28 de definitzii pentru prim (num.)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

PRIM2 A primi e num. ord. (Adesea cu valoare de adjectiv) 1. Cel dintai (in spatziu sau in timp); care se afla la inceput in fruntea unei serii; intai dintai. ◊ Prima tineretze = intaia perioada a tineretzii care urmeaza imediat copilariei. Prima auditzie = executare a unei bucatzi pentru prima oara in fatza publicului. Primajutor = ajutor medical imediat care se da unui bolnav sau unui accidentat la fatza locului. Materie prima = material destinat prelucrarii in vederea fabricarii unui produs finit. ◊ Loc. adv. In primul rand (sau loc) = inainte de toate. ♦ (Cu valoare adverbiala la f.; fam.) Mai intai; primo. 2. Care este inaintea tuturor in privintza insemnatatzii a rangului a calitatzilor; important principal. ◊ Primamorez = actor care interpreteaza rolul de tanar indragostit; june prim. ◊ Loc. adj. De prim(ul) rang = de calitate superioara; excelent. ♦ (K element de compunere precedand un termen care indica o functzie sau un grad ierarhic) Pe treapta cea mai inalta intaiul in categoria respectiva. Primsolist.Primministru = sheful executivului; premier. ♦ (Despre instrumente voci instrumentishti) Care executa melodia principala dominanta. 3. (In sintagma) Numar prim = numar divizibil numai cu unitatea sau cu el insushi. Din lat. primus.

prim3 ~a [At: BUDAIDELEANU TZ. 149 / Pl: ~i ~e / E: mg prim] 12 smf a (Obiect persoana) care se afla la inceput inaintea tuturor in spatziu sau in timp. 34 a no (Care se afla) in fruntea unei serii. 5 a (Is) ~a auditzie Executare pentru prima oara a unei compozitzii muzicale. 6 a (Pex; ias) Compozitzie muzicala executata prima oara. 78 a (Iljv) In ~a auditzie (Care se executa) pentru prima oara in fatza publicului. 9 sn (Muz; inv) Prima (8). 10 a (Ic) ~plan Imagine in cinematografie care prezinta detaliile unor obiecte unor personaje filmate de aproape. 11 a (Ic) June~ sau ~amorez Actor sau cantaretz care interpreteaza rolul principal de indragostit la teatru sau la opera. 12 a (Ic) ~secretar ~dirijor ~abalerina Indica gradul cel mai inalt in ierarhia functziilor care le preceda. 13 a (Ic) ~ministru Preshedinte al Consiliului de Minishtri. 14 sf Cea mai valoroasa cea mai buna parte din ceva. 15 a (D. voci instrumentishti) Care executa melodia principala dominanta. 16 a (Mat; d. simboluri; ioc secund tertz etc.) Care este primul dintro inshiruire de simboluri de acelashi fel: a’ a„ a’” etc. 17 sn (Mat; pex) Semn k un accent pus la umar care deosebeshte doua cantitatzi corelative reprezentate prin acelashi simbol. 18 a (Mat; is) Numar ~ Numar care este divizibil numai cu unitatea sau cu el insushi. 19 (Ilav) In ~ul rand (sau rar loc) Inainte de toate. 20 a (Is) Materie ~a Material prin a carui prelucrare se obtzin produse finite. 21 a (Is) ~a tineretze Perioada de inceput a tineretzii care urmeaza imediat dupa copilarie. 2223 a no (Care este) cel dintai in ordinea calitatzii. 2425 a no (Care este) cel dintai in ordinea importantzei. 2627 a no (Care este) cel dintai in ordinea aparitziei Si: primordial. 28 a (Glg; ivr) Paleozoic. 29 av (Fam; if prima) In primul rand Si: primo.

PRIM2 A primi e num. ord. (Adesea cu valoare de adjectiv) 1. Cel dintai (in spatziu sau in timp); care se afla la inceput in fruntea unei serii; intai dintai. ◊ Prima tineretze = intaia perioada a tineretzii care urmeaza imediat copilariei. Prima auditzie = executare a unei bucatzi pentru prima oara in fatza publicului. Prim ajutor = ajutor medical imediat care se da unui bolnav sau unui accidentat la fatza locului. Materie prima = material destinat prelucrarii in vederea fabricarii unui produs finit. ◊ Loc. adv. In primul rand (sau loc) = inainte de toate. ♦ (Cu valoare adverbiala la f.; fam.) Mai intai; primo. 2. Care este inaintea tuturor in privintza insemnatatzii a rangului a calitatzilor; important principal. ◊ Prim amorez = actor care interpreteaza rolul de tanar indragostit; june prim. ◊ Loc. adj. De prim(ul) rang = de calitate superioara; excelent. ♦ (K element de compunere precedand un termen care indica o functzie sau un grad ierarhic) Pe treapta cea mai inalta intaiul in categoria respectiva. Primsolist.Primministru = sheful executivului; premier. ♦ (Despre instrumente voci instrumentishti) Care executa melodia principala dominanta. 3. (In sintagma) Numar prim = numar divizibil numai cu unitatea sau cu el insushi. Din lat. primus.

