26 de definitzii pentru perna

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

PÉRNA perne s. f. 1. Obiect confectzionat din doua bucatzi dreptunghiulare sau patrate de tzesatura de bumbac lana etc. cusute intre ele avand in interior fulgi lana puf etc. shi care de obicei cineva ishi pune capul cand se culca. ◊ Perna electrica = obiect in forma de perna (1) plata in care se gasesc rezistentze electrice izolate shi releuri de protectzie folosit k termofor. Perna de calcat = ustensila auxiliara asemanatoare cu perna (1) care se foloseshte la calcatul obiectelor de imbracaminte in special a manecilor pieptzilor umerilor. 2. Obiect de tapitzerie format dintrun fel de sac umplut cu par cu iarbademare etc. adesea prevazut cu arcuri care se ashaza pe scaune pe bancile unui automobil etc. 3. (In sintagma) Perna de aer = curent de aer antrenat intre doua suprafetze aflate in mishcare relativa shi care serveshte k lubrifiant. [Var.: (pop.) périna s. f.] Din sb. perina.

perna sf [At: DOSOFTEI PS. 23/10 / V: (pop) ~rina (Pl: ~rine ~rini) (reg) piar~ pirina / Pl: ~ne / E: srb perina] 1 Obiect confectzionat de obicei din doua bucatzi dreptunghiulare sau patrate de tzesatura de bumbac cusute intre ele inauntrul carora se pun fulgi lana puf paie etc. shi care de obicei omul ishi pune capul cand se culca. 2 (Is) ~ de calcat Ustensila auxiliara asemanatoare cu o perna (1) care se foloseshte la calcatul obiectelor de imbracaminte in special al manecilor pieptzilor umerilor. 3 (Is) ~ electrica Dispozitiv electrocaloric in forma de perna (1) in care se gasesc rezistentze electrice izolate cu azbest shi releuri de protectzie shi care serveshte la incalzirea unei regiuni a corpului. 4 (Ie) A muri fara ~ la cap A muri singur shi in mare saracie. 5 (Reg; ie) Ai cadea (cuiva) ~na A pierde un avantaj. 6 (Iae) Ai merge cuiva mai putzin bine. 7 (Pex; reg; shis ~ mare ~ de cele mari ~ de fulgi) Pilota. 8 Obiect de tapiserie executat din diferite materiale umplut cu fulgi cu lana cu par cu iarbademare etc. uneori prevazut shi cu arcuri care se fixeaza pe bancile unei trasuri ale unui automobil sau pe anumite mobile shi care se sta. 9 (Pop) Ashternut care se pune sub sha. 10 (Pan) Obiect asemanator cu perna (1) care are diverse utilizari. 11 (Reg) Perinoc. 12 (Trs) Pod al osiei de la carutza. 13 (Reg) Fiecare dintre capataiele joagarului. 14 (Reg) Nimfa a furnicii. 15 (art) Dans popular care se joaca la nuntzi cand se scoate din casa zestrea miresei. 16 (art) Melodie dupa care se executa acest dans. 17 (Trs; if pirina) Dans popular nedefinit mai indeaproape probabil perinitza (13). 18 (Trs; if pirina) Melodie dupa care se danseaza pirina (17). 19 (Reg) Cuptor de gatit. 20 (Reg) Bidinea. corectata

PÉRNA perne s. f. 1. Obiect confectzionat din doua bucatzi dreptunghiulare sau patrate de tzesatura de bumbac lana etc. cusute intre ele avand in interior fulgi lana puf etc. shi care de obicei cineva ishi pune capul cand se culca. ◊ Perna electrica = obiect in forma de perna (1) plata in care se gasesc rezistentze electrice izolate shi releuri de protectzie intrebuintzat k termofor. Perna de calcat = ustensila auxiliara asemanatoare cu perna (1) care se foloseshte la calcatul obiectelor de imbracaminte in special al manecilor pieptzilor umerilor. 2. Obiect de tapitzerie format dintrun fel de sac umplut cu par cu iarbademare etc. adesea prevazut cu arcuri care se ashaza pe scaune pe bancile unui automobil etc. 3. (In sintagma) Perna de aer = curent de aer antrenat intre doua suprafetze aflate in mishcare relativa shi care serveshte k lubrifiant. [Var.: (pop.) périna s. f.] Din scr. perina.

