20 de definitzii pentru zvarli
din care- explicative (13)
- morfologice (4)
- relatzionale (2)
- argou (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
ZVARLÍ zvarl vb. IV. (Pop. in concurentza cu azvarli) I. Tranz. 1. A arunca ceva (printro mishcare brusca). ♦ A da la o parte a lepada un lucru (nefolositor sau vatamator). ♦ A proiecta in afara (de la sine). Vulcanul zvarle lava. 2. A risipi a imprashtia. ♦ Fig. A cheltui bani fara socoteala. II. Intranz. 1. A arunca cu ceva asupra cuiva (pentru al lovi al alunga etc.). 2. (Despre animale) A izbi cu picioarele a fi naravash; a lovi. III. Refl. A se repezi a se precipita a porni cu mare avant. ♦ A se arunca a sari. Se zvarle pe cal. Cf. sb. vrljiti bg. hvarljam.
zvarli [At: CANTEMIR HR. 298 / V: (ivr) ~ri zvrali (inv) zurali ~ali / S shi: (ivp) sv~ / Pzi: zvarl (reg) zvarlu zvarlui zvarli zvarliu ~lesc 3 zvarle ~leshte zvarla 6 zvarle (reg) zvarl zvarla / E: zvar] (In concurentza cu „a azvarli”) 1 vt A arunca ceva (printro mishcare bmsca) Si: a arunca a azvarli a proiecta a propulsa a repezi. 2 vt (Ilav) Dea ~telea Prin zvarlire (1). 3 vt (Reg; ie) A da dea ~ta (sau ~tea) A arunca (15). 4 vt A face sa se deplaseze afara printro mishcare brusca shi rapida. 5 vt A da afara (din sine) Si: a elimina. 6 vt (Fam; c. i. un lichid) A desherta cu o mishcare rapida. 7 vt (Fig; c. i. ochii privirea) A privi in treacat in fuga. 8 vt (Fig; c. i. privirea) A examina sumar. 9 vt (Fig; c. i. cuvinte fraze etc.) A spune in treacat k din intamplare. 10 vt (C. i. obiecte) A da la o parte (printro mishcare brusca) considerand nefolositor inutil sau vatamator ori sub influentza unei stari sufleteshti Si: a arunca a azvarli a lepada (inv) a scutura (reg) a tzipa2. 11 vt (Ie) A ~ (pe cineva) pe drumuri (sau pe drum) A lasa (pe cineva) fara adapost. 12 vt (Pex) A lasa (pe cineva) fara mijloace de trai. 13 vt (Pop) A presara. 14 vt (Pex) A imprashtia. 15 vt (C. i. bani) A cheltui fara nici o socoteala Si: a irosi a imprashtia a prapadi a risipi (ivr) a prada (inv) a rashchira (reg) a matrashi a paradui1 a spesa. 16 vt (Ie) A ~ banii pe fereastra A risipi. 17 vi (D. animale mai ales d. cai shi magari) A lovi brusc shi puternic cu piciorul Si: (pop) a arunca. 18 vi (Pex) A fi naravash. 19 vi (D. oameni sau partzi ale corpului) A face o mishcare brusca. 20 vi A arunca asupra cuiva (pentru a lovi a alunga etc.). 21 vt (Ie) A ~ (shi) cu barda in Dumnezeu A fi recalcitrant sau nebun. 22 vt (Ie) A ~ praf in ochii lumii A cauta sa epateze sa inshele prin aparentze. 23 vr A porni cu avant. 24 vr (Pex) A se arunca (asupra cuiva).
