21 de definitzii pentru motz (s.n.)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

MOTZ1 motzuri s. n. 1. SHuvitza de par (mai lung shi mai des) din frunte sau din creshtetul capului (la oameni shi la animale). ◊ Expr. (Fam.) (A fi) cu motz (in frunte) sau mai cu motz = (a se socoti) mai important mai deosebit mai iscusit mai grozav. A spune lucrurile cu motz = a exagera a inflori ceva. Motz shi el se spune cand cineva intervine (nechemat) intro discutzie. A lua (pe cineva) de motz = a trage de par. ♦ SHuvitza de par legata cu o panglica; p. ext. panglica cu care se leaga aceasta shuvitza. ♦ (Fam.; mai ales la pl. in forma moatze) SHuvitza de par rasucita pe un shiret o hartie etc. pentru a se incretzi; p. ext. shiret hartie etc. folosite in acest scop; bigudiu. 2. Smoc de pene de pe capul unor pasari. 3. Panash ciucure confectzionat din diferite materiale care se atarna la fes scufie caciulitza etc. 4. Pielea roshiealbastruie de pe capul curcanului care atarna in jos; creasta. ◊ Compus: motzulcurcanului = a) planta erbacee mare cu flori roshii roz sau albe in forma de spice care atarna in jos (Polygonum orientale); b) planta erbacee cu flori roshii mici ashezate in spice lungi care atarna k o coada (Amaranthus caudatus). 5. Nume dat unor inflorescentze. 6. (Reg.) Planta acvatica cu flori verzui unite in spic care ies la suprafatza apei (Potamogeton perfoliatus). 7. Partea superioara ascutzita prelungita sau bulbucata a unor lucruri; varf. [Pl. shi: moatze] Et. nec.

motz2 sn [At: PANN P. V. III 63/18 / Pl: ~uri / E: cf motzai1] (Nob) Salut facut prin inclinarea ushoara a capului.

motz1 sn [At: ANON. CAR. / Pl: ~uri shi (13 14) moatze / E: nct] 1 Smoc shuvitza de par mai lung shi mai des din frunte sau din creshtetul capului la oameni shi la animale Si: motoc (3). 2 Smoc de pene uneori de alta culoare de pe capul unor pasari Si: (reg) motzochina (1). 34 (Irn; Iljv) (Mai) cu ~ (Intrun mod) mai deosebit mai iscusit mai grozav decat altcineva. 56 (Ial) (Intrun mod) mai ingrijit. 78 (Ial) (Intrun mod) mai hazliu. 9 (Ie) ~ shi el! Se spune cuiva care apare pe neashteptate undeva sau intervine brusc intro discutzie. 10 (Gmtz; ilv) A lua (sau a apuca) de ~ A trage de par. 11 (Reg; ie) A face (pe cineva) cu ~ A defaima. 12 (Ic) ~ulcocoshului Planta nedefinita mai indeaproape. 13 SHuvitza de par la copii legata cu o panglica. 14 (Pex) Panglica cu care se leaga motzul (9) copiilor. 15 (Mpl) SHuvitza de par rasucita pe o bucata de shiret de carpa de hartie sau pe o clama pentru a se incretzi. 16 (Pex) SHiret carpa hartie folosita in acest scop Vz bigudiu. 1718 (Reg) (Barba mica sau) cioc. 19 Panash. 20 Ciucure. 21 Piele roshie care atarna k un ciucure deasupra ciocului curcanului. 22 (Ic) ~ulcurcanului Planta erbacee mare cu flori roshii roz sau albe dispuse in spice ce atarna Si: (reg) creastacocoshului nasulcurcanului (Polygonum orientale). 23 (Reg; iae) Busuiocroshu (Amarantus caudatus). 24 (Reg; iae) Levantzica (Lavandula officinalis). 25 (Reg) Inflorescentza. 26 (Spc) Floare de papura. 27 (Spc) Spic din varful porumbului. 28 (Spc) Boabe grauntze in spic. 29 (Reg) Con de brad. 30 (Mun) Planta acvatica cu flori verzui unite in spic care ies la suprafatza apei (Potamogeton perfoliatus). 31 (Pan) Parte mai de sus a unui obiect Si: varf 32 (Mun; Olt; fig) Parte mai buna a unui lucru Si: lamura. 33 (Pan) Varf ascutzit al unei caciuli al unei bonete etc. 34 (Reg) Caciula. 35 (Reg; pan) Gurgui al opincii. 36 (Trs; pan) Prasnel la fus. 37 (Reg; pan) Feshtila a lumanarii. 38 (Reg; pan) Matitza (1).

