIRC.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
bára (báre) s. f. (Banat) mlashtina. Sb. bara (DAR). Der. baraca s. f. (Munt.); baracie baraciune s. f. (Munt. shi Trans.) „balta”.
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
bára (báre) s. f. Bucata lunga de lemn sau de metal. Fr. barre. La unele jocuri de copii se aude cu fonetismul fr. bar. Der. bara vb. (a inchide a impiedica a intercepta) pe baza fr. barrer; baraj s. n. (stavilar zagaz) din fr. barrage.
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare specializate
Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.
bara (engl.= bar) (sedim.) (bara longitudinala bara transversala) macroforma de acretzie generata de curgeri rapide (dupa precipitatzii abundente); barele sunt formate din pietrish fin shi nisip grosier cu structuri oblic laminare sau stratificate tabulare sau cocoide. Barele situate in mijlocul canalului sunt acretzionare in capatul din amonte; ating inaltzimi de 115 m shi lungimi de 10 1 000 m. Sin. ostrov.
- sursa: Petro-Sedim
- adaugata de raduborza
- actziuni
BARA element metalic tubular de rezistentza. Bara de control tzeava componenta a trapezului unui deltaplan cu ajutorul careia acesta se piloteaza prin tragere shi impingere (cu ajutorul fortzei bratzelor). Bara transversala tub de duraluminiu dispus perpendicular pe directzia de inaintare a aripii care se fixeaza de chila (v.) in centrul de greutate numit inima (v.) legand chila de lonjeronul aripii asigurand rigiditatea aripii in planul determinat de chila shi de lonjeronul aripii.
bara I. 1. Bucata de lemn lipita in interiorul instrumentelor de coarde pentru a rezista presiunii calushului*. B. contribuie la egalizarea sunetului shi la creshterea intensitatzii lui. 2. Lama metalica incrustata in tastiera* avand rolul de a localiza sunetul pe coarda. II. 1. (in notatzie): B. de legatura element grafic ce uneshte note* de aceeashi valoare* (optimi*; shaisprezecimi*; b. dubla; treizecidoimi; b. tripla) apartzinand aceluiashi grup. 2. B. oblica element grafic folosit in diverse abreviatzii* muzicale. B. de masura linie verticala care indica pe portativ* inceputul sau sfarshitul masurilor*. 4. Dublab. semn ce indica fie separarea diviziunilor principale ale unei lucrari fie incheierea ei. Cand are in fatza doua puncte indica repetarea fragmentului astfel delimitat. Dubla b. poate fi plasata shi in interiorul masurii.
- sursa: DTM (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare de argou
Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.
a o da in bara expr. a comite o gresheala a face o gafa.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv feminin (F1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
bara, baresubstantiv feminin
- 1. Bucata lunga de lemn sau de metal cu intrebuintzari in constructzie in tehnica. DEX '09 DN
- Se daduse jos... dupa ce legase hatzurile de bara de fier ce inconjura capra vizitiului. DUMITRIU B. F. 74. DLRLC
- Nu shtii... cum ai putut sa treci drumul shi sa te apuci cu miinile de barele cheiului. PAS Z. I 312. DLRLC
- diferentziere Drug de metal (care urmeaza sa fie prelucrat in uzine). DLRLC DN
- diferentziere Bucata de lemn sau de metal de lungime shi grosime variabile avand diferite intrebuintzari (in special servind k sprijin sau rezemator pentru a delimita un spatziu etc.). DLRLC
- 1.1. Piesa metalica rezistenta avand rolul de a proteja de lovituri. DLRLC
- Automobilele au bare de protectzie in fatza shi in spate. DLRLC
-
-
- 2. Stalp de poarta la unele jocuri sportive. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- 2.1. SHut in stalpul portzii de fotbal. DN
- 2.2. Bara (fixa) = aparat de gimnastica format dintro vergea groasa de metal montata intre doi stalpi. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Gimnastica la bara. DLRLC
-
- 2.3. Bare paralele = aparat de gimnastica constand din doua vergele paralele fixate intre doi stalpi la aceeashi inaltzime. NODEX
-
- 3. Bariera care desparte pe judecatori de avocatzi shi impricinatzi. DLRLC DN
- 3.1. Loc care il ocupa avocatzii intro sala de judecata in timpul pledoariei. DEX '09 DLRLC DN
- A aparea la bara. A vorbi la bara. DLRLC
- Totzi avocatzii mari shi mici cari zilnic shau frecat coatele de bara... VLAHUTZA la TDRG. DLRLC
-
- 3.2. Instantza judecatoreasca. DLRLC
-
- 4. Figura diagonala care reuneshte unghiul stang de sus al unui scut cu unghiul drept de jos. DN
- 5. Linie verticala sau orizontala care separa partzile dintrun text. DEX '09 DLRLC DN
- Paragrafele se despart prin bare. DLRLC
- Padurea taia k o bara sumbra orizontul satului meu natal. GALACTION O. I 331. DLRLC
- 5.1. Linie verticala care separa masurile pe portativ. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- 5.2. Bara de legatura = element grafic ce uneshte note de aceeashi valoare (optimi; shaisprezecimi). DTM
- 5.3. Ridicatura de metal liniara dispusa transversal pe tastiera unor instrumente cu coarde ciupite indicand locurile in care se pot produce sunetele de o anumita inaltzime. DN
-
- 6. Prag de nisip situat sub apa de obicei la gura unui fluviu. DEX '09 DLRM DN
- 7. Val de mare care urca odata cu fluxul de la gura unui fluviu spre amonte. DEX '09 DLRM MDN '00sinonime: mascaret
- 8. Senzatzie apasatoare de compresiune asupra unui organ. DN
etimologie:
- barre DEX '09 DEX '98 DLRM DN