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
ZVARLÍ zvarl vb. IV. (In concurentza cu azvarli) I. Tranz. 1. A arunca ceva (printro mishcare brusca). ♦ A da la o parte a lepada un lucru (ne folositor sau vatamator). ♦ A proiecta in afara (k urmare a unei impulsii launtrice). Vulcanul zvarle lava. 2. A risipi a imprashtia. ♦ Fig. A cheltui bani fara socoteala. II. Intranz. 1. A arunca cu ceva asupra cuiva (pentru al lovi al alunga etc.). 2. (Despre animale) A izbi cu picioarele a fi naravash; a lovi. III. Refl. A se repezi a se precipita a porni cu mare avant. ♦ A se arunca a sari. Se zvarle pe cal. Cf. scr. vrljiti bg. hvarljam.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de valeriu
- actziuni
ZVARLÍ zvarl vb. IV. (In concurentza cu azvarli) I. Tranz. 1. A arunca ceva (printro mishcare brusca). ♦ A da la o parte a lepada (un lucru nefolositor sau vatamator). Zvarle pistolul acela k mie frica de el (NEGRUZZI). ♦ A proiecta in afara (k urmare a unei impulsiuni launtrice). Vulcanul zvarle lava. 2. A risipi a imprashtia. ♦ Fig. A cheltui bani nebuneshte fara socoteala. II. Intranz. 1. A arunca cu ceva asupra cuiva (pentru al lovi al face sa plece etc.) 2. (Despre animale) A izbi cu picioarele a fi naravash. III. Refl. A se repezi a se precipita a porni cu mare avant. ♦ A se arunca intrun loc (mai ridicat) sarind cu indemanare. Se zvarle pe cal. Comp. bg. hvarlja sb. vrljiti.
- sursa: DLRM (1958)
- adaugata de gall
- actziuni
A ZVARLÍ zvarl tranz. v. A AZVARLI. /cf. bulg. hvariji sb. vrijiti
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
svarli v vz zvarli
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
zurali v vz zvarli
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
zvali v vz zvarli
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
zvari v vz zvarli
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
zvrali v vz zvarli
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
zvirli vb. IV. (in concurentza cu „azvirli”) I tr. 1 A face sa se indeparteze la o distantza oarecare printr o mishcare brusca shi rapida; a arunca a azvirli a proiecta ceva. Ion zvirli parul in gradina ovreiului (REBR.). ◊ Loc.adj. Dea zvirlitelea = aruncind prin zvirlire. ◊ Expr. (subst.) A da dea zvirlita (sau zvirlitea) = a arunca. ◊ Fig. Luna shia zvirlit o raza (PARAS.). ♦ (compl. indica lichide) A desherta cu o mishcare rapida. Zvirlea pe git citeva bardace de vin (STANCU). ♦ Fig. (compl. indica priviri ochi) A privi in treacat in fuga. Zvirlea ochii pe fereastra parca ar fi ashteptat pe cineva (REBR.). ♦ Fig. A examina sumar. Sa zvirlim o privire repede asupra shtiintzelor morale (RALEA). Fig. (compl. indica fraze cuvinte etc.) A spune in treacat k din intimplare. A zvirlit ici shi colo cite o sugestie (CONST.). 2 tr. (compl. indica lucruri nefolositoare sau vatamatoare) A da la o parte a lepada (adesea sub influentza unei stari sufleteshti). Am zvirlit la cosh romanul politzist (SADOV.). ◊ Expr. A zvirli (pe cineva) pe drumuri (sau pe drum) = a) a lasa (pe cineva) fara adapost; b) ext. a lasa (pe cineva) fara mijloace de trai. ♦ A proiecta in afara (k urmare a unei impulsii launtrice). Ishi lepada tzigara shi zvirli in asfintzit un rotocol de fum (SADOV.). 3 tr. (pop.; compl. indica obiecte) A risipi a imprashtia. Zvirli pe jos un pumn de sare k sa se topeasca gheatza. ◊ Expr. A zvirli in vint v. vint. ♦ Fig. (compl. indica bani) A cheltui fara socoteala. Vor fi cinci mii de galbeni zvirlitzi in vint (K. PETR.). ◊ Expr. A zvirli (cu) banii pe fereastra v. fereastra. II intr. 1 A arunca cu ceva asupra cuiva (pentru al lovi al alunga etc.). Am zvirlit cu o farfurie dupa el. ◊ Expr. A zvirli praf in ochii lumii = a cauta sa epateze sa inshele prin aparentze. A zvirli (shi) cu barda in luna (sau in Dumnezeu) v. barda. A zvirli cu noroi (in cineva) v. noroi. 2 (despre animale; mai ales despre cai shi magari) A izbi cu picioarele; a fi naravash.(despre oameni sau despre partzi ale corpului lor) A face o mishcare brusca. Cind ia paharul in mina zvirle din cap (MIR.). III refl. A se repezi a se precipita a porni cu mare avint. Se zvirle asupra mea sami scoatza ochii (SADOV.). ♦ A se arunca a sari. Atanasie Blindu se zvirli in mashina (CE. PETR.). • prez.ind. zvirl (reg.) zvirlu esc. /de la zvir cf. srb. vrljiti bg. хвърлям.
