19 definitzii pentru contributzie

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

CONTRIBÚTZIE contributzii s. f. 1. Parte cu care cineva participa la o actziune sau la o cheltuiala comuna; aport. ◊ Expr. A pune la contributzie = a folosi a solicita capacitatea cuiva sau a ceva la o actziune. 2. Impozit; bir. [Var.: (inv.) contributziúne s. f.] Din fr. contribution lat. contributio onis.

CONTRIBÚTZIE contributzii s. f. 1. Parte cu care cineva participa la o actziune sau la o cheltuiala comuna; aport. ◊ Expr. A pune la contributzie = a folosi a solicita capacitatea cuiva sau a ceva la o actziune. 2. Impozit; bir. [Var.: (inv.) contributziúne s. f.] Din fr. contribution lat. contributio onis.

contribútzie sf [At: GHICA S. 698 / V: (inv) ~iune (pop) cotrob~ / Pl: ~i / E: fr contribution] 1 Parte cu care cineva participa la o actziune sau la o cheltuiala comuna. 2 (Ie) A pune la ~ A folosi sau a solicita capacitatea cuiva la o actziune. 3 Impozit.

CONTRIBÚTZIE contributzii s. f. 1. Parte cu care cineva contribuie la o actziune sau la o cheltuiala comuna; aport. Contributzie personala.Indeplinirea in intregime shi la termen a planului de colectari este o contributzie puternica la intarirea aliantzei clasei muncitoare cu tzaranimea muncitoare la lupta pentru pace shi pentru ridicarea nivelului de viatza al celor ce muncesc la orashe shi sate. SCINTEIA 1953 nr. 2704. Dezvoltarea larga a intrecerii socialiste constituie o contributzie puternica la intarirea shi dezvoltarea economiei tzarii noastre. LUPTA DE CLASA 1952 nr. 545. ◊ Expr. A pune la contributzie = a folosi capacitatea cuiva (sau a ceva) la o actziune. SHia pus toate cunoshtintzele la contributzie shi a rezolvat problema. 2. Impozit. Motzoc... i infatzoshase [lui Alexandru Lapushneanu] planul unei noua contributzii. NEGRUZZI S.I 143. De la boier pina la moshnean... totzi luau parte la contributziile statului. BALCESCU O. I 17. Contributzie directa = impozit perceput de la posesorul bunului sau impozit pe venitul impozabil. Contributzie indirecta = impozit inclus in pretzul unei marfi fiind astfel perceput indirect de la consumator. Pronuntzat: tzie. Varianta: (invechit) contributziúne (GHICA S. 698) s. f.

CONTRIBÚTZIE s.f. 1. Parte suma cu care se contribuie la o cheltuiala sau la o actziune comuna; aport. ◊ A pune la contributzie = a folosi capacitatea cuiva (sau a ceva) intro actziune. 2. (Jur.; la pl.) Suma de bani care un stat invins este obligat so plateasca unui stat invingator in temeiul unui tratat de pace depashind pagubele cauzate de razboi. 3. Impozit. [Gen. iei var. contributziune s.f. / cf. fr. contribution it. contribuzione lat. contributio].

CONTRIBÚTZIE s. f. 1. parte cu care se contribuie la o actziune la o cheltuiala comuna; aport. ♦ a pune la ~ = a folosi capacitatea cuiva (sau a ceva) intro actziune. 2. (jur.; pl.) suma de bani care un stat invins este obligat so plateasca unui stat invingator in temeiul unui tratat de pace depashind pagubele cauzate de razboi. 3. impozit. (< fr. contribution lat. contributio)

CONTRIBÚTZIE ~i f. 1) Parte cu care contribuie cineva la o actziune sau la o cheltuiala comuna. ◊ A pune la ~ a folosi; a utiliza. 2) Plata obligatorie stabilita prin lege care cetatzenii institutziile etc. o varsa din venitul lor in bugetul statului in conformitate cu anumite norme de impunere; impozit. [Art. contributzia; G.D. contributziei; Sil. tzie] /<fr. contribution lat. contributio ~onis

CONTRIBUTZIÚNE s. f. v. contributzie.

CONTRIBUTZIÚNE s. f. v. contributzie.

