19 definitzii pentru toc (obiect)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

TOC2 tocuri s. n. 1. Cutie ori suport de lemn de metal de piele sau de material plastic cu forme shi marimi diferite in care se pastreaza arme aparate sau instrumente; teaca de piele de carton etc. in care se tzin diferite obiecte mici (ochelari piepteni etc.). ♦ Spec. (Rar) Teaca de sabie. 2. Ustensila pentru scris sau desenat cu cerneala ori cu tush facuta din lemn os metal in forma de betzishor la care se adapteaza o penitza; condei. Toc rezervor = stilou. 3. Cadru de lemn sau de metal in care se fixeaza la o constructzie ferestrele shi ushile. Din magh. sb. tok.

toc3 sn [At: (a. 1588) CUV. D. BATR. I 194/5 / V: (pop) tioc sn (reg) tioak tiok sf / Pl: ~uri (ivr) ~ure / E: mg tok cf srb tok] 1 Cutie de lemn de metal de piele sau de material plastic cu forme shi marimi diferite in care se pastreaza arme aparate sau instrumente. 2 Teaca de piele de carton etc. in care se tzin diferite obiecte mici (ochelari piepteni etc.). 3 (Irg) Tolba (1) pentru sagetzi. 4 (Rar) Teaca de sabie. 5 Teaca in care se pastreaza cutea pentru coasa Si: (reg) tiocush (2). 6 (Reg) Vas de lemn in care se pastreaza branza lapte apa etc. Si: (reg) barbantza. 7 (Reg) Vas facut dintrun trunchi2 de copac scobit in care se oparesc rufele. 8 (Reg; if tioc) Ceaun mic. 9 (Ban; iaf) Ciob (1). 10 (Trs) Palnie facuta din scoartza de arbore (mai ales de brad) in care se pune rashina. 11 (Reg) Cornet de hartie Si: (reg) tiocush (3). 12 (Trs) Invelitoare in care se pun penele unei perne Si: (reg) cosh dos tocar (1). 13 (Reg) Veshca facuta din coaja de copac ashezata injurai pietrelor morii tzaraneshti pentrua impiedica risipirea fainii Si: (pop) ocol vacalie (reg) obod. 14 (Trs) Membrana in care este invelit bobul unor plante (mai ales la grau) Si: (pop) camasha gaoace. 15 (Inv; if tioc) Caliciu la flori. 16 (Reg) Boboc de floare. 17 (Reg) Invelish al cornului la bou. 18 (Reg) Cochilie a melcului. 19 (Ban; if tioc) Polonic. 20 (Reg) Cupa la moara. 21 (Reg; if tioca) Groapa in pamant captushita cu scanduri care se foloseshte pentru stingerea varului Si: varnitza. 22 (Reg; if tioc) Gaura in pamant la jocul in nasturi. 23 Cadru de lemn de metal etc. in care se fixeaza la o constructzie ferestrele shi ushile. 24 (Dlg) Matca. 25 (Dlg) Partea de jos a rindelei in care intra cutzitul. 26 Ustensila pentru scris (cu cerneala sau cu tush) constituita dintro tija prevazuta la un capat cu un dispozitiv de prindere a penitzei Si: condei (reg) tonjac. 27 (SHis ~ rezervor) Stilou. 28 (Reg) TZigaret. 29 (Olt) Dans popular nedefinit mai indeaproape. 30 (Olt) Melodie dupa care se executa dansul tocul1 (29). 31 (Reg) Cutie de chibrituri.

TOC2 tocuri s. n. 1. Cutie ori suport de lemn de metal de piele sau de material plastic cu forme shi marimi diferite in care se pastreaza arme aparate sau instrumente; teaca de piele de carton etc. in care se tzin diferite obiecte mici (ochelari piepteni etc.). ♦ Spec. (Rar) Teaca de sabie. 2. Unealta de scris cu cerneala facuta din lemn os metal in forma de betzishor la care se adapteaza o penitza; condei. ◊ Toc rezervor = stilou. 3. Cadru de lemn sau de metal in care se fixeaza la o constructzie ferestrele shi ushile. Din magh. scr. tok.