- sursa: DEXI (2007)
- adaugata de claudiad
- actziuni
ZVIRLÍ zvirl vb. IV. (Uneori in concurentza cu azvirli) I. Tranz. 1. A arunca ceva (printro mishcare brusca). Imi facura loc la vatra mai zvirlira lemne pe foc fetele se repezira k sa ingrijeasca «de ceva cald» pentru drumetzul lor de departe sosit. SADOVEANU O. VIII 10. Cinea azvirli buzduganul ista mai tare in sus ai aceluia sa fie banii. Ian zvirlel tu intai mai dracule! CREANGA R. 56. Calul... zvirli pe Genarul pina in nori. EMINESCU N. 27. ◊ Fig. Vintul zvirlen geamuri grele picuri. EMINESCU O. I 119. ♦ A da la o parte k fiind inutil sau vatamator. Oh! zvirle pistolul acela k mie frica de el. NEGRUZZI S. I 23. Vazind k avea un gust foarte neplacut lau zvirlit cit colo. DRAGHICI R. 62. 2. A risipi a imprashtia. Novac la temnitza vinea Cu pumnul galbeni zvirlea Turcii cu totzii stringea. SHEZ. I 110. Oasele stringea Cenusha alegea SHin vint o zvirlea. ALECSANDRI P. P. 119. ♦ Fig. (Cu complementul «bani») A cheltui fara nici o socoteala nebuneshte. Dupa nepasarea shi risipa ce o facem zvirlind banul pe lucruri de nimica putzin mai avem de instrainat. CREANGA A. 154. II. Intranz. 1. A arunca cu ceva asupra cuiva (pentru al lovi pentru al face sa plece etc.). El afla o zburatura de lemn shi zvirli in pasare. RETEGANUL P. V 60. Am zvirlit cu putineiul dupa el. SHEZ. V 132. 2. (Despre animale) A izbi cu picioarele a fi naravash. Magarul au inceput a zvirli cu picioarele. TICHINDEAL P. 107 3. A da afara din sine a proiecta in afara (k urmareaunei mishcari launtrice). Vulcanul zvirle lava. ◊ Fig. Ishi mingiia durerile zvirlind noptzii o melodie tainica. SADOVEANU O. I 52. III. Refl. A se repezi; a se precipita a porni cu mare avint. Cei doi se ridicasera de la locurile lor aratindushi coltzii shi se zvirlira la hangiu. SADOVEANU O. VIII 258. Citziva barbatzi shi flacai se zvirlira la Vasile ostoindul. REBREANU I. 28. Tu sai spui k eu mam dus Pe malul apei in sus SHi can apa mam zvirlit La copila ceam iubit. ALECSANDRI P. P. 21. Forma gramaticala: prez. conj. pers. 3 zvirle. Prez. ind. shi zvirlu.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
svarlì v. 1. V. asvarlì: (Leshii) svarl armele ’n vazduh AL.; 2. (de cai) a da din picioare.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