MOTZ1 motzuri s. n. 1. SHuvitza de par (mai lung shi mai des) din frunte sau din creshtetul capului (la oameni shi la animale). ◊ Expr. (Fam.) (A fi) cu motz (in frunte) sau mai cu motz = (a se socoti) cu vaza mai deosebit mai iscusit mai grozav. A spune lucrurile cu motz = a exagera a inflori ceva. Motz shi el se spune cand cineva intervine (nechemat) intro discutzie. A lua (pe cineva) de motz = a trage de par. ♦ SHuvitza de par legata cu o panglica; p. ext. panglica cu care se leaga aceasta shuvitza. ♦ (Mai ales la pl. in forma moatze) SHuvitza de par rasucita pe un shiret o hartie o carpa etc. pentru a se incretzi; p. ext. shiret carpa hartie etc. folosite in acest scop; bigudiu. 2. Smoc de pene de pe capul unor pasari. 3. Panash ciucure confectzionat din diferite materiale care se atarna la fes scufie caciulitza etc. 4. Pielea roshiealbastruie de pe capul curcanului care atarna in jos; creasta. ◊ Compus: motzulcurcanului = a) planta erbacee mare cu flori roshii roz sau albe in forma de spice care atarna in jos (Polygonum orientale); b) planta erbacee cu flori roshii mici ashezate in spice lungi care atarna k o coada (Amaranthus caudatus). 5. Nume dat unor inflorescentze. 6. (Reg.) Planta acvatica cu flori verzui unite in spic care ies la suprafatza apei (Potamogeton perfoliatus). 7. Partea superioara ascutzita prelungita sau bulbucata a unor lucruri; varf. [Pl. shi: moatze] Et. nec.

MOTZ1 motzuri shi (2) moatze s. n. 1. SHuvitza de par la femei shi copii ondulata shi lasata pe frunte sau la copii prinsa in creshtetul capului cu o panglica cu o funda; p. ext. panglica sau funda cu care se leaga aceasta shuvitza. Poarta motz albastru.Satzi fac o coada shun motz. SHEZ. I 237. ◊ Expr. A lua de motz (pe cineva) = a apuca a trage de par (pe cineva). (Ironic) (A fi) cu motz (in frunte) sau mai cu motz = a fi cu vaza insemnat iscusit breaz grozav. Sal vezi pe Martin: el cu motzun frunte. DAVIDOGLU M. 83. Cum teai brodit tu mai cu motz Mai firoscos decit noi totzi? TEODORESCU P. P. 111. A spune lucrurile cu motz = a exagera a inflori o expunere. ◊ (Familiar cu valoare de interjectzie la adresa unei persoane care se amesteca nechemata in vorba) Eh! motz! sarishi shi tu. Motz shi el! ◊ (Rar la animale) De pe virful prelins al motzului sau din frunte cele de pe urma picaturi de apa ale potopului ceresc se strecurau domol shi rar. HOGASH M. N. 179. 2. (La pl.) Bucata de shiret hirtie sau metal care se infashoara o shuvitza de par pentru a o ondula. V. bigudiu. 3. Smoc de pene de pe capul unei pasari. Pupaza are motz. Motzul ciocirlanului. 4. Pielea roshie care atirna (k un ciucure) de pe capul curcanului. V. creasta. Un curcan sta sus peo birna. Nu vrea sa se bucure. Motzul roshu i atirna Moale k un ciucure. TOPIRCEANU M. 39. ♦ Compus: motzulcurcanului = a) planta erbacee cu flori roshii in forma de spice care atirna in jos (Poligonum orientale); b) planta erbacee cu flori mici shi roshii ashezate in spice lungi shi mari care atirna k o coada (Amarautus Caudatus). Motzulcurcanului tivea cu violet shantzurile. I. BOTEZ SHC. 102. 5. Ciucure de fire de matase de lina sau de bumbac care atirna la fes la scufie etc. Cu caciuli motzate Cu motzuri vargate Lasate pe spate. TEODORESCU P. P. 497. 6. Partea superioara ascutzita sau bulbucata a unor lucruri. Imi aduc aminte de fiecare fir de papadie al carui motz lam retezat cu nuiaua. STANCU D. 24. Motzurile capelelor se inaltzau tzantzoshe catre tavan. SAHIA N. 73.

