20 de definitzii pentru suferi
din care- explicative (8)
- morfologice (4)
- relatzionale (4)
- etimologice (1)
- enciclopedice (1)
- argou (2)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
SUFERÍ súfar vb. IV. 1. Intranz. A incerca a simtzi a indura o durere fizica sau morala. ♦ A avea neplaceri a suporta consecintzele neplacute ale unui fapt. 2. Tranz. shi intranz. A indura a rabda a suporta. ♦ Tranz. A fi supus unei pedepse a fi condamnat. 3. Tranz. A tolera a suporta prezentza cuiva sau a ceva a trece cu vederea. 4. Tranz. A ingadui a admite a permite a consimtzi. Lat pop. sufferire (= sufferre).
suferi [At: (a. 1587) IORGA S. N. 27 / Pzi: sufar shi (inv) sufer (reg) ~resc 3 (inv) shi ~re Cj 6 shi sa sufara / E: ml sufferre] 1 vt (C.i. chinuri neplaceri etc. fizice sau morale) A trece de bunavoie sau silit printro situatzie o stare etc. (dinainte hotarata sau impusa) fara ashi pierde puterea de rezistentza sau fermitatea Si: a indura a patimi a patzi a rabda a suporta a trage (rar) a purta (ivr) a petrece a ticai2 a tarpi a panata (reg) a joi a paula a pesti1 a pistrui1 (inv) a bineviea a cerca (32) a obicni (fam) a inghitzi (ivr) a supara Vz: chinui nevoi. 2 vt A fi supus unei pedepse unei condamnari. 3 vi (Inv; d. fiintze shi plante; urmat de determinari introduse prin udp „la”) A rezista. 4 vi (Rar) A avea neplaceri. 5 vi (Rar) A suporta consecintze. 6 vi A fi pus la... Si: a indura a suporta V duce rabda. 7 vi (Udp „de” care indica natura bolii partea bolnava a corpului etc.) A fi bolnav Si: (ivp) a patimi. 89 vtr vrc (C.i. fiintze manifestari ale lor fenomene obiecte etc.; de obicei in constructzii negative shi in legatura cu verbul „a putea”) A tolera prezentza felul de a fi de a actziona etc. Si: a accepta a admite (4) a ingadui a inghitzi a mistui a suporta (inv) a hopnisi V agrea simpatiza. 10 (Ie) A nu ~ comparatzie A nu (se) putea compara. 1112 vtr A fi obiectul asupra caruia se exercita o actziune nedorita neplacuta sau a fi obiectul care este supus urmarilor neplacute ale unei actziuni sau stari fara a se revolta sau a le interzice Si: a accepta a admite (4) a concepe (2) a ingadui a permite a rabda a suporta a tolera (irg) a pristani (inv) a obicni a volnici (fam) a inghitzi. 13 vt (Rar; c.i. pierderi pagube materiale spirituale etc.) A avea (1). 1415 vit (Inv; Mol; Trs; de obicei construit cu dativul) A(i) prii1 Vz: suporta. 16 vt (Reg) A gusta (1). 17 vt (Reg; pbl pcf) A feri (de cineva). 18 vt (Reg pbl pcf) A ascunde (1).
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
SUFERÍ súfar vb. IV. 1. Intranz. A incerca a simtzi a indura o durere fizica sau morala. ♦ A avea neplaceri a suporta consecintzele neplacute ale unui fapt. 2. Tranz. shi intranz. A indura a rabda a suporta. ♦ Tranz. A fi supus unei pedepse a fi condamnat. 3. Tranz. A ingadui a admite a permite a consimtzi. Lat. pop. sufferire (= sufferre).
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de romac
- actziuni
SUFERÍ súfar vb. IV. 1. Intranz. A indura o durere fizica sau morala. In zadar suspin shi sufar Linga lacul cel albastru. EMINESCU O. I 74. Atunci inimami zboara... La timpul mult ferice in caream suferit. ALECSANDRI P. III 6. SHi eu mult am suferit. JARNÍKBIRSEANU D. 196. ♦ A avea neplaceri a suporta consecintze a trage ponoase. Stam prea mult de vorba... Ma vad shi am sa sufar. SAHIA N. 89. 2. Tranz. A suporta o anumita situatzie un rau o lipsa. [Bolintineanu] a fost unul din maretzii luptatori de la 48... a suferit exilul a fost ministru sub domnitorul care infratzi cele doua surori vrajmashe: Rominia shi Moldova. DEMETRESCU O. 156. De cind mai prins matan latz Sufar boalenfricoshate! ALECSANDRI T. I. 33. Na mai putut suferi chinurile sale. NEGRUZZI S. I 31. ◊ Fig. Indreptatziva caci timpul nu mai sufera robie; Ora celor ce suspina iata suna a venit. BOLINTINEANU O. 124. ◊ Intranz. De foame shi de saracie am suferit shi eu. C. PETRESCU C. V. 152. ♦ A fi supus unei pedepse. Acuzatul na mai suferit nici o condamnare. ♦ A fi supus la... Casa veche nu suferise prefaceri. SADOVEANU E. 122. 3. Tranz. (De obicei in constructzii negative) A tolera a suporta prezentza cuiva sau a ceva a tzine la cineva sau la ceva; ai placea cuiva ceva. Eleonora care nushi putea suferi cumnatul il supraveghease in tacere cu raceala cu privirile ei sticloase. DUMITRIU N. 85. In apele de munte peshtii vad k printrun geam limpede shi nu puteau suferi linga mal umbra mea cu luciri fugare. SADOVEANU I. A. 25. Mama nu prea poate suferi fumul de tutun. C. PETRESCU A. 399. ◊ Expr. A nu suferi comparatzie v. comparatzie. 4. Tranz. A ingadui a permite. Batrinul avea in ochi shin glas o asprime care nu suferea raspuns. SADOVEANU E. 130. Acum suferitzi sa va spun shi ce nume... leau dat. NEGRUZZI S. I 102. Ash suferi shi cele mai mari certari shi mustrari. DRAGHICI R. 80. Prez. ind. shi: súfer (REBREANU R. I 173) pers. 3 sg. shi: súfere (CARAGIALE O. VII 277 NEGRUZZI S. I 63 TEODORESCU P. P. 341).
