21 de definitzii pentru condei
din care- explicative (8)
- morfologice (4)
- relatzionale (4)
- etimologice (1)
- enciclopedice (1)
- argou (3)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
CONDÉI condeie s. n. 1. Unealta de scris in forma de betzishor la care se adapteaza o penitza; toc. ◊ Manuitor de condei = scriitor (talentat). ◊ Expr. K din condei = regulat ordonat frumos. A trage condeiul = a incarca la socoteala. Dintrun condei sau dintro trasatura de condei = dintrodata. ♦ (Inv.) Nume dat unor instrumente cu care se scria. ♦ Creion pentru innegrirea sprancenelor. 2. Fig. Mod de a scrie bine indemanare la scris talent scriitoricesc. ◊ Expr. A avea condei = a scrie ushor (shi bine) a avea talent la scris. A o aduce bine din condei = a vorbi sau a scrie cu meshteshug; a ieshi din incurcatura printro intorsatura priceputa a frazei. 3. Par lung care impreuna cu lopata formeaza carma plutei. Din ngr. kondíli.
condei sn [At: DOSOFTEI PS. / Pl: ~ee / E: ngr ϰονδύλι(ον)] 1 Unealta de scris in forma de betzishor la care se atasheaza o penitza Si: toc. 2 (Is) Manuitor de ~ Scriitor. 3 (Ilav) K din ~ Frumos shi ordonat. 4 (Pfm; ie) A trage ~ul A incarca la socoteala. 5 (Ilav) Dintrun ~ Dintro data. 6 Trasatura de ~ Mishcare rapida. 7 (Pex) Moment. 8 (Inv) Instrument cu care se scria. 9 Creion pentru innegrirea sprancenelor. 10 (Fig) indemnare la scris. 11 (Ie) A avea ~ A avea talent la scris. 12 (Fam; ie) A o aduce bine din ~ A vorbi (sau a scrie) cu meshteshug. 13 (Fam; iae) A ieshi din incurcatura printro intorsatura priceputa a frazei. 14 Par lung care impreuna cu lopata formeaza carma plutei.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
CONDÉI condeie s. n. 1. Unealta de scris in forma de betzishor la care se adapteaza o penitza; toc (impreuna cu penitza). ◊ Manuitor de condei = scriitor (talentat). ◊ Expr. K din condei = regulat ordonat frumos. A trage condeiul = a incarca la socoteala. Dintrun condei sau dintro trasatura de condei = dintro data. ♦ Fig. Trasatura de condei; p. ext. moment clipa. ♦ (Inv.) Nume dat unor instrumente cu care se scria. ♦ Creion pentru innegrirea sprancenelor. 2. Fig. Mod de a scrie bine indemanare la scris talent scriitoricesc. ◊ Expr. A avea condei = a scrie ushor (shi bine) a avea talent la scris. A o aduce bine din condei = a vorbi sau a scrie cu meshteshug; a ieshi din incurcatura printro intorsatura priceputa a frazei. 3. Par lung care impreuna cu lopata formeaza carma plutei. Din ngr. kondíli.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de Joseph
- actziuni
CONDÉI condeie s. n. 1. Unealta de scris in forma de betzishor la care se adapteaza o penitza; toc (impreuna cu penitza). Clip inainte de a inmuia condeml ishi rasuci coltzurile mustatzii parca rasucea de cozi doua vrabii. CAMILAR TEM. 176. De doua ori luase condeiul in mina sai scrie lui Neagu dar navea curajul sa inceapa. BART 233. Scirtziirea de condeie dadea farmec astei linishti. EMINESCU O. I 141. Indata am gasit caiete condeie. NEGRUZZI S. I 7. ◊ Expr. K din condei = regulat ordonat frumos. Sprincenele trase k din condei. DELAVRANCEA S. 9. A trage condeiul = a incarca la socoteala a profita prin inshelaciune sau minciuna. Lasa Ghitza cu steagurile de alaltaieri tzia