21 de definitzii pentru inghesuire

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

INGHESUÍRE s. f. Actziunea de a (se) inghesui; inghesuit1. V. inghesui.

inghesuire sf [At: DA ms / V: ~ghezu~ inghis~ inghizu~ / Pl: ~ri / E: inghesui] 1 Introducere a unei persoane sau a unor obiecte intrun loc stramt Si: inghesuit1 (1). 2 Punere in cantitate mare intrun spatziu restrans Si: inghesuit1 (2) ingramadire (2) ingramadit1 (2). 3 Ticsire cu obiecte a unui dulap Si: inghesuit1 (3). 4 Inconjurare a cuiva din toate partzile limitandui spatziul de mishcare Si: inghesuit1 5 Imbulzire pentru a obtzine lucruri gratuite avantaje Si: inghesuit1 (5).

INGHESUÍRE s. f. (Rar) Actziunea de a (se) inghesui; inghesuit1. V. inghesui.

INGHESUÍRE inghesuiri s. f. (Rar) Actziunea de a (se) inghesui shi rezultatul ei; inghesuiala.

INGHESUÍ inghésui vb. IV. 1. Refl. (Despre fiintze) A se imbulzi a se ingramadi (intrun spatziu restrans); a (se) ghemui. 2. Tranz. A baga a vari pe cineva sau ceva intrun loc stramt. ♦ A inconjura pe cineva din toate partzile limitandui spatziul de mishcare. [Prez. ind. shi: inghesuiesc] In + ghes + suf. ui.

INGHESUÍ inghésui vb. IV. 1. Refl. (Despre fiintze) A se imbulzi a se ingramadi (intrun spatziu restrans); a (se) ghemui. 2. Tranz. A baga a vari pe cineva sau ceva intrun loc stramt. ♦ A inconjura pe cineva din toate partzile limitandui spatziul de mishcare. [Prez. ind. shi: inghesuiesc] In + ghes + suf. ui.

inghesui [At: MAG. IST. II 12/2 / V: (hpu) imbis~ indes~ ~ghezui inghis inghizui / Pzi: inghesui ~esc / E: in + ghes + ui] 1 vt A baga pe cineva sau ceva intrun loc stramt. 23 vtr A (se) ingramadi intrun spatziu restrans Si: a se imbulzi. 4 vt A ticsi cu obiecte un dulap. 5 vr (Ie) A se ~ (k) la pomana A se buluci pentru a obtzine lucruri gratuite avantaje. 6 vt A inconjura pe cineva din toate partzile limitandui spatziul de mishcare Si: a stramtora.

INGHESUÍ inghésui vb. IV. 1. Tranz. A ingramadi a stringe intrun loc (mic). Birzof... scoate pe Brincoveanu din casele de sus inghesuindul cu toata familia in citeva beciuri. GHICA la TDRG. ◊ Fig. Se bucura k sarbatoreshte anul nou... in casa mica care case mari au inghesuito cu vremea. PAS Z. I 77. ♦ A inconjura (pe cineva) din toate partzile silindul sa se restringa in loc putzin. Ciinii il inghesuira linga leuca. GALACTION O. I 282. Pe unde trecea lumea din toate partzile il inghesuia. CREANGA P. 228. ◊ Fig. Se apropiase de baietzandru il inghesuia cu intrebarile. DUMITRIU B. F. 101. 2. Refl. A se ingramadi a se imbulzi a se aglomera. Veseli galagioshi ofitzerii tineri se inghesuiau prin cabinele strimte. BART E. 141. Norodul se inghesuia Sa vada ce sa intimplat. VLAHUTZA O. A. 117. Pintre lumea ce se inghesuia cu treaba fara treaba iaca se zareshte o hirtie filfiind. CREANGA A. 157. Prez. ind. shi: inghesuiesc (PAS L. I 290 GHEREA ST. CR. I 115).

