14 definitzii pentru smac

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

smac [At: TZICHINDEAL F. 208/20 / V: smac zmac i sn zmarc sn / Pl: ~uri (rar) ~ace sn / E: ns cf smuci] 1 i (Pop; adesea cu valoare predicativa) Cuvant care sugereaza o mishcare brusca shi precipitata a unei fiintze care sare de undeva Si: (pop) hushti tzashti tzushti zvac. 2 i (Pop; adesea cu valoare predicativa; if smac) Cuvant care sugereaza un gest rapid facut de cineva pentru a apuca a rasuci etc. ceva. 3 sn (Reg) Latz de prins pasari caini etc. 4 sn (Reg; pex) Cursa1 (1). 5 sn (Reg) Jucarie pentru copii in forma de arc cu ajutorul careia se arunca un betzishor care se incurca rasucinduse in parul sau in barba cuiva. 6 sn (Reg; prc) Betzishorul smacului (5) Si: (reg) calush (1). 7 sn (Reg) Caltzi (1). 8 sn (Reg) Prasnel. 9 sn (Reg; is) Sfredel cu ~ Burghiu (1). 10 sn (Reg) Manivela la fantana. 11 sn (Reg) Putinei.

SMAC smacuri s. n. 1. Latz de prins caini pasari etc. 2. Sfarleaza.

SMAC ~uri n. 1) Latz de prins pasari. 2) Unealta de pescuit formata dintro sfoara prevazuta la capat cu mai multe carlige shi cu o greutate celalalt capat fiind prins de o scandura fixata pe mal. /cf. a smuci

SMIC smicuri s. n. 1. Latz de prins pasari. 2. Sfirleaza.

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

SMAC1 interj. Cuvant care exprima ideea de mishcare precipitata. (onomat. cf. hac bac zvac zgatz)

SMAC2 s. n. 1. Latz. 2. Jucarie in forma de arc (1). (din smac1; pentru sensul (1.) cf. zbiltz)

smic interj. Exprima ideea de mishcare grabita. Var. zmic smac zmac shi der. Creatzie expresiva cf. hic bic svic sgitz. Der. smic s. n. (latz coarda de prins animale; jucarie pentru copii in forma de arc) pentru al carui prim sens cf. sbiltz; smici (var. smaci sminci smu(n)ci) vb. (a smulge a lua cu fortza a trage de ceva; a goni a alunga a scutura) megl. zmutzǫs zmutziri coincide cu sl. sŭmučati smykati (Cihac II 350; Tiktin; Candrea) bg. smačam smakvam sb. smugjkati; simcea (var. Trans. smincea) s. f. (nuia varga) probabil cu sensul de baza de „(creanga) smulsa” cf. fishca smuncea (dupa Cihac II 350 din sl. smykŭ „coarda”; dupa Scriban metateza a lui simcea); smuceala (var. sminceala smucitura) s. f. (smuls; zguduiala; agitare); smicni vb. (Trans. a trage a scoate a tira) cf. svicni; smacina vb. (a scutura a agita a cerne; a desface a descompune); cu suf. expresiv na cf. hitzina sgiltzina (dupa Tiktin din lat. machĭnāre cf. macina; dupa Candrea din lat. *exmācĕrāre); smacinatura s. f. (zguduiala scuturat cernut); smicura vb. (a dejghioca porumbul a bate a scutura; a calca cu picioarele) in loc de smicula k sgribulisgriburi (dupa Pushcariu 1943; CandreaDens. 1098; Tiktin shi Candrea dintrun lat. *exmicŭlāre < mica); smicui vb. (inv. a biciui); smicaraie (var. Trans. smicaruie Banat smicuratura) s. f. (fragment bucata); smiciula (var. sbiciula) vb. (a biciui; a zgudui a mishca repede a agita; a sparge a rupe) prin contaminare cu bici (in general se considera drept der. direct de la bici ipoteza insuficienta pentru a explica semantismul); sbuciuma vb. (a agita a zgudui; refl. a se zbate a se mishca a se framinta; refl. a se chinui a se tulbura) prin intermediul unei evolutzii smacina*sbacina*sbucina shi contaminat formal evident cu bucium (dupa Philippide Principii 99; CandreaDens. 194; REW 1369; Tiktin; Candrea din lat. *bucināre sau de la bucium ipoteza care nu pare posibila semantic); sbucium s. n. (agitatzie nelinishte chin) deverbal; sbuciumatura s. f. (agitatzie zdruncinatura). Din rom. provine ngr. μπουτσμῶ (Murnu Lehnw. 36).

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

smac! interj. s.n. 1. (interj. cu val. verbala; pop.) cuvant care sugereaza o mishcare brusca shi precipitata a unei fiintze care sare sau care tzashneshte de undeva; hushti! tashti! tzushti! zvac!. 2. (reg.; in forma: smac!) cuvant care sugereaza un gest rapid facut de cineva pentru a apuca a rasuci ceva. 3. (s.n.; reg.) latz de prins pasari caini etc.; cursa. 4. (s.n.; reg.) jucarie pentru copii in forma de arc cu care arunca betzishoare in parul sau barba cuiva. 5. (s.n.; reg.) caltzi. 6. (s.n.; reg.) prasnel titirez. 7. (s.n.; reg.) manivela (la fantana). 8. (s.n.; reg.) putinei.

smac smacuri (zmac) s.n. Cursa pentru prins animale salbatice confectzionata din sarma. Creatzie expresiva (DER); cf. smuci (MDA).

Intrare: smac
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • smac
  • smacul
  • smacu‑
plural
  • smacuri
  • smacurile
genitiv-dativ singular
  • smac
  • smacului
plural
  • smacuri
  • smacurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

smac, smacurisubstantiv neutru

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.