18 definitzii pentru vraishte

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

VRÁISHTE s. f. Dezordine neoranduiala harababura. ♦ (Adjectival) Care se afla in dezordine in neoranduiala; fara stapan in voia sortzii; (despre ushi ferestre) larg deschis; in laturi. (Adverbial) Lucruri aruncate vraishte. [Pr.: vraish] Cf. vraf.

vraishte [At: TDRG / Pl: ? / E: nct] 1 sf Dezordine (1). 2 a Care se afla in neoranduiala. 3 a Care este lasat la voia intamplarii. 4 a (D. ushi ferestre) Deschise larg.

vraishte s.f. adj. 1 s.f. Dezordine neorinduiala harababura. Nu intram pina ce nu primeam invoire... Dar am vazut vraishtea (VOIC.). ◊ Fig. E putzina vraishte in aer zboara frunze de toamna (TUD.). 2 adj. Care se afla in dezordine in neorinduiala in paragina in voia soartzii; care nu este ordonat sau organizat. Se hotari sa nu o lase pe stapina singura shi gospodaria vraishte (AGAR.). ♦ (despre ushi ferestre) Care este larg deschis in laturi. Casa era pustie ushile vraishte obiectele rasturnate shi ravashite (REBR.). ◊ (adv.) Potzi dormi in linishte cu ushile shi ferestrele deschise vraishte (BART). • /de la vrah.

VRÁISHTE s. f. Dezordine neoranduiala harababura. ♦ (Adjectival) Care se afla in dezordine in neoranduiala; fara stapan in voia sortzii; (despre ushi ferestre) larg deschis; in laturi. ◊ (Adverbial) Lucruri aruncate vraishte. [Pr.: vraish] Et. nec.

VRÁISHTE s. f. Voie nestingherita libertate.(care duce la dezordine); neorinduiala harababura. Nu intra cine pofteshte; la poarta nui vraishte k inainte vreme. SADOVEANU F. J. 14. Mai demult... grinele se treierau cu caii slobozi in vraishte. PAMFILE A. R. 204. Se duse in gradina sa nu mai auda zgomot sa nu mai vada vraishtea din casa. VLAHUTZA la CADE. ◊ (Adverbial) In dezordine in neorinduiala; fara stapin in voia soartei. De ce sa nu ma intorc?... auzi vorba! O sami las eu averea vraishte? REBREANU R. II 68. O Incapere ramasa vraishte cu ushile trintite de vint. G. M. ZAMFIRESCU SF. M. N. I 120. Linga soba carei mai totdeauna rece sint aruncate vraishte tzoale vechi. VLAHUTZA la TDRG. ♦ (Adjectival invar. despre ushi ferestre) Larg deschis dat in laturi. In salon era tacere. Ushile erau vraishte. DUMITRIU N. 52. Duhneala tzuicii din pivnitzile cu obloane vraishte. C. PETRESCU A. R. 9. Potzi dormi in linishte cu ushile shi ferestrele vraishte. BART E. 326. Vaz lumina la ferestrele din dos... shi ferestrele vraishte. CARAGIALE T. I 106. Pronuntzat: vraish.

VRÁISHTE adj. invar. shi adverbial 1) Care este in mare dezordine; lasat in voia soartei. 2) (despre ushi ferestre) Care este larg deschis. [Sil. vraish shi vraish] /Orig. nec.

vraishte adv. deschis peste tot: casele erau darapanate ushi ferestre vraishte ISP. [Origina necunoscuta].

vráishte f. pl. vraishtĭ (vsl. *vrahište d. vrahŭ vraf). Evolutziunea intzelesuluĭ a fost de la „treĭerare” la „cutreĭerare loc deschis casa pe unde potzĭ cutreĭera k in arie”. V. vraf). Lucrurĭ aruncate claĭe peste gramada in dezordine. Loc orĭ casa in care potzĭ intra shi cutreĭera fara sa fiĭ oprit: casa astaĭ vraishte. SHi hraishte (nord) raishte shi haishte (Olt. Ml.). V. hardughie.

aíshte[1] av[2] vz vraishte

  1. Varianta neconsemnata la intrarea principala. — gall
  2. Vraishte este etichetat k s.f. shi adj. — gall

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

!vraishte1 (desp. vraish) adv.