PRIM2 A primi e num. ord. 1. Cel dintii din punctul de vedere al locului sau al timpului; care este in fruntea unei serii; intii dintii. V. initzial. Ipoteshtii cu padurile dimprejur shi oamenii de acolo au fost primii dascali ai poetului. BENIUC P. 17. Fondul prim al lui Eminescu fiind optimist el nu vede in orishicare lucru o durere. IONESCURION C. 87. Ceea ce eres am spus shi am sa mai spun asta e numai capitolul prim al unei serii mari. CARAGIALE O. VII 456. ◊ Prim ajutor = ajutorul imediat ce se da ranitzilor in caz de accident sau in razboi. Post de prim ajutor.Numar prim = numar divizibil numai cu 1 sau prin el insushi. Prima tineretze = perioada a tineretzii care urmeaza imediat dupa copilarie. Materie prima = material destinat prelucrarii in vederea fabricarii unui produs finit. Economii de materii prime.Loc. adv. In primul rind (sau loc) = inainte de toate. Ma aflam intiia oara in preajma unor dropii shi tzineam in primul rind k din acest prim contact sa scot informatziile shi invatzamintele de care aveam nevoie. SADOVEANU O. L. 76. Pentru (sau de) prima oara (sau data) = pentru intiia oara. Craiul atunci a intzeles De prima oaran viatza can plinset sta balsamul Durerii. COSHBUC P. II 183. ◊ Expr. A fi (sau a se afla a lupta etc.) in primele rinduri = a fi in frunte. 2. Care este inaintea tuturor in privintza insemnatatzii a rangului a calitatzilor. V. principal fundamental. Primul loc la concurs. Marfa de prima calitate.Loc. adj. De primul rang = de calitate superioara; superior excelent. De prima necesitate v. necesitate. ♦ (Adjectival f. art.; familiar) Excelent bun de cea mai buna calitate. Danila alege brinza cea mai prima. SADOVEANU O. E. 159. Eu domn’ judecator reclam pardon... clondirul cu trei chile mastica prima. CARAGIALE O. II 37. 3. (K element de compunere precedind un termen care indica o functzie sau un grad ierarhic) Pe treapta cea mai inalta intiiul in categoria respectiva. Primloctziitor. Primabalerina.Vechiul primamorez de la Galatzi nu facea de loc de militar. GALACTION O. I 131. Se credea frumos seducator shishi dushmanea colegii din teatru carora li se dadeau roluri de primiamorezi. CAMIL PETRESCU O. II 109. Fusese numit primsecretar la ambasada din Constantinopol in locul ducelui de Beaufremont. GHICA A. 10. Primministru = preshedinte al Consiliului de Minishtri. Intiiul primministru al Rominiei unite proclama tristul shi durerosul adevar k bratzele tzaranului constituiau capitalul proprietarilor. KOGALNICEANU S. A. 211.

PRIM A adj. num. ord. 1. Cel dintai (in spatziu sau in timp); care se afla in fruntea unei serii. ◊ Materie prima = material prin a carui prelucrare se obtzin produse finite. 2. Cel mai bun; cel mai insemnat etc. ◊ De prim rang = de calitate superioara. 3. Pe treapta cea mai inalta intaiul in categoria respectiva. // Element prim de compunere savanta cu sensul „intai” „primul”. [Var. primi primo. / < lat. primus cf. fr. primi it. primo].