CONTRIBUTZIÚNE s. f. v. contributzie.

contributziune sf vz contributzie

CONTRIBUTZIÚNE s.f. v. contributzie.

contributzi(un)e f. ceea ce fiecare da din partei la o cheltuiala sau sarcina comuna; contributziuni directe cari lovesc direct persoana shi averea contribuabilului k fonciera dare personala shosele patenta licentza de bauturi spirtoase; contributziuni indirecte cari lovesc obiectele de consumatziune k impozite pe bauturi tutun timbru vama.

*contributziúne f. (lat. contribútio ónis). Actziunea de a contribui. Participare la o cheltuĭala la o sarcina comuna. Bir impozit dare. A pune la contributziune a face sa contribuĭe sa ajute. Contributziune directa care te atinge direct k fonciaru patenta. Contributziune indirecta care e pusa pe bauturĭ tutun timbru vama. SHi útzie.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

contribútzie (tzie) s. f. art. contribútzia (tzia) g.d. art. contribútziei; pl. contribútzii art. contribútziile (tzii)

contribútzie s. f. (sil. tzie) art. contribútzia (sil. tzia) g.d. art. contribútziei; pl. contribútzii art. contribútziile (sil. tzii)

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

CONTRIBÚTZIE s. 1. obol ofranda (grecism inv.) sinisfora. (O ~ baneasca.) 2. v. ajutor. 3. aport. (O valoroasa ~ la...)

CONTRIBÚTZIE s. v. bir dare impozit

CONTRIBUTZIE s. 1. obol (grecism inv.) sinisfora. (O ~ baneasca.) 2. ajutor concurs sprijin. (~ lui a fost hotaritoare.) 3. aport. (O valoroasa ~ la...)

contributzie s. v. BIR. DARE. IMPOZIT.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

ashi pune mintea la contributzie expr. a gandi in mod creator.

Intrare: contributzie
contributzie substantiv feminin
  • silabatzie: -tzi-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • contributzie
  • contributzia
plural
  • contributzii
  • contributziile
genitiv-dativ singular
  • contributzii
  • contributziei
plural
  • contributzii
  • contributziilor
vocativ singular
plural
contributziune substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • contributziune
  • contributziunea
plural
  • contributziuni
  • contributziunile
genitiv-dativ singular
  • contributziuni
  • contributziunii
plural
  • contributziuni
  • contributziunilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

contributzie, contributziisubstantiv feminin

  • 1. Parte cu care cineva participa la o actziune sau la o cheltuiala comuna. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: aport
    • format_quote Contributzie personala. DLRLC
    • format_quote Indeplinirea in intregime shi la termen a planului de colectari este o contributzie puternica la intarirea aliantzei clasei muncitoare cu tzaranimea muncitoare la lupta pentru pace shi pentru ridicarea nivelului de viatza al celor ce muncesc la orashe shi sate. SCINTEIA 1953 nr. 2704. DLRLC
    • format_quote Dezvoltarea larga a intrecerii socialiste constituie o contributzie puternica la intarirea shi dezvoltarea economiei tzarii noastre. LUPTA DE CLASA 1952 nr. 545. DLRLC
    • chat_bubble A pune la contributzie = a folosi a solicita capacitatea cuiva sau a ceva la o actziune. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote SHia pus toate cunoshtintzele la contributzie shi a rezolvat problema. DLRLC
  • 2. shtiintze juridice Suma de bani care un stat invins este obligat so plateasca unui stat invingator in temeiul unui tratat de pace depashind pagubele cauzate de razboi. DN
  • 3. Bir, dare, impozit. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Motzoc... i infatzoshase [lui Alexandru Lapushneanu] planul unei noua contributzii. NEGRUZZI S. I 143. DLRLC
    • format_quote De la boier pina la moshnean... totzi luau parte la contributziile statului. BALCESCU O. I 17. DLRLC
    • 3.1. Contributzie directa = impozit perceput de la posesorul bunului sau impozit pe venitul impozabil. DLRLC
    • 3.2. Contributzie indirecta = impozit inclus in pretzul unei marfi fiind astfel perceput indirect de la consumator. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.