13 definitzii pentru vendeta

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

VENDÉTA vendete s. f. Cutuma justitziara frecventa in trecut in Corsica shi in sudul Italiei potrivit careia o stare de inimicitzie provocata de o ofensa sau de un omor se extindea shi asupra rudelor victimei care ishi asumau obligatzia de a o razbuna; p. gener. ura puternica sete de razbunare nestapanita. Din it. vendetta.

vendeta sf [At: ASACHI S. L. II 51 / S shi: ~etta / V: (ivr) ~dita / Pl: ~te / E: it vendetta] 1 Act de razbunare sangeroasa pentru o jignire un omor divulgarea unui secret etc. frecvent in Corsica shi Sicilia care se extinde shi se transmite asupra tuturor rudelor victimei obligate sa se razbune cu orice pretz. 2 (Pgn) Dorintza nestapanita de razbunare.

vendeta s.f. Act de razbunare singeroasa (pentru un omor o ofensa pentru divulgarea unui secret etc.) frecvent in Corsica shi Sicilia care se extinde asupra rudelor victimei obligate sa se razbune cu orice pretz. ♦ Ext. (Sete de) razbunare impotriva unui adversar; ura nestapinita. Critica dura a parlamentarului a fost considerata o vendeta politica. • scris shi vendetta. pl. e. /<it. vendetta.

VENDÉTA vendete s. f. Act de razbunare sangeroasa pentru o injurie un omor divulgarea unui secret etc. frecvent in Corsica shi Sicilia care se extinde shi se transmite asupra tuturor rudelor victimei obligate sa se razbune cu orice pretz; p. ext. ura puternica sete de razbunare nestapanita. Din it. vendetta.

VENDÉTA vendete s. f. Razbunare singeroasa impotriva unui adversar care se practica altadata in unele tzari sau regiuni (in special in Corsica) antrenind familii intregi; p. ext. ura puternica sete de razbunare.

VENDÉTA s.f. Razbunare sangeroasa impotriva unui adversar practicata odinioara in Corsica antrenand familii intregi; (p. ext.) ura sete de razbunare. [< it. fr. vendetta].

VENDÉTA s. f. razbunare sangeroasa impotriva unui adversar practicata odinioara in Corsica antrenand familii intregi. ◊ (p. ext.) ura sete de razbunare; vindicta. (< it. vendetta)

VENDÉTA ~e f. 1) Act constand intro ura neimpacata shi o dorintza arzatoare de razbunare care are la baza o ofensa sau un omor. 2) fig. Sete de razbunare sangeroasa. /<it. vendetta

vendeta f. ura ce exista in Corsica intre doua familii shi care produce rasbunari.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

vendéta s. f. g.d. art. vendétei; pl. vendéte

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

VENDÉTA s. v. rafuiala razbunare.

Intrare: vendeta
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vendeta
  • vendeta
plural
  • vendete
  • vendetele
genitiv-dativ singular
  • vendete
  • vendetei
plural
  • vendete
  • vendetelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

vendeta, vendetesubstantiv feminin

  • 1. Cutuma justitziara frecventa in trecut in Corsica shi in sudul Italiei potrivit careia o stare de inimicitzie provocata de o ofensa sau de un omor se extindea shi asupra rudelor victimei care ishi asumau obligatzia de a o razbuna. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.