zvarlí (a ~) (pop.) vb. ind. prez. 3 sg. zvarle 3 pl. zvarla / zvarl imperf. 3 sg. zvarleá; conj. prez. 3 sa zvarle
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
zvarlí vb. ind. prez. 1 sg. zvarl 3 sg. zvarla / zvarle 3 pl. zvarla / zvarl imperf. 3 sg. zvarleá; conj. prez. zvarle
- sursa: DOOM (1982)
- adaugata de tavi
- actziuni
zvarlí vb. ind. prez. 1 sg. zvarl 3 sg. zvarla / zvarle imperf. 3 sg. zvarleá; conj. prez. 3 sg. shi pl. zvarle
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
zvirli (ind. prez. 1 sg. zvirl)
- sursa: MDO (1953)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
ZVARLÍ vb. 1. v. arunca. 2. v. azvarli. 3. v. proiecta. 4. a arunca a azvarli. (~ o piatra la distantza.) 5. v. napusti. 6. a se arunca a se avanta a se azvarli a se precipita a se repezi a sari (pop.) a se chiti (Transilv.) a se aiepta. (Se ~ pe cal.) 7. a arunca a azvarli a izbi a lovi. (Calul naravash ~ cu copitele.) 8. v. cheltui.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
ZVIRLI vb. 1. a arunca a azvirli a lepada (Transilv. shi Maram.) a tzipa (inv.) a scutura. (~ un lucru nefolositor.) 2. a arunca a azvirli a repezi (inv. shi reg.) a napusti. (A ~ donitza dupa el.) 3. a arunca a azvirli a proiecta a propulsa. (~ ceva in spatziu.) 4. a arunca a azvirli. (~ o piatra la distantza.) 5. a se arunca a se azvirli a se napusti a navali a se precipita a se repezi a sari a tabari (rar) a se prabushi (inv. shi pop.) a cadea (inv. shi reg.) a naduli a se prapastui (reg.) a iurushi a naboi a se naprati a nooti a se tovari (Transilv.) a se aiepta (Transilv. shi Ban.) a se shupi (inv.) a se da a nabushi a navrapi a se slobozi. (Sau ~ asupra dushmanului.) 6. a se arunca a se avinta a se azvirli a se precipita a se repezi a sari (pop.) a se chiti (Transilv.) a se aiepta. (Se ~ pe cal.) 7. a arunca a azvirli a izbi a lovi. (Calul naravash ~ cu copitele.) 8. a arunca a azvirli a cheltui a irosi a imprashtia a prapadi a risipi (livr.) a prodiga (inv. shi reg.) a prada (reg.) a matrashi a paradui (Transilv.) a spesa (inv.) a rashchira (grecism inv.) a afierosi (fig.) a inghitzi a minca a papa a toca. (SHia ~ averea; ishi ~ banii pe toate fleacurile.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
Dictzionare de argou
Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.
