19 definitzii pentru lama (tehn.)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

LÁMA1 lame s. f. 1. Placa subtzire de metal de material plastic etc. cu diverse intrebuintzari (in aparatura tehnica). ♦ Spec. Mica placa dreptunghiulara subtzire shi de obicei cu taishuri pe ambele laturi lungi care se monteaza la un aparat de ras. 2. Partea metalica shi taioasa a unui instrument. 3. Placa mica shi subtzire de sticla care se ashaza substantzele ce urmeaza a fi examinate la microscop. 4. Strat foarte subtzire de lichid liber sau cuprins intre doi peretzi. Din fr. lame.

LÁMA1 lame s. f. 1. Placa subtzire de metal de material plastic etc. cu diverse intrebuintzari (in aparatura tehnica). ♦ Spec. Mica placa dreptunghiulara subtzire shi de obicei cu taishuri pe ambele laturi lungi care se monteaza la un aparat de ras. 2. Partea metalica shi taioasa a unui instrument. 3. Placa mica shi subtzire de sticla care se ashaza substantzele ce urmeaza a fi examinate la microscop. 4. Strat foarte subtzire de lichid liber sau cuprins intre doi peretzi. Din fr. lame.

lama3 sf [At: (a. 1805) GRECU P. 68 / Pl: ~me / E: ngr λάμμα] (Gri; rar) 1 Parte luminoasa a unei picturi realizata in arta veche cu un strat subtzire de culoare deschisa. 23 (Pex) Vopsea de culoare (alba sau) cu tenta deschisa.

lama1 sf [At: NEGULICI / Pl: ~me / E: fr lame] 1 Placa subtzire de metal de material plastic etc. cu diverse utilizari in tehnica Si: (rar) lamina (1). 2 (Pan) Obiect de metal de lemn etc. cu forma unei placi de grosime uniforma shi mult mai mica decat latzimea shi lungimea. 3 (Ivr) Banda metalica subtzire Si: (rar) lamina (2). 4 (Spc; shis ~ de ras) Placutza dreptunghiulara subtzire shi de obicei cu taishuri pe ambele laturi care se monteaza la un aparat de barbierit. 5 Parte metalica shi taioasa a unui instrument Si: taish (pop) limba. 6 Placutza subtzire de sticla care se ashaza substantzele ce urmeaza a fi examinate la microscop. 7 Formatzie anatomica osoasa sau cartilaginoasa plata shi subtzire. 8 Strat foarte subtzire de lichid liber sau cuprins intre doi peretzi. 9 (Rar) Unda. 10 (Reg) Parte ascutzita a shurubelnitzei Si: (pop) gura.

LÁMA1 lame s. f. 1. Foaie subtzire de metal cu diverse intrebuintzari. Lama de otzel.Fig. Printre scindurile tzintuite in ferestre patrundeau lame reci de vint. DUMITRIU B. F. 151. Din pupilele lor doua lame de otzel albastrui urmaresc naruirea muntzilor. BOGZA C. O. 183. ◊ Lama de ras = placa metalica dreptunghiulara subtzire de obicei cu doua taishuri care se adapteaza la un aparat de ras. 2. Parte metalica a unui instrument taios; limba. Lama de cutzit.Cind a izbit cu tirnacopul in pamintul moale de sub picioare lama shi capul fierului au intrat cu totul in clisa. PREDA I. 159. E ceruntunecat k o padure in care luna nici pe jumatate Luceshte k o lama de secure. D. BOTEZ P. O. 29. 3. Placa mica shi subtzire de sticla care se pun substantzele ce urmeaza a fi examinate la microscop. 4. Strat de lichid foarte subtzire liber sau cuprins intre doi peretzi.

LÁMA1 s.f. 1. Foaie metalica subtzire. 2. Limba (unui cutzit a unei custuri) fierul partea de metal taioasa a unui obiect. 3. Bucata subtzire de sticla care se ashaza substantzele care trebuie examinate la microscop. 4. Strat foarte subtzire de lichid. [< fr. lame it. lama].

