15 definitzii pentru avertisment
din care- explicative (11)
- morfologice (2)
- relatzionale (2)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
AVERTISMÉNT avertismente s. n. 1. Inshtiintzare prealabila prevenire semnal (asupra unui risc sau a unei primejdii). 2. Sanctziune administrativa aplicata unui angajat pentru o abatere disciplinara. ◊ Expr. A da cuiva un avertisment = a atrage atentzia cuiva sa nu repete o gresheala. ♦ Sanctziune prin care arbitrul atrage atentzia unui sportiv pentru o abatere de la prevederile regulamentare ale jocului. Din fr. avertissement.
avertisment sn [At: MAIORESCU D. I 365 / Pl: ~e / E: fr avertissement] 1 Prevenire prealabila asupra unui risc sau a unei primejdii. 2 Inshtiintzare din partea unei autoritatzi sau a unui superior prin care se atrage atentzia cuiva asupra unei gresheli. 3 (Ie) A da cuiva un ~ A atrage atentzia cuiva sa nu repete o gresheala. 4 Sanctziune administrativa aplicata cuiva pentru o abatere disciplinara prin care i se atrage atentzia k la urmatoarea abatere va fi sanctzionat mai aspru. 5 (Spt) Sanctziune aplicata de arbitru unui sportiv pentru joc neregulamentar shi care la repetarea abaterii poate fi urmata de eliminarea din joc a acelui sportiv. 6 (Inv) Inshtiintzare de plata a impozitelor (care mentzioneaza sanctziunile aplicate in caz de neplata la termen). 7 (Jur; inv) Solicitare adresata unui jurnal de catre o autoritate sa inceteze publicarea unor anumite articole sub amenintzarea suspendarii.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
AVERTISMÉNT avertismente s. n. 1. Inshtiintzare prealabila prevenire semnal (asupra unui risc sau a unei primejdii). 2. Sanctziune administrativa aplicata unui angajat pentru o abatere disciplinara shi prin care se atrage atentzia acestuia k va fi sanctzionat mai aspru la o noua abatere. ◊ Expr. A da cuiva un avertisment = a atrage atentzia cuiva sa nu repete o gresheala. ♦ Sanctziune aplicata de arbitru unui sportiv pentru joc neregulamentar shi care la repetarea abaterii poate fi urmata de eliminarea din joc a sportivului. Din fr. avertissement.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de ana_zecheru
- actziuni
AVERTISMÉNT avertismente s. n. 1. Inshtiintzare prealabila observatzie preventiva (in legatura cu un risc cu o primejdie). Cuvintele lui Lenin prin care el prezicea imperialismului american acelashi sfirshit rushinos care la avut imperialismul german rasuna shi azi k un teribil avertisment pentru politicienii dementzi shi aventurieri din S.U.A. incendiatori ai unui nou razboi mondial. GHEORGHIUDEJ ART. CUV. 595. [invatzatorul] nu mai intoarse capul. Linga el arma jandarmului se clatina k un avertisment. REBREANU R. I 313. ♦ Semnal. Mashina repeta staruitor shi poruncitor acelashi avertisment ascutzit k un tzipat minios. REBREANU R. II 45. 2. Blam din partea unui superior sau shef; mustrare constituind una din formele de pedeapsa disciplinara pentrfi o abatere. A da (sau a primi) un avertisment. ♦ (Sport) Masura premergatoare penalizarii prin care arbitrul atrage atentzia unui jucator (sau unei echipe) k joaca nereglementar.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
AVERTISMÉNT avertismente s. n. 1. Inshtiintzare prealabila prevenire semnal (asupra unui risc sau a unei primejdii). 2. Mustrare pentru o abatere. ♦ (Sport) Masura premergatoare penalizarii prin care arbitrul atrage atentzia unui jucator k joaca nereglementar. Dupa fr. avertissement.