MOTZ1 mótzuri n. 1) Smoc de fire din frunte sau din creshtetul capului. * A lua (sau a apuca) de ~ pe cineva a trage de par pe cineva; a parui. 2) Smoc de pene de pe capul unor pasari. 3) Pielea roshie de pe capul curcanului care atarna k un ciucure. * ~ul curcanului planta erbacee ornamentala cu flori purpurii grupate in spice lungi. 4) Ciucure confectzionat din diferite materiale care se atarna la caciulitze bonete fesuri etc. 5) Parte proeminenta (ascutzita) a unui lucru. /Orig. nec.

MOTZ2 moátze n. 1) Tub special (din hartie sau din metal) in jurul caruia se rasuceshte o shuvitza de par pentru a o ondula; bigudiu. 2) SHuvitza rasucita in acest fel. /Orig. nec.

motz n. 1. manunchiu de par pe frunte sau pe creshtet; 2. spicul porumbului; 3. tufa de pene pe cap la pasari; 4. fig. indrazneala pretentziune: el e mai cu motz; cu motz exagerat: spunele nitzel mai cu motz ISP. [Origina necunoscuta].

motz n. pl. urĭ (cp. cu it. mazzo buchet shi cu rom. botz shi hotz. Exista shi bg. moč?). Creasta de pene cĭuf de pene saŭ de par cum are paunu cĭocirlanu saŭ cum ishĭ lasa uniĭ oamenĭ. Fig. A fi cu motz a avea mare indrazneala marĭ pretentziunĭ tupeŭ. Motzu curcanuluĭ o planta erbacee poligonace ornamentala originara din India (polýgonum orientale). V. gitza.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

motz2 (shuvitza de par smoc de pene ciucure varf) s. n. pl. mótzuri

motz3 (funda bigudiu) (fam.) s. n. pl. moátze

motz (shuvitza de par smoc de pene ciucure varf) s. n. pl. mótzuri

motz (funda in cap bigudiu rudimentar) s. n. pl. moátze

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

MOTZ s. 1. (reg.) motzoc motzochina (Transilv. Mold. shi Bucov.) cucui (prin vestul Transilv.) pup (prin Transilv. shi Ban.) pupui (Mold.) tzuluc. (~ de pene de par.) 2. (BOT.) motzulcurcanului = a) (Polygonum orientale) = (reg.) creastacocoshului nasulcurcanului; b) (Amaranthus angustifolius) shtir.

MOTZ s. v. inflorescentza matca matitza.

MOTZ s. 1. (reg.) motzoc motzochina (Transilv. Mold. shi Bucov.) cucui (prin vestul Transilv.) pup (prin Transilv. shi Ban.) pupui (Mold.) tzuluc. (~ de pene de par.) 2. (BOT.) motzulcurcanului (Polygonum orientale) = (reg.) creastacocoshului nasulcurcanului.

motz s. v. INFLORESCENTZA. MATCA. MATITZA.

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

motz (moátze) s. n. Virf smoc panash. Var. (pl.) motzuri. Creatzie expresiva pusa in legatura cu mot k botz fatza de bot. Intentzia expresiva pare sa fie cea de „obiect care se balanseaza” cf. motzai bitz fitz. I sa atribuit o origine dacica (Hasdeu Col. lui Traian 1876 32) sau din sl. motŭ „smoc” (Tiktin; ByckGraur; dupa aceasta ipoteza tz sar explica prin pl. motzi care nu apare). Der. motza vb. (a da forma de virf); motzat adj. (cu motz; increzut fudul); motzoc s. n. (virf conci nod de par); motzochina s. f. (virf; nod; umflatura tumoare); motzai vb. (a da din cap a mishca din cap; a dormita) a carui relatzie cu motz apare evident (Tiktin; Candrea); motzaiala s. f. (dormitare balansare; toropeala somnolentza); motzaila s. m. (somnoros); motzaitura s. f. (picoteala); mutzutzui s. m. (Banat creshtet virf); mutzutzuiat adj. (Banat clontzos tzuguiat). Din rom. provine bg. moc (Capidan Raporturile 227). Cf. mot.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a fi mai cu motz expr. a fi laudaros / infumurat.

cu motz in frunte expr. (iron.) grozav nemaipomenit; superior.

