14 definitzii pentru mobilitate

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

MOBILITÁTE mobilitatzi s. f. 1. Capacitatea de a fi mobil (1) de a se mishca de ashi schimba locul sau pozitzia; proprietatea de a fi mishcat deplasat. ♦ Ushurintza in mishcari; vioiciune degajare naturaletze (a mishcarilor). ♦ Capacitate a fetzei de ashi schimba ushor expresia de a exterioriza starile sufleteshti. ♦ Instabilitate nestatornicie. 2. Capacitate de a se schimba de a se transforma; variabilitate. Din fr. mobilité lat. mobilitas atis.

mobilitate sf [At: NEGULICI / Pl: (rar) ~tatzi / E: fr mobilité lat mobilitas atis] 1 Capacitate de a fi mobil1 (1) de a se mishca de ashi schimba locul sau pozitzia Si: (inv) mishcaciune. 2 Proprietate de a putea fi mishcat deplasat Si: (inv) mishcaciune. 3 (Fiz) Fluiditate. 4 Ushurintza in mishcari. 5 Vioiciune. 6 Dezinvoltura. 7 Naturaletze a mishcarilor. 8 Capacitate a fetzei de ashi schimba ushor expresia de a exterioriza starile sufleteshti. 9 Instabilitate. 10 Schimbare. 11 Capacitate de a se schimba de a se transforma.

MOBILITÁTE mobilitatzi s. f. 1. Capacitatea de a fi mobil (1) de a se mishca de ashi schimba locul sau pozitzia; proprietatea de a fi mishcat deplasat. ♦ Ushurintza in mishcari; vioiciune degajare naturaletze (a mishcarilor). ♦ Capacitate a fetzei de ashi schimba ushor expresia de a exterioriza starile sufleteshti. ♦ Instabilitate nestatornicie. 2. Capacitate de a se schimba de a se transforma. Din fr. mobilité lat. mobilitas atis.

MOBILITÁTE s. f. 1. Proprietatea unui corp a unui organ sau a unui obiect de a se mishca sau de a putea fi mishcat (cu ushurintza). Infanteria se conserva... prin naturalai stabilitate in comparatzie cu esentziala mobilitate a unei cavalerii. HASDEU I. V. 156. 2. Fig. Nestatornicie; faptul de a fi nestabil. Mobilitatea caracterului. ♦ Calitatea figurii omeneshti de ashi schimba cu ushurintza expresia.

MOBILITÁTE s.f. 1. Insushirea de a fi mobil. 2. Faptul de a trece cu ushurintza de la o dispozitzie sufleteasca la alta. ♦ (Fig.) Nestatornicie; nestabilitate. ♦ Ushurintza de ashi schimba expresia fetzei a figurii. 3. Mobilitatea populatziei = schimbare a unor caracteristici ale populatziei (domiciliul profesiunea clasa sociala) in decursul unei perioade k urmare a influentzei diferitzilor factori socialeconomici. [Cf. fr. mobilité lat. mobilitas].

MOBILITÁTE s. f. 1. insushirea de a fi mobil. 2. faptul de a trece cu ushurintza de la o dispozitzie sufleteasca la alta. ◊ capacitate a fetzei de ashi schimba expresia. ◊ (fig.) nestatornicie. 3. schimbare transformare variabilitate. (< fr. mobilité lat. mobilitas)

MOBILITÁTE ~atzi f. Caracter mobil; motricitate. /<fr. mobilité lat. mobilitas ~atis

mobilitate f. 1. inlesnire de a se mishca: mobilitatea roatelor; 2. fig. ushurintza de a se schimba: mobilitatea caracterului.

*mobilitáte f. (lat. mobilitas átis). Calitatea de a fi mobil de a te putea mishca ushor: mobilitatea mercuruluĭ mobilitatea cavaleriiĭ. Fig. Facilitatea de atzĭ schimba expresiunea fetzeĭ. Inconstantza nestatornicie: mobilitatea caracteruluĭ.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

mobilitáte s. f. g.d. art. mobilitắtzii; pl. mobilitắtzi

mobilitáte s. f. g.d. art. mobilitatzii; pl. mobilitatzi

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

MOBILITÁTE s. 1. (inv.) mishcaciune. (Insushirea unui corp mobil sau ~.) 2. v. instabilitate. 3. mobilitate functzionala v. labilitate.

MOBILITATE s. 1. (inv.) mishcaciune. (Insushirea unui corp mobil sau ~.) 2. instabilitate nestatornicie. (~ unor dune.) 3. (FIZIOL.) mobilitate functzionala = labilitate.

Mobilitate ≠ imobilitate stabilitate

Intrare: mobilitate
mobilitate substantiv feminin
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mobilitate
  • mobilitatea
plural
  • mobilitatzi
  • mobilitatzile
genitiv-dativ singular
  • mobilitatzi
  • mobilitatzii
plural
  • mobilitatzi
  • mobilitatzilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

mobilitate, mobilitatzisubstantiv feminin

  • 1. Capacitatea de a fi mobil de a se mishca de ashi schimba locul sau pozitzia; proprietatea de a fi mishcat deplasat. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Infanteria se conserva... prin naturalai stabilitate in comparatzie cu esentziala mobilitate a unei cavalerii. HASDEU I. V. 156. DLRLC
    • 1.1. Ushurintza in mishcari; vioiciune degajare naturaletze (a mishcarilor). DEX '09 DEX '98
    • 1.2. Faptul de a trece cu ushurintza de la o dispozitzie sufleteasca la alta. DN
      • 1.2.1. Capacitate a fetzei de ashi schimba ushor expresia de a exterioriza starile sufleteshti. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.3. Instabilitate, nestabilitate, nestatornicie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Mobilitatea caracterului. DLRLC
  • 2. Capacitate de a se schimba de a se transforma. DEX '09
  • 3. Mobilitatea populatziei = schimbare a unor caracteristici ale populatziei (domiciliul profesiunea clasa sociala) in decursul unei perioade k urmare a influentzei diferitzilor factori socialeconomici. DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.