- sursa: DLRM (1958)
- adaugata de lgall
- actziuni
AVERTISMÉNT s.n. 1. Inshtiintzare prealabila (in legatura cu ceva). 2. Mustrare din partea unui organ superior. ♦ (Sport) Masura premergatoare penalizarii prin care arbitrul avertizeaza pe un jucator de interventziile sale neregulamentare. [Pl. te. / < fr. avertissement].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
AVERTISMÉNT s. n. 1. inshtiintzare prealabila prevenire. 2. sanctziune administrativa mustrare din partea unui organ superior pentru o abatere disciplinara. 3. (sport) masura prin care arbitrul avertizeaza pe un jucator asupra interventziilor sale nereglementare. (< fr. avertissement)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
AVERTISMÉNT ~e f. 1) Preintampinare asupra unui risc a unei primejdii; prevenire. 2) Sanctziune administrativa pentru o abatere disciplinara. Mustrare aspra cu ~. 3) sport Sanctziune prin care un arbitru avertizeaza un jucator pentru comportare nereglementara. /<fr. avertissement
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
avertisment n. inshtiintzare mustrare (mai ales oficiala): presa nu va fi pusa niciodata sub regimul avertismentelor.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
*avertismént shi zmént n. pl. e (fr. avertissement). Inshtiintzare mustrare (maĭ ales oficiala).
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
filmavertismént s. n. Film care are rolul de a atrage atentzia asupra unor fenomene ◊ „«Bratzara de bronz» este evident drama dezradacinarii. Dar este in acelashi timp un filmmarturie un filmavertisment in probleme care au inca o pondere [...] deloc neglijabila in procesul prefacerilor sociale din tzara sa.” Sc. 23 IV 76 p. 2. ◊ „Pe toate ecranele din tzara va fi prezentat in deschiderea programelor obishnuite un filmavertisment de doua minute shi jumatate alcatuit din scurte secventze din cateva din cele mai celebre filme produse dea lungul anilor in Frantza.” Sc. 4 II 78 p. 6. ◊ „Guvernul britanic va consacra suma de 25 milioane de lire pentru desfashurarea unei vaste campanii impotriva heroinomaniei care a luat proportzii nebanuite in aceasta tzara. Campania care se adreseaza in special tineretului cuprinzand in special filmeavertisment shi materiale publicitare la televiziune va fi lansata in luna aprilie [...]” R.l. 1 III 85 p. 6; v. shi R.l. 25 XI 78 p. 2 (din film + avertisment)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizata de Editura Logos
- adaugata de raduborza
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
avertismént s. n. pl. avertisménte
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
avertismént s. n. pl. avertisménte
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
AVERTISMÉNT s. (JUR.) (ieshit din uz) prevenire. (Ia dat un ~.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
AVERTISMENT s. (JUR.) (ieshit din uz) prevenire. (Ia dat un ~.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
substantiv neutru (N1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
avertisment, avertismentesubstantiv neutru
- 1. Inshtiintzare prealabila prevenire semnal (asupra unui risc sau a unei primejdii). DEX '09 DEX '98 DLRLC DNsinonime: prevenire semnal inshtiintzare
- Cuvintele lui Lenin prin care el prezicea imperialismului american acelashi sfirshit rushinos care la avut imperialismul german rasuna shi azi k un teribil avertisment pentru politicienii dementzi shi aventurieri din S.U.A. incendiatori ai unui nou razboi mondial. GHEORGHIUDEJ ART. CUV. 595. DLRLC
- [Invatzatorul] nu mai intoarse capul. Linga el arma jandarmului se clatina k un avertisment. REBREANU R. I 313. DLRLC
- Mashina repeta staruitor shi poruncitor acelashi avertisment ascutzit k un tzipat minios. REBREANU R. II 45. DLRLC
-
- 2. Sanctziune administrativa aplicata unui angajat pentru o abatere disciplinara. DEX '09 DLRLC DN
- A da (sau a primi) un avertisment. DLRLC
- 2.1. Sanctziune prin care arbitrul atrage atentzia unui sportiv pentru o abatere de la prevederile regulamentare ale jocului. DEX '09 DLRLC DN
- A da cuiva un avertisment = a atrage atentzia cuiva sa nu repete o gresheala. DEX '09 DEX '98
-
etimologie:
- avertissement DEX '09 DEX '98 DN