LÁMA1 s. f. 1. foaie metalica subtzire. 2. limba (unui cutzit) partea de metal taioasa a unui obiect. 3. bucata subtzire de sticla care se ashaza substantzele ce trebuie examinate la microscop. 4. strat foarte subtzire de lichid. 5. val marin provocat de furtuna. (< fr. lame)

LÁMA1 ~e f. 1) Parte ascutzita a unui instrument a unei unelte de taiat sau a unei arme albe; ascutzish; taish; custura. 2) Placa dreptunghiulara de otzel foarte subtzire de obicei cu doua taishuri care se adapteaza la un aparat de ras. 3) Placa mica shi subtzire de sticla care se ashaza materialele ce urmeaza a fi examinate la microscop. [G.D. lamei] /<fr. lame

lama f. 1. bucata de metal lata shi subtzire: lama de otzel; 2. fierul unei arme sau al unui instrument taios (=fr. lame).

1) *láma f. pl. e (fr. lame d. lat. lámina shi lamna lama; it. lama. V. lamela laminez lamura). Drug metalic lat: lama de plumb de otzel. Limba partea care impunge saŭ taĭe la cutzit la sabie sh. a.: lamele de Toledo eraŭ renumite odinioara. Lama de ras lama foarte suptzire care se fixeaza intr’un miner shi serveshte la ras barba (inventata de Gheorghe Wolcott Gillette nascut in 1855 la Fond du Lac Wisconsin Statele Unite shi mort la 1932).

blocláma s. n. Bloc inalt paralelipipedic cu latzimea foarte mica in raport cu lungimea sa ◊ „Intre pilonii de inalta tensiune shi dealurile vechi ale Clujului silueta catorva din blocurilelama ale cartierului Grigorescu.” Sc. 20 III 65 p. 3 (din bloc + lama; Fl. Dimitrescu in SCL 3/70 p. 326)

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

láma s. f. g.d. art. lámei; pl. láme

láma (placa mamifer) s. f. g.d. art. lámei; pl. láme

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

LÁMA s. 1. v. taish. 2. v. panza.

LAMA s. 1. ascutzish limba taish (pop.) custura pana plasa taiush (inv. shi reg.) ascutzit (reg.) leafa (fig.) buza. (~ a unui cutzit a unui briceag.) 2. pinza taish. (~ ferastraului a coasei. )

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

láma (láme) s. f. 1. Tabla foaie placa de metal. 2. Partea metalica taioasa a unui instrument. 3. Foitza fina metalica (de ras). Fr. lame partzial prin intermediul ngr. λάμα. Este omonim cu lama s. m. (conducator religios) din fr. lama; shi cu lama s. f. (zool.) din fr. lama.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

lama lame s. f. 1. guma de mestecat in forma de placa subtzire. 2. (tox.) lama de ras folosita la portzionarea dozelor de cocaina sau heroina ce urmeaza a fi inhalate.

a da cu lama expr. (intl.) a taia buzunarele cuiva in incercarea de a fura.

a umbla cu lama expr. (intl.) a taia cu iscusintza buzunarele cuiva in incercarea de a fura.

lame brice shi carice expr. de toate pentru totzi tot ce vrei shi ce nu vrei.

Intrare: lama (tehn.)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • lama
  • lama
plural
  • lame
  • lamele
genitiv-dativ singular
  • lame
  • lamei
plural
  • lame
  • lamelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

lama, lamesubstantiv feminin

  • 1. Placa subtzire de metal de material plastic etc. cu diverse intrebuintzari (in aparatura tehnica). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Lama de otzel. DLRLC
    • format_quote figurat Printre scindurile tzintuite in ferestre patrundeau lame reci de vint. DUMITRIU B. F. 151. DLRLC
    • format_quote figurat Din pupilele lor doua lame de otzel albastrui urmaresc naruirea muntzilor. BOGZA C. O. 183. DLRLC
    • 1.1. prin specializare Mica placa dreptunghiulara subtzire shi de obicei cu taishuri pe ambele laturi lungi care se monteaza la un aparat de ras. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 2. Partea metalica shi taioasa a unui instrument. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Lama de cutzit. DLRLC
    • format_quote Cind a izbit cu tirnacopul in pamintul moale de sub picioare lama shi capul fierului au intrat cu totul in clisa. PREDA I. 159. DLRLC
    • format_quote E ceruntunecat k o padure in care luna nici pe jumatate Luceshte k o lama de secure. D. BOTEZ P. O. 29. DLRLC
  • 3. Placa mica shi subtzire de sticla care se ashaza substantzele ce urmeaza a fi examinate la microscop. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 4. Strat foarte subtzire de lichid liber sau cuprins intre doi peretzi. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 5. Val marin provocat de furtuna. MDN '00
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.