!vraishte2 (desp. vraish) s. f. g.d. art. vraishtii

!vráishte1 (vraish) s. f. g.d. art. vráishtii

vráishte s. f. (sil. vraish/vraish) g.d. art. vráishtii

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

vráishte adv. 1. Larg deschis in laturi. 2. In dezordine in neorinduiala. Probabil din sl. vrĕšti „a zacea”. Der. expresiva (Iordan BF II 194) sau in loc de *vravishte „snopuri ingramadite pe arie” (Tiktin) cf. vraf pare dubioasa.

vraishte Este socotit de obicei de origine necunoscuta. Totushi sau emis pina acum mai multe ipoteze. TDRG presupune k trebuie sa pornim de la un *vravishte derivat de la vrav paralel cu vraf. Acad. Iorgu Iordan BPh. II p. 194 emite ipoteza unei origini onomatopeice. Cioranescu prefera k punct de plecare v. sl. вpѣшти „a arunca”. Dupa parerea mea cel mai aproape de adevar este Scriban care corectind ipoteza lui TDRG propune sa reconstruim un v. sl. vrahište derivat do la vrahŭ „vraf”. Numai k nu vad de ce am recurge la o reconstruire in slava cind ne putem descurca in romaneshte: originalul vrah corespondentul v. sl. вpaχъ a avut fara indoiala circulatzie in romaneshte inainte de a fi fost inlocuit cu vraf (cf. in limba mai veche virh shi altele asemanatoare); dealtfel la TDRG e inserata o forma banatzeana vrau. De la acest vrah sa putut forma in romaneshte *vrahishte care a devenit lesne vraishte.

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

vráishte adv. 1. Larg deschis in laturi. 2. Dezordine neoranduiala. Et. nec. (SHaineanu MDA); cf. vraf (DEX); probabil din sl. vrěšti „a zacea” (DER).

vráishte adv. 1. Larg deschis in laturi. 2. Dezordine neoranduiala. Et. nec. (MDA).

Intrare: vraishte
  • silabatzie: vraish-te info
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vraishte
  • vraishtea
plural
genitiv-dativ singular
  • vraishti
  • vraishtii
plural
vocativ singular
plural
aishte adverb
adverb (I8)
  • aishte
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

vraishtesubstantiv feminin

  • 1. Dezordine, harababura, neoranduiala. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Nu intra cine pofteshte; la poarta nui vraishte k inainte vreme. SADOVEANU F. J. 14. DLRLC
    • format_quote Mai demult... grinele se treierau cu caii slobozi in vraishte. PAMFILE A. R. 204. DLRLC
    • format_quote Se duse in gradina sa nu mai auda zgomot sa nu mai vada vraishtea din casa. VLAHUTZA la CADE. DLRLC
    • format_quote (shi) adverbial Lucruri aruncate vraishte. DEX '09 DEX '98
    • 1.1. (shi) adjectival Care se afla in dezordine in neoranduiala; fara stapan in voia sortzii; (despre ushi ferestre) larg deschis; in laturi. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC NODEX
      • format_quote De ce sa nu ma intorc?... Iauzi vorba! O sami las eu averea vraishte? REBREANU R. II 68. DLRLC
      • format_quote O Incapere ramasa vraishte cu ushile trintite de vint. G. M. ZAMFIRESCU SF. M. N. I 120. DLRLC
      • format_quote Linga soba carei mai totdeauna rece sint aruncate vraishte tzoale vechi. VLAHUTZA la TDRG. DLRLC
      • format_quote In salon era tacere. Ushile erau vraishte. DUMITRIU N. 52. DLRLC
      • format_quote Duhneala tzuicii din pivnitzile cu obloane vraishte. C. PETRESCU A. R. 9. DLRLC
      • format_quote Potzi dormi in linishte cu ushile shi ferestrele vraishte. BART E. 326. DLRLC
      • format_quote Vaz lumina la ferestrele din dos... shi ferestrele vraishte. CARAGIALE T. I 106. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.