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
A SUFERÍ súfar 1. intranz. A fi supus unei dureri fizice sau morale (cauzate de o boala sau de diferite greutatzi neplaceri etc.); a patimi. 2. tranz. 1) (suferintze fizice sau morale) A indura cu tarie shi calm; a rabda; a suporta. ~ o pierdere. 2) A admite in mod conshtient shi tacit; a rabda; a ingadui; a suporta; a tolera. /<lat. sufferre
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
SUFERI vb. (Mold.) Ai prii cuiva ceva ai face bine. SHi luind boala in prilej sa facea k nui sufara la bucate. DOSOFTEI VS. Etimologie: lat. sufferire.
- sursa: DLRLV (1987)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
suferì v. 1. a rabda ceva anevoios: a suferi foamea setea; 2. a suporta cu rabdare a tolera: a suferi contrazicerea; 3. a incerca o durere fizica sau morala: sufera de stomac; 4. a simtzi durere: a suferi in tacere; 5. se zice de lucrurile ce incearca o paguba o scadere: granele au suferit de seceta. [Lat. SUFERRE].
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
súfer shi (nord) súfar a ĭ v. tr. (lat. súffero inf. férre; it. soffrire pv. soffrir fr. souffrir cat sp. sufrir pg. soffrer. Sufer suferĭ sufere shi [vest] sufera [sg. k shi pl.]; sa sufere. V. confer). Rabd indur: a suferi foamea setea saracia insultele durerea. Suport tolerez permit: a nu suferi contrazicerĭ. Numĭ merge bine is in paguba: negotzu a suferit o grea lovitura. V. intr. Is bolnav patimesc: a suferi de cap. Fig. Is in suferintza imĭ merge raŭ: grinele aŭ suferit de seceta tzara sufere de multe. V. patzesc.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
suferí (a ~) vb. ind. prez. 1 sg. súfar 3 súfera imperf. 3 sg. sufereá; conj. prez. 3 sa súfere
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
suferí vb. ind. prez. 1 sg. súfar 3 sg. shi pl. súfera imperf. 3 sg. sufereá; conj. prez. 3 sg. shi pl. súfere
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
suferi (ind. prez. 1 sg. sufar 3 sg. shi pl. sufera conj. sufere)
- sursa: MDO (1953)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
sufer feri 2 fere 3 fer 3 pl. fere 3 conj. ream 1 imp.
- sursa: IVO-III (1941)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
SUFERÍ vb. 1. (inv. shi pop.) a patimi. (De ce boala ~?) 2. v. chinui. 3. v. indura. 4. a patimi (inv. shi pop.) a se munci. (De multe a mai ~.) 5. v. suporta. 6. a incerca a indura a suporta. (A ~ multe nevoi.) 7. a suporta. (A ~ o condamnare.) 8. v. ingadui. 9. a suporta (fig.) a inghitzi a mistui (inv. fig.) a honipsi. (Nul poate ~.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
SUFERÍ vb. v. prii.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
suferi vb. v. PRII.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
SUFERI vb. 1. (inv. shi pop.) a patimi. (De ce boala ~?) 2. a se chinui (inv. shi reg.) a se ticai (inv.) a se nevoi a (se) stradui. (~ foarte tare din cauza bolii.) 3. a indura a patimi a patzi a rabda a suporta a trage (astazi rar) a purta (inv. shi reg.) a petrece a tirpi (prin Bucov.) a joi (Transilv.) a paula (Ban.) a pesti (prin Transilv.) a pristui (inv.) a bineviea a cerca a obicni a panata (fig.) a inghitzi. (Cite na ~!) 4. a patimi (inv. shi pop.) a se munci. (De multe a mai ~.) 5. a duce a indura a rabda a suporta. (El ~ tot greul.) 6. a incerca a indura a suporta. (A ~ multe nevoi.) 7. a suporta. (A ~ o condamnare.) 8. a accepta a admite a concepe a ingadui a permite a rabda a suporta a tolera (inv. shi reg.) a pristani (inv.) a obicni a volnici (fig. fam.) a inghitzi. (Nu pot ~ una k asta.) 9. a suporta (fig.) a inghitzi a mistui (inv. fig.) a honipsi. (Nul poate ~.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
suferí (r ít) vb. 1. A suporta a patimi. 2. A tolera a admite a sustzine. 3. A experimenta. Lat. sŭffĕrre (Pushcariu 1675; REW 8428) cf. it. soffrire prov. soffrir fr. souffrir cat. sp. sufrir port. soffrer. Der. suferind adj. (care sufera) dupa fr. souffrant; suferintza s. f. dupa fr. souffrance; suferitor adj. (care sufera tolerant); nesuferit adj. (intolerant). Din rom. provine bg. din Trans. ssuferi (Miklosich Bulg. 136).
