14 definitzii pentru plictiseala

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

PLICTISEÁLA plictiseli s. f. 1. Stare sufleteasca apasatoare ushoara depresie morala provocata de singuratate de lipsa de ocupatzie sau de o ocupatzie neatragatoare de monotonie etc.; gol sufletesc urat plictis. 2. Enervare necaz suparare. Plictisi + suf. eala.

plictiseala sf [At: POLIZU / Pl: ~eli / E: plictisi + eala] 1 Stare sufleteasa apasatoare ushoara depresie provocata de singuratate de lipsa de ocupatzie de o activitate lipsita de interes de monotonie etc. Si: plictisire (1) urat (inv; fam) plictis (1). 2 (Pex) Imprejurare care provoaca o asemenea stare sufleteasca Si: (inv; fam) plictis (2). 3 Enervare. 4 (Pex) Stare de enervare de agasare.

PLICTISEÁLA plictiseli s. f. 1. Stare sufleteasca apasatoare ushoara depresiune morala provocata de singuratate de lipsa de ocupatzie sau de o ocupatzie neatragatoare de monotonie etc.; gol sufletesc urat plictis. 2. Enervare necaz suparare. Plictisi + suf. eala.

PLICTISEÁLA plictiseli s. f. 1. Stare sufleteasca de lincezeala de nemultzumire provocata de inactivitate de o activitate neplacuta sau lipsita de interes de monotonie etc.; urit. Drumul de fier nui o calatorie de placere; e o goana ametzitoare in care capul itzi vijiie gindurile itzi adorm e o prelunga plictiseala. SADOVEANU O. VI 375. 2. Neplacere necaz suparare neajuns.

PLICTISEÁLA ~éli f. Stare a omului care se plictiseshte; urat. /a (se) plictisi + suf. ~eala

plictiseala f. urit intristare cauzata de neocupatziune gol sufletesc. [Gr. mod.].

plictiseála f. pl. elĭ (d. plictisesc). Urit neplacere cauzata de neocupatziune de ocupatziune urita saŭ de vorba nesarata.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

plictiseála s. f. g.d. art. plictisélii; pl. plictiséli

plictiseála s. f. g.d. art. plictisélii; pl. plictiséli

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

PLICTISEÁLA s. urat (rar) anosteala (pop. shi fam.) lehamite (reg.) zalezeala (inv. shi fam.) plictis sastisire (inv.) plicsis stenahorie. (Simtzea o ~ de moarte.)

PLICTISEALA s. urit (rar) anosteala (pop. shi fam.) lehamite (reg.) zalezeala (inv. shi fam.) plictis sastisire (inv.) plicsis stenahorie. (Simtzea o ~ de moarte.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

PLICTISEALA. Subst. Plictiseala plictis (inv. shi fam.) anosteala anostie (rar) lasitudine urit splin (spleen); importunitate (livr.) uniformitate monotonie (fig.); lehamite (pop.) blazare dezgust saturatzie (fig.) saturare (rar) sastisire (inv.). Adj. Plictisit; satul (fig.) saturat (fig.) sastisit (inv.) dezgustat blazat lehametit (reg.) lehametuit (reg.). Plicticos plictisitor anost ambetant (rar) fastidios (livr.) fad (fig.) importun (livr.) monoton (fig.) uniform (fig.) tern (fig.). Vb. A se plictisi a se anosti (rar) a se ambeta (rar) a i se uri a i se face urit a fi plictisit a se sastisi (grecism inv.) ai fi (cuiva) urit a fluiera in (a) pustiu a muri de plictiseala a muri de urit a se satura (de cineva de ceva) (fig.) a se satura (de cineva de ceva) k de mere paduretze a se satura pina in git a i se acri ai fi (ai veni) (cuiva) acru ai fi lehamite a i se face lehamite a se lehameti (reg.) a se lehametisi (reg.) a se lehametui (reg.). A plictisi a anosti (rar) a ambeta (rar) a asasina (fig); a importuna (livr.) a indispune. V. aversiune cicaleala saturatzie tristetze.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

ashi omori plictiseala / timpul / vremea expr. ashi ocupa timpul cu lucruri lipsite de importantza.

Intrare: plictiseala
plictiseala substantiv feminin
substantiv feminin (F54)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • plictiseala
  • plictiseala
plural
  • plictiseli
  • plictiselile
genitiv-dativ singular
  • plictiseli
  • plictiselii
plural
  • plictiseli
  • plictiselilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

plictiseala, plictiselisubstantiv feminin

etimologie:
  • Plictisi + sufix eala DEX '09 DEX '98 NODEX

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.