PRIM2 A num. ord. adj. 1. cel dintai (in spatziu sau in timp); care se afla in fruntea unei serii. ♦ (mat.) numar ~ = numar natural care nu admite altzi divizori decat pe 1 shi pe el insushi; materie ~a = materie bruta prin a carei prelucrare se obtzin produse finite. 2. cel mai bun; cel mai insemnat etc. ♦ de ~ rang = de calitate superioara. 2. pe treapta cea mai inalta intaiul in categoria respectiva. ♦ ~ ministru = premier (< lat. primus)

PRIM ~a (~i ~e) shi substantival (in opozitzie cu ultim) (plasat mai ales inaintea substantivului) 1) Care este inainte in fatza (prin importantza sau valoare); care se afla in frunte; fruntash. ~a impresie. ~ul student.Numar ~ numar care se imparte numai la el insushi sau la unitate. ~ajutor ajutor imediat acordat unui bolnav sau unui ranit (pana la transportarea lui in spital). Materie ~a v. MATERIE. A fi (sau a se afla) in ~ele randuri a fi (sau a se afla) in avangarda. De ~ rang (sau ordin) de importantza primordiala. De ~a necesitate foarte necesar. Pe ~(ul) plan pe planul din fatza. In ~ul rand mai intai de toate. 2) (despre persoane) (la forma nearticulata atashat de cuvantul determinat prin liniutza) Care este cel mai de sus intro ierarhie. ~secretar. ~ministru. /<lat. primus

prim a. shi m. intaiu cel dintaiu. ║ prima de intaia calitate: a mai prima... aleshi pe spranceana CAR.

1) *prim a adj. (lat. primus primu [un superlativ de la pro shi prae inainte. Comparativu prior]). Cel dintiĭ intiĭu: primu om s’a numit Adam primu prezident un prim acont cauza prima. Vrom. den prima dea prima maĭ intiĭ in ainte de toate. Azĭ (Bihor) din prima maĭ intiĭ; in prima la timp.

PRÍMUS ÍNTER PÁRES loc. s. (cu referire la cel mai inzestrat sau mai onorat intrun grup) primul intre egali. (< lat. primus inter pares)

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

!prim1/primul (antepus fatza de s. sau singur) num. m. f. prima/prima (un prim pas/primul pas o prima observatzie/prima observatzie A ieshit primul.) corectata

*prim1 adj. m. (numar ~) pl. primi (factori ~ trei ~ pashi) art. prímii (~ pashi); f. príma (materie ~) pl. príme (materii ~ doua ~ observatzii) art. priméle (~ observatzii)

prim num. m. pl. primi; f. sg. príma g.d. art. prímei pl. príme

+prima doamna adj. + s. f. (~ de onoare)

*Razbói Mondiál (Prímul/al Dóilea ~) (dial) s. propriu n.

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

PRIM num. adj. 1. num. (inv. shi reg.) protos. (E ~ul intre judecatori.) 2. adj. dintai intai. (Lucrul ~ care vrem sal discutam.) 3. adj. v. originar.

PRIM num. adj. 1. num. (inv. shi reg.) protos. (E ~ intre judecatori.) 2. adj. dintii intii. (Lucrul ~ care vrem sal discutam.) 3. adj. initzial originar primar primordial. (Fondul ~ al caracterului sau.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

prim (prima) adj. Intii. Lat. primus. Este posibil sa fie cuvint moshtenit caci apare in Palia de la Orashtie (1582); sa pastrat shi in Bihor (im)prima „mai intii inainte de toate” (REW 6756) megl. prima „inainte odinioara”. Cu celelalte sensuri este neologism. Der. prima s. f. (premiu; Arg. buzunarul din fatza) din fr. prime; prima vb. din fr. primer; primat s. m. din fr. primat. Primariu adj. (se zice despre anumite varietatzi de fructe) cuvint rar folosit de Slavici pare rezultat dintro confuzie cu brumariu. Comp. primadona s. f. din it. primadonna; primogenitura s. f. din fr. primogéniture; primordial adj. din fr. primordial. Cf. primar primavara.

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

come prima (loc. it. „k mai inainte”) indicatzie utilizata la repetarea identica a unei sectziuni muzicale fara repetarea tututor indicatziilor notate prima oara.

prima prattica v. musica mensurata; monodie.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

Primus inter pares” expresie latina insemnand „primul dintre egali” shi care desemneaza pozitzia episcopului de Roma shi a Bis. creshtine in cadrul pentarhiei adica a sistemului celor cinci vechi patriarhate (Roma Constantinopol Alexandria Antiohia shi Ierusalim) din perioada sinoadelor ecumenice.

PRIMUS INTER PARES (lat.) primul intre egali Persoana cea mai inzestrata sau mai onorata intrun grup relativ omogen.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

prim primi s. m. (in perioada dictaturii comuniste) primsecretar al unui comitet judetzean de partid.

prima la caldura expr. (intl.) buzunarul interior al unei veste.

primantai expr. 1. (intl. cu valoare de s. f.) cashtigul realizat de un escroc. 2. (intl. cu valoare de adj.) excelent minunat.