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
ILLE DOLET VERE QUI SINE TESTE DOLET (lat.) sufera cu adevarat cel ce plange fara martori Martzial „Epigrammata” 1 34 4.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare de argou
Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.
a suferi de chiulangita cronica expr. (shc. glum.) a absenta nemotivat de la cursuri.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
a suferi de sindromul N. F. expr. (glum. d. femei) 1. a fi veshnic pusa pe cearta a fi artzagoasa. 2. a avea tulburari hormonale provocate de abstinentza sexuala prelungita.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
verb (VT335) Surse flexiune: DOR | infinitiv | infinitiv lung | participiu | gerunziu | imperativ pers. a II-a | ||
(a)
|
|
|
| singular | plural | ||
|
| ||||||
numarul | persoana | prezent | conjunctiv prezent | imperfect | perfect simplu | mai mult k perfect | |
singular | I (eu) |
| (sa)
|
|
|
| |
a II-a (tu) |
| (sa)
|
|
|
| ||
a III-a (el, ea) |
| (sa)
|
|
|
| ||
plural | I (noi) |
| (sa)
|
|
|
| |
a II-a (voi) |
| (sa)
|
|
|
| ||
a III-a (ei, ele) |
| (sa)
|
|
|
|
suferi, sufarverb
- 1. A incerca a simtzi a indura o durere fizica sau morala. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- In zadar suspin shi sufar Linga lacul cel albastru. EMINESCU O. I 74. DLRLC
- Atunci inimami zboara... La timpul mult ferice in caream suferit. ALECSANDRI P. III 6. DLRLC
- SHi eu mult am suferit. JARNÍKBIRSEANU D. 196. DLRLC
- 1.1. A avea neplaceri a suporta consecintzele neplacute ale unui fapt. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Stam prea mult de vorba... Ma vad – shi am sa sufar. SAHIA N. 89. DLRLC
-
-
- 2. A suporta o anumita situatzie un rau o lipsa. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- [Bolintineanu] a fost unul din maretzii luptatori de la 48... a suferit exilul a fost ministru sub domnitorul care infratzi cele doua surori vrajmashe: Rominia shi Moldova. DEMETRESCU O. 156. DLRLC
- De cind mai prins matan latz Sufar boalenfricoshate! ALECSANDRI T. I. 33. DLRLC
- Na mai putut suferi chinurile sale. NEGRUZZI S. I 31. DLRLC
- Indreptatziva caci timpul nu mai sufera robie; Ora celor ce suspina iata suna a venit. BOLINTINEANU O. 124. DLRLC
- De foame shi de saracie am suferit shi eu. C. PETRESCU C. V. 152. DLRLC
- 2.1. A fi supus unei pedepse a fi condamnat. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Acuzatul na mai suferit nici o condamnare. DLRLC
-
- 2.2. A fi supus la... DLRLC
- Casa veche nu suferise prefaceri. SADOVEANU E. 122. DLRLC
-
-
- 3. A tolera a suporta prezentza cuiva sau a ceva a trece cu vederea. DEX '09 DLRLC
- Eleonora care nushi putea suferi cumnatul il supraveghease in tacere cu raceala cu privirile ei sticloase. DUMITRIU N. 85. DLRLC
- In apele de munte peshtii vad k printrun geam limpede shi nu puteau suferi linga mal umbra mea cu luciri fugare. SADOVEANU I. A. 25. DLRLC
- Mama nu prea poate suferi fumul de tutun. C. PETRESCU A. 399. DLRLC
- A nu suferi comparatzie. DLRLC
-
- 4. Admite, consimtzi, permite, ingadui. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Batrinul avea in ochi shin glas o asprime care nu suferea raspuns. SADOVEANU E. 130. DLRLC
- Acum suferitzi sa va spun shi ce nume... leau dat. NEGRUZZI S. I 102. DLRLC
- Ash suferi shi cele mai mari certari shi mustrari. DRAGHICI R. 80. DLRLC
-
- comentariu Prezent indicativ shi: stzufer persoana a 3a singular shi: sufere. DLRLC
etimologie:
- sufferire (= sufferre). DEX '09