ieshit bine; ai tras frumushel condeiul CARAGIALE O. I 103. Dintrun condei sau dintro trasatura de condei = dintro data. ♦ (Invechit adesea urmat de determinari explicative) Nume dat la diferite instrumente cu care se scrie: betzishor de piatra cu care se scrie pe o placa de ardezie pana de gisca creta de scris. SHia cumparat o tablitza un condei un burete. STANCU D. 446. Condicarul... citea jalbile intingind din vreme in vreme condeiul de pana de gisca in calimarile de la briu. GHICA S. 7. Chemind un baiet k de noua ani i dete condeiul de creda. NEGRUZZI S. I 5. 2. Fig. Scris scriere; fel mod de a scrie k publicist indeminare in scris. Ceea ce spusese despre Baraganul nostru condeiul meu cel smead molatic searbad shi spalacii. ODOBESCU S. III 159. Om al condeiului (sau de condei) = publicist scriitor. ◊ Expr. A o aduce din condei sau a invirti condeiul = a vorbi sau a scrie cu meshteshug shi finetze; a ieshi din incurcatura printro intorsatura a frazei (vorbite sau scrise). Dumneavoastra invirtitzi condeiul shi cind vretzi shtitzi a face din alb negru shi din negru alb. CREANGA A. 163. 3. Fig. Socoteala. Apoi inchipuieshtetzi dumneata numai un condei; stai satzi spui. CARAGIALE O. I 93.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
CONDÉI ~ie n. 1) Unealta de scris in forma de betzishor prevazuta la capat cu un dispozitiv special pentru penitza; toc. 2) Creion special folosit la innegrirea sprancenelor. 3) fig. Talent scriitoricesc. /<ngr. kondíli
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
CONDEI s.n. (Mold. TZR) Instrument de scris. A: Eu de la inima te marturisesc cu condeiul mieu. VARLAAM. Le trec cu condeiul nostru pentru zabava. NCL I 39. Si altul inca pre carile treacal condeiul meu. PSEUDOCOSTIN 30r; cf. DOSOFTEI PS; CANTEMIR HR B: Trŭstĭ. Trestie. Condeiu MARDARIE. 259. Cu condeiu de fier shi de plumb sau in pietri or sapa. BIBLIA (1688). (Mold.) Paragraf al unei condici de socoteli. Se mira boierii . . . cind se citea anume condeile de cele ce iau dat pentru domnia noua. AXINTE URICARIUL. Etimologie: ngr. kondili.
- sursa: DLRLV (1987)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
condéĭ n. pl. eĭe (ngr. kondýli shi kontýli pron. dhýli shi dýli condeĭ de scris d. vgr. kondýlion dim. d. kóndylos condil; alb. kondilĭ). Est. Toc betzishor in care se infige penitza de scris. Fig. Stil arta de a scrie: a avea condeĭ. Sud. Pensula (periutza) de zugravit. A trage cuĭva un condeĭ al incondeĭa al zugravi (al descrie) defavorabil.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
condeiu n. 1. pana de scris; 2. fig. scrisoare: satzi vad condeiul; 3. pl. condeie sume de bani trecute intr’o socoteala sau condica cu felul intrebuintzarii lor; a trage cuiva condeie al inshela ai spune minciuni: cu steagurile de alaltaieri... ai tras frumushel condeiul CAR.; 4. Mold. par lung care impreuna cu lopata alcatuieshte carma plutei. [Gr. bizantin KONDYLI].
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
condéi s. n. pl. condéie
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
condéi s. n. pl. condéie
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
condei pl. condeie
- sursa: MDO (1953)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
condeiu deie.