Intrare: prim (num.)
prim2 (num.) numeral
articol / numeral / adjectiv pronominal / pronume (P88)
masculin feminin
nominativ-acuzativ singular
  • prim
  • prima
plural
  • primi
  • prime
genitiv-dativ singular
  • prim
  • prime
plural
  • primi
  • prime
prim3 (adj.) adjectiv
adjectiv (A1)
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • prim
  • primul
  • primu‑
  • prima
  • prima
plural
  • primi
  • primii
  • prime
  • primele
genitiv-dativ singular
  • prim
  • primului
  • prime
  • primei
plural
  • primi
  • primilor
  • prime
  • primelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

prim, primanumeral

  • 1. Cel dintai (in spatziu sau in timp); care se afla la inceput in fruntea unei serii. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: dintai intai antonime: ultim
    • format_quote Ipoteshtii cu padurile dimprejur shi oamenii de acolo au fost primii dascali ai poetului. BENIUC P. 17. DLRLC
    • format_quote Fondul prim al lui Eminescu fiind optimist el nu vede in orishicare lucru o durere. IONESCURION C. 87. DLRLC
    • format_quote Ceea ce crez am spus shi am sa mai spun – asta e numai capitolul prim al unei serii mari. CARAGIALE O. VII 456. DLRLC
    • 1.1. Prima tineretze = intaia perioada a tineretzii care urmeaza imediat copilariei. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.2. Prima auditzie = executare a unei bucatzi pentru prima oara in fatza publicului. DEX '09 DEX '98
    • 1.3. Primajutor = ajutor medical imediat care se da unui bolnav sau unui accidentat la fatza locului. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Post de prim ajutor. DLRLC
    • 1.4. Materie prima = material destinat prelucrarii in vederea fabricarii unui produs finit. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Economii de materii prime. DLRLC
    • 1.5. feminin familiar (Cu valoare adverbiala) Mai intai. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Danila alege brinza cea mai prima. SADOVEANU O. E. 159. DLRLC
      • format_quote Eu domn’ judecator reclam pardon... clondirul cu trei chile mastica prima. CARAGIALE O. II 37. DLRLC
    • chat_bubble locutziune adverbiala In primul rand (sau loc) = inainte de toate. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Ma aflam intiia oara in preajma unor dropii shi tzineam in primul rind k din acest prim contact sa scot informatziile shi invatzamintele de care aveam nevoie. SADOVEANU O. L. 76. DLRLC
    • chat_bubble locutziune adverbiala Pentru (sau de) prima oara (sau data) = pentru intaia oara. DLRLC
      • format_quote Craiul atunci a intzeles De prima oaran viatza can plinset sta balsamul Durerii. COSHBUC P. II 183. DLRLC
    • chat_bubble A fi (sau a se afla a lupta etc.) in primele randuri = a fi in frunte. DLRLC
  • 2. Care este inaintea tuturor in privintza insemnatatzii a rangului a calitatzilor. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Primul loc la concurs. Marfa de prima calitate. DLRLC
    • 2.1. Primamorez = actor care interpreteaza rolul de tanar indragostit; june prim. DEX '09
      • format_quote Vechiul primamorez de la Galatzi nu facea de loc de militar. GALACTION O. I 131. DLRLC
      • format_quote Se credea frumos seducator shishi dushmanea colegii din teatru carora li se dadeau roluri de primiamorezi. CAMIL PETRESCU O. II 109. DLRLC
    • 2.2. (K element de compunere precedand un termen care indica o functzie sau un grad ierarhic) Pe treapta cea mai inalta intaiul in categoria respectiva. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Primsolist. DEX '09 DEX '98
      • format_quote Primloctziitor. Primabalerina. DLRLC
      • format_quote Fusese numit primsecretar la ambasada din Constantinopol in locul ducelui de Beaufremont. GHICA A. 10. DLRLC
      • 2.2.1. Primministru = sheful executivului. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
        sinonime: premier
        • format_quote Intiiul primministru al Rominiei unite proclama tristul shi durerosul adevar k bratzele tzaranului constituiau capitalul proprietarilor. KOGALNICEANU S. A. 211. DLRLC
    • 2.3. (Despre instrumente voci instrumentishti) Care executa melodia principala dominanta. DEX '09 DEX '98
  • chat_bubble (in) sintagma Numar prim = numar divizibil numai cu unitatea sau cu el insushi. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.