TOC2 tocuri s. n. 1. Cutie de lemn de metal sau de piele putind avea diverse forme shi marimi shi in care se pastreaza anumite arme instrumente sau aparate; teaca de piele de carton etc. in care se tzin obiecte mici (piepteni ochelari etc.). Deodata Mishu se dadu indarat scotocindushi tocul revolverului. DUMITRIU N. 123. Ana Lipan ishi cerceta in oglinda poshetei obrazul shi rasuci roshul in tocul de metal. C. PETRESCU C. V. 197. Doua tocuri de pieptine de catife... cu fluturi. ALECSANDRI T. I 141. Pastorul la care shadem miau dat o parechi de calamari foarte frumoase shi fimeia lui un toc de ceasornic. KOGALNICEANU S. 78. ♦ (Rar) Teaca de sabie. Gheorghilash nu senvoia Sabia din toc scotea Pe nalt cer o ascutzea. BIBICESCU P. P. 337. ♦ (Rar) Cornet de hirtie. Ana ishi descarca toata indignarea pe Sabina care sosea cu tocul de castane. C. PETRESCU C. V. 116. 2. Cadru de lemn (mai rar de metal) in care se fixeaza la o constructzie ushile shi ferestrele. Pe linga unelte de gospodarie sateasca meshteri timplari produceau in serie tocuri de ferestre mese shi scaune de tei. SADOVEANU M. C. 111. Dadu sai lucreze un dulgher tocuri pentru ushi shi ferestre. CAMIL PETRESCU O. I 82. [Incaperile] raspundeau toate in hora prin nishte ushi cu tocuri de piatra. ODOBESCU S. I 128. 3. Unealta de scris facuta din lemn os sau metal in forma de betzishor la care se adapteaza o penitza; condei. V. pana. Dupa douazeci shi patru de semnaturi colonelul a lasat tocul jos. SAHIA N. 72. Capitanul cu tocul in mina cu foaia alba dinainte aluneca tot mai adinc in ipotezele fara sfirshit ale unei metafizici incilcite. BART S. M. 78. Sa invetze... mai tirziu a invirti tocul chiar shi pe hirtie k nishte logofetzi. DELAVRANCEA S. 217. ◊ Toc rezervor = stilou.

TOC2 ~uri m. Unealta de scris in forma de betzishor prevazut la un capat cu un dispozitiv in care se introduce penitza; condei. ◊ ~ rezervor toc avand un rezervor umplut cu cerneala care ajunge automat pana la varful penitzei; stilou. /<ung. sb. tok

TOC4 ~uri n. 1) Cutie speciala in care se tzin unele obiecte sau instrumente. ~ de ochelari. 2) rar Teaca de sabie. 3) Cadru prins in zidarie in care se fixeaza ushile shi ferestrele. /<ung. sb. tok

toc n. 1. cutie lungareatza de pastrat ceva; 2. cutioara de carton sau lemn de marimea lucrului pastrat; 3. teaca de piele atarnata de oblancul shelei de tzinut pistoalele; 4. tocul prins de brau cu un carlig in care tzaranul tzine gresia sau cutea; 5. suport de usha sau de fereastra: ushi cu tocuri de piatra OD.; 6. partea din afara a cornului; 7. vacalia morii; 8. un fel de maner la capatul caruia se fixeaza penitzele de scris. [Croat TOK teaca].

1) toc n. pl. urĭ (ung. sirb. tok toc cutie. V. chĭoc). Cutie de forma obĭectuluĭ care trebuĭe sal pastreze (precum: cutia in care se poarta un instrument muzical o tabachere un binoclu nishte ochelarĭ nishte compasurĭ o arma de foc maĭ ales un pistol sh. a.). Vasu de tinichea in care cosashushĭ tzine cutea cind coseshte. Cadru (pervazu) ushiĭ saŭ ferestreĭ (V. ushor 1). Partea de afara a cornuluĭ la boŭ. Cornet de bomboane. Sud. Condeĭ de scris (adica „tocu penitzeĭ” bucata de tinichea care tzine penitza). In nord teoc (o silaba). In Ban. teoc cĭob hirb pl. shi teoace. V. cilif.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

toc (de protejat obiecte de scris la usha la pantof) s. n. pl. tócuri

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

TOC s. I. portochelari. II. 1. condei. (~ cu penitza.) 2. toc rezervor = stilou (rar) stilograf. (Scrie cu ~.) III. 1. cadru cercevea rama. (~ de fereastra.) 2. (TEHN.) matca. (~ de la coltzarul dulgherului.)

TOC s. v. cornet dos fishic polonic putina shishtar teaca tolba.

TOC s. 1. portochelari. 2. condei. (~ cu penitza.) 3. toc rezervor = stilou (rar) stilograf. (Scrie cu ~.) 4. cadru cercevea rama. (~ de fereastra.) 5. (TEHN.) matca. (~ de la coltzarul dulgherului.)

toc s. v. CORNET. DOS. FISHIC. POLONIC. PUTINA. SHISHTAR. TEACA. TOLBA.