- sursa: IVO-III (1941)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
CONDÉI s. 1. v. creion. 2. (rar) stil (Mold.) plumb. (~ cu care se scria pe tablitza.) 3. v. toc. 4. scris scriitura (pop.) slova. (Are un ~ regulat.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
CONDÉI s. v. cutzit limba stil.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
CONDEI s. 1. creion (inv. shi pop.) plaivaz (inv. shi reg.) plumb (inv. in Transilv. shi Ban.) ceruza. (Sta cu ~ la ureche.) 2. (rar) stil (Mold.) plumb. (~ cu care se scria pe tablitza.) 3. toc. (~ cu penitza.) 4. scris scriitura (pop.) slova. (Are un ~ regulat.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
condei s. v. CUTZIT. LIMBA. STIL.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
condéi (condéie) s. n. 1. Pana toc. 2. Pana speciala pentru a incondeia ouale de Pashti. 3. (Inv.) Pensula. 4. Mod de a scrie stil. 5. (Inv.) Birou cabinet. 6. Cirma. 7. Cutzit de melitza mecanica. Mr. cundil’u megl. cundil’. Ngr. ϰονδίλιον (Roesler 570; Murnu 15; Meyer 197) cf. v. sb. kondilĭ (sec. XVII) alb. kondilj. Der. incondeia vb. (a desena a impodobi ouale de Pashti; a defaima); incondeiala s. n. (culoare neagra de vopsit sprincenele); incondeietura s. f. (actziunea de a incondeia ouale de Pashti; defaimare).
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
CURRENTE CALAMO (lat.) din fuga condeiului Expresie folosita pentru a scuza o gresheala o neglijentza de stil.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare de argou
Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.
a avea condei expr. a avea talent la scris
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
a o aduce bine din condei expr. 1. a se exprima cu ushurintza in vorbire sau in scris 2. a se dovedi abil / diplomat intro anumita imprejurare
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
a trage din condei expr. (d. comerciantzi ospatari etc.) a incarca o nota de plata a inshela un client prin incarcarea notei de plata.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv neutru (N65) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
condei, condeiesubstantiv neutru
- 1. Unealta de scris in forma de betzishor la care se adapteaza o penitza. DEX '09 DLRLC
- Clip inainte de a inmuia condeiul ishi rasuci coltzurile mustatzii parca rasucea de cozi doua vrabii. CAMILAR TEM. 176. DLRLC
- De doua ori luase condeiul in mina sai scrie lui Neagu dar navea curajul sa inceapa. BART E. 233. DLRLC
- Scirtziirea de condeie dadea farmec astei linishti. EMINESCU O. I 141. DLRLC
- Indata am gasit caiete condeie. NEGRUZZI S. I 7. DLRLC
- 1.1. Manuitor de condei = scriitor (talentat). DEX '09 DEX '98sinonime: scriitor
- 1.2. Trasatura de condei. DEX '98
- 1.3. Nume dat unor instrumente cu care se scria. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- SHia cumparat o tablitza un condei un burete. STANCU D. 446. DLRLC
- Condicarul... citea jalbile intingind din vreme in vreme condeiul de pana de gisca in calimarile de la briu. GHICA S. 7. DLRLC
- Chemind un baiet k de noua ani i dete condeiul de creda. NEGRUZZI S. I 5. DLRLC
-
- 1.4. Creion pentru innegrirea sprancenelor. DEX '09 DEX '98
-
- Sprincenele trase k din condei. DELAVRANCEA S. 9. DLRLC
-
- A trage condeiul = a incarca la socoteala. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Lasa Ghitza cu steagurile de alaltaieri tzia ieshit bine; ai tras frumushel condeiul CARAGIALE O. I 103. DLRLC
-
- Dintrun condei sau dintro trasatura de condei = dintrodata. DEX '09 DLRLC
-
- 2. Mod de a scrie bine indemanare la scris talent scriitoricesc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Ceea ce spusese despre Baraganul nostru condeiul meu cel smead molatic searbad shi spalacit. ODOBESCU S. III 159. DLRLC
- A avea condei = a scrie ushor (shi bine) a avea talent la scris. DEX '09 DEX '98
- A o aduce bine din condei sau a invarti condeiul = a vorbi sau a scrie cu meshteshug; a ieshi din incurcatura printro intorsatura priceputa a frazei. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Dumneavoastra invirtitzi condeiul shi cind vretzi shtitzi a face din alb negru shi din negru alb. CREANGA A. 163. DLRLC
-
-
- 3. Socoteala. DLRLCsinonime: socoteala
- Apoi inchipuieshtetzi dumneata numai un condei; stai satzi spui. CARAGIALE O. I 93. DLRLC
-
- 4. Par lung care impreuna cu lopata formeaza carma plutei. DEX '09 DEX '98
etimologie:
- kondíli DEX '98 DEX '09