PÉRNA perne s. f. (SHi in forma perina) 1. Un fel de sac umplut de obicei cu fulgi careshi pune cineva capul cind se culca. Ishi intorcea perna pe partea cealalta shishi vira bratzul sub capatii. VLAHUTZA O. A. I 103. Resfiratul par de aur peste perini semprashtie. EMINESCU O. I 79. Zi shi noapte la vegheat Perne albe ia mutat. ALECSANDRI P. P. 112. ◊ Expr. A muri fara perna la cap = a muri in mare saracie. Ba moare fara lumina SHi la cap fara perina. JARNÍKBIRSEANU D. 320. ◊ Fig. Vinatorii ostenitzi Sashazan giur gramada Unii pe trunchi altzii lungitzi Pe perne de zapada. ALECSANDRI P. III 139. ◊ Perna electrica = perna plata in care se gasesc rezistentze electrice izolate shi releuri de protectzie intrebuintzata k termofor. ♦ Obiect de tapitzerie format dintrun sac umplut cu par iarbademare etc. care se ashaza pe scaune pe bancile unui automobil ale unui vagon de tren etc. 2. Stratul de lemn de care e prins brotacul (la roata morii); perinoc. 3. Nimfa furnicii. Varianta: périna s. f.

pérna s. f. in sint. s.perna de aer Curent de aer aflat intre doua suprafetze shi care serveshte k lubrifiant ◊ „Avion pe perna de aer. Autovehiculul din imagine care se poate deplasa la fel de bine in aer pe apa shi pe pamant a fost creat in R.F. Germania [...] In caz de necesitate avionul devine vehicul terestru sau barca pe perna de aer.Sc. 17 V 78 p. 6. ◊ „In R.F.G. a inceput constructzia unei cai ferate pe perna magnetica [...] Perna de aer de 10 mm va fi realizata cu ajutorul unui numar de 60 de electromagnetzi care se fixeaza sub podeaua fiecarui vagon.” Sc. 7 VII 82 p. 5. ◊ „Uzina de reparatzii navale din Arhanghelsk a construit pentru prima data in lume o platforma pe perna de aer cu o capacitate de 40 de tone. Ea este atashata la un remorcheramfibie cu doua elice.” R.l. 4 XI 86 p. 6; v. shi 16 VII 82 p. 6; v. shi aeroglisor (1968) ♦ perna de fluid:Timishoara. Specialishtii [...] au realizat un dispozitiv pe perna de fluid destinat transporturilor uzinale pentru diferite sarcini [...]” R.l. 16 III 81 p. 5 ♦ Perna magnetica:„Autoritatzile din R.F. Germania au anuntzat k a inceput constructzia unei cai ferate pe perna magnetica. R.l. 16 VII 84 p. 6. ◊ „Ultima realizare japoneza in domeniul transporturilor pe calea ferata trenul de foarte mare viteza pe perna magnetica a fost testat pentru prima oara cu oameni la bord.” R.l. 25 VIII 84 p. 6; v. shi transrapid perna de aer (1982) ♦ perna de zgura:„(La) Hunedoara sa aplicat pentru prima data o tehnologie originala care consta in turnarea fundatziilor pe perna de zgura de furnal.” R.l. 10 I 83 p. 5 (perna de aer: dupa fr. coussin d’air; cf. engl. aircushion germ. Luftfederung; DMN 1965; WT; D.Tr. DTP; DEX; perna magnetica: dupa fr. coussin magnétique; DTN 1975)

PÉRNA ~e f. 1) Obiect de forma unui sac scurt shi patrat umplut cu pene (lana sau vata) care se pune sub cap in timpul somnului; capatai. ◊ ~ de calcat ustensila asemanatoare cu un astfel de obiect folosita la calcatul obiectelor de imbracaminte in special al manecilor. 2) pop. Fiecare dintre cele doua bare care se pune butoiul in beci pentru al ridica de la pamant shi al imobiliza. 3) Obiect de tapiserie constand dintrun sac umplut cu par sau cu iarba de mare care se ashaza de obicei pe scaune sau pe bancile automobilelor. 4): ~ de aer strat de aer de inalta presiune dintre baza unui vehicul shi suprafatza lui de sprijin sau dintre elementele mobile shi fixe ale unor mecanisme. [G.D. pernei] /<sb. perina

perna f. 1. un fel de sac umplut cu pene par sau puf de rezemat de odihnit ori de culcat; 2. strat de lemn (la roata morii). [Mold. perina = slav. PERINA].

pérna f. pl. e shi (nord) périna f. pl. e shi ĭ (vsl. perina perna pat de perne d. pero pana; sirb. perina bg. pérnica rut. rus. perina. V. perie perinoc). Sac umplut cu pene lina par saŭ paĭe facut k satzĭ rezemĭ capu cind dormĭ.