Intrare: motz (s.n.)
motz2 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • motz
  • motzul
  • motzu‑
plural
  • motzuri
  • motzurile
genitiv-dativ singular
  • motz
  • motzului
plural
  • motzuri
  • motzurilor
vocativ singular
plural
motz1 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • motz
  • motzul
  • motzu‑
plural
  • moatze
  • moatzele
genitiv-dativ singular
  • motz
  • motzului
plural
  • moatze
  • moatzelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

motz, motzuri / motz, moatzesubstantiv neutru

  • 1. SHuvitza de par (mai lung shi mai des) din frunte sau din creshtetul capului (la oameni shi la animale). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote De pe virful prelins al motzului sau din frunte cele de pe urma picaturi de apa ale potopului ceresc se strecurau domol shi rar. HOGASH M. N. 179. DLRLC
    • 1.1. SHuvitza de par legata cu o panglica. DEX '09 DEX '98
      • 1.1.1. prin extensiune Panglica cu care se leaga aceasta shuvitza. DEX '09 DEX '98
    • 1.2. familiar mai ales la plural SHuvitza de par rasucita pe un shiret o hartie etc. pentru a se incretzi. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Satzi fac o coada shun motz. SHEZ. I 237. DLRLC
      • 1.2.1. prin extensiune SHiret hartie etc. folosite in acest scop. DEX '09 DLRLC
        sinonime: bigudiu
        • format_quote Poarta motz albastru. DLRLC
    • chat_bubble familiar (A fi) cu motz (in frunte) sau mai cu motz = (a se socoti) mai important mai deosebit mai iscusit mai grozav. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Sal vezi pe Martin: el cu motzun frunte. DAVIDOGLU M. 83. DLRLC
      • format_quote Cum teai brodit tu mai cu motz Mai firoscos decit noi totzi? TEODORESCU P. P. 111. DLRLC
    • chat_bubble familiar A spune lucrurile cu motz = a exagera a inflori ceva. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • chat_bubble familiar Motz shi el se spune cand cineva intervine (nechemat) intro discutzie. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Eh! motz! sarishi shi tu. Motz shi el! DLRLC
    • chat_bubble familiar A lua (pe cineva) de motz = a trage de par. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 2. Smoc de pene de pe capul unor pasari. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Pupaza are motz. Motzul ciocarlanului. DLRLC
  • 3. Panash ciucure confectzionat din diferite materiale care se atarna la fes scufie caciulitza etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Cu caciuli motzate Cu motzuri vargate Lasate pe spate. TEODORESCU P. P. 497. DLRLC
  • 4. Pielea roshiealbastruie de pe capul curcanului care atarna in jos. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: creasta
    • format_quote Un curcan sta sus peo birna. Nu vrea sa se bucure. Motzul roshu i atirna Moale k un ciucure. TOPIRCEANU M. 39. DLRLC
  • 5. Nume dat unor inflorescentze. DEX '98 DEX '09
  • 6. regional Planta acvatica cu flori verzui unite in spic care ies la suprafatza apei (Potamogeton perfoliatus). DEX '09 DEX '98
  • 7. Partea superioara ascutzita prelungita sau bulbucata a unor lucruri. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: varf
    • format_quote Imi aduc aminte de fiecare fir de papadie al carui motz lam retezat cu nuiaua. STANCU D. 24. DLRLC
    • format_quote Motzurile capelelor se inaltzau tzantzoshe catre tavan. SAHIA N. 73. DLRLC
  • comentariu Pentru sensurile (?) (1.1.) (2.) (3.) shi (7.) se foloseshte numai forma de plural motzuri iar pentru sensul (1.2.) se foloseshte numai forma moatze. DOOM 2
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.