a zvarli praf / shperla in ochii cuiva expr. a induce pe cineva in eroare a incerca sa inshele pe cineva.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
verb (VT338) Surse flexiune: DMLR | infinitiv | infinitiv lung | participiu | gerunziu | imperativ pers. a II-a | ||
(a)
|
|
|
| singular | plural | ||
|
| ||||||
numarul | persoana | prezent | conjunctiv prezent | imperfect | perfect simplu | mai mult k perfect | |
singular | I (eu) |
| (sa)
|
|
|
| |
a II-a (tu) |
| (sa)
|
|
|
| ||
a III-a (el, ea) |
| (sa)
|
|
|
| ||
plural | I (noi) |
| (sa)
|
|
|
| |
a II-a (voi) |
| (sa)
|
|
|
| ||
a III-a (ei, ele) |
| (sa)
|
|
|
|
verb (VT330) Surse flexiune: DOR | infinitiv | infinitiv lung | participiu | gerunziu | imperativ pers. a II-a | ||
(a)
|
|
|
| singular | plural | ||
|
| ||||||
numarul | persoana | prezent | conjunctiv prezent | imperfect | perfect simplu | mai mult k perfect | |
singular | I (eu) |
| (sa)
|
|
|
| |
a II-a (tu) |
| (sa)
|
|
|
| ||
a III-a (el, ea) |
| (sa)
|
|
|
| ||
plural | I (noi) |
| (sa)
|
|
|
| |
a II-a (voi) |
| (sa)
|
|
|
| ||
a III-a (ei, ele) |
| (sa)
|
|
|
|
zvarli, zvarlu / zvarli, zvarlverb
- comentariu In concurentza cu azvarli. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
- 1. A arunca ceva (printro mishcare brusca). DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Imi facura loc la vatra mai zvirlira lemne pe foc fetele se repezira k sa ingrijeasca «de ceva cald» pentru drumetzul lor de departe sosit. SADOVEANU O. VIII 10. DLRLC
- Cinea azvirli buzduganul ista mai tare in sus ai aceluia sa fie banii. – Ian zvirlel tu intai mai dracule! CREANGA R. 56. DLRLC
- Calul... zvirli pe Genarul pina in nori. EMINESCU N. 27. DLRLC
- Vintul zvirlen geamuri grele picuri. EMINESCU O. I 119. DLRLC
- 1.1. A da la o parte a lepada un lucru (nefolositor sau vatamator). DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Oh! zvirle pistolul acela k mie frica de el. NEGRUZZI S. I 23. DLRLC
- Vazind k avea un gust foarte neplacut lau zvirlit cit colo. DRAGHICI R. 62. DLRLC
-
- 1.2. A proiecta in afara (de la sine). DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Vulcanul zvarle lava. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Ishi mingiia durerile zvirlind noptzii o melodie tainica. SADOVEANU O. I 52. DLRLC
-
-
- 2. Risipi, imprashtia. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: risipi imprashtia
- Novac la temnitza vinea Cu pumnul galbeni zvirlea Turcii cu totzii stringea. SHEZ. I 110. DLRLC
- Oasele stringea Cenusha alegea SHin vint o zvirlea. ALECSANDRI P. P. 119. DLRLC
- 2.1. A cheltui bani fara socoteala. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Dupa nepasarea shi risipa ce o facem zvirlind banul pe lucruri de nimica putzin mai avem de instrainat. CREANGA A. 154. DLRLC
-
-
- 3. A arunca cu ceva asupra cuiva (pentru al lovi al alunga etc.). DEX '09 DEX '98 DLRLC
- El afla o zburatura de lemn shi zvirli in pasare. RETEGANUL P. V 60. DLRLC
- Am zvirlit cu putineiul dupa el. SHEZ. V 132. DLRLC
-
- 4. (Despre animale) A izbi cu picioarele a fi naravash. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: lovi
- Magarul au inceput a zvirli cu picioarele. TICHINDEAL P. 107. DLRLC
-
- 5. A se repezi a se precipita a pomi cu mare avant. DEX '09 DLRLC
- Cei doi se ridicasera de la locurile lor aratindushi coltzii shi se zvirlira la hangiu. SADOVEANU O. VIII 258. DLRLC
- Citziva barbatzi shi flacai se zvirlira la Vasile ostoindul. REBREANU I. 28. DLRLC
- 5.1. A se arunca. DEX '09 DEX '98sinonime: sari
- Se zvarle pe cal. DEX '98
- Tu sai spui k eu mam dus Pe malul apei in sus SHi can apa mam zvirlit La copila ceam iubit. ALECSANDRI P. P. 21. DLRLC
-
-
etimologie:
- vrljiti DEX '09 DEX '98 DLRM NODEX
- hvarljam DEX '09 DEX '98 DLRM NODEX