PÉRINA s. f. v. perna.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

pérna s. f. g.d. art. pérnei; pl. pérne

pérna s. f. g.d. art. pérnei; pl. pérne

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

pérna (pérne) s. f. 1. Capatii obiect care se pune capul la culcare. 2. Obiect de tapiserie (de sofa de automobil etc.). Var. perina. Sl. perina din pero „pana” (Cihac II 251; Conev 61) cf. perie shi sb. perina bg. pernica (› mr. pernitza). Der. pernitza (var. perinutza) s. f. (perna mica); perinoc s. n. (piesa de lemn la podul osiei carului piesa care se sprijina broasca de la roata morii); imperina vb. (a pune perne).

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

périna perini perine s.f. 1. Perna. 2. Butuci groshi din lemn de stejar care se reazama stalpii (portzilor) atunci cand aceshtia nu sunt ingropatzi in pamant (Nistor 1977: 22). Din sl. perina < pero „pana” (SHaineanu Scriban; Cihac Conev cf. DER; DEX); din srb. perina (MDA).

périna i e s.f. Butuci groshi din lemn de stejar care se reazama stalpii (portzilor) atunci cand aceshtia nu sunt ingropatzi in pamant (Nistor 1977: 22). Din sl. perina din pero „pana” (Cihac Conev cf. DER).

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a fi fatza de perna expr. v. a fi fatza.

a se scula cu fatza la cearshaf / la perete / la perna expr. a fi indispus (in primele ore ale diminetzii).

fatza de perna expr. v. fatza (1).

Intrare: perna
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • perna
  • perna
plural
  • perne
  • pernele
genitiv-dativ singular
  • perne
  • pernei
plural
  • perne
  • pernelor
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • perina
  • perina
plural
  • perine
  • perinele
genitiv-dativ singular
  • perine
  • perinei
plural
  • perine
  • perinelor
vocativ singular
plural
piarna
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
pirina
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

perna, pernesubstantiv feminin

  • 1. Obiect confectzionat din doua bucatzi dreptunghiulare sau patrate de tzesatura de bumbac lana etc. cusute intre ele avand in interior fulgi lana puf etc. shi care de obicei cineva ishi pune capul cand se culca. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: capatai pilota diminutive: pernitza
    • format_quote Ishi intorcea perna pe partea cealalta shishi vira bratzul sub capatii. VLAHUTZA O. A. I 103. DLRLC
    • format_quote Resfiratul par de aur peste perini semprashtie. EMINESCU O. I 79. DLRLC
    • format_quote Zi shi noapte la vegheat Perne albe ia mutat. ALECSANDRI P. P. 112. DLRLC
    • format_quote figurat Vinatorii ostenitzi Sashazan giur gramada Unii pe trunchi altzii lungitzi Pe perne de zapada. ALECSANDRI P. III 139. DLRLC
    • 1.1. Perna electrica = obiect in forma de perna plata in care se gasesc rezistentze electrice izolate shi releuri de protectzie folosit k termofor. DEX '09 DLRLC
    • 1.2. Perna de calcat = ustensila auxiliara asemanatoare cu perna care se foloseshte la calcatul obiectelor de imbracaminte in special a manecilor pieptzilor umerilor. DEX '09
    • chat_bubble A muri fara perna la cap = a muri in mare saracie. DLRLC
      • format_quote Ba moare fara lumina SHi la cap fara perina. JARNÍKBIRSEANU D. 320. DLRLC
  • 2. Obiect de tapitzerie format dintrun fel de sac umplut cu par cu iarbademare etc. adesea prevazut cu arcuri care se ashaza pe scaune pe bancile unui automobil etc. DEX '09 DLRLC
  • 3. Stratul de lemn de care e prins brotacul (la roata morii). DLRLC
    sinonime: perinoc
  • 4. Nimfa furnicii. DLRLC
  • 5. popular Fiecare dintre cele doua bare care se pune butoiul in beci pentru al ridica de la pamant shi al imobiliza. NODEX
  • chat_bubble (in) sintagma Perna de aer = curent de aer antrenat intre doua suprafetze aflate in mishcare relativa shi care serveshte k lubrifiant. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.