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

toc (curi) s. n. 1. Teaca invelitoare. 2. Vas de lemn dintro singura bucata putina. 3. Cadru de usha sau de fereastra. 4. Condei. 5. Cutie in care se tzine piatra de ascutzit. 6. (Rar) Cornet. Var. Mold. tioc. Sl. tokŭ (Miklosich Slaw. Elem. 49; Cihac II 414; Conev 68; cf. Gáldi Dict. 164) cf. sb. cr. slov. mag. tok.

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

toc tocuri s.n. 1. Teaca. 2. Vas de lemn in forma unui trunchi de con; bute barbantza putina; cofa jantalau (ALRRM 1971: 356). 3. Invelitoare panza in care se pun penele la perna; dos de perina perinoc toc de capatai. Termen specific subdialectului crishean (Tratat 1984: 285). 4. Cadru de usha sau de fereastra. 5. Condei. Din sl. magh. tok (DEX MDA).

toc uri s.n. 1. Teaca. 2. Vas de lemn in forma unui trunchi de con; bute barbantza putina; cofa jantalau (ALR 1971: 356). 3. Invelitoare panza in care se pun penele la perna; dos de perina perinoc toc de capatai. 4. Cadru de usha sau de fereastra. 5. Condei. Sl. tokŭ cf. magh. tok.

Intrare: toc (obiect)
toc1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • toc
  • tocul
  • tocu‑
plural
  • tocuri
  • tocurile
genitiv-dativ singular
  • toc
  • tocului
plural
  • tocuri
  • tocurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

toc, tocurisubstantiv neutru

  • 1. Cutie ori suport de lemn de metal de piele sau de material plastic cu forme shi marimi diferite in care se pastreaza arme aparate sau instrumente; teaca de piele de carton etc. in care se tzin diferite obiecte mici (ochelari piepteni etc.). DEX '09 DLRLC NODEX
    diminutive: toculetz
    • format_quote Deodata Mishu se dadu indarat scotocindushi tocul revolverului. DUMITRIU N. 123. DLRLC
    • format_quote Ana Lipan ishi cerceta in oglinda poshetei obrazul shi rasuci roshul in tocul de metal. C. PETRESCU C. V. 197. DLRLC
    • format_quote Doua tocuri de pieptine de catife... cu fluturi. ALECSANDRI T. I 141. DLRLC
    • format_quote Pastorul la care shadem miau dat o parechi de calamari foarte frumoase shi fimeia lui un toc de ceasornic. KOGALNICEANU S. 78. DLRLC
    • format_quote Toc de ochelari. NODEX
    • 1.1. prin specializare rar Teaca de sabie. DEX '09 DLRLC NODEX
      • format_quote Gheorghilash nu senvoia Sabia din toc scotea Pe nalt cer o ascutzea. BIBICESCU P. P. 337. DLRLC
    • 1.2. rar Cornet de hartie. DLRLC
      • format_quote Ana ishi descarca toata indignarea pe Sabina care sosea cu tocul de castane. C. PETRESCU C. V. 116. DLRLC
  • 2. Ustensila pentru scris sau desenat cu cerneala ori cu tush facuta din lemn os metal in forma de betzishor la care se adapteaza o penitza. DEX '09 DLRLC NODEX
    sinonime: condei
    • format_quote Dupa douazeci shi patru de semnaturi colonelul a lasat tocul jos. SAHIA N. 72. DLRLC
    • format_quote Capitanul cu tocul in mina cu foaia alba dinainte aluneca tot mai adinc in ipotezele fara sfirshit ale unei metafizici incilcite. BART S. M. 78. DLRLC
    • format_quote Sa invetze... mai tirziu a invirti tocul chiar shi pe hirtie k nishte logofetzi. DELAVRANCEA S. 217. DLRLC
    • 2.1. Toc rezervor = toc avand un rezervor umplut cu cerneala care ajunge automat pana la varful penitzei. DEX '09 DLRLC NODEX
      sinonime: stilou
  • 3. Cadru de lemn sau de metal in care se fixeaza la o constructzie ferestrele shi ushile. DEX '09 DLRLC NODEX
    • format_quote Pe linga unelte de gospodarie sateasca meshteri timplari produceau in serie tocuri de ferestre mese shi scaune de tei. SADOVEANU M. C. 111. DLRLC
    • format_quote Dadu sai lucreze un dulgher tocuri pentru ushi shi ferestre. CAMIL PETRESCU O. I 82. DLRLC
    • format_quote [Incaperile] raspundeau toate in hora prin nishte ushi cu tocuri de piatra. ODOBESCU S. I 128. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.

imagine pentru acest cuvant

click pe imagini pentru detalii