A INGHESUÍ inghésui tranz. 1) (fiintze) A face sa se inghesuie. 2) (obiecte) A vari cu fortza intrun spatziu restrans (k sa incapa mai mult); a indesa. /in + ghes + suf. ~ui

A SE INGHESUÍ ma inghésui intranz. (despre fiintze) A se aduna in numar mare intrun spatziu restrans impinganduse in dezordine; a se buluci; a se imbulzi. /in + ghes + suf. ~ui

inghesuì v. 1. a indesa a impinge: se inghesuiesc unii pe altzii; 2. a veni in numar mare sau des. [V. ghies].

inghésuĭ shi ĭésc a í v. tr. (d. ingemuĭes shi indes. V. ghes). Indes imping inghemuĭesc. V. refl. Ma indes ma imbulzesc ma gramadesc: caliciiĭ se inghesuĭesc la pomana.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

inghesuíre s. f. g.d. art. inghesuírii

inghesuíre s. f. g.d. art. inghesuírii

inghesuí (a ~) vb. ind. prez. 1 shi 2 sg. inghésui 3 inghésuie imperf. 3 sg. inghesuiá; conj. prez. 3 sa inghésuie

inghesuí vb. ind. shi conj. prez. 1 shi 2 sg. inghésui 3 sg. shi pl. inghésuie imperf. 3 sg. inghesuiá

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

INGHESUIRE s. indesare ingramadire ticsire. (~ geamantanului.)

INGHESUÍ vb. 1. v. imbulzi. 2. v. ingramadi. 3. a burdushi a ghemui a indesa a ingramadi a ticsi (rar) a tescui (inv. shi pop.) a stramtora (reg.) a bucshi (prin Transilv. shi Mold.) a bacsi (prin Mold.) a bosoli (Mold. shi Transilv.) a desagi (Mold.) a gavozdi (fig.) a captushi. (A ~ toate intrun sac.)

INGHESUI vb. 1. a se gramadi a se imbulzi a se indesa a se ingramadi (pop.) a se buluci (reg.) a se poroboti a se tirshi (prin Ban. shi Olt.) a se nalogi (rar fig.) a se mushuroi. (Sau ~ cu totzii in jurul lui.) 2. a se baga a se imbulzi a se indesa a se ingramadi a se viri. (Nu va mai ~ asha in mine!) 3. a burdushi a ghemui a indesa a ingramadi a ticsi (rar) a tescui (inv. shi pop.) a strimtora (reg.) a bucshi (prin Transilv. shi Mold.) a bicsi (prin Mold.) a bosoli (Mold. shi Transilv.) a desagi (Mold.) a gavozdi (fig.) a captushi. (A ~ toate intrun sac.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

INGHESUÍ inghésui vb. IV. ~ (din ghes; Draganu il deriva din magh. gyeszül = a impinge)

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a se inghesui k sardelele expr. a calatori intrun mijloc de transport supraaglomerat.

Intrare: inghesuire
inghesuire substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • inghesuire
  • ‑nghesuire
  • inghesuirea
  • ‑nghesuirea
plural
  • inghesuiri
  • ‑nghesuiri
  • inghesuirile
  • ‑nghesuirile
genitiv-dativ singular
  • inghesuiri
  • ‑nghesuiri
  • inghesuirii
  • ‑nghesuirii
plural
  • inghesuiri
  • ‑nghesuiri
  • inghesuirilor
  • ‑nghesuirilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

inghesui, inghesuiverb

  • 1. reflexiv (Despre fiintze) A se imbulzi a se ingramadi (intrun spatziu restrans); a (se) ghemui. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Veseli galagioshi ofitzerii tineri se inghesuiau prin cabinele strimte. BART E. 141. DLRLC
    • format_quote Norodul se inghesuia Sa vada ce sa intimplat. VLAHUTZA O. A. 117. DLRLC
    • format_quote Pintre lumea ce se inghesuia cu treaba fara treaba iaca se zareshte o hirtie filfiind. CREANGA A. 157. DLRLC
  • 2. tranzitiv A baga a vari pe cineva sau ceva intrun loc stramt. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Birzof... scoate pe Brincoveanu din casele de sus inghesuindul cu toata familia in citeva beciuri. GHICA la TDRG. DLRLC
    • format_quote figurat Se bucura k sarbatoreshte anul nou... in casa mica care case mari au inghesuito cu vremea. PAS Z. I 77. DLRLC
    • 2.1. A inconjura pe cineva din toate partzile limitandui spatziul de mishcare. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: inconjura
      • format_quote Ciinii il inghesuira linga leuca. GALACTION O. I 282. DLRLC
      • format_quote Pe unde trecea lumea din toate partzile il inghesuia. CREANGA P. 228. DLRLC
      • format_quote figurat Se apropiase de baietzandru il inghesuia cu intrebarile. DUMITRIU B. F. 101. DLRLC
etimologie:
  • In + ghes + sufix ui. DEX '09 DEX '98

inghesuire, inghesuirisubstantiv feminin

etimologie:
  • vezi inghesui DEX '09 DEX '98

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.