17 definitzii pentru disparitzie

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

DISPARÍTZIE disparitzii s. f. Faptul de a nu mai (putea) fi vazut sau gasit; faptul de a inceta sa mai existe sa mai traiasca. ◊ Loc. vb. A fi pe cale (sau in curs) de disparitzie = a fi pe punctul de a disparea. Din fr. disparition.

DISPARÍTZIE disparitzii s. f. Faptul de a nu mai (putea) fi vazut sau gasit; faptul de a inceta sa mai existe sa mai traiasca. ◊ Loc. vb. A fi pe cale (sau in curs) de disparitzie = a fi pe punctul de a disparea. Din fr. disparition.

disparitzie sf [At: NEGULICI / V: ~iune / Pl: ~i[1] / E: fr disparition] 1 Ieshire din raza vizuala a cuiva. 2 Absentza inexplicabila a cuiva. 3 (Fig) Moarte. 4 (Ie; d. specii de animale plante) A fi pe cale (sau in curs) de ~ A fi pe punctul de a nu mai exista k specie ramanand doar cateva exemplare. 5 Incetare a existentzei unei persoane sau a unui lucru. 6 Incetare a unor fenomene manifestari etc. 7 Suprimare a unei activitatzi. 8 (Rar; is) ~ de soare shi de luna Eclipsa de soare shi de luna. corectata

DISPARÍTZIE disparitzii s. f. Faptul de a disparea. 1. Faptul de a nu mai (putea) fi vazut de a pieri (dinaintea ochilor). Disparitzia muntzilor in intunerec. BOGZA C. O. 281. 2. Pieire stingere; moarte. ◊ A fi pe cale (sau in curs) de disparitzie = a disparea incetul cu incetul. Gratzie mijloacelor de profilaxie moderna multe boli altadata endemice la noi in tzara sint astazi pe cale de disparitzie.

DISPARÍTZIE s.f. Faptul de a disparea; pieire stingere; moarte. ◊ A fi pe cale de disparitzie = a disparea incetul cu incetul. [Gen. iei var. disparitziune s.f. / cf. fr. disparition].

DISPARÍTZIE s. f. faptul de a disparea; pieire stingere; moarte. (< fr. disparition)

DISPARÍTZIE ~i f. Faptul de a disparea (din viatza din fatza ochilor din actualitate). [Art. disparitzia; G.D. disparitziei; Sil. tzie] /<fr. disparition

DISPARITZIÚNE s.f. v. disparitzie.

disparitzi(un)e f. actziunea de a dispare peire.

* disparatziúne f. (format dupa aparitziune; fr. disparition). Actziunea de a disparea. SHi ítzie.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

disparítzie (tzie) s. f. art. disparítzia (tzia) g.d. art. disparítziei; pl. disparítzii art. disparítziile (tzii)

disparítzie s. f. (sil. tzie) art. disparítzia (sil. tzia) g.d. art. disparítziei; pl. disparítzii art. disparítziile (sil. tzii)

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

DISPARÍTZIE s. 1. pieire (fam. fig.) evaporare volatilizare. (disparitzia cuiva fara urma.) 2. v. moarte. 3. (fig.) moarte. (disparitzia vegetatziei in timpul iernii.) 4. cadere suprimare (inv.) supresiune. (disparitzia vocalelor finale.) 5. v. incetare. 6. incetare trecere. (disparitzia durerii.)

DISPARITZIE s. 1. pieire (fam. fig.) evaporare volatilizare. (~ cuiva fara urma.) 2. decedare deces moarte pieire prapadire raposare sfirshit stingere sucombare (livr.) exitus extinctzie repauzare (mai ales in limbajul bisericesc) repaus (inv. shi pop.) savirshire (pop.) pierzanie pierzare (reg.) pieishte topenie (inv.) petrecanie petrecere pierdere piericiune prapaditura pristavire savirshenie savirshit scadere sconcenie (ir.) crapare (arg.) mierleala mierlire verdesh. (~ unei persoane.) 3. cadere suprimare (inv.) supresiune. (~ vocalelor finale.) 4. incetare stingere. (~ ultimelor zgomote.) 5. incetare trecere. (~ durerii.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

DISPARITZIE. Subst. Disparitzie evanescentza (rar) pierdere evaporare (fig. fam.) volatilizare (fig.) dezagregare dezintegrare dematerializare; descompunere dezmembrare desfiintzare distrugere nimicire. Pieire stingere moarte; raposare deces. Risipire irosire imprashtiere raspindire spulberare irosire. Inexistentza neexistentza nefiintza (poetic) absentza lipsa. Plecare parasire abandonare dezertare sustragere evitare fuga. Adj. Disparut pierdut; volatilizat (fig.) dezintegrat dezagregat dematerializat descompus distrus nimicit desfiintzat. Risipit imprashtiat spulberat; stins pierit (pop.) mort. Absent inexistent nul invizibil nevazut imperceptibil. Disparent (rar) evanescent (rar). Vb. A disparea a disparea fara urme a se volatiliza (fig.) a se evapora (fig. fam.) ashi pierde urma (urmele) a se pierde a se face nevazut a se duce k pe gura lupului a se face teaca de pamint a nu se mai vedea. A se evapora a se vaporiza a se volatiliza. A se descompune a se dezagrega a se dezintegra a se dematerializa a se dezmembra (fig.). A se risipi a se imprashtia a se raspindi a se spulbera a se irosi a se face praf a se alege praf shi pulbere. A reduce la zero. A pieri a se stinge a muri. A nu mai exista a fi absent a absenta a lipsi a nu fi de fatza. A face sa dispara a pierde. A descompune dezintegra a dematerializa a distruge a nimici a face praf a narui; a lasa pustiu a pustii a spulbera. A se duce pe apa simbetei. V. anulare descompunere dispersare distrugere fuga inexistentza moarte.

Intrare: disparitzie
disparitzie substantiv feminin
  • silabatzie: -tzi-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • disparitzie
  • disparitzia
plural
  • disparitzii
  • disparitziile
genitiv-dativ singular
  • disparitzii
  • disparitziei
plural
  • disparitzii
  • disparitziilor
vocativ singular
plural
disparitziune substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • disparitziune
  • disparitziunea
plural
  • disparitziuni
  • disparitziunile
genitiv-dativ singular
  • disparitziuni
  • disparitziunii
plural
  • disparitziuni
  • disparitziunilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

disparitzie, disparitziisubstantiv feminin

  • 1. Faptul de a disparea. DLRLC DN
    antonime: aparitzie
    • 1.1. Faptul de a nu mai (putea) fi vazut sau gasit; faptul de a inceta sa mai existe sa mai traiasca. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Disparitzia muntzilor in intunerec. BOGZA C. O. 281. DLRLC
      • chat_bubble locutziune verbala A fi pe cale (sau in curs) de disparitzie = a fi pe punctul de a disparea. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
        • format_quote Gratzie mijloacelor de profilaxie moderna multe boli altadata endemice la noi in tzara sunt astazi pe cale de disparitzie. DLRLC
    • 1.2. Moarte, pieire, stingere. DLRLC DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.